Ga naar de inhoud

Schoolmelk, heb jij het vroeger ook gedronken?

Update:
Schoolmelk

Schoolmelk, heb jij het vroeger ook gedronken? Dan herinner je je de campagne van Campina en de verhalen Joris Driepinter vast nog wel. Van de vieze lauwe flesjes melk tot de zilverpapiercapsules: we nemen je graag mee terug in de tijd met deze vijf nostalgische herinneringen aan schoolmelk.

Schoolmelk werd op 20 januari 1937 in Nederland geïntroduceerd. Best laat, want in Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, en Frankrijk was schoolmelk al jaren aan de orde. In Amerika zelfs al sinds de jaren ‘20! Hoogste tijd om er ook in Nederland mee te starten.

Melk zou goed zijn voor de ontwikkeling en groei van kinderen. Zo goed, dat er vroeger een Crisis-Zuivelbureau was. Er werd zelfs een Centraal Schoolmelk-comité opgericht om gemeenten te overtuigen van het nut van schoolmelk. Op scholen werd iedere ochtend een kwartier besteed aan het uitdelen en drinken van de melk. De schoolarts werd om zijn mening gevraagd, en de melkfabrieken werden gecontroleerd of deze voldeden aan de hoge eisen van kwaliteit en hygiëne. Iedereen was razend enthousiast over melk, het wondermiddeltje van die tijd. De conditie van de kinderen verbeterde aanzienlijk.

Jaren later bedacht het Zuivelbureau ‘de M-Brigade’ waarbij kinderen het aantal glazen per melk per dag konden noteren in een logboek. Hoe meer melk je dronk, hoe beter. Uiteindelijk werd drie glazen melk per dag het streven, hiervoor werd de campagne van de ‘melk held’ Joris Driepinter het leven in geroepen. Je kon als kind geen genoeg krijgen van de stripverhalen, filmpjes en boeken.

Schoolmelk klinkt fantastisch, maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Veel mensen hebben nare herinneringen aan schoolmelk. In de jaren ’50 en ’60 geloofden docenten dat het beter was om lauwe melk te drinken. Omdat dit beter zou zijn voor je spijsvertering, werd het melk de hele ochtend naast of op de verwarming gezet. Meestal was het melkvet naar boven gedreven en was dit een vies, naar velletje geworden. Of je het nou wel of niet lekker vond, je moest het opdrinken van de meester. Wanneer je écht pech had, moest je altijd lauwe melk drinken. De busjes van Volkswagen reden namelijk vanuit de fabriek gelijk door naar de scholen. Als je school dicht bij de fabriek lag, had je mazzel en genoot je van een ‘lekkere’ glas koude melk. Wanneer je school de laatste school was van de route, was je melk altijd warm geworden. Bah!

Weet je nog? Volle melk zat vaak in flesjes, die zaten in gegalvaniseerde kratten. Vaak werden de zilverpapiercapsules bewaard en ingezameld. Deze kon je inleveren voor een kleine vergoeding.

Melk moet. Melk doet je goed. Maar tegenwoordig geen witte snoet.

Gek genoeg wordt er tegenwoordig bijna geen melk meer op school gedronken. Volgens de scholen is hier geen animo meer voor. Slechts 105.000 kinderen per dag krijgen nog een pakje melk op school. Voor een tarief van 0.28 cent kunnen ouders dit abonnement bij sommige basisscholen afsluiten. Elk jaar worden er minder abonnementen verkocht. Toch adviseert het Voedingscentrum om dagelijks een glas melk te consumeren: “Begin je dag goed met een gezond ontbijt vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen: een glas melk!”. Dat gaat nu wel anders, zo sluit je bijvoorbeeld heel snel een vitamine abonnement af van Viteezy of Today.rocks.

Kreeg jij vroeger ook schoolmelk en weet je nog welke variant je kreeg? Wij zijn benieuwd, zet het in de reacties!

Reacties 140

  1. avatar
    Ruud Ruud Lindeman

    O ja schoolmelk, praat me er niet van vreselijk, op de kleuterschool die flesjes lauwe melk met die zilverkleurige doppen en een rietje, de docent had een of ander liedje dat zongen we eerst: ``Boe boe boe boe zo roept de koe, zij geeft de melk goed voor elk melk uit de fles drinken aan de les met een lange riet wie lust dat niet`` nou ik dus, en dan de melk gezamenlijk opdrinken. In de winter werd het bij de verwarming gezet yech. Op de lagere school had je nog wel schoolmelk, als je daar aan mee wilde doen moest je een zgn melkkaart in leveren en de melk zat verpakt in van die driehoekige kartonnetjes. Gelukkig heb ik daar aan nooit mee gedaan. Ja ja melk is goed voor elk werd ons voorgehouden, nou ik ben ook zonder melk groot geworden.

  2. avatar
    paul van den hoff

    's-Morgens werd de melk aanvankelijk door de fabriek gebracht en later door gemeentewerken en meteen in de hal gezet. 's-Zomers lauw en 's-winters koud. De meester prikte met de punt van z'n potlood een gat in het kartonnen dopje en stak daardoor een eveneens kartonnen rietje. Uit de hoogste klas brachten twee jongens de vette kratten naar alle lokalen en haalden ze na afloop weer op om ze terug in de hal te zetten.

  3. avatar
    Wilma Koper

    In mijn tijd alleen de driehoekige pakjes. Ik lustte echt geen melk. Na wat discussie, mocht mij moeder mij magere yoghurt in een beker met deksel meegeven. Als het 'melktijd' was, was die ook wel lauw geworden, maar nog altijd veel beter dan de melk. Thuis mocht ik er wel limonade in doen, maar op school mocht dat er echt niet in zitten want dan zouden de andere kinderen ook yoghurt met limonade willen in plaats van melk.... Zouden scholen hebben verdiend aan de schoolmelk?

  4. avatar
    Ada Rasser

    Gelukkig hoefde ik het niet te nemen van mijn ouders. Ik woonde 2 minuten lopen van school en dan kreeg ik karnemelk als ik thuis jwam🙏👍❤️❣️👏💘😘

  5. avatar
    Anneke Tousain

    Of ik het nog weet. Ik kreeg geen schoolmelk, maar mocht ooit een flesje naar beneden brengen,. IK viel van de laatste treden van de trap. Het leverde mij een hersenschudding op en moest lang in het donker liggen. In die tijd was dat zo, gelukkig is dat voorbij. net zoals de meningen over melk.

  6. avatar
    Johanna Zetteler Zetteler

    Ja dat was altijd lekker, en als er flesjes overbleven kreeg ik er nog een. Er zaten zilverkleurige kapsules op die je met je duim kon indrukken.

  7. avatar
    Marinus Smit

    Op mijn school gebruikten we de zilverdoppen om er met kerstmis kerstklokjes van te maken. Ik weet het nog wel: met een schaar de dop mooi glad maken, tot de helft inknippen en er een klokje van maken.

  8. avatar
    Kees Duym

    zelfs nog kort melk in plastic verpakking....van die kleine plastic zakjes die in een beker moesten worden gezet...stonken als de ziekte ;) uit de tijd dat melk ook kort in plastic zakken in de winkel lag ( zo rond 1965/1966 schat ik)

  9. avatar
    Annie van den Bergh-van der Does

    Vooral in de winter was de melk misselijkmakend. De flesjes kwamen dan bevroren op school en werden per flesje tussen de hete verwarming gezet. Dan in de pauze het rietje erin en dronk je de heet geworden melk met een grote klont ijs in het midden 😱 als je ziek thuis was, werd het flesje voor ‘verrassing’ thuis gebracht 😣 …. Dus nooit te vergeten 😃

  10. avatar
    Henk van den Brink

    Bij warm weer zat er vaak al een vel op. BAAH!!

  11. avatar
    Marian Tenwolde Elkerbout

    Exact dezelfde ervaring! Het inleveren van de blauwe melkkaart. De melk op de verwarming was ook enigszins zuur geworden, maar je moest het toch opdrinken! Sindsdien ben ik geen liefhebber van melk meer geweest!

  12. avatar
    Jozephien Smit-Bos

    Jozephien Smit-Bos Denk dat ik, gelukkig, net te jong ben om schoolmelk te hebben gedronken. Lagere schooltijd 1960 t/m 1966. Maar het kan ook zijn, dat er op het platteland geen schoolmelk werd uitgedeeld.

  13. avatar
    lucy hoendervanger

    We kregen op de Parkschool ook schoolmelk, mijn vader zorgde altijd voor karton, waar de kratten op konden staan. De vloer beschadigde dan niet

  14. avatar
    Leendert Hutmacher

    Ik heb melk nooit gelust, bah. Ook altijd die schoolmelk geweigerd.

  15. avatar
    Marion Coenen

    Ja, wij kregen ook schoolmelk, niets mis mee!

  16. avatar
    Dienny kroos-van der meij

    Ik was en ben dol op koude melk. Die schoolmelk was lauw, want werd naast de grote potkachel in de kachel. Volgens mij was er ook iets aan de melk toegevoegd , extra vitaminen . Mijn juffrouw van de derde klas heeft bij mijn moeder geklaagd dat ik de melk niet opdrong, mijn moeder was daar niet onder de indruk van en zei tegen de leerkracht dat ik voldoende koude melk per dag thuis dronk en dat ze het systeem van melk op school drinken achterhaald vond.

  17. avatar
    Martin Nieuwburg

    De doppen mochten de leerlingen met een potlood van de glazen flesjes wippen en waren bedoelt voor de Ontwikkelingshulp in Suriname. Als he ziek was werd het flesje door een leerling die bij jou in de buurt woonde thuisgebracht. Ik drink nog steeds melk . Minstens een liter per dag.

  18. avatar
    Ron Petersen

    Wij moesten op de kleuterschool de doppen zo onbeschadigd mogelijk van de flesjes halen. Die werden vervolgens ingezameld en de opbrengst ging naar de zending. Later kreeg ik op de lagere school melk in driehoekige kartonnen verpakkingen. Heb die zeshoekige kratjes waar het in geleverd werd vaak de school in gedragen.

  19. avatar
    Marry Volwerk

    Ja ik weet er nog alles van. We moesten allemaal iets meebrengen van thuis om uit te drinken. Een keer waren mama en ik vergeten mijn beker mee te nemen en toen moest ik de melk drinken van de jongen die ik niet fris vond. Brrrrr ik weet het nog. Marry Franken.

  20. avatar
    Jan Piet Jacobi

    Ik vond het ronduit smerig. Vooral als het op de verwarming had gestaan. Alleen op feestdagen chocolademelk, dat was prima!

  21. avatar
    Ben van den Aardweg

    Of ik me dit herinner. Alleen dronken wij de melk niet in de klas maar op de gang. Wanneer er dan een ongelukje gebeurde was dat makkelijker op te ruimen dan in de schoolbank vond de juf. Er was een dag dat ik schoolmelk haatte. Dat was woensdag want dan kregen we karnemelk. Brrrr… Overigens vindt men melk tegenwoordig ook nog noodzakelijk. Ik ben nu 92 en van mijn diëtiste moet ik elke dag een glas melk drinken 😊.

  22. avatar
    Frans-Joseph Leenders

    Och ja, wij kregen dit dagelijks in één leerjaar op de lagere school. Joris Driepinter was pas na mijn (schoolmelk) tijd actueel. De leerkracht (zo zal ik hem uit gemak maar even noemen) pakte een krat met melkflesjes en zette die op één van de schoolbankjes. Vervolgens kwam zijn zakmes uit zijn broekzak te voorschijn waarmee hij stuk voor stuk de aluminium doppen voorzag van een inkeping. Daarna werden de flesjes voorzien van een rietje, en uitgedeeld aan de dorstigen onder ons. Nooit gehoord over koemelk allergie, en ook nooit ervaren dat er iemand ziek van geworden was. En even later werd door de leerkracht met datzelfde zakmesje zonder tussendoor schoonmaken een sinaasappel voor zichzelf gepeld, en in partjes gesneden waarbij wij ons nooit afvroegen of dat zo wel onder hygieneregels viel.... En God weet, wat hij nog meer met dat zakmes deed. Ziek ben ik er gelukkig nooit van geworden, maar vergeten ben ik dat alles niet !

  23. avatar
    Ineke Peters

    Het enige leuke aan schoolmelk was als je met een schaar gaatjes in de doppen mocht prikken en er dan rietjes indoen..

  24. avatar
    Bert Bekker

    Bert Bekker Jammer deze reacties zo negatief zijn. Ik vond het een geweldig iets die schoolmelk en ik heb die melk met plezier gedronken. Misschien daardoor was ik wel een van de langsten op school.

  25. avatar
    Monique Kessens-Thomson

    Ik herinner dat nog maar niet die flesjes zoals op de photo. Ik weet niet meer wat ze in kwamen maar deze zijn veel te groot voor wat wij kregen. Of is het omdat we toen kleiner waren? 🤪🤣

  26. avatar
    Marian Maas

    Klopt later kwam de melk in pakjes dat heb ik mee gemaakt idd en bij mij op school kon je kiezen tussen melk of chocolademelk, ik koos altijd chocolademelk die was tenminste wel lekker en de melk was nog niet te drinken lokaal zat het in de koeling bij ons op school

  27. avatar
    Kees Verheij

    Inderdaad, schoolmelk! Op maandagochtend kocht mijn moeder bij de melkboer, die al voor schooltijd langskwam, voor al haar schoolgaande kinderen een melkkaart, prijs ongeveer 25 cent, voor 5 keer een kwart liter melk; op zaterdag was er geen schoolmelk. Iedere ochtend wed er een stapel kratten met flesjes bij de voordeur van de school afgeleverd. Twee sterke leerlingen uit de zesde klas werden dagelijks gesommeerd de stapel te verdelen in 6 kratten, met daarin de hoeveelheid flesjes "gewone" en karnemelk, deze laatste hadden een rode band over de zilverkleurige dop. Vervolgens werden de kratjes afgeleverd in de eerste tot en met zesde klas. Vaak, zeker als het buiten koud was (en de melk dus ook!) werd de krat op de gaskachel geplaatst, zodat de kou er af ging. De flesje karnemelk werden er dan eerst uitgehaald, want opgewarmde karnemelk ging heel vies klonteren. Vlak voor het speelkwartier mocht een daartoe aangestelde leerling(e) met een potlood twee gaatjes in alle doppen prikken en een rietje in alle flesjes stoppen. Pas als je je flesje had leeggedronken, mocht je naar buiten, want melkdrinken mocht uiteraard niet ten koste gaan van de lestijd! Ik had zelf geen hekel aan schoolmelk; thuis kocht mijn moeder iedere dag twee liter losse melk, die niet ongekookt gedronken mocht worden, want die was niet-gepasteuriseerd. De helft van die twee liter werd dagelijks gebruikt voor de bereiding van ons ontbijt: brinta-pap; we zijn er groot mee geworden!

  28. avatar
    karel helwig

    Van 1944 tot1952 in den haag op school gegaan Met eerst de melkpoeder met water vermengd en uitgedeeld in de klas. Later de kwart liter flesjes met schoolmelk. Capsules voor de missie. Daarna ambachtschool op het Lamgroen,en toch ook weer groot geworden.nu,83.

  29. avatar
    Monique Brouwer Grin

    Ik heb inderdaad schoolmelk gedronken. Bij de melkboer moest je elke week voor een hele week melkkaarten kopen. Die moest je dan weer inleveren op school om de melk te kunnen krijgen. Wij hadden van die driehoek pakjes. Er waren wel eens dagen bij dat de melk lauw was of soms zelfs zuur. Al je zure melk had dan kon je wel een ander pakje krijgen als er over was.

  30. avatar
    Jan Heikamp

    Schoolmelk, breek me de bek niet open. De meesten in de klas namen het en ik was 1 van de rondbrengers op onze school. Voor de school aan ging mochten ik en m,n klasgenoot naar binnen en werd er in elk lokaal de benodigde pakken neergezet, van die 0.2 liter pakjes met rietje, dik 45 jaar geleden,maar weet het nog heel goed en ja , het was voor we pauze hadden lauw geworden dus echt lekker drinken, nou nee

  31. avatar
    Paul Koning

    Inderdaad, op de basisschool, in de jaren 1960. Lauwe melk in de winter want die kwam op school aan met ijsschotsen bovenop. Dus ter ontdooiing werden de kratten op de kachel (een 2 meter hoge cylindrische oliekachel) gezet, en inderdaad, tegen dat het tijd was te drinken was het lauw. Ik hou nog steeds van koude melk, en ook van hete als er een anijsblokje inzit -- maar lauwe melk kan ik niet slikken.

  32. avatar
    Martha van der Weide

    Nee, ik heb gelukkig nooit schoolmelk gehad. Ik had er een hekel aan, vooral door de kans op vellen...Thuis dronk ik liever karnemelk bij het brood dan melk

  33. avatar
    jenneke Lucassen of Borninkhof

    het enige leuke aan schoolmelk was als je de gaatjes in de doppen mocht prikken maar daarna een drama met die dikke vetlaag die ook naar binnen moest.' dit was in Den Haag ln Roosendaal gelukkig niet meer .

  34. avatar
    frits van Nimwegen

    Heb ik ook gedronken,je had toen ook nog bruine flesjes melk

  35. avatar
    Antonius Oosterwaal

    Ja heerlijk was dat .bij ons was de melkfabriek vlakbij dus heerlijke melk met een blauwe dop. Die werden gespaart en naar afrika gevonden...mooie tijd ..komt helaas nooit meer terug

  36. avatar
    Marjo Blom

    Ja zeker wij hadden melk van de sierkan Gaatjes prikken en rietjes steken

  37. avatar
    Michiel van Diggelen

    Wij kregen schoolmelk in kartonnen driehoekstrays. Eens per zoveel weken kreeg je chocolademelk in dezelfde pakjes, die dan bruin van kleur waren. Ik hoopte iedere dag dat het weer zo ver was, want chocomelk kreeg ik thuis niet. Ik zou zo weer een pakje lusten, als ik er aan denk krijg ik er zin in. De chocolademelk was (in mijn herinnering) erg zoet. Volgens mij hoefden mijn ouders die melk niet te betalen, dat denk ik omdat ze geen geld over hadden voor iets extra's, maar als het toch gratis was... Ik had beslist geen hekel aan die melk, het gaf ook een korte onderbreking van de les.

  38. avatar
    jaap van eijk

    Ik vond het altijd heel lekker de schoolmelk jaap.van.eijk

  39. avatar
    Dick Modderkolk

    Schoolmelk jazeker, ik weet nog dat 2 kinderen geen melk lustten, die kregen er dan cacao in zodat ze chocolademelk hadden. Toen ik in 1954 op school kwam kregen we dat eerst in flesjes, later werden deze vervangen door kartonnetjes.

  40. avatar
    Geert Trenning

    Ja ik kan mij ook nog wel herinneren dat ik schoolmelk kreeg,wij hadden kleine flesjes.

  41. avatar
    elly van Wissen

    Ik herinner mij van schoolmelk heel goed, de witte balletjes langs de rand van de melk. Op een gegeven moment rilde ik er zo van, dat ik het niet meer dronk. Drink nooit meer een glas melk.

  42. avatar
    danny jong

    Ik heb persoonlijk ( Omdat ik vaak de pisang was met alles wat maar gebeurde bij ons op school ) als brugpieper eens met in de ochtend half negen, Alle melkbekertjes, Behalve 2 klassen niet en inclusief onze genaamd 1P, 3 dus. Alle melkbekertjes van Campina met de folie dekseltjes in de volle zon gezet omdat ik de conciërge sleutel te pakken had. Dezelfde ochtend net voor de eerste pauze van kwart voor 10 allen weer teruggezet. Die al bol stonden klein gaatje erin zodat deze weer normaal waren. Net voor die tijd had ik met een andere driehoek sleutel alle WC deuren op slot gedraaid, Behalve die van onze directeur. Iedereen mocht dus naar huis hierna omdat velen aan de overkant ook gingen aanbellen bij mensen om naar hun wc te mogen. LOL.

  43. avatar
    Wiel Vierwind

    inmiddels 79 jaar en nog steeds een melktrauma, zelfs geen melk in de koffie

  44. avatar
    Bert van Hezik

    Schoolmelk.... Tja, ik weet dat je op de mavo in Hedel ( kasteellaan)destijds bonnen moest kopen om melk te kopen i. Die kon je bij conciërge kopen. Conciërge kwam uit Zaltbommel en werkte in Hedel op school. Met die bonnen kon je dan tijdens de middagpauze melk kopen in kantine. De kantine was een aula waarin ook muziekles of films werden vertoond. Ik meen in strips van 10 bonnen met een afscheurstrookje.

  45. avatar
    MARTIN AMESZ

    JA IK KAN ME DAT NOG HEEL GOED HERINNEREN EN VOND HET HEERLIJK MAAR BIJ ONS OP DE LAGERE SCHOOL DALTONSCHOOL DE BLIJBERG WERD HET NIET NAAST DE VERWARMING GEZET MISSCHIEN DAT HET DAAROM WEL LEKKER WAS

  46. avatar
    Jolanda Pronk- Vreeswijk

    Ik vond het heelijk! Kan me herinneren dat ik dronk uit van die piramidevormige kartonnetje. Vooral als het lauw was...heb jarenlang erg veel melk gedronken en nooit koud uit de koelkast. Nu nooit meer, terwijl ik het eigenlijk wel nodig hebt ivm botontkalking. Mijn kids drinken nog steeds liters! Ik heb er fijne herinneringen aan.

  47. avatar
    Han Tosses

    Wij hadden ook schoolmelk Ik mocht dan de gaatjes in de doppen prikken en er een rietje in doen en dan kreeg je een extra flesje melk Ik vond het lekker en drink nu nog veel melk.

  48. avatar
    ineke lopes cardozo

    Wat een ramp was dat, ik had al een hekel aan melk en moest ook nog karnemelk drinken. En die werd ook op de verwarming gezet,wat een drama! En pas buitenspelen als het op was,ik heb menig spellkwartier gemist!

  49. avatar
    karel timmermans

    In de winter werden de kratten voor de ingang van de school gezet. De melk was vaak bevroren en werd bij de grote kolenkachel in de hoek van de klas gezet om te smelten, gewoon smerig dus. De capsules waren voor de zending. En wie o wie mocht de gaatjes in de doppen prikken voor de rietjes. Ikke ikke en maar mooi rechtop zitten met de armen over elkaar.

  50. avatar
    Tonnie Schneider

    Ja heb ik ook gedronken

  51. avatar
    giovanni wijk

    In de krat zat een bruin flesje, als je je best had gedaan die dag daarvoor , de winnaar

  52. avatar
    Tamara Kortman

    Vroeger werden er twee kinderen iedere dag in de klas aangewezen die met de punt vh potlood gaatjes mochten maken in de aluminium doppen van de melkflesjes. Mijn tweelingbroer Philip en ik prikte zodanig hard/diep dat het hele potlood nat werd. Uiteraard waren de 2 buitenste flesjes voorzien van een vrij dunne opening waar net een rietje in kon voor ons.

  53. avatar
    Elma van Schaik

    Ik weet het nog goed, op de kleuterschool in Den Haag. Iedere morgen allemaal langs de kant gaan staan in de lange gang op de zwart/ beige tegelvloer. De juf deelde de flesjes uit, goed vasthouden met twee handen. Dan kwam ze langs met een schaar om bij iedereen een gat te prikken in de zilverblauwe dop. Een van de klasgenootjes mocht dan om toerbeurt de rietjes erin steken, achter de juf aan! Die koude plons melk vond ik niet altijd fijn en het was ook zoveel zo’n fles vol!! Ik heb er verder niet echt nare herinneringen aan.

  54. avatar

    ik hoefde die vieze melk niet te drinken ,dronk thuis genoeg melk

  55. avatar
    Ruud Lamp

    Ik ook niet, kreeg karnemelk, was alleen drinkbaar met suiker, zou goed zijn tegen de pukkels, drink het nog steeds al lang zonder suiker, nog steeds vies, maar heb nog steeds geen pukkels.

  56. avatar
    Els van Haasteren

    Ik vond de schoolmelk heerlijk maar ik ben ook met havermoutpap grootgebracht! Nog steeds eet ik iedere morgen een bord pap. Maakt niet uit welke, inclusief vellen en brokken. Heerlijk!

  57. avatar
    Tiny Kersbergen

    mijn broer en ik hadden geen problemen met het drinken van die schoolmelk, we kregen het koud.

  58. avatar
    Hans Castenie

    Herinner me deze flesjes nog. Volgens mij hadden we in 1951 al schoolmelk en ik had er geen hekel aan. Tegenwoordig zouden we een groene school hebben met alles weer in glas! Zilverpapier werd gespaard voor iets in Afrika naar ik meen.

  59. avatar
    Wil Jorissen

    Ik zat op een Christelijke school en daar kregen wij geen melk in mijn tijd. Later wel.

  60. avatar
    Liesbeth van Emmerik-Rijken

    Ja, ik kan dat ook nog herinneren, maar welke soort melk niet en kan niet herinneringen dat het warme melk was. En ik hou nog van melk, je liesbeth

  61. avatar
    joanneke van Aller

    Voor mijn hele leven een aversie gekregen van melk. We kregen lauwe melk met een vel erop, en een wc papiertje om het vel op te doen. Later flesjes en nog laten van die vieze kartonnen pyramides met een rietje. Brrrrr.

  62. avatar
    Elma van Schaik

    Ik weet t nog goed, op de kleuterschool in Den Haag. Elke dag samen in de gang in twee rijen langs de kant van de lange gang met zwart/ beige tegels op de vloer en tegen deel van de wand. Daar stond je te wachten tot de melk werd uitgedeeld door de juf of oudere leerling van school. Dan kwam juf Post langs met een schaar om een gaatje in je melkdop te prikken. En d an mocht er een klasgenootje een rietje erin steken. Ik vond het altijd een hele toer om zo’n fles koude melk op te krijgen. Volgens mij werden er ook ligakoeken uitgedeeld aan iedereen. Ik zie het allemaal nog zo voor me, toch wel leuk!!

  63. avatar
    Franny Hermann

    Melk kwam in glazen flesjes bevroren op school in de winter om vervolgens op de verwarming te ontdooien Vreselijk, ik drink tot op de dag van vandaag geen melk Heb er gewoon een trauma aan overgehouden

  64. avatar
    greetje keyner

    Ik weet dat nog heel goed De melk was dan bevroren en werd op de verwarming ontdooid Als je het dan moest drinken,was het lauw met nog bevroren stukken er in Vreselijk vies

  65. avatar
    marianne berk

    Bah jakkes ik proef nog die vieze melk De kratten stonden idd naast de verwarming .Het leek soms wel of het bedorven was Ik kneep mijn neus dicht en heel snel dronk ik die melk dan op .Ik heb jaren melk links laten liggen .

  66. avatar
    marianne berk

    Jakkes schoolmelk brrrrrrrr Melk stond in de flesjes idd naast de verwarming .Ik kreeg al de kriebels als die kratten binnen kwamen .Kneep mijn neus dicht wilde die vieze lucht niet ruiken van die warme melk ,en dan heel snel die melk naar binnen werken brrrr .Heb nu nog een hekel aan lauwe ,warme melk

  67. avatar
    Leny van der Sluijs

    Bij ons was de melk wel koud, maar werden de flesjes bij de kachel gezet. Gelukkig kon ik altijd nog wel een koud flesje scoren dat niet zo dicht bij de kachel stond.

  68. avatar
    Lute Gombert

    In 1955 moesten wij gemiddeld per dag een halfuur lopend naar school, tussen de middag weer een halfuur heen en terug lopen. De calorieën uit de volle melk hadden wij dus wel hard nodig. In de zomer kregen wij koele en andere dagen altijd lekkere warme melk. De melk werd direct geleverd uit de melkfabriek van ACO uit Almelo, die niet veer van onze school gelegen. Naar het bezorgen van de warme flesjesmelk, in de toen koude winterdagen, mochten wij de melk direct opdrinken en hoefde wij niet te wachten tot aan het spelkwartier. Even snel met de potlood een gaatje prikken in de zilveren dop , rietje er in en maar slobberen, ik vond het heerlijk. Later kwam de leuzen thuis, drink per man een driekwart kan. Mijn voorkeur ging toen later uit naar geplastificeerde flessenmelk, die waren te duur, dus kregen wij los geleverde volle melk van de melkboer om deze op te drinken of werd pudding en pap van gemaakt. Onze kinderen kregen regelmatig eigen geklopte- of warme pudding met als hoofdbestanddeel melk . Melk producten uit de schaal van 5 zijn altijd goed voor je botten. Dat was vroeger ook al zo. Ook werd mij melk aanbevolen bij werken met gevaarlijke stoffen ( Bromchemie ) die zouden het bloed te neutraliseren. Ik lus nog steeds melk maar dan wel halfvolle anders worden wij te dik.

  69. avatar
    J Bouwmeester

    Lauwe melk, ik kon het haast niet door mijn keel krijgen. Heb vaak op de gang moeten staan want ik moest het op drinken. Ik was altijd blij als het winter was en je de melk soms lekker koud kon drinken als ze het niet op de verwarming hadden gezet, want dat gebeurde af en toe. Sindsdien heb ik een hekel aan warme chocolade/melk.

  70. avatar
    Rene van der Linden

    Schoolmelk in driehoekpuntjes. Die konden lekker ploffen. Soms zaten ze nog vol….. maar lekker?? Nee

  71. avatar
    Marius Evertse

    Wij hadden het geluk dat onze school Bieenkorf vlak bij de RMI in Rotterdam gevestigd was. Na levering kregen we vrijwel direct onze flesjes en dus niet opgewarmd. Ik vond het lekker. Marius Evertse, vanaf 1960 op deze basisschool.

  72. avatar
    J.W. Bakker

    Joke Bakker Ja ik heb ook schoolmelk gedronken ,maar dat was nog voor de flesjes k zat toen op de lagere school n.l. de Ringschool in Pernis. Deze school kreeg de melk aangeleverd in literflessen, daarom moesten we een beker meenemen van thuis, maar je begrijpt het al je kon de beker alleen afwassen met koud water en na een week dat te hebben gedaan kwam er een zure lucht uit de beker niet zo fris dus, maar eigenlijk mochten we de beker niet mee naar huis maar dat heb ik wel zo af en toe gedaan want anders was de melk al zuur voor het in de beker kwam. Dit is mijn ervaring met de schoolmelk het ws voor een goed doel zullen we maar denken.

  73. avatar
    Anja van den Berg van Hest

    Wij kregen geen melk op school in mijn tijd .Ik zat op een RK school

  74. avatar
    Arend Kelderman

    Ik heb geen herinnering aan lauwe melk, je kon melk of karnemelk krijgen, ik had gekozen voor karnemelk. Het waren, denk ik , kwart liter flesjes. Er kon ook gekozen worden dat je geen schoolmelk dronk. Als je schoolmelk dronk moet er iedere maandag geld worden betaald, ik weet niet meer hoeveel.

  75. avatar
    Ans Simons

    Herinner mij dat schoolmelk werd gegeven op de kleuterschool in +/- 1955.

  76. avatar
    mariel lavrijsen

    De schoolmelk op mijn basisschool stond wel altijd in de koeling. Mijn moeder vond schoolmelk echter te duur en gaf altijd melk mee in 'n schoolbeker, met draaidop, maar eigenlijk had ik veel liever de "echte" schoolmelk, want die leek me veel lekkerder, en zo ook de smaak van de beker waar het in zat, met de alluminium cap, dan de schoolbeker, die ik ook minder volwassen vond.

  77. avatar
    mariel lavrijsen

    In mijn basisschooltijd (jaren '70, begin '80) waren er geen flesjes schoolmelk, maar plastic bekers met alluminium caps, die je open moest trekken.

  78. avatar
    Willem Philipsen

    In 1967 en daarna, waren het driekante pakjes waar de schoolmelk in zat. Zelf had ik geen schoolmelk. Wij dronken dat gewoon thuis. Die driekantige pakjes, kon je als ze leeg waren op trappen, dan knalden ze lekker. Bennie Brusselman trapte ook op een melkpakje, welke op de grond stond. Helaas, deze was van de juf en zat nog vol..............de juf haar onderbenen, zaten onder de melk. Het is nu 55 jaar geleden, maar ik zie het nog voor me. Ook hadden wij single-tjes van de Melk-brigadiertjes. Hele verhalen werden verteld, exact weet ik het verhaal niet meer, maar het ging over inbrekers .......

  79. avatar
    Ton Meijer

    Mijn grootouders hadden een boerderij. Als klein jochie was het heel normaal dat je daar melk dronk. Lekker gekoeld. Toen kwam de schoolmelk. Van die kleine flesjes met - afhankelijk van het weer - half lauwe melk of met het ijs er nog op. In beide gevallen niet te drinken. Verschrikkelijk. Vanaf die tijd (ik ben nu 84 jr.) nooit meer melk gedronken! Ik kijk er nog steeds met afschuw op terug. Karnemelk lust ik daarentegen graag, evenals yoghurt en andere melkproducten. Ton Meijer

  80. avatar
    Paul van Londen

    Nooit half volle melk geprobeerd.....? Ik ben melkliefhebber maar walg van vettige volle melk.

  81. avatar
    Marian Orsel -Bakema

    Jazeker kreeg ik schoolmelk Eerst op de Maria school in Utrecht eind jaren '50 Later op de lagere school in Denekamp van 1960 t/m 1964 We spaarden de zilverkleurige doppen

  82. avatar
    Marian Orsel -Bakema

    Jazeker heb ik schoolmelk gedronken !! Ook thuis natuurlijk Eerst op de Maria school in Utrecht eind jaren 50!! En de zilverkleurige doppen gingen we sparen voor de missie heette dat geloof ik ! Van 1960 tot en met 1964 op de lagere school aan de Wilhelminastraat in Denekamp. Wij woonden zelf ook op de Wilhelminastraat, ik heb daar ook nog les gehad ,met alle respect, van een non.

  83. avatar
    Fred Besemer

    Jazeker, schoolmelk. Het was nog wel eens een probleem om het een beetje koel te houden tot het gedronken kon worden. Eert de flesjes en later de kartonnen. Voor mij nog een speciale herinnering omdat mijn vader in het bestuur van het Centraal schoolmelk comité zitting had. Eén van de initiatiefnemers

  84. avatar
    Harm Janssen

    Ja, flesjes met een capsule. Werden in Amsterdam-Noord (1960-62) geleverd in kratten en werden dan snel op plankjes op de CV gezet, want koude melk is niet goed voor kinderbuikjes. Er werd goed voor je gezorgd, maar of het lekker was?

  85. avatar
    Linda Warnars

    Ik vond schoolmelk zaaalig! Ik kreeg het gepresenteerd in een driehoekig kartonnetje, en ja het was lauw, heerlijk! Ik kreeg iedere schooldag een liga koek mee voor de melkpauze, a match made in heaven 🤗

  86. avatar
    henry havik

    Eerst flesjes van een kwart liter later driehoekjes en ten slotte bekertjes, zomers warm en s'winters met ijs, met feestelijke dageb kregen we van de melkfabriek chocolade melk, en punten sparen voor jorus driepinter drie glazen melk per dag

  87. avatar
    Ineke van Werkhoven

    Ineke van Werkhoven. Bij ons op de bovenschool van de Capadoseschool in Den Haag kregen we in de jaren 50/60 ook de flesjes schoolmelk. Ik kan me niet herinneren dat de flesjes zo groot waren als op de foto. De melk stond gewoon in een hoek van de klas maar was wel altijd lauw. Ik hield wel van melk maar bij warm weer was de schoolmelk vaak vies warm. De capsules werden gespaard voor het goede doel. Welk doel weet ik niet meer. Thuis namen wij als kinderen het sparen van de doppen heel serieus. Ook op de flessen melk of pap zaten de aluminium capsules. Mijn oudste broer ging als kleine jongen naar mijn oma en vroeg: "Öma heb jij ook capsonus ......?"Mijn oma keek hem even vreemd aan en moest toen hard lachen. "Nee jongen, capsones heb ik niet maar als je de capsules van de melkflessen wilt hebben dan heb ik die wel voor jou". Ondanks dat de flesjes melk op school niet altijd even lekker smaakten ben ik tot op de dag van vandaag een liefhebster van melk, karnemelk en yoghurt.

  88. avatar
    jacqueline vendeloo

    op de maandag een melkkaart kopen bij de melkboer met een aantal strippen erop die dan afgetekend werden op school. Soms was de meld vies lauw en dan echt niet te drinken. Later kwam de chocolademelk in beeld, dat was een aardige verbetering. Elke dag mocht er een ander kind met de krat door de klas om de meld uit te delen.

  89. avatar
    Corrie Wieman-Dagevos

    Jaaa! Lekker vond ik dat omdat het ijskoud was en we thuis alleen maar een kelder hadden. We kregen het in kleine flesjes met aluminiumfolie als dop waar je dan een rietje doorheen moest steken. We hebben ook een poosje driehoekige pakjes gehad, ook lekker koud. De condens droop ervan af! Ik weet niet wat de merken waren en ook niet of we eerst de pakjes kregen en later de flesjes of omgekeerd.

  90. avatar
    Marianne Zeeman

    Mijn ervaring met de schoolmelk. In de jaren '60 stond ik op een kleine 1 klassige kleuterschool in Rozenburg ( Haarlemmermeer) De melk kregen we via de plaatselijke melkboer. Hij zette iedere morgen 3 of 4 literfessen melk voor aan de weg. De school stond 100 meter het land in. Vooraan de weg stond een drieklassige lagere school. De leerlingen van die school zorgden ervoor dat de melk in de kleuterschool kwam. Rond 10 uur schonk ik de melk in plastic bekers, waaruit de kinderen hun melk dronken. De bekers werden later door de kinderen afgewassen met koud of lauwwarm water. Het gevolg was dat de bekers na korte tijd begonnen te stinken. Helaas was er geen warm waterbron in de school. ik kookte dan water op een elektrisch plaatje en waste de bekers zo nu en dan zelf af. Dan ging het weer even. Ik weet niet meer hoe de kinderen de melk vonden maar in die tijd dronk ieder kind in de klas melk. Geen gezeur van: "ik lust het niet." Maar of het lekker was?????? Ik betwijfel het. Ik dronk een kopje nescafé of melk, die ik van thuis had meegenomen in mijn thermosfles.

  91. avatar
    Annelize Haest

    Schoolmelk, heerlijk vond ik dat.

  92. avatar
    Erik Honingh

    Dat kregen wij ook vroeger toen ik op de cupertinoschool beverwijk zat was super lekker in de pauze in de klas

  93. avatar
    Jan Gottschal

    Tja, schoolmelk. Ik was er geen fan van, lauwwarn, want de kratjes stonden uren op de stoep. Vaak piste een hond tegen de kratjes, gele vlekken op de aluminium doppen.

  94. avatar
    Dik Mekking

    Onze school (koningin Emma school, Wageningen) stond op ongeveer een meter of 500 van de melkfabriek en dus was onze melk altijd lekker koud. Ik heb zowel uit flesjes als uit die kartonnen piramides gedronken (pokken dingen ware dat) maar de melk heb ik altijd lekker gevonden.

  95. avatar
    Henk Lukassen

    Ik zat op de Weeshuisschool in de Koningstraat en s’ochtends kreeg je een prikker om de aluminium doppen door te prikken en daarna de rietjes erin. Dan langs de klassen om de flesjes af te leveren. In opdracht van de conciërge meneer Hoebert.🥛🥛

  96. avatar
    hans nap

    Johannes Calvijnschool in Amstelveen, jaren 50: Met onze klas hadden we vaak melkdienst. De kratjes met flesjes die buiten voor de deur neergezet waren binnen zetten. Met de punt van een potlood gaatje prikken in de capsule, rietje erin en verdelen over de klassen. Na afloop lege flesjes ophalen en doppen verwijderen. Die werden voor de zending gespaard in een grote doos. Maar na een paar dagen begon die doos altijd behoorlijk te ruiken naar bedorven restjes melk.

  97. avatar
    Janny Bosma

    Ik bezocht de lagere school (in Ede) van 1946 tot 1952. Bij ons heb ik nooit schoolmelk gehad of gezien.

  98. avatar
    Heleen Caspers van Leeuwen

    De schoolmelk idd echt smerig. Het ronddolen was wel leuk maar dan het opdrinken idd met een rietje wat met veel pijn en moeite door de capsule ging. Soms ook niet met een potloodje gaatje erin prikken en dan opdrinken. Alleen de lucht al van de melk , altijd lauw maar ja het was goed zei men. Maar echt een traktatie was het niet.

  99. avatar
    Ger Van De Belt

    Ontzettend leuk al deze herinneringen uit de jaren 50 en 60.

  100. avatar
    Don van Riet

    Godzijdank was onze schoolmelk al in karton verpakt en hoefde niet warm te worden opgedronken. In de hogere klassen stond men je toe zelf te kiezen voor waar je je melk vandaan haalde. Zo was het mogelijk de lunchtijd te gebruiken voor leukere dingen dan lunchen en melk drinken in de schollbanken. Toch gehoorzaam als ik toen was kocht ik wel melk bij een melkzaak niet ver van mijn lagere school in de Galvanistraat, Den Haag. Tegenover die melkzaak aan de Laan van Meerdervoort hoek Valkenboskade zat notabene de laatste melksalon van de Sierkan, hèt melkmerk dat toen nog de boventoon voerde. Campina is dacht ik pas van jaren later, je had in de 50-er jaren de marktleider de Sierkan met prima melk en van Grieken die ik qua melksmaak veel minder lekker vond en ook eerder bedierf. Glazen flessen met van die doppen die je voor de arme negertjes in Afrika kon sparen (alleen dit nu zeggen is al verboden) kreeg je vooral thuis bezorgd door de melkman. Melk, aardappelen en brood werden in die jaren nog gewoon bij je thuis bezorgd net als de kolen voor de kachel..

  101. avatar
    Willem Slegers

    Ik zat vanaf 1958 tot 1965 op Christelijke Nationale School in Zwanenburg. (bestaat nog onder de naam “ Gaandeweg”) Wij hebben in die jaren nooit schoolmelk gekregen. Ik geloof dat we daar ook niets aan gemist hebben. Tussen de middag at je thuis. Thuis dronk ik wel melk maar wel koud.

  102. avatar
    Paul van Londen

    Ik herinner me dit van 1957- 58 1e en 2e klas lagere school. Ieder moest om de beurt gaatjes prikken en rietjes steken. Heb er goede herinnering aan , het brak de ochtend enigszins. Het was meestal rond 10 uur noch voor de ochtend pauze. Alhoewel ik me nu afvraag waarom ik het zo gewaardeerd heb , sinds ik al jaren een voorkeur heb voor koude half volle melk. Gelukkig heb ik geen herinneringen aan lauwe melk , wat mogelijk kwam doordat ik thuis geen ijskast had,en gewend was aan lauwe melk.

  103. avatar
    Theo van der Horst

    Ik ben van 1944 en herinner me de schoolmelk dirkt. Heerlijk koud. Ik vond het een feest. Gevolg: ik drink nu nog een halve liter karnemelk per dag!

  104. avatar
    duco van der Kamp

    Vogens mij bestond Campina in de jaren 50 nog niet

  105. avatar
    Ton Breijer

    Op de Steenvoordeschool (noodgebouw) in Rijswijk rond 1960 herinner ik mij van de schoolmelk dat het ‘s winters wel eens bevroren was. Het had kennelijk een tijdje buiten gestaan want er dreven dan brokken bevroren melk in. Een hele kunst om het door dat rietje naar binnen te krijgen! En koud aan je tanden.

  106. avatar
    gea mennega

    En of ik me dat herinner, het waren kleine gele pakje met rietje. Ontzettend vies , ik heb tot op de dag van vandaag nooit meer melk gelust.trauma dus. Bah.

  107. avatar
    Lute Gombert

    Ik vond het heerlijk, Vooral in de winter kregen wij ( vaak ) warme melk. Met de leuzen Drink per man een driekwart kan. Gewoon met de potlood een gaatje prikken en rietje er in. Goed voor de botten.

  108. avatar
    patricia Nissing

    Ik hoor altijd over de vieze lauwe melk - wij kregen (in de jaren vijftig) onze melk juist gloeiend heet - soms bijna niet te drinken zo heet. Dat was op de Spieghelschool op de Overtoom in Amsterdam. Misschien werd de melk heel vroeg 's morgens geleverd, vandaar dat lange verwarmen. Dat weet ik niet meer.

  109. avatar
    Wilma Steverink

    Nee, ik kreeg (gelukkig) geen melk op school. De actie van Joris Driepinter herinner ik me wel, maar volgens mij was dat niet in de jaren 50. Wilma Steverink

  110. avatar
    Helen Tempelaar

    Op de lagere school nooit schoolmelk gehad, maar wel op de middelbare school en wat voor melk! In de eerste pauze stonden in het kamertje van de claviger witte aardewerken bekers klaar met melk, koud of opgewarmd in een pan. Inclusief vellen of ander onbekend spul... En omdat het een kleine school was, kende de claviger iedereen bij naam en gezicht, en werd je, als je probeerde er onderuit te komen, aan het eind van de pauze persoonlijk uitgenodigd om nog even je beker melk te komen opdrinken. Brrr...!

  111. avatar
    jan koeman

    Wat is een claviger?

  112. avatar
    Rob Boomsma

    Rob Boomsma Op de lagere school in Hilversum kregen wij ook schoolmelk die goed drinkbaar was, voor zover ik mij dat nog kan herinneren. Ik heb het nu wel over de periode direct na de oorlog (1945-1950). Ik was toen 8 jaar en zat op de lagere school (Groen van Prinsteren aan de Dalweg te Hilversum). De melk zat toen in kleine flesjes met een aluminium of zilveren dop die, na gebruik, bewaard moest worden voor de zending.

  113. avatar
    Gina Tamminga-Holwerda

    Ja ik weet het nog goed ,schoolmelk met een rietje, volgens mij koste 25 cent. kocht er ook wel eens snoep voor.

  114. avatar
    Annie van Altena-Lagas

    Bij mij op school was er ook schoolmelk, Mijn broer en zusje kregen het ook niet omdat mijn moeder dat te duur vond en wij thuis voldoende melk kregen

  115. avatar
    Ingeborg Westerbeek

    Je kunt wel alles uit vroegere tijden negatief benaderen. Maar het was nu eenmaal een andere tijd met goede bedoelingen. Ik vond die schoolmelk wel best. Positief door mijn moeder benadert en op school hadden vriendinnen die ook. Niets mis mee. Het leek in ieder geval gezond en dat was het waarschijnlijk ook. Dat ik nu geen melk meer drink maar karnemelk is een kwestie van smaak.

  116. avatar
    Wendy van de Weg-van Uden

    Heel goed verwoord.

  117. avatar
    Bram Reinders

    Jaren 60 schoolmelk,driehoekige pakjes van vecomie melk dacht ik.Als er een bijzondere dag was kregen we chocomelk,en dat vonden wij heerlijker dan alleen melk.

  118. avatar
    Helena Toren

    Wij kregen gesteriliseerde flesjes melk, bah. Ik wou het niet drinken. Mijn moeder ging naar de juffrouw en kreeg het voor elkaar dat ik het niet hoefde te drinken. Wij kregen altijd melk thuis, verse melk! Lagere School in Oudkarspel, aan de Dorpsstraat.

  119. avatar
    janhoutman Houtman

    HEEL GOED

  120. avatar
    Wiet Kapitz

    Eind jaren 50. IJskoude flesjes met zilverpapier. (Was toen ook al handjeklap met herenboeren) Dikke smerige vlokken dreven in die flesjes. Jakkes. Volledig genezen van het nuttigen van melk en boter. Overigens, kaas, slagroom en Griekse yoghurt zijn OK.

  121. avatar
    Rika Prins-Krams

    1 keer op de kleuterschool en ik spuugde de hele vloer onder. Hoefde het nooit meer te drinken. Ik lus helemaal geen melk zelfs nu niet.

  122. avatar
    Nicole ten Berge

    Zo vies, warme melk uit van die driehoekige pakjes die me herinner als de dag van gister ook al was het op de kleuterschool. Misschien zelfs eerst uit flesjes, maar dat is te lang geleden. Die hadden we thuis wel heel lang met zo’n aluminium dekseltje. Gelukkig is melk enorm achterhaald, want ik bleek net als velen allergisch voor melk. Waarschijnlijk omdat melk helemaal niet hoort in het dieet van een mens. Melk mag op zijn retour, maar glazen flessen mogen voor andere dranken weer terugkomen, beter voor het milieu.

  123. avatar
    Miriam Schmidt

    Ik herinner me geen flesjes melk, maar wel pakjes melk, die erg stonken als je ze open maakte.

  124. avatar
    Hans Bastiaansen

    Tegenwoordig zeggen veel deskundigen dat zuivel niet zo gezond is!

  125. avatar
    Jacqueline van Delft-Luksenburg

    Eerst kregen we de flesjes, later de driehoekige pakjes🤢

  126. avatar
    Fré Bergman

    Niet de melk zelf maar het mogen uitdelen was belangrijk. En het bemachtigen van een bruin flesje. Die waren schaars. En je kon fantaseren dat het chocomelk was.

  127. avatar
    Monique Brouwer Grin

    Ik kreeg schoolmelk. Het waren van die driehoekpakjes. Ik moest elke week bij de melkboer bonnetjes kopen die je op school kon inleveren voor een pakje. En elke week was het een ander kleur bonnetje.

  128. avatar
    Wilma Van den Dolder

    Je kon bij ons kiezen tussen melk en karnemelk. Ik koos voor de karnemelk. Zakje suiker van thuis mee om het wat zoet te maken.

  129. avatar
    Albert Oevering

    Ook melk moeten drinken, wij hadden van die pyramide (driehoek) pakjes melk.

  130. avatar
    Klaartje Riemsdijk

    Ook ik heb schoolmelk gehad vanaf de kleuterschool. Vanaf midden jaren 60. Eerst flesjes en daarna de piramide pakjes op de lagere school. Bij ons waren ze niet echt lauw, ook niet koud. Ik vond ze heerlijk. Ben nog steeds fan van melk, tegenwoordig wel halfvol. Heb een lactose allergie en na een glas melk moet ik binnen 10 minuten naar de wc. Toch als ik een dag niet weg hoef duik ik lekker op de bank met een beker melk en zomers ook wel karnemelk.

  131. avatar
    Jos Heitmann

    Het was in de 50er nog lang geen welvaartstijd zodat melk best een noodzakelijke aanvulling op het voedsel werd. Hierna kan een artikel komen over het teveel consumeren, maar dan zitten we al in medio 60er.

  132. avatar
    Irma Tanis

    Ik heb er geen goede herinneringen aan. De melk was "vies" en dat kwam omdat het lauw was. Eerst hadden we van die kleine flesjes en later pakjes. Ook nu nog hou ik niet van melk en dat komt van de lagere school.

  133. avatar
    Henk Leber

    Heerlijk, elke dag een pakje melk. Keek er echt naar uit, henk van wassenaarschool amsterdam

  134. avatar
    jan koeman

    Ik zat op de O.L.School Hoogkarspel van 1940-1949, wij kregen op school niks te eten of te drinken. Dat kregen we thuis van de ouders. De school was voor het onderwijs. Naar de WC ging je in het speelkwartier of voor en na schooltijd of thuis. Alleen in de gang waren 2 kranen met wasbak en 2 kroezen om water te drinken voor als je dorst kreeg van het spelen. Thuis dronken we wel melk zo van de koe, lekker warm en dus onbewerkt. In de avond stond er een kan met een paar liter melk op het dressoir en kon je nemen zoveel je wou. De ouders dronken dan koffie tot ze na de Bonte Dinsdagavondtrein om half 10 te bed gingen.

  135. avatar
    Janneke de Jonge

    Ja, wij kregen het ook. In kleine glazen flesjes. En ik vond het heeeeerlijk!

  136. avatar
    Sjaak van kempen

    wij hadden ook schoolmelk op school eerst waren dat de flesjes en later de driehoek kartonnetje

  137. avatar
    mariel lavrijsen

    Op mijn basisschool was er schoolmelk in een soort ronde plastic bekertjes met een aluminium cap bovenop, die je kon opentrekken. ik kreeg altijd melk mee van thuis in een hoge beker met draaidop, die vaak lauw was in de pauze. Niet echt lekker. De schoolmelk vond ik veel echter en lekkerder, waarschijnlijk omdat deze wel in een koeling kon staan.

  138. avatar
    Alexander uit de Bulten

    In de laatste klas nam ik zelf melk mee naar school. Het waren halve liter flessen en die waren bij mij echt zo op en in tegenstelling tot Mariel vond en vind ik lauwe melk nog steeds het lekkers :) Waarschijnlijk was die van haar halfvolle melk en dat is echt niet lekker als het te warm is of überhaupt lekker geef mij maar gewoon volle melk en het liefst uit een glazen fles of een pak van de Lidl andere merken hebben toch niet echt een lekkere smaak.

  139. avatar
    J.H. Michel

    ik vond het niet lekker, eerlijk gezegd

  140. avatar
    Eduard Werensteijn

    Iedereen wilde altijd de bruine flesjes.