Ga naar de inhoud

Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio

Update:
radio

Hallo hallo, hier is het mannetje van de radio

De radio is uitgevonden rond 1900, kwam de Nederlandse huiskamers in rond 1930 en kreeg halverwege de jaren tachtig een ereplek in mijn tienerkamer. Tot die tijd luisterde ik in de woonkamer naar de muziek die mijn ouders uitkozen, maar voor mijn elfde verjaardag kreeg ik van opa – ook muziekliefhebber – een echte radio-cassetterecorder, zodat ik naar mijn eigen muziek kon luisteren.

Opa deed er meteen een paar cassettebandjes bij, zodat ik muziek kon opnemen die ik mooi vond. Dat werd een heilige missie: elke zaterdagmiddag luisterde ik naar de Top Veertig, met de lijst met hits bij de hand. Daarop had ik van tevoren aangestreept welke nummers ik wilde opnemen. Ik zette de cassetterecorder startklaar, met de knoppen ‘play’, ‘rec’ en ‘pauze’ in gedrukt, zodat ik alleen maar pauze hoeft te aan te tikken en het opnemen kon beginnen.
Ik luisterde geconcentreerd om zo min mogelijk geklets van de presentatoren op mijn bandje op te nemen. Soms raakte ik afgeleid omdat mijn zus even kwam kletsen (en stiekem luisteren), dus dan mistte ik een hit die ik had willen tapen. De frustratie was groot als het bandje halverwege een liedje was afgelopen. Snel omdraaien en weer opnemen, dan bleef de schade beperkt. Er zijn nog steeds nummers die ik maar half mee kan zingen, omdat dan net halverwege het bandje vol was!

Naast de Top Veertig waren er nog meer radioprogramma’s waar we met vrienden of familie echt voor gingen zitten. Luisterde jij ook naar deze shows?

Dik Voor Mekaar

Ik kan het me nu nauwelijks meer voorstellen, maar een hoogtepunt was altijd de Dik Voor Mekaar Show op de radio, een programma van André van Duin en Ferry de Groot. Gelukkig vonden mijn ouders dat ook leuk, dus als ik het op een bandje had opgenomen, konden we het ook in de auto luisteren. Ik was zo’n fan dat ik zelfs een t-shirt van Dik Voor Mekaar had! En weet je dat het duo weer terug is? Ze maken nu een podcast in dezelfde vorm, maar ik durf er niet naar te luisteren. Sommige dingen zijn beter in je herinneringen…

Rinkeldekinkel

Vrijdagmiddag zat mijn hele klas aan de radio geplakt, want dan was Rinkeldekinkel op de radio, met Jeroen van Inkel. De Rinkelscoop was een vast onderdeel van dat programma, volslagen belachelijke voorspellingen voor elk sterrenbeeld, dat altijd afsloot met ‘Je week is niet compleet, als je je rinkelscoop niet weet!’. Ook was er een kledingadvies in het ochtendprogramma van Jeroen van Inkel, maar of ik dat ooit serieus heb opgevolgd? Gek genoeg is dit programma ook weer terug op de radio, zaterdag- en zondagochtend op Radio 2.

Twee Meter de Lucht In

Twee Meter de Lucht In was een beetje serieuzer, een programma met typische muziek van die tijd: U2, Simple Minds en de Talking Heads. Het werd gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske, die later ook 2 Meter Sessies op de radio bracht, met live muziek. Extra cassettebandjes waren hard nodig, want ik vond het prachtig. En dat geldt ook voor de Verrukkelijke Vijftien, een hitlijst voor alternatieve muziek. Mensen konden een briefkaart insturen om te laten weten welke muziek in de lijst moest komen, en dat was altijd nieuwe muziek en veel van Nederlandse bodem.

Ja! Echt waar!

Kun jij je het Weeshuis van de Hits nog herinneren? Het werd gepresenteerd door Peter van Bruggen en Morisson, een jongetje met een grappige stem. Het was een mysterie wie Morisson nou eigenlijk was, maar het blijkt de zoon van Peter te zijn. Ik kan me vooral het begin van het programma nog goed herinneren, waarbij de presentator allemaal belangrijke jaartallen opnoemde, zoals 1972: Rod Stewart bij Dokkum vermoord. En waarom was dit een weeshuis? Het ging om liedjes die waren vergeten, in de steek gelaten en niet meteen als hit geboren waren.

Avondspits

Zat ik ’s avonds nog aan mijn huiswerk, dan luisterde ik naar de Avondspits. Die zalvende stem van Frits Spits, die de poplimerick voorlas, en zijn steunplaat draaide, zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met Franse rijtjes en wiskundevergelijkingen. En altijd tijdens de Avondspits Finale riep mijn moeder: Sabina! We gaan eten! Huiswerk aan de kant, radio uit.

 

Naar welke radioprogramma’s luisterde jij? of misschien luister je ze nog steeds? Laat een reactie achter onder de blog.

 

Klik hier voor meer herkenbare verhalen of  volg ons op Instagram

Reacties 69

  1. avatar
    Wim Schaasberg

    Tja. Super Clean Dream Machine van Ad Visser was een thuisblijver. Ik heb de tapes nog. Helaas geen bandrecorder (dat was vòòr de cassette)

  2. avatar
    Kees Ringeling

    Ik begon naar de radio te luisteren in 1961. Ik was toen 14. Luisterde alleen naar radio Luxemburg. Op zondag was daar het Nederlandse hitprogramma van Guus Jansen jr. In de avonduren waren de uitzendingen Engels. Op zondagavond was er de top twenty. In 1962 heb ik radio Veronica ontdekt en luisterde ik ook daar dagelijks naar.

  3. avatar
    Johannes (Jan) Veenkamp

    Nostalgie: Ik luisterde vaak naar het programma van Kees Schilperoort (Raden maar, waarin deelnemers een geluid moesten raden), In de Kaart gespeeld op zondagavond met Lex Braamhorst, Radio Veronica 's klassiek magazine, de Franse top 40 en altijd de golden oldies, de top 40, ook met Gaston Huismans (met de benen op tafel), hij draaide elke keer een liedje van Mireille Mathieu (was mijn grote idool), daarom luisterde ik ook vaak naar de Franse radio, zoals RTL Non stop met Philippe Bouvard en Musical Rama op Europe 1, Ik leerde daardoor wel snel de Franse taal. Een combinatie van beide elementen (Franse taal en klassieke muziek: Momenteel via internetradio vaak naar Radio Suisse Classique en France Musique, somt ook Clara en VRT klassiek (Belgisch). Vooral met het thuiswerken en met het ouder worden is de keuze gauw gemaakt op rustige muziek.

  4. avatar
    helena/lenie degen

    ja dat ''raden maar'', daar luisterde ik ook vaak naar. heel erg moeilijk vond ik dat en daardoor extra spannend...

  5. avatar
    Sjaak van Loo

    Sjaak van Loo (1958) geboren in Zierikzee. Luisterde als kleuter al naar de arbeidsvitamienen, de ochtendgymnastiek en de waterhoogten van hedenmorgen meedegedeeld door de rijkswaterstaat,..veel later: Ferry Maat soulshow, (TROS) Er floot een vogel in de wei (VPRO) (een bijzonder programma met geluidsfragmenten in zgn kunsthoofdstereo) Vanavond laat sport, Met het oog op morgen (Gute Nacht Freunde) Metro's midnight Music met Michiel de Ruijter, jazz,(AVRO) Monumentale orgels (NCRV) Momenteel luister ik veel naar NPO radio 4 maar ook naar streaming orgel kanalen (Caprice, Positively Baroque, OrganRoxx)

  6. avatar
    hans knot

    wat doet mij als media historicus bovenstaande introductie pijn,. De radio kwam in Nederland in 1919 en niet rond 1930. In november 2019 hebben we in het Kurhaus in Scheveningen het 100-jarig bestaan gevierd. In de laatste week van 2019 kwam het boek 100 jaar radio uit, waarvan ik de auteur ben. Een klein beetje beter een blog voorbereiden lijkt met geen moeite.

  7. avatar
    Peter Brandtner

    Paul Vlaanderen op zondagavond

  8. avatar
    Peter Maartense

    Het klokje van zeven uur en dus....... De bonte dinsdagavondtrein Beurzen open, dijken dicht Mimoza (Ministerie van moeilijke zaken) De Limobiel Sprong in het heelal Een kwartje per seconde (Radio Luxemburg)

  9. avatar
    Herman Spanjersberg

    De NCRV had in de vijftiger jaren een radioprogramma waarin Johan Bodegraven het spel "Mastklimmen" presenteerde. Daarbij werden vragen gesteld en bij elk goed antwoord kwam je een stapje hoger. Beantwoordde je de laatste vraag goed dan kreeg je een ham. Van daar de term "hamvraag", die in het spraakgebruik is ingeburgerd om veel algemener een vraag aan te duiden die cruciaal is voor een probleem. Als wij ons huiswerk zaten te maken werd er op donderdagavond even een seintje gegeven als Johan met het spel begon. Dan snelden wij naar de huiskamer om daar het spel mee te beleven.

  10. avatar
    joop zoethout

    Negen heit de klok en de bonte dinsdagavond trein. Mastklimmen met de hamvraag. Paul van Vlaanderen.

  11. avatar
    Jan Schillemans

    "Die goeie ouwe tijd " ? In pyama

  12. avatar
    Ineke Vos

    mocht ik niet naar luister, want ik moest tot mijn 13e al om 19.15 uur naar bed

  13. avatar
    Janny Cornelissen

    Ik luisterde in de jaren '50 op maandagmiddag naar hoorspelen "Saskia en Jeroen" en "Ernst-Jan en Snabbeltje". Wie kent ze nog? Spannend!!!;)

  14. avatar
    Ineke Vos

    Ik wel: allebei altijd geluisterd, want ik ben van 1951

  15. avatar
    Ineke van der Ploeg

    Geluisterd naar alleen op de wereld, ik was een jaar of 7 mijn zus 10, wat hebben we gehuild, ik denk dat het 1956/1957 was

  16. avatar
    Marianne Agterdenbos

    Ja zeker. ik luisterde altijd naar Ernst-Jan en Snabbeltje. ik heb de boekjes nog.

  17. avatar
    Ad Blankesteijn

    Veel langer geleden lusterden we nog veel meer naar de radio . Tv was er immers in de vijftiger jaren nog nauwelijks , scheeuwend duur en maar zelden te vinden in een huiskamer ( hooguit een of twee in een hele straat). Daarvoor had je radio en dan niet zo'n groot apparaat maar vaak zogenaamde radiodistributie , in feite de eerste vorm van kabelradio . Lekker luisteren naar de famiie doorsnee , sprong in het heelal en veel meer van dat soort zogenaamde " hoorspelen " . Zij in er nog heel wat van te vinden op youtube: https://www.youtube.com/results? search_query=oude+hoorspelen Heel wat met rode oortjes bij de distributie gezeken als 5-6 jeerste helft vijftiger jaren.

  18. avatar
    Beverwijk Beverwijk

    Hoi Ad, bedankt voor de link. Maar hij werkt helaas niet meer. Toen op You tube gezocht naar hoorspel de Blauwe Zaden. Fantastisch om dat weer te horen, bedankt!

  19. avatar
    Marjon Verstappen

    Top 100 aller tijden met oud op nieuw geloof ik. Zat gekluisterd aan mijn wereld radio te luisteren

  20. avatar
    Jan Heikamp

    Tot de jaren 80 stond de radio meest op Hilversum 3,maar daarna,ik was toen de oudste met m,n 14 jaar ongeveer ontdekten we de piratenzenders met verstaanbare muziek en tot op de dag van vandaag staat ons eigen internetzendertje erop en elke nederlandse artiest kan zich bij ons terugvinden,want er gaat niks boven muziek luisteren in onze eigen taal dan al dat buitenlandse geschreeuw

  21. avatar
    jan verheul

    Ik weet nog dat wij als gezin altijd luisterden , naar het Hoorspel ,, Sprong in het Heelal ,, geweldig spannend was dat , wij hadden toen nog radio distributie in Utrecht ....

  22. avatar
    ietje stuart

    nog steeds heb ik zo'n oude radio, heb ik van mijn pake gehad. nu staat het apparaat in mijn werkkamer en luister ik meestal naar radio 4. Alleen via de FM zender nog te beluisteren, maar nog goed te horen. Iet Stuart, gouda

  23. avatar
    Manolito Hopman

    Wie kent deze nog "50 pop of een envelop!" van Tom Mulder, of zat je ook wekelijks klaar om de The Mix (en jaarlijks de Grandmix) van Ben Liebrand op te nemen? Zelf heb ik ook regelmatig programmacode opgenomen welke werd uitgezonden om het vervolgens te laden in mijn Commodore 64, wat vaak voor geen meter werkte.

  24. avatar
    Willem van Dijk

    Tot mijn 15de de gewone top 40 muziek. Daarna vaak elpee's behalve dinsdag en woensdagmiddag. Dan was er Vara's Vuurwerk, Beton Uur en dan had je ook nog Stampij. Heb de cassettebandjes nog. Genieten was dat.

  25. avatar
    Jan Bergsma

    In 1958 heeft mijn moeder voor mij met Persil spaarpunten een Sharp transistor radio vergaard die heb in 1962 meegenomen in mijn rugzak (pukkel) naar Lac Courtine, in tegenstelling van een grotere draagbare radio met kon ik met mijn kleine radiootje met wereldomroep de Nederlandse zender ontvangen. Daarna is het radiootje zoek geraakt nu heb ik na ongeveer 35 jaar via Marktplaats weer zo'n Sharp transistor radio bemachtigd en ben daar blij mee .

  26. avatar
    Jan van Rekum

    Luisterde veel naar radio Veronica. Eerst op 192m en later op 538m. Allemaal op de middengolf. Geen stereo dus. Heb zelfs de laatste uren opgenomen op een bandrecorder. Hierop ook de laatste woorden van Rob Out toen de zender moest sluiten.

  27. avatar
    Ineke Vos

    op 19 maart 1951 is mijn vader naar de winkel gegaan en heeft zijn eerste radio gekocht, ter ere van mijn geboortedag. Genoten van de hoorspelen op zondagmiddag ( Brik de 3 Lelien o.a) , na het hoorspel kwam de voetbal. Ook van Bellefloor en Bonnevu 's morgens voor ik naar school ging. Elke dag bijna een kinderprogramma. Krakepit op woensdag, Tovercirkel op maandag. Kleutertje luister 's morgens. Meestal werd er geluisted naar Radio Luxemburg op zondag. Door de week naar De Groenteman en de arbeidsvitaminen.

  28. avatar
    Babs Kaya

    Ferry Maat’s Soul Show natuurlijk en daarna de nieuwste platen halen bij de Amerikaanse importzaak in de Utrechtsestraat

  29. avatar
    Bert Bergh

    Bert Bergh, hoorspelen de familie ddrsnee. Monus de man van de maan. Op zondag mr. Hilterman de toestand in de wereld.

  30. avatar
    Jos Hemert

    Paul Vlaanderen en Biels & Co (hoorspelen) waren in mijn jeugdjaren favoriet

  31. avatar
    rob warrens

    zondagmiddag het radio prentenboek

  32. avatar
    Nellie Nieuwenburg Dizdarevic

    Wij luistere altijd vrijdag naar het hoorspel 1958 tot 1961 toen kregen we tv

  33. avatar
    Max van den Ouweelen

    Programma van Lex Harding op de vrijdagavond. Volgens mij van 21.00 uur tot 23.00 uur. Begon met prachtige saxofoon solo.( wie weet nog van welke groep/plaat??!!) altijd prachtige nummers

  34. avatar
    annemiek michielsens

    Radio Noordzee en 's avonds Radio Caroline.... Al de clips over Loving Awareness waren al pareltjes op zich.

  35. avatar
    henk van zitteren

    Ik luisterde vanaf de de jaren 60 naar radio Veronica Radio Noordzee Radio Caroline En de Anderen zeezenders Ik ben vroeger op verschillende zeezenders wisten kijken Naar Veronica Caroline Mi Amigo Dat was het oude schip waar toe radio Caroline op zat en toen zijn ze samen gaan uitzenden met Radio Mi Amigo Dat was wel leuk een lang Weekend op een van de zend schepen Om tussen die gasten te zitten want die waren ook zo n 20 en 30 jaar Ik heb veel DJ gekend,Tja dat is nu allemaal verleden Me trouwste zender is er nog steeds Radio Caroline En daar gaan we dit jaar een weekend naar toe om die jongens ook te ontmoeten,Ik kijk er naar uit,

  36. avatar
    Taco Scheffer

    Mooi verhaal de zeezenders waren fantastisch, veronica eerst op 192 en later op 538 ,zaterdagmiddag de top 40 welke we meestal met een paar maan beluisterden. Helaas was de ontvangst in het oosten van het land,Arnhem, afhankelijk van de weersomstandigheden niet altijd even goed en dat gold dan nog meer voor Caroline,Noordzee en radio London. Dit ontvangst probleem was niet aanwezig aan de Noordzee kust,de vakanties in Ouddorp losten dit ontvangst probleem op en de transistorradio was altijd tot diep in de nacht aan in de tent of in en duinpan.Geweldige tijd met goede muziek en eenvoudige maar onvergetelijke vakanties. Taco.scheffer@hotmail. com

  37. avatar
    Marijke Geston-Havinga

    De hele familie om de radio klaar om naar Paul Vlaanderen te luisteren met griezelige krakend deuren en voetstappen. Ja, ook de Bonte Dinsdag Avond Trein met het liedje: Wie klimt er mee daarboven in de mast..... Ook het woensdagmiddag kinderkoor onder leiding van ???? Van Hamelen. Bovendien zeiden wij kinderen: Hallo hallo wie stinkt er zo, t mannetje van de radio. Leuke herinneringen.

  38. avatar
    Jan van Es

    Sprong in het heelal op zondag avond = distribution radio. 1950's.

  39. avatar
    helena/lenie degen

    wij luisterden met het hele gezin naar ''paul vlaanderen'', naar ''de familie doorsnee'' en op zaterdagavond naar een show waarvan ik nu de naam niet meer weet. en dan was er ook nog ''de bonte dinsdagavondtrein'', van de avro geloof ik. en er was een ochtendserie, met ko van dijk geloof ik, maar daar weet ik ook de naam niet meer van. en tijdens mijn studietijd had ik altijd radio veronica aan staan.ik luister trouwens nog steeds heel veel naar de radio.

  40. avatar
    Roel Vrijhoeven

    Op de zaterdagavond was in mijn herinnering het programma Tierlantijnen. Roel

  41. avatar
    Rob Ywema

    Paul Vlaanderen en Ina...geweldig was dat, wij luisterden ook altijd, bleven ervoor thuis ! En ook de familie doorsnee natuurlijk...

  42. avatar
    Dick Vos

    Ochtendgymnastiek met Arie Snoek. Als het afgelopen was, wist mijn vader(zonder meegedaan te hebben), dat het tijd was om naar de garage(van Bruggen) te gaan. Stadskanaal Dick Vos

  43. avatar

    Ik kan me nog herinneren , why hadden centrale radio thuis, je moest een knop rond draaien om op een kanaal te komen, ik kwam uit school tussen de middag en draaide meteen de knop naar Max van Praag, , dan kwam my 4 jaar oudere broer thuis en om my te pesten draaide hy de knop met een snelle vaart rond en myn muziek was weg

  44. avatar
    Jan van Wijk

    Geen enkele uitzending werd overgeslagen van " Morgen gebeurt het " tussen 1957 en 1959. Ik was toen 9 .Met Frits Butzelaar, Ton Lensink en Dries Krijn. Dit was mijn eerste grote radio ervaring. Later werd dat natuurlijk Veronica , Radio Luxemburg, Radio Noordzee, Radio Caroline

  45. avatar
    Theo Van Dijk

    oudejaarsconferences van Wim Kan Negen heit de Klok Hou je aan je woord met Godfried Bomans Hoorspel met Ko van Dijk

  46. avatar
    Marianne Agterdenbos

    Het klokje van 7 en dan naar bed. Met koning Kaskoeskieleman. En Paulus de boskabouter. Zondags bij opa en oma, stil zijn als G.B.J Hilterman de toestand in de wereld besprak

  47. avatar
    Gesien Pampiermole

    Als kind van een jaar of 4 luisterde ik altijd naar kleutertje luister. Dit was eind jaren 50 van de vorige eeuw. Wij hadden een wandradio. Er moest aan de muur aan een bruine knop worden gedraaid. Op een dag speelde ik in de speeltuin dit was een heel eind van ons huis. Ik hoorde ergens uit een woonkamer de bekende tune. Dus rende ik zo snel als mijn kleine beentjes konden naar huis. Helaas was het al weer afgelopen. BOOS!!!!!! Mam je had de radio niet aan mogen zetten. Nu is kleutertje luister afgelopen? ( in mijn beleving zou kleutertje pas uit de radio komen zodra de radio aan werd gezet)

  48. avatar
    Els Gastel

    Op Maandagavond de familie Doorsnee., Dinsdagavond de Bonte dinsdagavond trein., Donderdagavond Alle Hens aandek met het Hangt aan de muur en tikt. Vrijdagavond eerst het koor Sweet Sixteen o.l.v Lex Karsemeijer. dan Paul Vlaanderen. Zaterdagavond de Showboot. Op zondag middag rond 18 uur het hoorspel Monus de man van de maan. Dan hadden we nog een paar kinderkoren.. Avro's kinderkoor, de damrakkertjes, de roodborstjes, Barendd Bluf. Voor de helekleintjes hadden we nog Paulus de Boskabouter.

  49. avatar
    Wim Goedegebuure

    Monus de man van maan op laat Zondag middag. Onze familie ging dat niet missen. We hebben er jaren naar geluisterd.

  50. avatar
    frans vorgers

    Favoriet, MASTKLIMMEM, Arbeidsvitaminen en niet te vergeten MONUS de man van de Maan

  51. avatar
    Janny Bosma

    De bonte Dinsdagavond-trein Mastklimmen met Johan Bodegraven op donderdagavond

  52. avatar
    Wim Philips

    Zondagochtend vroeg met de Co de Boswachtershow was ook altijd leuk! Dieren in het nieuws!

  53. avatar
    Dick Modderkolk

    In mijn jeugd, de jaren 50 van de vorige eeuw, luisterde in elke middag om 5 uur naar "Saskia en Jeroen", op de woensdagmiddag naar de AVRO naar jeugdland waar daar zong de 6e klas van mijn school. Op zondagmiddag naar KRO's Radioprentenboek. Verder was het heerlijk om met mijn ouders mee te luisteren naar De Rambler olv. Theo U Den Masman en naar de Boertjes van Buten. Televisie was en nog niet of deed net zijn intrede. Een heerlijke radiotijd.

  54. avatar
    Johnny de Graaf

    Op zondagochtend de Ko de Boswachter show. Dat was geweldig om naar te luisteren 1974 op Hilversum 3. Daarvoor zat je voor de radio- en platenspelerkast.

  55. avatar
    Paul Droste

    Ik ben opgegroeid met Radio Veronica, Radio Noordzee en natuurlijk Radio Luxemburg. Op deze zender, die ook alleen via middengolf was te ontvangen, had je overdag Duitstalige programmering, tussen 18.00 en 19.30 uur Nederlandstalig en daarna Engelstalig. Het Nederlandstalige deel, met Peter Koelewijn als DJ, werd overigens in de loop der jaren steeds meer in tijd beperkt en verdween uiteindelijk ook. Voor mij waren de Engelstalige programma's de meest interessante: je hoorde echt muziek, die je daarvoor nog niet op een andere zender had gehoord, ook de bij de piraten.

  56. avatar
    Binne Beenen

    Saskia en Jeroen, ik meende op maandagmiddag. Mr. G.B.J. Hilterman op zondag. Natuurlijk ook op zondagmiddag de voetbaluitslagen met Frits van Turenhout (de bekende 0 -0). Tour de france op de camping.

  57. avatar
    Cor Edelenbosch

    Toeval of niet, maar afgelopen week heb ik onderstaand verhaaltje geplaatst op mijn Facebookpagina Mannetje Afgelopen week werd het 75-jarige bestaan van de Arbeidsvitaminen gevierd. Laat ik het niet erger maken dan dat het al is, maar van dit radioprogramma heb ik niet alle, maar wel veel jaren meegemaakt. Ik was namelijk al jong een luisteraar. Dit kwam omdat ik ook toen al regelmatig door ziekte aan huis was gekluisterd. Dus dat van, “wrakke schepen die zeilen het langst,” dat klopt. Om het leed wat te vergoelijken was er een bed in de kamer, bij het voorraam, geplaatst. Dit was goed bedoeld, maar je zag ook andere kinderen lekker buitenspelen. Een tv, misschien bestond hij toen al, maar wij hadden er geen. Al had je daar op dat moment ook niets aan gehad, want kindertelevisie was er alleen een uurtje op woensdag- en zaterdagmiddag. Dus niet zoals nu 24 uur per dag. Als compensatie was er de radio. Nog altijd kan ik deze uitzendingen, in mijn gedachten en zelfs zingen, zo oproepen. De uitzending begon met: "Tja...tja...tja...Wat zullen we eten?/ Tsja...tsja...tsja Wie kan dat weten?/ Wie is de man die mij dat zeggen kan?/ De gróenteman!". Dan begon de Arbeidsvitaminen steevast met een mars. Hierna sloten de buren ramen en deuren, want dan ging mijn moeder meezingen. Hier stopte ze even mee als het tijd was voor Kleutertje Luister. Zodat ik hier rustig naar kon luisteren. Ook werd wel eens het plaatje gedraaid van Hallo, hallo hier is het mannetje van de radio. Dit alles wekte mijn nieuwsgierigheid op en kon ik me soms moeilijk bedwingen. Er zat dan niets anders op dan te wachten tot mijn moeder even uit het zicht was. Snel keek ik dan achter de radio of je daar daadwerkelijk het mannetje van de radio kon zien. De achterkant bestond uit hardboard met daarin kleine gaatjes en met één oog dicht gluurde je daar dan door. Het enige wat je zag waren een paar gloeiende lampen, maar nooit het mannetje. Snel dook ik weer in bed als mijn moeder daar weer luid zingend aankwam. Het hele repertoire scheen ze te kennen, maar soms zette ze het volgende nummer al in voordat het gestart was. Hoe kon dit? Veel later begreep ik dat in de radiogids al vermeld was welke nummers gedraaid zouden worden. Dit zal nu wel niet meer mogen in verband met de privacywetgeving. Toch heeft dit alles er wel voor gezorgd dat ik tot de dag van vandaag een radioliefhebber ben. Wel begon in de loop van de tijd mijn smaak te veranderen, maar er veranderde meer. Van de familieradio ging ik over naar de popradio en dit was in eerste instantie Radio Luxembourg. Presentatoren werd plaatjesdraaiers en ook had je hier een hitparade en kon je kennisnemen van de nieuwste platen. Enkele jaren later verschenen de zeezenders en dit bracht weer en nieuwe ontwikkeling teweeg. Plaatjesdraaiers werden nu discjockeys en ook verscheen de Top 40. Allemaal met nummers die je graag ook in je eigen collectie wilde hebben. Helaas kon bruintje dat niet trekken en zat er niets anders op dan te sparen voor een bandrecorder. Eindelijk was het zover en schafte ik er één aan bij Radio Mos. Ze waren niet zo duur en het leken me ook wel aardige mensen. Trots ging ik ermee naar huis en sloot hem aan op de radio en konden de opnames beginnen. Maar wat viel dat tegen. Het viel me op dat die disjockeys in het begin of op het eind door de plaatjes heen lulden. Waarschijnlijk was dit in opdracht van de platenmatschaappijen, en geef ze eens ongelijk, om toch de plaatverkoop in stand te houden. Gelukkig was er af en toe een nummer raak. Maar door toedoen van de toenmalige regering verdwenen de zeezenders. Vanaf die tijd was je aangewezen op Hilversum. Zelf kwam ik uit bij Hilversum 3 en ook de techniek stond niet stil. Zo verscheen daar de cassetterecorder en weer later de cd. Er kwam zelfs de mogelijkheid om gratis te downloaden. Maar ook werd je ouder. Dit kon je merken aan de keuze van je zenders. Van Hilversum 3 ging ik naar 2 en nu op mijn ouwe dag zelfs naar 5. Bij deze laatst kwam niet alleen de Arbeidsvitaminen terug, maar ook de muziek uit de jaren 60. Een feest van herkenning op één ding na. Namelijk de mensen die de programma’s presenteren. Zij hebben het behoorlijk hoog in de bol gekregen en proberen mij hier ook in mee te trekken. Zo hebben ze het niet meer over een radioprogramma nee, het is nu een personality show. Die gepresenteerd wordt door een showmaster en ook ben je geen luisteraar meer, maar een vriend van de show. Dus is het te hopen: dat straks bij het ‘Nieuwe Normaal’ ook dit weer normaal wordt. Zodat we weer kunnen spreken over het mannetje van de radio.

  58. avatar
    Rhodé Meister

    Zondagmiddag was de radio er alleen voor mijn vader. Wij moesten zwijgen en meeluisteren naar GBJ Hilterman: “De toestand in de wereld.” Dat was in de jaren 50 en 60.

  59. avatar
    Peter Castelijn

    Altijd Veronica toen ze nog op het schip zaten, '192 Good idee, luister mee naar Veronica' en later toen ze naar 538 verhuisden. Vond de piraten altijd veel leuker dan Hilversum 1, 2 of 3

  60. avatar
    Hans Achterbergh

    In den beginne was daar Radio Luxemburg, waarnaar je heel goed moest zoeken op de radio van mijn ouders met het groene oog. Als de twee groene delen elkaar raakten was ''ie goed afgestemd. En dan soms nog erg afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. Maar op Radio Luxemburg hoorde ik (op zondagmiddag) de eerste geluiden van de nieuwe muziek uit Engeland en Amerika: Swinging Blue Jeans, Gerry & The Pacemakers, Beatles, Bill Haley, Little Richard. Ook op de AFN (American Forces Network) was het nieuwe geluid te horen. Later uiteraard Radio Veronica met Joost den Draayer en Tineke en de top-40 op zaterdagmiddag en nog later Super Clean Dream Machine op de Nederlandse radio met Ad Visser. Daar hoorde ik voor het eerst de muziek van Led Zeppelin, waar ik nog steeds een heel groot fan van ben.

  61. avatar
    Jos Heitmann

    Alle hiervoor beschreven programma's ken ik maar ik genoot al jong van de muziek van de Matthäuspassion op de Nederlandse en buitenlandse zenders. De antenne was een 50 meter draad in de tuin. En dan The Last Night of the Proms waarbij we de Erres-radio in de keuken plaatsten met een antenne aan de gasbuis. https://josh-wolf.blogspot.com/2018/04/erres-radio-ky176.html

  62. avatar
    Kees van Staveren

    In de jaren '60, met een zelfgemaakte radio van Philips (een rood doosje van karton met inhoud en een platte witte kat baterij voor de voeding) in je bed luisteren naar hoorspelen......krakende deuren, knisperende voetstappen, onweer en regen. Door je vader later op de avond "gered" worden omdat je inslaap was gevallen met het snoertje van het oordopje nog om je nek zat.

  63. avatar
    Kees van Staveren

    In de jaren '60, met mijn zelf gemaakte " rode kartonnen" radio van Philips naar hoorspelen luisteren avonds in je bed. Krakende deuren, knisperende stappen in de sneeuw, onweer en regen, een schot en gil..........En dan later op de avond, als je slaapt, "gered" wordt door je vader die het snoertje om je nek los maakt van het oordopje wat nog in je oor zat😁

  64. avatar
    Marcel Hoogland

    Ferry Maat Soulshow op de donderdag avond (knalde ook uit de speakers van de boutiekjes op koopavond) het is er nog steeds als internet station

  65. avatar
    Mieke Niekerk

    Vanaf mijn kindertijd luister ik naar hoorspelen. De Jeugd vliegt uit, Sprong in het heelal, ik was er dol op. 's Zomers ging de transistor mee met vakantie. In de slaaptent lag ik altijd stiekem mee te luisteren, ik sliep pas laat. Later kwam Veronica, mijn absolute favoriet.

  66. avatar
    Mieke Niekerk

    Ik vergeet nog wat. In de Jaren 60 werd - waarschijnlijk door de AVRO - een jeugdhoorspel uitgezonden, waarbij de omroepster na afloop altijd zei: "Hoe zal dat aflopen? Ik hou mijn hàrt vast!" Ik zat er helemaal in, daarom weet ik het nog. Is er toevallig iemand die dit nog weet en om welk hoorspel dat ging?

  67. avatar
    André van Beveren

    Begin jaren zestig kregen we eindelijk ook televisie. Daarvoor was het inderdaad luisteren naar hoorspelen op de radio. Paul Vlaanderen was zo'n hoorspel, met een inhoud die ik destijds als bijzonder spannend heb ervaren.

  68. avatar
    Johan Leidelmeijer

    Luisterde altijd naar radio Luxemburg, Tijd voor Teenagers en Tussen 10+ en 20-. Goede oude en pas uitgekomen Rock and Roll.

  69. avatar
    Annemieke Keur-Vleeshouwers

    Als kind was de radio altijd aan en elke dag hoorde ik toen; "cha,cha,cha wat zullen we eten....de groenteman. Mijn moeder kreeg vaak inspiratie door het praatje én de recepten die voorbij kwamen. Ook was daar altijd 'de ochtendgymnastiek'met pianobegeleiding. Hersengymnastiek was ook zoiets...."Wat is de stand Mieke"? hoorde je dan heel vaak.