Ontdek PLUS

Geschiedenis van SchoolBANK

Je zou het misschien niet denken maar Schoolbank.nl was de eerste social website in Nederland! Nog voor je op Hyves en Facebook zat kon je al naar Schoolbank.nl om je oud-schoolgenoten op te zoeken. Lees hieronder meer over het ontstaan van SchoolBANK.


Geschiedenis van SchoolBANK foto

SchoolBANK als etalagemodel

In mei 2002 is SchoolBANK opgezet door internetbedrijf Rosetta Holding om zo hun technisch vernuft tentoon te stellen aan een groot publiek. Het idee achter Schoolbank.nl was gebaseerd op vergelijkbare bestaande websites in de Verenigde Staten (classmates.com) en het Verenigd Koninkrijk (friendsunited.co.uk). Daar kon je als bezoeker je oude schoolfoto’s en schoolgenoten opzoeken.

Website van het jaar 2004

In 2004 werd SchoolBANK door Nederlandse internetgebruikers verkozen tot website van het jaar in de Categorie Contact.

Ilse Media

In mei 2007 is de website overgenomen door internetuitgever Ilse Media, die toen het grootste internetbedrijf van Nederland werd met o.a. NU.nl, Startpagina.nl, Kieskeurig en Autotrade in huis.

Overnames

Ilse Media - en dus ook SchoolBANK - werd op haar beurt in 2000 verkocht aan uitgever VNU. Vrij snel daarna, in 2001, werden de bladen en Ilse overgenomen door het Finse Sanoma. In 2010 wordt de merknaam Ilse losgelaten en gaat verder als Sanoma Digital.

Vernieuwen van Schoolbank.nl

Digitale producten gaan niet zo lang mee en inmiddels stond het al oude Schoolbank.nl in 2016 op omvallen. Het herbouwen van het platform was onvermijdelijk en een flinke uitdaging omdat SchoolBANK inmiddels een wildgroei aan functionaliteiten bevatte. In 2017 is het nieuwe Schoolbank.nl live gegaan. Het platform heeft een maatwerk oplossing gekregen maar bevatte nog niet alle functionaliteiten dat het vroeger had. Na de livegang in 2017 is SchoolBANK na de nodige kinderziektes weggewerkt te hebben continu bezig met het verbeteren en uitbreiden van het platform.

DPG Media

Sanoma besloot verder te gaan met Sanoma Learning en haar Finse Mediamerken. De overname van Sanoma Nederland door DPG Media werd in 2020 een feit.

Kompas Publishing B.V.

Sinds 2021 is SchoolBANK, samen met Startpagina.nl en GoeieVraag.nl, onderdeel van Kompas Publishing B.V. Op het gebied van adverteren blijft er een samenwerking bestaan met DPG Media.