Ontdek PLUS

Schoolmelk, heb jij het vroeger ook gedronken?

|

4 minuten leestijd

Schoolmelk, heb jij het vroeger ook gedronken?. Uitgelichte afbeelding

Schoolmelk, heb jij het vroeger ook gedronken? Dan herinner je je de campagne van Campina en de verhalen Joris Driepinter vast nog wel. Van de vieze lauwe flesjes melk tot de zilverpapiercapsules: we nemen je graag mee terug in de tijd met deze vijf nostalgische herinneringen aan schoolmelk.

Schoolmelk werd op 20 januari 1937 in Nederland geïntroduceerd. Best laat, want in Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, en Frankrijk was schoolmelk al jaren aan de orde. In Amerika zelfs al sinds de jaren ‘20! Hoogste tijd om er ook in Nederland mee te starten.

Melk zou goed zijn voor de ontwikkeling en groei van kinderen. Zo goed, dat er vroeger een Crisis-Zuivelbureau was. Er werd zelfs een Centraal Schoolmelk-comité opgericht om gemeenten te overtuigen van het nut van schoolmelk. Op scholen werd iedere ochtend een kwartier besteed aan het uitdelen en drinken van de melk. De schoolarts werd om zijn mening gevraagd, en de melkfabrieken werden gecontroleerd of deze voldeden aan de hoge eisen van kwaliteit en hygiëne. Iedereen was razend enthousiast over melk, het wondermiddeltje van die tijd. De conditie van de kinderen verbeterde aanzienlijk.

Jaren later bedacht het Zuivelbureau ‘de M-Brigade’ waarbij kinderen het aantal glazen per melk per dag konden noteren in een logboek. Hoe meer melk je dronk, hoe beter. Uiteindelijk werd drie glazen melk per dag het streven, hiervoor werd de campagne van de ‘melk held’ Joris Driepinter het leven in geroepen. Je kon als kind geen genoeg krijgen van de stripverhalen, filmpjes en boeken.

Schoolmelk klinkt fantastisch, maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Veel mensen hebben nare herinneringen aan schoolmelk. In de jaren ’50 en ’60 geloofden docenten dat het beter was om lauwe melk te drinken. Omdat dit beter zou zijn voor je spijsvertering, werd het melk de hele ochtend naast of op de verwarming gezet. Meestal was het melkvet naar boven gedreven en was dit een vies, naar velletje geworden. Of je het nou wel of niet lekker vond, je moest het opdrinken van de meester. Wanneer je écht pech had, moest je altijd lauwe melk drinken. De busjes van Volkswagen reden namelijk vanuit de fabriek gelijk door naar de scholen. Als je school dicht bij de fabriek lag, had je mazzel en genoot je van een ‘lekkere’ glas koude melk. Wanneer je school de laatste school was van de route, was je melk altijd warm geworden. Bah!

Weet je nog? Volle melk zat vaak in flesjes, die zaten in gegalvaniseerde kratten. Vaak werden de zilverpapiercapsules bewaard en ingezameld. Deze kon je inleveren voor een kleine vergoeding.

Melk moet. Melk doet je goed. Maar tegenwoordig geen witte snoet.

Gek genoeg wordt er tegenwoordig bijna geen melk meer op school gedronken. Volgens de scholen is hier geen animo meer voor. Slechts 105.000 kinderen per dag krijgen nog een pakje melk op school. Voor een tarief van 0.28 cent kunnen ouders dit abonnement bij sommige basisscholen afsluiten. Elk jaar worden er minder abonnementen verkocht. Toch adviseert het Voedingscentrum om dagelijks een glas melk te consumeren: “Begin je dag goed met een gezond ontbijt vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen: een glas melk!”. Dat gaat nu wel anders, zo sluit je bijvoorbeeld heel snel een vitamine abonnement af van Viteezy of Today.rocks.

Kreeg jij vroeger ook schoolmelk en weet je nog welke variant je kreeg? Wij zijn benieuwd, zet het in de reacties!

Verder lezen? Neem SchoolBANK PLUS

Dit is een artikel voor SchoolBANK PLUS leden.
Met PLUS heb je toegang tot alle acties en artikelen op onze website.

Ja, ik wil PLUS