Bah! Herken jij deze vieze gerechten van vroeger nog?

2021 M09 30

|

3 minuten leestijd

Bah! Herken jij deze vieze gerechten van vroeger nog?. Uitgelichte afbeelding

Vroeger moest je eten wat de pot schafte. Je moest en zal ook je bord opeten, ook als je het niet lustte. In deze blog gaan wij even terug in de tijd en bespreken we vijf ‘vreselijke’ nostalgische gerechten van vroeger. Je zult ze ongetwijfeld herkennen.

Balkenbrij

Kan jij Balkenbrij nog herinneren? Dit was een soort van gek brood, wat gemaakt werd van restdelen van een varken, aangevuld met spek, lever, boekweitmeel, vocht en kruiden. Dit wordt vervolgens allemaal samen gekookt tot een dikke brij, vandaar de naam. Er zaten vaak van die vieze witte stukjes in… En die stank, bah!

Pap

Broodpap, havermoutpap, gortepap, lammetjespap. Bij het terugdenken aan aan pap krijg je waarschijnlijk de kriebels. De geur, de smaak en de structuur van pap waren echt verschrikkelijk. Het was zo vies, dat je het echt niet op wilde eten. Maar hoe langer je het liet staan, hoe viezer het wordt. Vaak haalde je de gorten er met een zeef uit…

Levertraan

Dagelijks een lepel levertraan. Het is een dierlijke olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis en andere vissen uit de familie van kabeljauwen. Het was afschuwelijk om in te nemen. Alleen de lucht was al verschrikkelijk…

Watergruwel

Watergruwel, alleen de naam laat je al gruwelen. Watergruwel of krentjebrij is een Nederlands nagerecht met gort en bessensap. Het kan zowel koud als warm gegeten worden. Je had meestal kippenvel als je het had, zo vies was het!

Lever

Vroeger werd lever heel veel gegeten. Wanneer je thuiskwam, rook je het al. Het liefst rende je dan gelijk weg. Als je pech had, maakte je oma het met azijn en suiker. Je at lever op brood of tijdens het avondeten. Vies he. Kan jij het je nog voorstellen?

Filosoof

Ook Filosoof is een gerecht wat veel mensen verafschuwen. Het is een ovengerecht wat bestaat uit overgebleven rundvlees vermengd met aardappels, uien en kruiden. Het gerecht heeft zijn naam te danken aan het eindeloos kunnen filosoferen over welke ingrediënten je nog meer kunt toevoegen… Weet jij nog wat jouw moeder er allemaal in deed?

Van welk gerecht van vroeger krijg jij de kriebels? We horen het graag in de reacties.

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
Dik Mekking avatar
Dik Mekking

2021 M10 12 12:00:55

Broodpap, ik zat het al kokhalzend te eten en wordt nog steeds onpasselijk als ik er alleen maar aan denk.

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

2021 M10 9 09:59:34

Gekookte witlof, bah!

Dik Mekking avatar
Dik Mekking

2021 M10 12 11:59:43

Inderdaad BAH, ik heb het ooit 1 keer gegeten en heb daarna de hele daarop volgende nacht overgegeven, dat was dus meteen de laatste keer dat ik het heb willen eten.

Bert de Haan avatar
Bert de Haan

2021 M10 8 22:29:35

Levertraan is inderdaad niet lekker maar het is geen gerecht.
Bijna elk ander gerecht is na mijn mening lekker. Lammetjespap en Filosoof heb ik nooit gehad dus daar kan ik niets van zeggen. I kan me nog herinneren wakker te worden van de reuk van balkenbrij. Ah wat lekker. (Mischien kon je moeder niet zo goed koken? Vandaar de negatieve herinerringen? 😉

“Spruitjes en lof, Zeeuwse mossels en prei”. Nee, dit is geen liedje van Drs. P (“Knolraap en lof, schorseneren en prei”) maar de gelijkenis lijkt aanwezig. De geur van eerstgenoemde gerechten zitten nog in mijn neus en geheugen. Net als Proust kan een van deze geuren mij verplaatsen naar begin jaren ’70. Ik moest het eten maar met kokhalzende tegenzin. Gelukkig is de Nederlandse keuken inmiddels beïnvloedt door de Oosterse. “Bami en rijst, Babi Pangang en kip”. Hallelujah.

Cor Timmermans avatar
Cor Timmermans

2021 M10 8 19:59:16

Levertraan vond ik ook vies, maar je moest het nemen met een schepje suiker om de smaak minder vies te maken. Lever vond ik wel lekker en alle soorten gekookte pap maar ook gekookte pudding ook Griesmeelpudding met krenten en rozijnen. Als mijn moeder zaterdags pudding kookte voor ons enige toetje op zondag hadden mijn broer en ik ruzie wie de lege pan mocht uitlikken.

Ellen Petiet avatar
Ellen Petiet

2021 M10 8 17:42:23

Het vel op de warme melk of pap.
Mijn moeder vond dat zo vies dat zij waar wij bij waren deed of zij het heel lekker vond zich dan omdraaide en het zeker niet in haar mond stopte.
Daardoor vond ik vel op mijn melk heerlijk !

Cynthia Laanen avatar
Cynthia Laanen

2021 M10 8 17:30:44

Gebakken bloedworst met appelstukjes….eet het nog soms in de winter. Ik heb vroeger in de afdelingskeuken heel vaak balkenbrij met appels gebakken voor patienten, die slechte eetlust hadden door chemokuren. Nergens zin in, maar dat wel. Uiteraard werd er meer gebakken voor verplegend personeel.

Theo van der Horst avatar
Theo van der Horst

2021 M10 8 17:28:47

Besist niet vies: Heel erg lekker.
Als getogen Rotterdammer haalde ik zaterdags op de markt aan de MAASHAVEN heerlijke uierboord( Warme tiet) of wel koeienuier. Bij de gedachte loopt me het water in de mond. Toen was i 9, nu 77 jaar!

?