Verdwenen banen, kan jij deze beroepen nog herinneren?

2021 M09 28

|

5 minuten leestijd

Verdwenen banen, kan jij deze beroepen nog herinneren?. Uitgelichte afbeelding

Veel beroepen van vroeger zijn verdwenen. Melkboeren, liftbedieners, lantaarnopstekers en ijsdragers zijn allemaal beroepen die niet meer bestaan. In dit artikel nemen we je terug in de geschiedenis, kan jij deze beroepen nog herinneren?

Liftbediende

Tegenwoordig hoef je alleen op een knop te drukken en de lift staat binnen een paar tellen voor je neus. Vroeger was dit wel anders, de liften bewogen niet met een simpele druk op de knop. Vroeger was er een liftbediende die ervoor zorgde dat de deuren open en dicht gingen en dat je er op de juiste verdieping uit kon!

Melkboer

Kan jij de melkboer met zijn melkbus nog herinneren? Tot de jaren ‘60 werd melk door de melkboer persoonlijk voor je deur afgeleverd. Sommige melkboeren verkochten ook nog eieren en boter.

Bakker aan huis

Naast de melkboer had je ook nog een bakker aan huis. Hoe fijn, deze bakker bracht brood aan de deur. Inkopen werden in een boekje opgeschreven en twee keer per week kon je afrekenen.

Lantaarnopsteker

Een lantaarnopsteker was een persoon die vroeger de nog op gas of olie werkende straatlantaarns aanstak. Dit werd eerst gedaan met behulp van een ladder, later ging dit met een lange stok.


Lantaarnopsteker

Stronttonnetjesschepper

Een van de meest smerige beroepen uit het verleden is toch wel de stronttonnetjesschepper. Vroeger toen er nog geen toilet en riolering was, deden de mensen hun behoefte op een emmer. Een keer in de week werd deze emmer opgehaald en geleegd door een stronttonnetjesschepper. Hij gooide deze uitwerpselen vervolgens op een strontkar en bracht deze weg.


Stronttonnetjesschepper

IJsdragers

Toen koelkasten en vriezers nog niet bestonden, brachten IJsdragers ijs bij mensen en bedrijven thuis. Dit werd meestal bezorgd bij kroegen, kruideniers, slagen en rijke gezinnen.


IJsdragers

Wekkers/ porders

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar vroeger kon je wekker zijn als beroep. Met een stok werd er op je raam geklopt om je te wekken. Dit beroep bestond tot de jaren ‘50!

Stadsomroepers

Voordat er televisies en radio’s bestonden, werd het belangrijkste nieuws van de dag op de hoek van de straat verkondigd door een stadsomroeper. Veel leuker dan het 20.00 uur journaal!

Dienstbode

Een dienstbode was iemand die in tegen betaling huishoudelijk werk verrichtte. Vroeger ging het meestal om een jonge, ongehuwde vrouw, die ook dienstbode of dienstmeisje genoemd.

Trekschuit jager

Ook bij dit beroep ontstaan er veel vragen. Vroeger bestonden er trekschuit jagers. Wat zij deden? Jagen was een term voor het voortbewegen van een schip door het trekken aan een touw. Deze touwen werden dan aan mensen vastgebonden – en lopen maar. Bizar he!

Computer

Vroeger werden mensen die ingewikkelde berekeningen maakten, computers genoemd. Dit was een heus beroep! Deze berekeningen werden gedaan uit het hoofd en met de hand. Toen bestond de rekenmachine nog niet…

Lector

Heel lang geleden bestonden er Lectors. Deze mensen lazen boeken of nieuws hardop voor aan medewerkers die altijd lange dagen maakten en eentonig werk deden, zoals werk aan de lopende band. Het doel? Om verveling tegen te gaan!

Veerman met roeiboot

De mensen die nu nog in een dorpje wonen, kennen het misschien wel. Op verschillende plekken in Nederland bestaan nog steeds pontjes, die mensen vervoeren van de ene kant naar de andere kant van het water. Vroeger was dit een klein bootje dat dankzij peddels vooruitkwam. Gelukkig bestonden er toen nog geen auto’s!

Telefoniste

Het beroep telefoniste bestaat nog steeds, maar vroeger had het een compleet andere betekenis. Vroeger moesten ‘switchboard operators’ lijnen met elkaar verbinden voor er gecommuniceerd kon worden. Toen dit in de jaren ‘80 geautomatiseerd werd, verdween ook dit beroep.

Kan jij één deze beroepen nog herinneren of is jou (over)grootouders dit geweest? We horen het graag in de reacties.

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
Ria Gijzen van avatar
Ria Gijzen van

2021 M10 17 13:43:19

Mijn grootvader werd nadat hij te oud voor de visvangst Parlevinker.Dat was een varende winkel voor de binnenschippers.

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2021 M10 15 18:24:29

Ook verdwenen beroepen; de boer, toen deze nog handmatig alles deed, (zoals in het boek “Te hooi en te gras” prachtig is te zien, klompenmaker, leerlooier, spinner enz.

Wim Almekinders avatar
Wim Almekinders

2021 M10 14 16:27:05

De melkboer kwam bij ons nog met paard en wagen aan de deur,mocht toen meehelpen losse melk te tappen en te bezorgen,leverde een kwartje op.
Ook de bakker kwam elke dag met vers brood.
Een dorpsomroeper hadden wij ook,belangrijke zaken vanuit het gemeentebestuur werden door hem gebracht ,hij had een grote bel om de aandacht te trekken.

?