Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio

16 februari 2021

|

5 minuten leestijd

Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio. Uitgelichte afbeelding

Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio

De radio is uitgevonden rond 1900, kwam de Nederlandse huiskamers in rond 1930 en kreeg halverwege de jaren tachtig een ereplek in mijn tienerkamer. Tot die tijd luisterde ik in de woonkamer naar de muziek die mijn ouders uitkozen, maar voor mijn elfde verjaardag kreeg ik van opa – ook muziekliefhebber – een echte radio-cassetterecorder, zodat ik naar mijn eigen muziek kon luisteren.

Opa deed er meteen een paar cassettebandjes bij, zodat ik muziek kon opnemen die ik mooi vond. Dat werd een heilige missie: elke zaterdagmiddag luisterde ik naar de Top Veertig, met de lijst met hits bij de hand. Daarop had ik van tevoren aangestreept welke nummers ik wilde opnemen. Ik zette de cassetterecorder startklaar, met de knoppen ‘play’, ‘rec’ en ‘pauze’ in gedrukt, zodat ik alleen maar pauze hoeft te aan te tikken en het opnemen kon beginnen.
Ik luisterde geconcentreerd om zo min mogelijk geklets van de presentatoren op mijn bandje op te nemen. Soms raakte ik afgeleid omdat mijn zus even kwam kletsen (en stiekem luisteren), dus dan mistte ik een hit die ik had willen tapen. De frustratie was groot als het bandje halverwege een liedje was afgelopen. Snel omdraaien en weer opnemen, dan bleef de schade beperkt. Er zijn nog steeds nummers die ik maar half mee kan zingen, omdat dan net halverwege het bandje vol was!

Naast de Top Veertig waren er nog meer radioprogramma’s waar we met vrienden of familie echt voor gingen zitten. Luisterde jij ook naar deze shows?

Dik Voor Mekaar

Ik kan het me nu nauwelijks meer voorstellen, maar een hoogtepunt was altijd de Dik Voor Mekaar Show op de radio, een programma van André van Duin en Ferry de Groot. Gelukkig vonden mijn ouders dat ook leuk, dus als ik het op een bandje had opgenomen, konden we het ook in de auto luisteren. Ik was zo’n fan dat ik zelfs een t-shirt van Dik Voor Mekaar had! En weet je dat het duo weer terug is? Ze maken nu een podcast in dezelfde vorm, maar ik durf er niet naar te luisteren. Sommige dingen zijn beter in je herinneringen…

Rinkeldekinkel

Vrijdagmiddag zat mijn hele klas aan de radio geplakt, want dan was Rinkeldekinkel op de radio, met Jeroen van Inkel. De Rinkelscoop was een vast onderdeel van dat programma, volslagen belachelijke voorspellingen voor elk sterrenbeeld, dat altijd afsloot met ‘Je week is niet compleet, als je je rinkelscoop niet weet!’. Ook was er een kledingadvies in het ochtendprogramma van Jeroen van Inkel, maar of ik dat ooit serieus heb opgevolgd? Gek genoeg is dit programma ook weer terug op de radio, zaterdag- en zondagochtend op Radio 2.

Twee Meter de Lucht In

Twee Meter de Lucht In was een beetje serieuzer, een programma met typische muziek van die tijd: U2, Simple Minds en de Talking Heads. Het werd gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske, die later ook 2 Meter Sessies op de radio bracht, met live muziek. Extra cassettebandjes waren hard nodig, want ik vond het prachtig. En dat geldt ook voor de Verrukkelijke Vijftien, een hitlijst voor alternatieve muziek. Mensen konden een briefkaart insturen om te laten weten welke muziek in de lijst moest komen, en dat was altijd nieuwe muziek en veel van Nederlandse bodem.

Ja! Echt waar!

Kun jij je het Weeshuis van de Hits nog herinneren? Het werd gepresenteerd door Peter van Bruggen en Morisson, een jongetje met een grappige stem. Het was een mysterie wie Morisson nou eigenlijk was, maar het blijkt de zoon van Peter te zijn. Ik kan me vooral het begin van het programma nog goed herinneren, waarbij de presentator allemaal belangrijke jaartallen opnoemde, zoals 1972: Rod Stewart bij Dokkum vermoord. En waarom was dit een weeshuis? Het ging om liedjes die waren vergeten, in de steek gelaten en niet meteen als hit geboren waren.

Avondspits

Zat ik ’s avonds nog aan mijn huiswerk, dan luisterde ik naar de Avondspits. Die zalvende stem van Frits Spits, die de poplimerick voorlas, en zijn steunplaat draaide, zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met Franse rijtjes en wiskundevergelijkingen. En altijd tijdens de Avondspits Finale riep mijn moeder: Sabina! We gaan eten! Huiswerk aan de kant, radio uit.

 

Naar welke radioprogramma’s luisterde jij? of misschien luister je ze nog steeds? Laat een reactie achter onder de blog.

 

Klik hier voor meer herkenbare verhalen of  volg ons op Instagram

SchoolBANK redacteur Sabina avatar

SchoolBANK redacteur Sabina

Sabina Posthumus (1973) komt uit een knus jaren-zeventig-nest in West-Friesland met kurkwanden, een zitkuil en macramé plantenhangers. Heeft warme herinneringen aan Toppop, Saroma-toetjes en de Olijke Tweeling. Woont nu in Hoorn met haar man Jos en twee katten. Houdt van koken en (stiekem) van sokken breien. Leest alles wat los en vast zit, en als ze niet leest is ze aan het schrijven – onder andere voor SchoolBANK.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Sabina

Reacties 10+
Annemieke Keur-Vleeshouwers avatar
Annemieke Keur-Vleeshouwers

18 november 2021 9:06:08 PM

Als kind was de radio altijd aan en elke dag hoorde ik toen; “cha,cha,cha wat zullen we eten….de groenteman. Mijn moeder kreeg vaak inspiratie door het praatje én de recepten die voorbij kwamen.
Ook was daar altijd ‘de ochtendgymnastiek’met pianobegeleiding. Hersengymnastiek was ook zoiets….”Wat is de stand Mieke”? hoorde je dan heel vaak.

Johan Leidelmeijer avatar
Johan Leidelmeijer

10 augustus 2021 4:43:56 AM

Luisterde altijd naar radio Luxemburg, Tijd voor Teenagers en Tussen 10+ en 20-.
Goede oude en pas uitgekomen Rock and Roll.

André van Beveren avatar
André van Beveren

6 maart 2021 2:52:44 PM

Begin jaren zestig kregen we eindelijk ook televisie. Daarvoor was het inderdaad luisteren naar hoorspelen op de radio. Paul Vlaanderen was zo’n hoorspel, met een inhoud die ik destijds als bijzonder spannend heb ervaren.

Mieke Niekerk avatar
Mieke Niekerk

1 maart 2021 11:57:36 AM

Ik vergeet nog wat. In de Jaren 60 werd – waarschijnlijk door de AVRO – een jeugdhoorspel uitgezonden, waarbij de omroepster na afloop altijd zei: “Hoe zal dat aflopen? Ik hou mijn hàrt vast!” Ik zat er helemaal in, daarom weet ik het nog. Is er toevallig iemand die dit nog weet en om welk hoorspel dat ging?

Mieke Niekerk avatar
Mieke Niekerk

1 maart 2021 11:53:03 AM

Vanaf mijn kindertijd luister ik naar hoorspelen. De Jeugd vliegt uit, Sprong in het heelal, ik was er dol op. ’s Zomers ging de transistor mee met vakantie. In de slaaptent lag ik altijd stiekem mee te luisteren, ik sliep pas laat. Later kwam Veronica, mijn absolute favoriet.

Marcel Hoogland avatar
Marcel Hoogland

27 februari 2021 1:01:11 PM

Ferry Maat Soulshow op de donderdag avond (knalde ook uit de speakers van de boutiekjes op koopavond) het is er nog steeds als internet station

Kees van Staveren avatar
Kees van Staveren

26 februari 2021 8:31:30 PM

In de jaren ’60, met mijn zelf gemaakte ” rode kartonnen” radio van Philips naar hoorspelen luisteren avonds in je bed. Krakende deuren, knisperende stappen in de sneeuw, onweer en regen, een schot en gil……….En dan later op de avond, als je slaapt, “gered” wordt door je vader die het snoertje om je nek los maakt van het oordopje wat nog in je oor zat😁

Kees van Staveren avatar
Kees van Staveren

26 februari 2021 8:09:08 PM

In de jaren ’60, met een zelfgemaakte radio van Philips (een rood doosje van karton met inhoud en een platte witte kat baterij voor de voeding) in je bed luisteren naar hoorspelen……krakende deuren, knisperende voetstappen, onweer en regen. Door je vader later op de avond “gered” worden omdat je inslaap was gevallen met het snoertje van het oordopje nog om je nek zat.

Jos Heitmann avatar
Jos Heitmann

26 februari 2021 1:50:20 PM

Alle hiervoor beschreven programma’s ken ik maar ik genoot al jong van de muziek van de Matthäuspassion op de Nederlandse en buitenlandse zenders. De antenne was een 50 meter draad in de tuin.
En dan The Last Night of the Proms waarbij we de Erres-radio in de keuken plaatsten met een antenne aan de gasbuis.

https://josh-wolf.blogspot.com/2018/04/erres-radio-ky176.html

?