Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio

Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio. Uitgelichte afbeelding

Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio

De radio is uitgevonden rond 1900, kwam de Nederlandse huiskamers in rond 1930 en kreeg halverwege de jaren tachtig een ereplek in mijn tienerkamer. Tot die tijd luisterde ik in de woonkamer naar de muziek die mijn ouders uitkozen, maar voor mijn elfde verjaardag kreeg ik van opa – ook muziekliefhebber – een echte radio-cassetterecorder, zodat ik naar mijn eigen muziek kon luisteren.

Opa deed er meteen een paar cassettebandjes bij, zodat ik muziek kon opnemen die ik mooi vond. Dat werd een heilige missie: elke zaterdagmiddag luisterde ik naar de Top Veertig, met de lijst met hits bij de hand. Daarop had ik van tevoren aangestreept welke nummers ik wilde opnemen. Ik zette de cassetterecorder startklaar, met de knoppen ‘play’, ‘rec’ en ‘pauze’ in gedrukt, zodat ik alleen maar pauze hoeft te aan te tikken en het opnemen kon beginnen.
Ik luisterde geconcentreerd om zo min mogelijk geklets van de presentatoren op mijn bandje op te nemen. Soms raakte ik afgeleid omdat mijn zus even kwam kletsen (en stiekem luisteren), dus dan mistte ik een hit die ik had willen tapen. De frustratie was groot als het bandje halverwege een liedje was afgelopen. Snel omdraaien en weer opnemen, dan bleef de schade beperkt. Er zijn nog steeds nummers die ik maar half mee kan zingen, omdat dan net halverwege het bandje vol was!

Naast de Top Veertig waren er nog meer radioprogramma’s waar we met vrienden of familie echt voor gingen zitten. Luisterde jij ook naar deze shows?

Dik Voor Mekaar

Ik kan het me nu nauwelijks meer voorstellen, maar een hoogtepunt was altijd de Dik Voor Mekaar Show op de radio, een programma van André van Duin en Ferry de Groot. Gelukkig vonden mijn ouders dat ook leuk, dus als ik het op een bandje had opgenomen, konden we het ook in de auto luisteren. Ik was zo’n fan dat ik zelfs een t-shirt van Dik Voor Mekaar had! En weet je dat het duo weer terug is? Ze maken nu een podcast in dezelfde vorm, maar ik durf er niet naar te luisteren. Sommige dingen zijn beter in je herinneringen…

Rinkeldekinkel

Vrijdagmiddag zat mijn hele klas aan de radio geplakt, want dan was Rinkeldekinkel op de radio, met Jeroen van Inkel. De Rinkelscoop was een vast onderdeel van dat programma, volslagen belachelijke voorspellingen voor elk sterrenbeeld, dat altijd afsloot met ‘Je week is niet compleet, als je je rinkelscoop niet weet!’. Ook was er een kledingadvies in het ochtendprogramma van Jeroen van Inkel, maar of ik dat ooit serieus heb opgevolgd? Gek genoeg is dit programma ook weer terug op de radio, zaterdag- en zondagochtend op Radio 2.

Twee Meter de Lucht In

Twee Meter de Lucht In was een beetje serieuzer, een programma met typische muziek van die tijd: U2, Simple Minds en de Talking Heads. Het werd gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske, die later ook 2 Meter Sessies op de radio bracht, met live muziek. Extra cassettebandjes waren hard nodig, want ik vond het prachtig. En dat geldt ook voor de Verrukkelijke Vijftien, een hitlijst voor alternatieve muziek. Mensen konden een briefkaart insturen om te laten weten welke muziek in de lijst moest komen, en dat was altijd nieuwe muziek en veel van Nederlandse bodem.

Ja! Echt waar!

Kun jij je het Weeshuis van de Hits nog herinneren? Het werd gepresenteerd door Peter van Bruggen en Morisson, een jongetje met een grappige stem. Het was een mysterie wie Morisson nou eigenlijk was, maar het blijkt de zoon van Peter te zijn. Ik kan me vooral het begin van het programma nog goed herinneren, waarbij de presentator allemaal belangrijke jaartallen opnoemde, zoals 1972: Rod Stewart bij Dokkum vermoord. En waarom was dit een weeshuis? Het ging om liedjes die waren vergeten, in de steek gelaten en niet meteen als hit geboren waren.

Avondspits

Zat ik ’s avonds nog aan mijn huiswerk, dan luisterde ik naar de Avondspits. Die zalvende stem van Frits Spits, die de poplimerick voorlas, en zijn steunplaat draaide, zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met Franse rijtjes en wiskundevergelijkingen. En altijd tijdens de Avondspits Finale riep mijn moeder: Sabina! We gaan eten! Huiswerk aan de kant, radio uit.

 

Naar welke radioprogramma’s luisterde jij? of misschien luister je ze nog steeds? Laat een reactie achter onder de blog.

 

Klik hier voor meer herkenbare verhalen of  volg ons op Instagram

SchoolBANK redacteur Sabina avatar

SchoolBANK redacteur Sabina

Sabina Posthumus (1973) komt uit een knus jaren-zeventig-nest in West-Friesland met kurkwanden, een zitkuil en macramé plantenhangers. Heeft warme herinneringen aan Toppop, Saroma-toetjes en de Olijke Tweeling. Woont nu in Hoorn met haar man Jos en twee katten. Houdt van koken en (stiekem) van sokken breien. Leest alles wat los en vast zit, en als ze niet leest is ze aan het schrijven – onder andere voor Schoolbank.

Reacties 10+
Mieke Niekerk avatar
Mieke Niekerk

2021 M03 1 11:57:36

Ik vergeet nog wat. In de Jaren 60 werd – waarschijnlijk door de AVRO – een jeugdhoorspel uitgezonden, waarbij de omroepster na afloop altijd zei: “Hoe zal dat aflopen? Ik hou mijn hàrt vast!” Ik zat er helemaal in, daarom weet ik het nog. Is er toevallig iemand die dit nog weet en om welk hoorspel dat ging?

Mieke Niekerk avatar
Mieke Niekerk

2021 M03 1 11:53:03

Vanaf mijn kindertijd luister ik naar hoorspelen. De Jeugd vliegt uit, Sprong in het heelal, ik was er dol op. ‘s Zomers ging de transistor mee met vakantie. In de slaaptent lag ik altijd stiekem mee te luisteren, ik sliep pas laat. Later kwam Veronica, mijn absolute favoriet.

Marcel Hoogland avatar
Marcel Hoogland

2021 M02 27 13:01:11

Ferry Maat Soulshow op de donderdag avond (knalde ook uit de speakers van de boutiekjes op koopavond) het is er nog steeds als internet station

Kees van Staveren avatar
Kees van Staveren

2021 M02 26 20:31:30

In de jaren ’60, met mijn zelf gemaakte ” rode kartonnen” radio van Philips naar hoorspelen luisteren avonds in je bed. Krakende deuren, knisperende stappen in de sneeuw, onweer en regen, een schot en gil……….En dan later op de avond, als je slaapt, “gered” wordt door je vader die het snoertje om je nek los maakt van het oordopje wat nog in je oor zat😁

Kees van Staveren avatar
Kees van Staveren

2021 M02 26 20:09:08

In de jaren ’60, met een zelfgemaakte radio van Philips (een rood doosje van karton met inhoud en een platte witte kat baterij voor de voeding) in je bed luisteren naar hoorspelen……krakende deuren, knisperende voetstappen, onweer en regen. Door je vader later op de avond “gered” worden omdat je inslaap was gevallen met het snoertje van het oordopje nog om je nek zat.

Jos Heitmann avatar
Jos Heitmann

2021 M02 26 13:50:20

Alle hiervoor beschreven programma’s ken ik maar ik genoot al jong van de muziek van de Matthäuspassion op de Nederlandse en buitenlandse zenders. De antenne was een 50 meter draad in de tuin.
En dan The Last Night of the Proms waarbij we de Erres-radio in de keuken plaatsten met een antenne aan de gasbuis.

https://josh-wolf.blogspot.com/2018/04/erres-radio-ky176.html

Hans Achterbergh avatar
Hans Achterbergh

2021 M02 26 13:48:37

In den beginne was daar Radio Luxemburg, waarnaar je heel goed moest zoeken op de radio van mijn ouders met het groene oog. Als de twee groene delen elkaar raakten was ”ie goed afgestemd. En dan soms nog erg afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. Maar op Radio Luxemburg hoorde ik (op zondagmiddag) de eerste geluiden van de nieuwe muziek uit Engeland en Amerika: Swinging Blue Jeans, Gerry & The Pacemakers, Beatles, Bill Haley, Little Richard. Ook op de AFN (American Forces Network) was het nieuwe geluid te horen. Later uiteraard Radio Veronica met Joost den Draayer en Tineke en de top-40 op zaterdagmiddag en nog later Super Clean Dream Machine op de Nederlandse radio met Ad Visser. Daar hoorde ik voor het eerst de muziek van Led Zeppelin, waar ik nog steeds een heel groot fan van ben.

Peter Castelijn avatar
Peter Castelijn

2021 M02 26 11:20:25

Altijd Veronica toen ze nog op het schip zaten, ‘192 Good idee, luister mee naar Veronica’ en later toen ze naar 538 verhuisden. Vond de piraten altijd veel leuker dan Hilversum 1, 2 of 3

?