Ga naar de inhoud

Bah! Herken jij deze vieze gerechten van vroeger nog?

Update:

Vroeger moest je eten wat de pot schafte. Je moest en zal ook je bord opeten, ook als je het niet lustte. In deze blog gaan wij even terug in de tijd en bespreken we 6 ‘vreselijke’ nostalgische gerechten van vroeger. Je zult ze ongetwijfeld herkennen.

1. Balkenbrij

Kan jij Balkenbrij nog herinneren? Dit was een soort van gek brood, wat gemaakt werd van restdelen van een varken, aangevuld met spek, lever, boekweitmeel, vocht en kruiden. Dit wordt vervolgens allemaal samen gekookt tot een dikke brij, vandaar de naam. Er zaten vaak van die vieze witte stukjes in… En die stank, bah!

2. Pap

Broodpap, havermoutpap, gortepap, lammetjespap. Bij het terugdenken aan aan pap krijg je waarschijnlijk de kriebels. De geur, de smaak en de structuur van pap waren echt verschrikkelijk. Het was zo vies, dat je het echt niet op wilde eten. Maar hoe langer je het liet staan, hoe viezer het wordt. Vaak haalde je de gorten er met een zeef uit…

3. Levertraan

Dagelijks een lepel levertraan. Het is een dierlijke olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis en andere vissen uit de familie van kabeljauwen. Het was afschuwelijk om in te nemen. Alleen de lucht was al verschrikkelijk…

4. Watergruwel

Watergruwel, alleen de naam laat je al gruwelen. Watergruwel of krentjebrij is een Nederlands nagerecht met gort en bessensap. Het kan zowel koud als warm gegeten worden. Je had meestal kippenvel als je het had, zo vies was het!

5. Lever

Vroeger werd lever heel veel gegeten. Wanneer je thuiskwam, rook je het al. Het liefst rende je dan gelijk weg. Als je pech had, maakte je oma het met azijn en suiker. Je at lever op brood of tijdens het avondeten. Vies he. Kan jij het je nog voorstellen?

6. Filosoof

Ook Filosoof is een gerecht wat veel mensen verafschuwen. Het is een ovengerecht wat bestaat uit overgebleven rundvlees vermengd met aardappels, uien en kruiden. Het gerecht heeft zijn naam te danken aan het eindeloos kunnen filosoferen over welke ingrediënten je nog meer kunt toevoegen… Weet jij nog wat jouw moeder er allemaal in deed?

Van welk gerecht van vroeger krijg jij de kriebels? We horen het graag in de reacties.

Reacties 138

  1. avatar
    Dina Brons

    Sommige dingen waren best leekker. Havermout pap en gekookte lever.ben er mee groot geworden.

  2. avatar
    Hannie Tijman - Logtenberg

    Ik hoorde onlangs dat een bordje havermoutpap per dag heel goed is wanneer je last hebt van hoge cholesterol...

  3. avatar
    Tineke Sibbelee

    Levertraan....vreselijk, en elke dagveen lepel

  4. avatar
    Tineke Sibbelee

    Levertraan, verschrikkelijk

  5. avatar
    John Zandbergen

    Gelukkig nooit mijn bord op moeten eten.

  6. avatar
    Trudy Bommer

    Lammetjespap vond ik heerlijk, evenals gordelspanners. Lever vind ik nog steeds lekker.

  7. avatar
    Trudy Bommer

    De gordelspanners moet natuurlijk gortepap zijn 😂😂

  8. avatar
    Edwin Bent

    Van gortepap moest ik overgeven, dit tezamen met het restant vd pap moest ik toch echt op eten . Gebakken(runderlever) met ui en laurier. Vindt ik nog steeds heerlijk

  9. avatar
    Marcel Pauls

    Sorry, maar dat vind ik sadistisch! Dat ouders zoiets hun kinderen aandoen. Iets leren eten is tot zekere hoogte oké. Maar dwingen te eten na overgeven is onmenselijk!!

  10. avatar
    Anny Gramsma

    Tulband noemden ze het met stroop. Brrr.

  11. avatar
    Hannie Tijman - Logtenberg

    Jullie maken het wel erg gortig in deze post! We moesten vroeger veel, maar ons bord opeten?! Hopelijk is niemand daartoe gedwongen, en indien wel, dan kan hij of zij het niet navertellen.

  12. avatar
    André van Beveren

    Natuurlijk waren er gerechten die ik vreselijk vond. Hierboven werd al watergruwel genoemd: vreselijk! En wat te denken van koolraap. Als patatjes gesneden en tot pap gekookt. Gruwelijk! Nog vandaag de dag eet ik dit niet. Liever ga ik de duer uit zonder eten. Gortepap, ook zoiets. verschrikkelijk! Maar aan de andere kant eten we vandaag ook geen gebakken macaroni met appelmoes meer. Dat vonden we vroeger lekker. Of rijst met krenten en rozijnen, samen met de vruchtjes van Bigaraux.

  13. avatar
    alie westra-doedens

    Wij aten koolraap rauw en dan vond ik het lekker.Ook die gedroogde visjes, ik ben opgegroeid vlakbij het Lauwersmeer, toen bestond dat nog niet en mijn moeder kocht dan een partij scharretjes (visjes in Zoutkamp)ging ze op een draad rijgen en in de zon lekker gedroogd, heerlijk

  14. avatar
    truus munten

    Klopt met het drogen van vissen ,ik heb 13 jaar in lauwerzijl gewoond en ik weer het van die gedroogde vis in zoudkamp En je schreef over koolraap ,nou ik eet ze nu nog graag vin ze lekker en ja als ik ze in kleinestukjes maak voor tekoken neem ik zo nu en dan ook een stukje rauw ,maar gekookt en net gaar met een gekruide melk saus heerlijk , Lieve groetjes uit maastricht waar ik naar 13 jaar terug ben gegaan

  15. avatar
    Lies Steenhuis

    Wij hoefden thuis vroeger niet te eten wat we niet lustten. Dan kregen we iets anders. En pap aten we met veel suiker. Eigenlijk lust ik nu alles behalve spruitjes. Dat vind ik nog steeds geen eten.....

  16. avatar
    Monique Kessens-Thomson

    Spruitjes……..niet alleen gehaat in Holland hoor! In Canada met kerst komt de kalkoen en de traditionele bijgerechten. Daar hoorde spruitjes bij dus die werden gepest en gekookt. Iedereen kon ze niet uitstaan maar ze hoorde er gewoon bij. Die geur alleen al was genoeg voor iedereen. Maar toch, elke Kerst daar waren ze weer. BLECH! 🤢

  17. avatar
    Jack Boom van den

    ik weet nog dat mijn vader dit een delicatessen vond wij vonden het allemaal vies koeienmiem of te wel de tepels van een koe die werden gebakken met uien, en dan bloedworst en inderdaad balkenbrij en wat denk je van zult is gemaakt van varkenshersens nee dan liever wat we tegenwoordig eten Jack

  18. avatar
    Theo Cuypers

    Vroeger hadden we het niet zo breed als tegenwoordig en was je blij dat er eten op tafel kwam. Ik vond andijvie verschrikkelijk. Met kerst kregen we gebakken lever op een speciale manier bereidt, met ui en spekvet. Het was een recept geboren uit armoede want kalkoen of konijn was er niet. Nu nog met Kerst eet ik de lever zoals door mijn moeder werd gemaakt. Heerlijk en eerdere keer weer smullen met witbrood.

  19. avatar
    Geert Dirksen

    En wat dacht je dan van gekookte spruitjes? Met als nagerecht aangebrande havermoutpap? Brrrr. Maar inderdaad: je bord moest leeg en anders kreeg je soms het "nagerecht" er doorheen met als argument dat het allemaal zo gezond voor je was. Maar vergeet 1 ding niet: in de eerste jaren na de 2e Wereldoorlog zaten je ouders dus wel vaak nog met het oorlogsmenu-trauma: bieten of bloembollen of... vanavond niets! Maar meestal was het best te pruimen en soms was het echt lekker, zoals op zondag bijvoorbeeld soep vooraf, spercieboontjes met gebakken krieltjes en een stukje vlees, en als nagerecht pudding met "haagsche bluf". Mmmm... heerlijk! Het was gelukkig dus niet alle dagen "kauwen, niet proeven, maar doorslikken". En vandaag de dag kun je bijna niet kiezen omdat er een overdaad aan mogelijkheden is...

  20. avatar
    Gerard Peet

    Watergruwel vies??? Zoals mijn moeder het maakte (gort met bessensap, rozijnen en wat suiker) vond ik heel lekker. Heb er ;prima herinneringen aan.

  21. avatar
    Harm Dallinga

    Watergruwel of ook wel krentjebrij genoemd; de naam zegt het al, er zitten ook krenten in! Bij de zuivelafdeling zie je het nog wel eens staan, maar in mijn ogen is dat veel te dun en lang niet zo lekker zoals mijn moeder die maakte! Wat ik in de wintermaanden nog steeds lekker vind zijn stoofpeertjesvla en bitterkoekjesvla. Heerlijk!! Maar de jeugd van tegenwoordig gruwelt ervan als er "stukjes" in de vla zitten! Persoonlijk gruwel ik van muesli! Maar ja, smaken verschillen....

  22. avatar
    J. L.

    wij doen er nog aardbeien en kersen bij, wordt het nog lekkerder van.

  23. avatar
    Peter van Turnhout

    lever ja dat was voor mij en mijn 8 broers/zusters een traktatie de hele na het weekend broodpap oud brood,dan de hele week zo goedkoop mogelijk in het weekeind lever gekookt met uitjes heerlijk ik ga het nu af en toe bij de slager halen koken en koud laten worden beetje zout en peper heerlijk, maar gortenpap nee liever rijstenbrij met suiker en kaneel mmmm

  24. avatar
    Jose Reerink

    Ik ben gek op lever! Gebakken of gekookt met spekkies erin voor op brood. Ik had, als een van de weinige, geen hekel aan levertraan, vond het zelfs lekker. Op pap was ik niet zo dol. Alleen griesmeelpap, die lustte ik wel. Balkenbrij, watergruwel en filosoof ken ik niet. Heeft mijn moeder nooit gemaakt.

  25. avatar
    Frans Reibestein

    Ik at voor het eerst watergruwel bij een tante en...daarna nooit meer. Ook spruitjes, boerenkool, rijst met krenten, gebakken aardappels en sla, knolletjes waren niet favoriet bij mij. En dan die havermout en custard met vel en inderdaad de levertraan, vlak voor het naar bed gaan. Goede herinneringen heb ik aan de gebakken schol, waarvan ik altijd de eerste kreeg. Wat een traktatie. Bruine bonen ( altijd op maandag ) en soep, vooral erwtensoep lustte ik wel elke dag evenals sperzieboontjes, die ik in augustus zelf plukte in mijn schooltuintje. Toch was er genoeg variatie en kookte mijn moeder prima, dus was ik een lastige eter, want later begreep ik niet, waarom ik sommige dingen niet door mijn keel kreeg.

  26. avatar
    Marcel Pauls

    de smaak verandert met de jaren...

  27. avatar
    Marcel Pauls

    Krentjebrij of watergruwel heb ik ook 1x gehad en daarna nóóit weer! Bah! Wat vies...

  28. avatar
    Max Plasschaert

    Van de dood gekookte groente:spruitjes ,bloemkool, rodekool, ik kan wel doorgaan,waar het hele huis naar stonk. Onze moeders wisten niet beter. Bij mij thuis aten we vaker Indisch dan Nederlands omdat wij dat gewend waren. Die groenten uit die keuken werden niet gekookt maar gebakken (wokken zoals we nu doen) . Ik ga nu nog steeds bijna over mijn nek al ik dat ruik.🤭😨😱

  29. avatar
    vivien howe

    Actually I miss dutch and Indo cuisine. When I visit Holland I want stampot and gehackbal. Also Indo food please

  30. avatar
    Annemieke Drijfhout

    LAMMETJESPAP HEERLIJK. LEVER MET TOMAAT EN UIEN HEERLIJK. ANNEMIEKE NIET ZO OVERDRIJVEN. KOM OP. HET IS NIET BAH EN NIET VIES. GA MAAR EEN TIJDJE IN AFRIKA WONEN. ZIJ HEBBEN GEEN ETEN. A.DRIJFHOUT. FIETSEN EN LOPEN NAAR SCHOOL.

  31. avatar
    RIEN EEGDEMAN

    Bij oma en opa altijd heerlijk gegeten, de gerechten van vroeger. Nu kom 3 x in de week de Pizzakoerier in de straat of wordt er pasta of andere buitenlandse gerechten gegeten. Voor mij groente aardappels vlees en wat er verder bij hoort.

  32. avatar
    Monique Kessens-Thomson

    Rijstpap. Ik werd er letterlijk ziek van. Ik haatte het. Mijn moeder was een bitch en wist dat ik het haatte. Het gezicht, de geur en dan de smaak. OPETEN!!! “Ik wordt er misselijk van”. “Doe normaal en OPETEN”. Ik was zo misselijk en ik maar happen totdat het erger en erger werd. Ik bleef haar maar waarschuwen maar OPETEN!! Er is niks mis mee. Tis goed voor je. En zo bleef ze doorgaan totdat ik mijn hele maag leeg spuugde over de hele tafel. Over alles heen. Ik was ziek voor 3 dagen en kon niks binnen houden maar dat was wel het einde van de rijstpap oorlog.

  33. avatar
    Monique Kessens-Thomson

    Één ding dat ik wel kreeg elke dag en heerlijk vond heb je nog tot de dag van vandaag. Een eetlepel met Rocevicee (?) voor het slapen gaan. Je kon limonade ervan maken maar voor 11 jaar elke avond die eetlepel .

  34. avatar
    J. L.

    Heette dat niet Sinatran ? Vond ik heerlijk !

  35. avatar
    Martha van der Weide

    Wij kregen in de wintermaanden altijd een lepel Sanastol. Dat had een sinaasappelsmaak en was een soort alternatief voor levertraan.

  36. avatar
    Magda de Groot

    Balkenbrij en vooral lever....ga ik altijd over mijn nek...Bah !!!!

  37. avatar
    Wim de Graaf

    Balkenbrij eten we nog regelmatig. Lekker op een plakje roggenbrood.

  38. avatar
    J. L.

    Wij aten vroeger groene met witte bonen (blote billetjes in het gras). Vreselijk ! de groene bonen (snijbonen) vind ik lekker maar van die witte bonen ga ik over mijn nek. Op een gegeven moment hield mijn moeder voor mij alleen wat groene bonen apart omdat ik het anders echt niet lustte. Broodpap, havermout en watergruwel eet ik nog wel eens, lekker hoor.

  39. avatar
    Hans Weidema

    Ik ga niet zo gauw over mijn nek, Alleen vroeger had je prutteltjes koffie met gekookte melk met van die vellen. Net zoals zo een vel op pudding of pap. Werd het er ook nog even door geroerd. Verschrikkelijk

  40. avatar
    vivien howe

    This is a fun post. I cracked up. Love the way it's written.

  41. avatar
    Ferdinand Geertman

    Als 12- of 13-jarige kwam ik vlak voor 't avondeten thuis en 't stonk enorm naar stront! Ma had spruiten gemaakt.... Ik wilde ze niet eten want ik vond het VERSCHRIKKELIJK!!! "Je eet wat de pot schaft, net als anders... dus, OPETEN!". Het waren maar 3 of 4 spruitjes en om 21:30 uur zat ik nog aan de keukentafel en lagen de spruitjes er nog net als om 17:30 uur. "Opeten en dan naar bed, je hebt tijd genoeg gehad!". Ik zei "Ma, dat gaat niet goed!". "Opeten en dan naar boven!". Toen heb ik ze alsnog opgegeten en ben direct daarna naar bed gegaan. Tegen 23:30 uur heb ik mijn moeder geroepen en kon ze het kussen en het bed schoonmaken want dat had ik er volledig onder gekotst! Dat was de laatste keer dat ik die spruiten-troep heb gegeten! Dit is bijna 50 jaar geleden en zal ik nooit vergeten terwijl ik nu al niet meer weet wat ik eergisteren heb gegeten.... Inderdaad...ik ben van de generatie "Eten wat de pot schaft!"

  42. avatar
    Fransien Otten

    Splendid! Absolutely beautyfull colourfull language! Fransien Otten-Blankman

  43. avatar
    Wim de Graaf

    Balkenbrij, lekker. We eten het nog regelmatig op een plakje roggenbrood.

  44. avatar
    Wim de Graaf

    Kruudmoes. Dat wordt in onze omgeving nog regelmatig gegeten. Het is lekker maar niet iedereen lust het.

  45. avatar
    Inge Sjollema

    'Je moest en zal je bord opeten", nou zal wat tanden gekost hebben, en een hoop borden, laten we er leeg eten neerzetten dat is heel wat aannemelijker.

  46. avatar
    joyce bergman

    Precies wat ik ook als reactie ging opschrijven toen ik deze zag.....;}

  47. avatar
    Dorothé Cruijsen

    We zitten hier niet om elkaar af te kraken

  48. avatar
    Liselot Robertson

    Toch werd het wel zo gezegd. Eet je bord op.

  49. avatar
    Trudie Papilaja

    Watergruwel en lever heerlijk

  50. avatar
    Martha van der Weide

    Ik was niet zo'n liefhebber van watergruwel en lever lustte ik al helemaal niet!

  51. avatar
    RSM Blok

    Levertraan iedere avond een volle lepel. Tegen de steel van de lepel lag een snoepje als je dat wilde, moest je de hele lepel in je mond nemen. Brr. Maar alles voor dat snoepje.

  52. avatar
    Ellen van der Ende

    Ik was kennelijk een makkelikke eter of mn moeder een goede kokkin. Balkenbrij heb ik nooit gegeten, vond ze waarschijnlijk zelf niet lekker. Levertraan kregen we als halitrancapsules, die kon je heel doorslikken maar ik beet ze altijd kapot. Alle pap vind ik nog steeds lekker, inclusief de vellen (niemand lustte dat bij ons thuis (5 zussen!) behalve mn vader en ik. Blote billetjes in het gras, maar ws vond ik het door de spekjes zo lekker. Het allerlekkerste vond ik stamppot met jus met kaantjes, later zelf nog eens kaantjes proberen te bakken, maar kennelijk niet het goede spek, want ik hield een pan vol vet over, dus mocht iemand weten hoe je het maakt??

  53. avatar
    jaannette mast

    dan zal u reuzel kunnen bij de slager dat was vroeger een groot stuk hard vet dat werdt dan zacht uitgebakken en daarna bij het rundvlees gedaan.

  54. avatar
    Dorothé Cruijsen

    Laten we het gezellig houden en elkaar niet afkraken op schrijffouten

  55. avatar
    B.W.M. Grutters

    Smaken verschillen! Runder/ kalfslever lekker en kippenlevertjes niet te versmaden. En een flinke plak balkenbrij met krenten en rozijnen heerlijk. Zo zie je maar weer.

  56. avatar
    Theo van der Horst

    Besist niet vies: Heel erg lekker. Als getogen Rotterdammer haalde ik zaterdags op de markt aan de MAASHAVEN heerlijke uierboord( Warme tiet) of wel koeienuier. Bij de gedachte loopt me het water in de mond. Toen was i 9, nu 77 jaar!

  57. avatar
    Cynthia Laanen

    Gebakken bloedworst met appelstukjes....eet het nog soms in de winter. Ik heb vroeger in de afdelingskeuken heel vaak balkenbrij met appels gebakken voor patienten, die slechte eetlust hadden door chemokuren. Nergens zin in, maar dat wel. Uiteraard werd er meer gebakken voor verplegend personeel.

  58. avatar
    Ellen Petiet

    Het vel op de warme melk of pap. Mijn moeder vond dat zo vies dat zij waar wij bij waren deed of zij het heel lekker vond zich dan omdraaide en het zeker niet in haar mond stopte. Daardoor vond ik vel op mijn melk heerlijk !

  59. avatar
    Martha van der Weide

    Vellen op de melk... daar kon/kan ik wel van kokhalzen! De gedachte alleen al...

  60. avatar
    Cor Timmermans

    Levertraan vond ik ook vies, maar je moest het nemen met een schepje suiker om de smaak minder vies te maken. Lever vond ik wel lekker en alle soorten gekookte pap maar ook gekookte pudding ook Griesmeelpudding met krenten en rozijnen. Als mijn moeder zaterdags pudding kookte voor ons enige toetje op zondag hadden mijn broer en ik ruzie wie de lege pan mocht uitlikken.

  61. avatar

    "Spruitjes en lof, Zeeuwse mossels en prei". Nee, dit is geen liedje van Drs. P ("Knolraap en lof, schorseneren en prei") maar de gelijkenis lijkt aanwezig. De geur van eerstgenoemde gerechten zitten nog in mijn neus en geheugen. Net als Proust kan een van deze geuren mij verplaatsen naar begin jaren '70. Ik moest het eten maar met kokhalzende tegenzin. Gelukkig is de Nederlandse keuken inmiddels beïnvloedt door de Oosterse. "Bami en rijst, Babi Pangang en kip". Hallelujah.

  62. avatar
    Bert de Haan

    Levertraan is inderdaad niet lekker maar het is geen gerecht. Bijna elk ander gerecht is na mijn mening lekker. Lammetjespap en Filosoof heb ik nooit gehad dus daar kan ik niets van zeggen. I kan me nog herinneren wakker te worden van de reuk van balkenbrij. Ah wat lekker. (Mischien kon je moeder niet zo goed koken? Vandaar de negatieve herinerringen? ;)

  63. avatar
    Mieke van Niekerk

    Gekookte witlof, bah!

  64. avatar
    Dik Mekking

    Inderdaad BAH, ik heb het ooit 1 keer gegeten en heb daarna de hele daarop volgende nacht overgegeven, dat was dus meteen de laatste keer dat ik het heb willen eten.

  65. avatar
    Dik Mekking

    Broodpap, ik zat het al kokhalzend te eten en wordt nog steeds onpasselijk als ik er alleen maar aan denk.

  66. avatar
    Ria Gijzen van

    Je moest je bord leeg eten, niet opeten.

  67. avatar
    Ria Gijzen van

    Witlof was toen nog heel bitter,ik lustte weinig maar liever koekjes werden niet gebakken.Er kwam ook geen appelmoes aan te pas.

  68. avatar
    Henk van Stipriaan

    Ik ben benieuwd wie in de jaren vijftig of zestig zogenaamd 'bitter' snoep heeft moeten eten. In mijn geval kwam er 's avonds bij mijn oma in Den Haag een schaaltje op tafel waarin met poedersuiker bestrooide rood/bruine vrij zachte brokken van ongelijke grootte mij aanstaarden. Er was geen ontkomen aan: onder het strenge toeziende oog van grootmoeder moest het bittere goedje verorberd worden, want zoals ze zei: 'bitter in de mond maakt het hart gezond'. Heb het na de logeerpartijen in 's-Gravenhage nooit meer gezien.

  69. avatar
    Jelte Briedé

    Als kind lustte ik he-le-maal niets; was een heel slechte eter! Maar natuurlijk moest je je bord eerst leeg eten anders geen TV kijken! Vaak zat ik om (idd) 21:30u nog aan tafel met die versteende prak; of als m'n 'grote broer' dan van de avondschool kwam; dat we dan "wedstrijdje" gingen doen wie als eerste dat bord leeg at (ik had dan waarschijnlijk nog een paar hapjes) Als m'n vader dan de keuken in kwam (vr)at hij die kouwe prak nog gerust op: magnetron was er natuurlijk nog niet (in de 60er jaren). De oorzaak ben ik pas later achter gekomen: m'n moedertje had altijd flink veel snoep en koek in de kast en 'na school' zat moeder al te wachten met een kopje thee voor me en een paar biscuitjes of een stroopwafel. En als het "Termeulen Post boekje" was gekomen vaak nog een extra koekje of stroopwafel en samen ad keukentafel gezellig het boekje doorbladeren; waaruit ik dan meestal ook een 'kleinigheidje' mocht bestellen! MAAR.... als moedertje a/h aardappelschillen was, of ander soort van VERSE groenten ah bereiden was, sloop ik naar de kamer kast om aldaar een handje snoep te pakken, waarna naar m'n kamertje. (ook wel eens de sleutel vd kast -toen ze er toch een keer achter was gekomen waarom het snoep allemaal best wel snel op ging- uit haar schort weten te frutselen, als ze moe in de stoel een beetje ah 'wegdommelen' was! ONDANKS ik een drankje vd dokter had gekregen om de eetlust waarschijnlijk op te wekken, at ik weinig tot niets! Pas toen ik eenmaal de smaak te pakken had; at ik -bijna- alles!! (geen idee van deze 'omslag' maar ik lustte 'ineens 'werkelijk, bijna alles dus! Tuurlijk waren er 'dingen' bij die ik minder graag had: spruitjes, lof, gebakken bloedworst en nog wel een paar. Lof vond ik dan het ergste; al kreeg ik er een POT appelmoes bij (de inhoud hiervan dus). MAAR ik at het wel! 'Lammetjespap' vond ik het lekkerst, evenals 'gebakken levertjes' ; eerst op brood en later met rijst toen m'n moeder een Indonesische dame (mevr. 'Oldebolhaar' ) uit de straat had leren kennen en daar Indisch koken van geleerd heeft! 'Balkenbrij' en/of 'Filosoof' ken ik niet. Gekookte griesmeelpudding, met rode bessensaus erover: heerlijk! Trouwens al het overige ook wel; van gebakken bloedworst, "watergruwel" etc. Ook garnaaltjes was en ben ik nog steeds gek op: zaterdag werden er geloof ik kilo's gepeld door m'n ouders, die. zoals het leek, er ook een wedstrijdje van maakte. Ja goede herinneringen aan vroeger hoor en bedank hierbij m'n ouders toch, dat ik het allemaal heb leren eten en zeker waarderen! Ik lust nu werkelijk alles; op heel aparte, rare, vieze(?) dingen na: "zwezerik" oid lijkt me niets. (of stieren kloten, of koeienogen(?) Heb ze wel eens zien liggen: bah!) Oh en met m'n 'grote broer' mee naar het 'abattoir' (Amsterdam Oost) om aldaar verse ossenworst te halen: heerlijk (in zijn auto had hij dan een klein peper en zout stelletje en haalde dan witte bolletjes: een traktatie). Ook alle soorten vis, waarvan zalm het lekkerst, werd vaak gegeten. Rode kool met appeltjes, andijvie, spinazie met een eitje, kip met ananas etc. etc. Zelfs paardenvlees vond ik lekker: op zaterdag dan met vader mee naar een zeer verfijnde paardenslager die Amsterdam Noord toen rijk was: klein winkeltje maar zeer fijn vlees. Dit vaak op de terugweg, als we van de 'tuin' kwamen, alwaar de (stok) snijboontje, worteltjes, rabarber, aardbeien, appels en peren gehaald werden. (als ze niet al 'gejat' waren; de laatste 2 dus!) (Dief bleek later m'n eigen 'oom' te zijn: penningmeester vd tuin; had de sleutel vh complex en werd betrapt door m'n vader toen hij met een houten ladder onze heerlijke peertjes uit de boom a/h jatten was! "ja ome Dries dat was niet netjes' hahaha: ach de man werd later zo 'dement als een deur' en dacht dat de centrifuge de wc was en 'zeek' zo in dat apparaat, zo in z'n eigen pantoffels! ("tante Annie; oom Dries staat in de centrifuge te piesen" "ach doe niet zo gek jongen" haha; maar het was wel zo! Ach ik denk dat hij al ruim 40 jaar geleden 'naar boven is geroepen' ! (als kind wist je natuurlijk nog niet wat 'dementie' was). Nu wel hoor! (verre van leuk!) Cornelis Jelte Briedé

  70. avatar
    J Buijs

    Ik was op een internaat voor schipperskinderen, er was leerplicht vanaf 6 jaar. Er waren nonnen die de leiding hadden. Niet altijd feest. Het eten (vond ik) slecht, maar ja je werd gedwongen het op te eten. Later bedacht ik om eten in plastic zakjes te doen, moest niet gezien worden.Wat eens plaatsvond dat er rode kool met bloedworst geserveerd werd, vond ik verschrikkelijk vies, maar moest opeten.Bord met eten bleef staan, totdat er schimmel opstond. Ik ben niet vetgemest daar. J.Buijs i

  71. avatar
    Fia Bakker

    Karnemelkse meelpap kregen we vaak bij mijn oma. Heerlijk! Met een beetje stroop erin als ik het me goed herinner('t is bijna 50 jaar geleden he). Of gele vla uit zo'n dikke glazen melkfles, waar na een paar dagen het restje vla er met de flessenlikker werd uitgeschraapt. Dat vond ik altijd goor, van die oude klonterrestjes. De bij iedereen beruchte levertraan vond ik niet zo vies trouwens. Dat kwam vast omdat het levertraanflesje zo mooi was.

  72. avatar
    harry kruisselbrink

    Watergruwel vies?? Ik ben nu 67 en ik ontbijt nog elke ochtend met een schaaltje Bessola (zo heet dat spul tegenwoordig) met daarin een paar lepels cruesli. Heerlijk! Maar ook zonder cruesli is het vooral 's zomers een lekker fris tussendoortje. Wel uit de koeling, natuurlijk....

  73. avatar
    harry kruisselbrink

    In mijn middelbare schooltijd ontbeet ik altijd met Brinta. Diep bord, warme melk en dan Brinta er in, suiker en dan even laten staan. Het liefst zó dik dat de lepel er in kon blijven staan. En soms extra lekker en zoet door naast de suiker er ook nog een halve eetlepel stroop doorheen te doen. Over energiebommetje gesproken..... Wat ik tot op de dag van vandaag wel vies vond/vind: karnemelk!

  74. avatar
    Bert de Zeeuw

    wij waren thuis met 6 kinderen, en we lustten alles, alle soorten groenten, fruit, vlees, pap, alleen als er warme griesmeel op tafel kwam, zat er een dik vel op, dat roomde mijn vader er af, en at het op, dan zaten wij te gruwelen. ook deden we, als er aardappelen over waren, havermout of griesmeel over heen, en lekker prakken, heerlijk! Mijn vader had zelf kippen en konijnen, dus er was vaak vlees op tafel. Naast levertraan, moest ik staaldruppels slikken tegen bloedarmoede, dat was zo goor,zelfs het lepeltje roestte weg, later kreeg ik staalpillen, die leken op fietskogels. Op koolsoorten ben ik niet meer gek, misschien te veel gegeten, wij aten zelfs spruitenkoppen, dat noemde ze "groentjes" best lekker toen,

  75. avatar
    Frits de Bruin

    Frits de Bruin, Bussum 12-02-2022 Ik herinner me nog het gerecht: boekweit en grutjes. We noemden het ook wel zelfmoordpasta. Deze brij werd zo dik en heet mogelijk opgediend, kuiltje met roomboter erin maken en stroop daaromheen draperen. Dat gerecht lag als een betonblok in je maag. Maar heel lekker als je op een koude winterdag hongerig thuis kwam.

  76. avatar
    Frits de Bruin

    Nog een aanvulling: ik moet nog vaak denken aan de kaantjes. Mijn moeder maakte ze warm op de potkachel en lekker heet, opgevouwen in een warm sneetje vers witbrood, was….heerlijk (en erg vet natuurlijk maar als klein kind vond je dat niet erg).

  77. avatar
    f. bakker

    Lever... Mijn moeder moest dat eten omdat ze ziek was geweest. Alleen die leverlucht al. Koeientong was ook zoiets. Zoiets kón ik niet eens eten. Mijn huidige buurman(kortgeleden overleden) bleek het vaak te bereiden en hij vroeg elke keer of ik het eens proeven wilde. Hij wist al wat het antwoord was.. Of van die blubberspek in zuurkool of sperciebonen, daar kon ik echt van over mijn nek gaan.

  78. avatar
    Hendrik Jan de Boer

    ik weet niet waar het probleem ligt. Zoals levertraan was heel normaal in de jaren 60/70, smaakte wel kl.te maar je voelde je de king als het weg had :-D , de rest geen probleem hoor, eet ik vandaag ook nog .

  79. avatar
    Marianne Pietersen

    Ik lustte geen spek en ook de stukjes vet aan rundervlees kon ik niet eten. Nog steeds niet. Heb nooit vet kunnen eten. Ik ben nu 77 en al die jaren nooit vet gegeten. Een keer, op de HBS, at ik bij een klasgenootje thuis. Ze aten erwtensoep, wat ik erg lekker vind. Helaas zaten er grote dobbelstenen vet in. Ik heb er 2 of 3 naar binnen geslikt en de rest aan de hond gegeven. Die zat lief onder de tafel, dus ze hebben het dacht ik niet gemerkt.....

  80. avatar
    Laurence van Leeuwen

    Dat Rundervet vind ik nog steeds een dingetje, maar Spek is weer een ander verhaal. Als hobbykok tover ik nog wel eens Chninees Buikspek op tafel met een krokante zwoerd. Deze komt dan uit de oven of van de grill (slowcook). Dat is altijd een feestje op je bord. Als mensen in mijn omgeving er lucht van krijgen dat ik het ga maken krijg ik soms bestellingen. Door mijn Indische achtergrond staan er ook regelmatig gerechten op tafel met Spek, zoals Babi Ketjap en 'Kota Gedang', een gerecht dat mijn Oma noodgedwongen in het Jappenkamp heeft gecreeërd en dat je daarom niet in de gangbare kookboeken zult vinden. Vrienden en familie likken hun vingers erbij af.

  81. avatar
    manja dolan

    Wij aten alles, mijn moeder kookte alle genoemde gerechten en ook niertjes. Zij was haar tijd ver vooruit doordat ze groente niet dood kookte. Spruitjes en andere koolsoorten waren daardoor heel goed te eten. Ook voegde ze geen zout toe. Broodpap was het enige wat wij niet lekker vonden. Toen op een dag ging mijn moeder experimenteren met ongewoon (frans) eten en maakte vlees in thijm sauas. We hadden nog nooit zoiets vies geproefd! Dramas aan tafel. En ja, we moesten urenlang blijven zitten aan tafel tot het op was. Dat was de enige keer dat mijn moeder zich zo uitsloofde. We hingen terug naar vlees, groente en aardappeen en 1x per week ragoux van de restjes.

  82. avatar
    Willem Philipsen

    Ben getrouwd met een Spaanse..............Aardappelen, groente en vlees vindt zij niks.......Ik kan mij niets lekkerders voorstellen, lekker je aardappels soppen in de jus, mmmm. Je begrijpt wat er op tafel staat als ik een keer kook :)

  83. avatar
    Jan van Wanrooij

    ik eet nog regelmatig balkenbrij en lever heerlijk

  84. avatar
    Pieter Hoekstra

    Wat een negatief geleuter! Dat verziekt je dag maar ( en ook voor anderen...) Wij zoeken nu vaak restaurants waar we dergelijke klassiekers lekker maken voor een goede prijs (oa. lever, heerlijk ).Jullie hadden wel een zware tijd. Wij moesten onze borden leeg eten, en evt. afwassen. De keuken kreeg ze graag terug, leeg). Als je ze opeet ligt dat zwaar op de maag! Of ze nu van ijzer, aluminium of aardewerk waren:geef terug dat bord!

  85. avatar
    Willem Philipsen

    Ik wil ook restaurants, waar je nog gewoon Hollandse Pot vind. Lever vind ik dan niet lekker, maar de rest is allemaal best te doen. Elke morgen eet ik ook nog een bordje havermout pap.

  86. avatar
    Laurence van Leeuwen

    Toen Onze Lieve Heer Doperwtjes schiep had hij een slechte dag. Dit geldt ook voor Spliterwten, Bruine Bonen, Capucijners en Venkel. Deze ingrediënten zijn in mijn keuken een absolute No-Go, maar die kleine groene glimmende duiveltjes, ingeblikt of achter glas, staan op een dubieuze eerste plaats en zijn bij mij nog nooit over de drempel gekomen. Toen ik jong was moest ik dit eten en dat kon ook niet anders omdat er geen alternatieven op tafel stonden. Wellicht heb ik nu PTSS waar het deze groente betreft. In dit jaargetijde waar mensen zich verlekkeren aan Snert en Bruine Bonensoep kan ik alleen nog maar gruwen wanneer ik het voorbij zie komen. Geef mijn portie maar aan Fikkie.......

  87. avatar
    Cisca van Bommel

    Mwah, hangt helemaal van persoonlijke smaak af of je iets ‘vies’ vindt of niet. Pap (Brinta, havermout, gort) heb ik nooit een hekel aan gehad en eet het nu nog regelmatig. Plakjes varkenslever op brood vind ik ook lekker. De levertraan was idd wat minder, maar heb ik maar korte tijd gehad. Sommige mensen gruwelden ook van bloedworst. Mijn moeder bakte regelmatig op de zaterdag dikke plakken bloedworst met schijfjes appel. Heerlijk met een sneetje witbrood er onder! Dingen die ik vroeger niet zo lekker vond, heb ik nu leren waarderen. Smaken verschillen!

  88. avatar
    Henny Schelling

    Broodpap,en met je neus dicht geknepen verplicht iedere dag levertraan..maar wat ik nu nog echt vreselijk vind,kabeljauw met mosterdsaus en worteltjes,zal bij mij nooit op tafel komen. Maar ik was dat bekende Haagse Bleekneusje,en moest 6 weken naar de kolonie in Heelsem. Dan hebben we het er maar helemaal niet over hoe gruwelijk dat eten daar was. Vandaag de dag geniet ik van het eten wat we lekker vinden

  89. avatar
    Dirk van Meerveld

    Balkenbrij heerlijk

  90. avatar
    Brian Koot

    Ik vind sommige dingen uit het lijstje van vieze gerechten zelfs nu nog erg lekker zoals allerlei soorten pap en lever, maar dan wel zonder gal erin. (ook op brood heerlijk). Levertraan had ik ook geen moeite mee al was het niet favoriet. Tegenwoordig is het in capsules prima in te nemen en nog steeds gezond. Balkenbrij, watergruwel en filosoof heb ik nooit gehad, inderdaad alleen al vanwege de geur en het aanzicht.

  91. avatar
    Marga Oldenburg

    Balken rij heerlijk We eten het in de winter regelmatig bij stamppot Het moet wel bij de slager goed gemaakt zijn. Levertraan met sinaasappel smaak bah. Watergruwel lekker vooral in de zomer

  92. avatar
    Theu Jonkergouw

    Balkenbrij zelf maken is lekerder naar eigen smaak

  93. avatar
    Rita van Heijst

    Van genoemde gerechten ken ik balkenbrij en filosoof niet. Van de andere kan ik zeggen, dat ik nog wel eens gebakken lever met zoete appeltjes eet. En ook haal ik nog wel eens een pak havermoutpap, ook lammetjespap en gortepap vond ik lekker. Van broodpap, die mijn broertje (waar ik 10 jaar mee scheel) als kleintje kreeg, gruwde ik. Levertraan moest in de oorlog en dat kreeg ik in de vorm met sinaasappelsmaak (had ook naam die daarnaar verwees maar me nu niet te binnen schiet)

  94. avatar
    Peter van Turnhout

    ik kom nog uit de tijd dat er oorlog was en bovenstaande gerechten vond ik niet vies we waren blij dat we te eten hadden ik eet nu nog graag lever en ook lammetjespap balkenbrij heerlijk moet het wel goed zijn klaargemaakt maar ik lees hier meer reacties van verwende mensen eten wat de pot schaft ja en anders honger lijden

  95. avatar
    Frank van Schooten

    Ik kan me nog goed herinneren dat er bij ons vaak Jan in de zak werd gegeten. Dit is een Oudhollands en vooral goedkoop gerecht. Een grote `deegbol` vol rozijnen die met een pot stroop en een half pakje boter een feestmaal oplevert! Waar de naam `Jan` vandaan komt is niet bekend, maar de zak verwijst naar de kussensloop of theedoek, waarin het deeg met rozijnen zo`n drie uur gekookt wordt. Ik wordt nog steeds misselijk van de lucht die het beste te vergelijken is met mislukte poffertjes of pannenekoeken waar ik ook al geen fan van ben. ook de combinatie van stroop op iets dat warm is laat mijn neusharen al kromtrekken. Daarentegen vond ik levertraan wel lekker.

  96. avatar
    Sieke Bos de Boer

    Ik denk dat we verwend worden met alle eten die voorgeschoteld krijgen. Ja je luste het ene eten meer als het andere. Maar we aten echt alles. Denk dat dat een deel van je opvoeding is die nu voor mij goed werkt.

  97. avatar
    Hermina Frei

    Vroeger was je niet zo verwend blij dat je te eten had.

  98. avatar
    Theu Jonkergouw

    Heerlijk balkenbrij afgelopen week nog gemaakt En dan niet te vergeten beuling

  99. avatar
    Dirk Gooijer

    Heerlijk, maar wel van een echte Brabantse slager!

  100. avatar
    Raymond Zachariasse

    Ik vind ze helemaal niet vies en veel is nog steeds te krijgen of te maken. Lever vind ik een van de lekkerste dingen. Ook gebakken. En die lobbige dikke pap vind ik ook heerlijk. Je kunt ze nog steeds kopen ook, dus het is helemaal niet oud en vergeten. Bloedworst vind ik ook heerlijk.

  101. avatar
    Hermina Frei

    Ja

  102. avatar
    Wilma van den Eertwegh

    Gebakken lever met gebakken uien, zooo heerlijk. De lever vanbinnen nog mals, dus wel kalfs!

  103. avatar
    Carlette Mutsaerts

    Ik krijg nog de rillingen van de havermoutpap. Wat vond ik dat vies. Iedere dag moesten wij dat eten. En omdat ik met de bus naar school moest, moest ik natuurlijk wel op tijd van huis. Als ik dan mijn pap nog niet op had, stond ie klaar als ik om half 5 weer thuiskwam. Niet opgewarmd, maar ijskoud! Die moest dus eerst op, anders kreeg ik geen avondeten. Toen Sinterklaas (met de stem van tante Noor) mij ter verantwoording riep, omdat ik toch als oudste van 6 het goede voorbeeld moest geven, vertelde ik Sinterklaas dat ik havermoutpap heel erg vies vond. Toen antwoordde Sinterklaas, dat wij in het weekend wel brood met een eitje mochten hebben. Wat was ik blij met Sinterklaas (met de stem van tante Noor!). Op kostschool kregen wij regelmatig filosoof. Ik wist niet eens dat dat zo heette. Wij noemden het "laagje laagje". Als er een non was overleden zeiden we dat we weer "laagje laagje" zouden eten.... .. Wat was dat vies. In de winter kregen wij iedere dag een lepel levertraan met een sinaasappelsmaakje. Mierenzoet, was ook niet echt lekker.

  104. avatar
    Dirk Gooijer

    Ben nooit een papkind geweest.

  105. avatar
    Henriette Kruit

    Ik lust bijna alles maar tuinbonen rijstepap daar krijg ik nog de rillingen van en spruitjes met lever als ik dat rook ging ik naar mijn oma daar kreeg ik patat Snert moest ik altijd twee lepels van eten dan kreeg ik wat anders Nu vindt ik snert heerlijk

  106. avatar
    K Koch

    Eten wat de pot schaft ! mijn moeder was een fenomeen hierin dus werd er gewoon een bord gekookte uien voor je neus gezet met een stuk rundvlees met flinke vetrand eraan. Bij de tweede keer de uien op mijn bord geserveerd heb ik er flink veel peper op gedaan en was het redelijk naar binnen te werken, echter dat smerige (en goedkoopste denk ik) rundvlees met gore dikke spekrand van slagerij Broman van de Schiedamseweg (rotterdam-west) moest je snel doorslikken voordat je zowat over je nek ging bah smerige zooi. Lever is niks mis mee ,uitjes erbij bakken heerlijk ! Ik moest lever ook regelmatig eten toen ik pakweg 11-12 jaar was vanwege mijn bloedarmoede en inderdaad ook die smerige staalpillen en natuurlijk voor het naar bed gaan een lepel levertraan uit de fles in de R maanden -bah. Her resultaat van deze enigszins orthodoxe maaltijden was dat ik zelden ziek was en nog steeds eet wat de pot schaft zonder morren. Veel van de hedendaagse ouders geven al snel toe als hun kroost iets niet lust, oh zal ik wat anders voor je klaarmaken liefje wat je wel lust ! watjes !!

  107. avatar
    Dirk Gooijer

    Eten wat de pot schaft, heel goed, anders kweek je alleen maar lastige eters! Natuurlijk heeft een ieder zijn voorkeur, dan at je er wat minder van.

  108. avatar
    Peter konings

    Ik weet niet onder welke steen jij geslapen hebt maar op levertraan na was dit allemaal goed te eten . Dus deze collum lijkt echt nergens op.

  109. avatar
    Hermina Frei

    Groot gelijk

  110. avatar
    Willie Rooijakkers

    Het was heel gewoon en goed te eten. De tijd was anders dat wordt hier vergeten. Voor de nu verwende mensen lijkt het vies omdat ze de gerechten niet echt kennen. In tijd van armoede wordt ook nu nog maar weinig weg gegooid.

  111. avatar
    Hermina Frei

    Ja zo is het goed beschreven

  112. avatar
    Lies Steenhuis

    In de eerste plaats hoefden wij thuis niet te eten wat we niet lusten. Dan kregen we iets anders. Broodpap vond ik lekker, met suiker op! De rest ken ik niet. Levertraan niet lekker, maar met een snoepje na.... Watergruwel heerlijk!! Lever en filosoof aten we nooit. Maar smaken verschillen; dat is nog altijd zo.

  113. avatar
    Ruud Puts

    Levertraan en watergezwel vond ik vies. De andere vier vond ik lekker. Balkebrij en lever vind ik nog steeds erg lekker.

  114. avatar
    Wilma van den Eertwegh

    Heeeerlijk die balkenbrij en lever! Nog steeds. Balkenbrij werd vaak bij ons in Limburg gegeten, samen met gebakken appel. t goede ervan is dat je in elk geval alles van het gedode dier gebruikt.

  115. avatar
    Anneke Langenberg

    Wat hier als vieze gerechten genoemd worden, vond ik allemaal lekker.

  116. avatar
    Marianne Kramer

    Vind het een kwestie van smaken verschillen hoor, zoals het altijd al geweest is, niet alles gaat automatisch voor iedereen op om zomaar als "vies" te labelen. De nummer 2 en 5 worden door mij en mijn gezin nog gewoon gegeten hoor met regelmaat, dus niks vies alhier in deze. Denk daarnaast dat men vandaag de dag ook erg verwend is geraakt wat voedsel aanbod aangaat, sterker nog weet het wel zeker ook; het is simpelweg het verschil van tijd en generatie.

  117. avatar
    Menno van Veen

    Hoezo vies ? Nogal persoonlijk en enigszins verwend lijkt me. Lever, zowel kippenlevertjes, als runderlever op brood, als gebakken lever gaan er graag in. Havermout is nog steeds heerlijk en krentjebrij blijft bij de favorieten.

  118. avatar
    ingrid stabile

    Ik ben in de oorlog geboren dus wij waren allang blij als we iets te eten hadden. Lust je dat niet? Heb dan maar honger!

  119. avatar
    Hilbert de Vries

    Balkenbrij, of iets in dezelfde trend, heb ik één keer gehad en dat was best te doen. Pap was ik nooit zo kieskeurig mee: als er maar geen gort in zat, en bij alle andere soorten was een lepeltje suiker altijd gewillig. Gewone lever was/ben ik niet zo dol op, tenzij het "leverworst" of "leverpastei" is: dan vind ik het heerlijk. Levertraan was in mijn tijd al achterhaald.

  120. avatar
    Alexander uit de Bulten

    Wat had ik dan een hele lieve moeder ik mocht eten wat ik luste en anders moest ik maar brood eten. Het ergste is dat ik nog steeds een moei ehu zeer moeilijke eter ben maar dat komt omdat ik in een ziekenhuis waar ik heb gelegen met nekkramp en een jaar later met polio iets heb meegemaakt waar ik jullie de details maar van besparen maar nog steeds als ik aan spinazie denk wordt ik al misselijk en kan dan geen hap meer door me keel krijgen.

  121. avatar
    Eise Boelens

    Vies? Sommige mensen weten kennelijk niet wat lekker is. Lever wordt bijv. nog steeds gegeten en er is maar weinig datt lekkerder is! Pap the same. Bovendien dat het er vies uitziet wil niet zeggen dat he ook vies is. Mensen zeiden datt vroeger ook. En als je de vraag stelde heb je dat al eens gegeten dan, was het antwoord vaak nee. Dan zei men daarop dus weer, dan weet je het gewoon niet. Probeer eerst maar dan mag je klagen.

  122. avatar
    YVONNE HARVEY-SHEA

    Ik ben 84 eet iedere ochtend havermout met bessen, heerlyk en goed voor het hart, Ook zo nu en dan lever met heeel veel uien er bovenop. daarby vind ik dat de mens niet moet zeggen dat het vies is, er zyn heel veel mensen die niets te eten hebben en heel graag een bordje " vies " voor gezegt krygen. Ook in de oorlog waren we bly met wat we te eten hadden, en zyden niet het is vies

  123. avatar
    bauke jorritsma

    erwtensoep met een varkenspoot er in eet nu nog steeds geen erwtensoep meer

  124. avatar
    Hans Pot

    Ik denk dat ik anders opgevoed ben. Het meeste wat hier verafschuwd wordt aten we regelmatig. Gebakken plakken balkenbrij kregen we de hele winter door nadat in de herfst de slachting had plaats gehad. Evenals bloedworst. Lever spek en uien, kan ik elke dag eten. Karbonade met een randje vet, dat zijn de lekkerste. Als kind ging dat randje vet naar mijn vader, maar nu niet meer. We eten nog elke morgen havermoutse pap na het ontbijt met sla en gebakken of gekookte eieren. Maar misschien ben ik een alles eter. Hou zelfs van spruitjes (met champignons en uien. Wat we eigenlijk nooit meer eten is brood, tenzij het zelf gebakken is van biologisch meel. Het reguliere brood is vergeven van de glyfosaat nu de boeren het graan dood spuiten voor een gelijkmatige oogst.

  125. avatar
    ank kelly

    Watergruwel vond ik juist lekker. Niet te krijgen in Engeland, maar ik kan het zelf proberen the maken! Pap kregen we niet want mijn moeder lustte het niet. In het algemeen was de regel dat je eette wat de pot schafte, bekend. Eeen bepald familielid had een erge hekel aan witlof, wat ik juist lekker vind and als chicory nog bij Tesco koop als het te krijgen is.

  126. avatar
    ank kelly

    bepaald ipv bepald, ugh! sorry!

  127. avatar
    Elizabeth [Bep] Morsink

    Ik bond watergruwel ook best lekker.

  128. avatar
    ton snoeck

    Levertraan viel mee naarmate je ouder werd. Met pap geen moeite. Ken alle gerechten wel maar nooit gegeten.

  129. avatar
    Jeroen Meefout

    Het smerigste vond ik zure haring of rolmops. Moest ik een keer eten in de vakantiekolonie, die ik ook el verschrikkelijk vond. Verder hield (en houd), ik niet van vet vlees, havermoutpap, gekookte vis, boterhammenworst., frikandel, doodgekookte groente, zure leverworst, witte bonen en de combinatie honing-pinda's (smaakt als witte bonen).

  130. avatar
    Marcel Faas

    Iets wat ik totaal niet at en nog steeds niet eet waren rooie bietjes. Gekookt en daarna geraspt en met een uitje en ik meen ook mayonaise er door en nog warm ook. Gatver! Toch vond ik het bietenslaatje dat mijn oma maakte voor oud en nieuw heerlijk. Salade van koude bietjes, aaardappels, rundvlees en mayonaise en een uitje erdoor. Dit alles goed gemengd en geserveerd op een grot schoteltje of een klein bordje met eerst wat blaadjes sla daarop de salade met wat klodders mayonaise erop en gegarneerd met wat zilveruitjes e4n augurkjes. Ik bleef opscheppen, Haha.

  131. avatar
    chris van rooijen

    IK hoop volgende wek 88 te worden en al deze gerechten werden of worden door ons nog steeds gegeten en heerlijk bevonden. Ben als enig kind opgevoed, maar moest gewoon eten wat m'n moeder had klaargemaakt. Waarschijnlijk lust ik dan ook op een enkele uitzondering (tuinbonen) na echt alles wel. Ook onze eigen kinderen zijn zo opgevoed en eten ook alles. Hoorde toevallig van en kleindochter dat zij haar twee zoons (onze achterkleinkinderen dus) net zo opvoed. Stond laatst voor en schap in de super om hiets te pakken, maar er stond een vrouwtje daat zo'n etiket te lezen wat er allemaal in het produkt zat. Toe ik een opmerking maakte dat dat wel moest omdat je anders van alles binnen kreeg vertelde ik haar dat ik m'n hele leven nog nooit zo'n etiket gelezen heb en alleen koop wat ik nodig heb en lekker vind en dat ik al bijna 88 was. dat vond ze maar raar, maar ze keek wel op dat ik al zo oud was.

  132. avatar
    chris van rooijen

    sorry, zij maakte een opmerking dat het wel moest zo'n etiket lezen

  133. avatar
    ieneke van arnhem - koelman

    Ik ben nu 75 maar eet nog steeds (fabrieks?) balkenbrij. Helaas lang zo lekker niet als vroeger thuis. Mijn moeder maakte die zelf in de kersttijd. Zij ging dan naar het slachthuis om bloed te halen wat er doorheen ging. Ik dacht mij te herinneren dat het in Limburg zo werd gemaakt. Mijn grootouders zijn Limburgers en zij heeft dat dus van hen "geleerd". Heerlijk!! Ook lever bak ik zo af en toe. Heerlijk, alleen heb ik gehoord dat vaak orgaanvlees eten niet al te goed is dus beperk ik dat tot af en toe. En runderlever op brood is ook erg lekker. Maar al die pappen vind ik vreselijk en werd dan ook niet gemaakt bij ons. Hoogstwaarschijnlijk omdat mijn beide ouders dat zelf niet aten. Het enige wat er dan wel op tafel kwam was eigen gemaakte chocolade pudding. Die was dan wel erg lekker. Maar kwam zeker NIET uit een pakje en werd dan ook van echte cacaopoeder en melk gemaakt. Filosoof en watergruwel heb ik nooit gehad en ken ik dan ook niet. Levertraan heb ik ook in de winter moeten slikken, gelukkig maar een paar jaar in mijn hele jonge jeugdjaren. Groet, IENEKE v. A. - K.

  134. avatar
    Martha Lambrechts

    Balkenbrij, watergruwel, filosoof en lever, kan me niet herinneren dat wij dat vroeger aten. Wel lever op brood. Kippelevertjes eet ik nu wel, met ui, spek, champignons en een scheutje ketjap bij gekookte witlof. Af en toe aten we aardappelen met koude appelmoes of peertjes, geen succes; waarschijnlijk met een bal gehakt in de jus. Bij de snert een varkenspoot met haren: ammenooitnietmeer; het kan ook met spekjes en runderpoulet. Ook vegetarisch goed erwtensoep te maken, met voor de vleeseters apart plakjes rookworst. Zoals Cisca schreef: smaken verschillen. Toen ik in de jaren 50 mijn eerste bordje nasi kreeg bij een tante van een buurmeisje was ik voor het leven verkocht. (Ik heb net zo lang bij mijn moeder gezeurd tot ze het ook ging maken, met ham of boterhamworst; meestal op zaterdag)

  135. avatar
    Anna van der Sloot

    Dat aten we allemaal. Maar mijn moeder kon al sowieso niet koken: alle groenten waren grijs- en kapotgekookt. Dus de maaltijden waren niet echt een feest. Behalve rund-sudderlappen. Heerlijk lang lekker sappig en mal gestoofd. Dat dan weer wel....

  136. avatar
    mariel lavrijsen

    n de jaren '70 zat ik in de eerste klas van de basisschool en daar lazen we een boekje waarin balkenbrij werd gegeten. ("opa Jan en zijn orgel). Hoewel ik het nooit gegeten heb, bleef ik er nieuwsgierig naar. Na vele jaren vond ik dit boekje terug en toen ben ik naar de slager gegaan, om te vragen of ze balkenbrij verkochten en hoe dit klaargemaakt moest worden. Hoewel ik na een keer genoeg had, vond ik het heel leuk om eindelijk geproefd te hebben en ook wel lekker. Ook watergruwel vindt ik lekker. Smaakt dat niet naar boerenjongens, of is dat toch anders?

  137. avatar
    mariel lavrijsen

    Smaken verschillen; over het algemeen, vonden velen bovenstaande echt niet lekker, maar anderen weer wel, dus of het "vies was", is per persoon verschillend, zoals met veel dingen/situaties.

  138. avatar
    Monique Kessens-Thomson

    Mijn moeder was er zo’n eentje van alles opeten. Ik vond rijstpap walgelijk en werd er ziek van. Maar moest het gewoon opeten van ma. Ik zei al dat ik ging spugen maar ze zei dat ik me aanstelde en ik kon de tafel niet af tot het op was. Je kan wel raden wat er gebeurt was. Heb de hele eettafel onder gespuucht. Hoefde het nooit meer te eten en ze keek ook uit als ik iets anders niet lekker vond. Lesje geleerd en heb nooit het zelfde met mijn kinderen gedaan. Ze moeste het eerst wel proeven maar nooit gedwongen om het te eten. Makkelijker om gewoon te maken wat ze wel lekker vonden.