Ontdek PLUS

Don van Riet

Kent 5 personen

Getrouwd , 2 kinderen
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Don van Riet en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Don van Riet heeft 11 klassenfoto's en kent 5 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Schoolmelk genoeg rond mijn lagere school te krijgen

    Vanuit de Weimarstraat 149 op weg naar de Galvanistraat en mijn lagere school daar liep ik over de Beeklaan en stak de Laan van Meerdervoort over. Op die hoek van oversteken zat een melkzaak en daar tegenover de laatste nog bestaande melksalon van de Sierkan. Toch deed ik de eerste jaren gewoon mee met de verspreiding van de melk via de school, waarbij ik één donkere dubbele boterham met appel en één witte dubbele boterham met banaan at. De latere jaren kocht ik in de middagpauze zelf mijn melk bij die zaak op de hoek, zodat er meer tijd overbleef om op pad te gaan, die boterhammen en de melk kwamen onderweg toch wel op.

    Galvani-School, 1951

    TU Delft heette toen nog Technische Hogeschool, dus TH Delft en was in 1961 nog in vele stokoude gebouwen gevestigd.

    TU Delft heette toen nog Technische Hogeschool, dus TH Delft en was in 1961 nog in vele stokoude gebouwen gevestigd. In het oude Natuurkunde gebouw was een auditorium als collegezaal waar je via de achterzijde nog lang na het begin van het college binnen kon komen. Waar de prof stond waren oude messchakelaars op marmeren platen bevestigd, als was de 19e eeuw nog niet voorbij. In het oude electrogebouw zaten twee collegezalen met stalen binten à la de Eiffeltoren als daksteunen. En aan de Ezelsveldlaan werden tentamens afgenomen in wat weinig meer dan barakken waren. In je propadeuse jaren werd je als student vooral bij het verrichten van electronische metingen in het lab eerder geduld dan welkom geheten. Had je eenmaal je kandidaats, dan werd je daar al meer serieus genomen en gingen meer deuren voor je open. Toch kon de behandeling van professoren op mondelinge tentamens sterk wisselen: er zaten etterbakken (excusez le mot) bij als de Hoop en ook heel menselijke als van Lommel. Ook een historisch vermaarde prof als van Tellegen viel best mee, mits je juist gekleed op zijn mondelinge tentamen verscheen. Prof Duparc gaf leuk college, maar liet zich zogenaamd ontvoeren en kreeg landelijk grote bekendheid. Mijn eigen afstudeerhoogleraar Oberman kon beide petten opzetten zoals een latere PTT-collega tot schade en schande moest ontdekken: geen cum laude wegens het gebruik van één, niet door hem gewenst woord ipv Obermans eigen uitvinding ("éénslagstrekker"). Het nieuwe electro-gebouw, waar ik ook mijn afstudeeropstelling had, was dus een ongelofelijke vernieuwingslag en vervolgens is daar ook een heel ander soort hoogleraren gekomen. Velen daarvan kwamen van PTT/KPN af (o.a. Jan Aasman, Nico Baken), dus die kende ik meestal al van mijn werk.

    TU Delft - Fac Elektrot, Wi..., 1961

    Aangezien ik in de Azaleastraat was geboren en na terugkeer uit Ned Indië eerst in de Rozenstraat en later in de Klimopstraat heb gewoond en zelfs één jaar op de Zonnebloemschool heb gezeten heb ik de school toen nog zien bouwen.

    Aangezien ik in de Azaleastraat was geboren en na terugkeer uit Ned Indië eerst in de Rozenstraat en later in de Klimopstraat heb gewoond en zelfs één jaar op de Zonnebloemschool heb gezeten heb ik de school toen nog zien bouwen. Van 1972-1989 heb ik zelfs opnieuw dichtbij, in de Rozenstraat gewoond. Het gebouw was voor die tijd heel modern en die flauw rondlopende lange gangen gaven een enorm ruimte effect. Rector was in mijn tijd dr Schneider en conrectoren waren de leraar klassieke talen Zijderveld en de leraar Natuurkunde Hiemstra. Die laatste zou dr Schneider die in Leiden hoogleraar werd in 1961 als rector opvolgen. Leraren die ik goed gekend heb waren o.a. Terhorst voor Nederlands, Verdier en (Martens-) Kelder voor Frans, Koster en Meijer voor Engels, Koelink voor Duits, Dek voor Geschiedenis, de Vroede voor Wiskunde, Hofker voor Biologie, de Klein (Globus) voor Aardrijkskunde, van Rossum voor Scheikunde en Perquin voor Mechanica. En niet te vergeten Lamme voor Frans, de enige op de reunie in 2006 nog levende leerkracht uit die tijd. Foto's van deze reunie samen met een dankbrief van mij aan hem leidde tot plezierig telefonisch contact met Lamme in oktober 2007. Dhr Lamme had nog een compleet dossier van alle leerlingen die hij in zijn lange leraarsbestaan had gekend! In 1968-1969 heb ik als TH-student electrotechniek op het Grotius de bekende 60 uren gehospiteerd, ter verkrijging van een eerste graads leraarsbevoegdheid of "aantekening". Dit hospiteren vond vooral plaats bij een zekere Rolf Roest, die ik ook al vanuit de Haagsche Studenten Vereniging kende. Netjes rechtop zitten en niet spreken zonder daarom te zijn gevraagd, waren in 1968 al aan het verdwijnen in het "leergedruis". Rolf heeft in 1972 het Grotius verlaten en is instructeur aan de TH Delft geworden. Toch viel het me op hoe hard Gymnasiasten ook toen nog werkten. Die sloegen na de door mij gegeven lessen Natuurkunde gelijk de boeken open om weer aan andere vakken te werken. HBS-ers, zoals ik er ook een was geweest waren véél speelser en levendiger! Dat is overigens niet de reden dat ik nooit leraar ben geworden, de PTT/KPN bood me gewoon méér uitdagingen..

    Hugo de Groot, 1956