Dat de tijden nogal veranderd zijn ten opzichte van je jeugd is wel duidelijk. Sterker nog, bepaalde dingen die vroeger heel normaal waren, zijn nu door de wet verboden! Denk hierbij aan klappen met de pantoffel of roken in restaurants.
Het is bijna niet voor te stellen dat dit vroeger allemaal toegestaan was… Herinner jij het je nog?
Drinken onder de 18
Al in 1881 werd in de Drankwet bepaald dat jongeren onder de achttien jaar geen sterke drank mochten kopen. Over wijn en bier werd echter niets gezegd – dat kwam in 1931 pas. Toen werd bepaald dat jongeren onder de zestien ook geen zwak-alcoholhoudende dranken mochten consumeren. Die regel is er lang gebleven, tot in 2012: toen werd de alcoholleeftijd voor alle soorten alcohol op achttien jaar gezet. Vroeger kon je dus op je zestiende je eerste biertje in de kroeg drinken, nu moet je wachten tot je achttiende.
Lichamelijke straffen en kindermishandeling
Vroeger kon je zomaar een mep met een slipper of de riem van je vader krijgen als je ongehoorzaam was. Nu kunnen ouders daar zonder pardon voor worden opgepakt. Lichamelijke straffen op school zijn aan het eind van de 19e eeuw al verboden, maar voor ouders was het nog heel lang toegestaan om hun kinderen met de harde hand op te voeden. Pas eind jaren zestig kwam er meer aandacht voor kindermishandeling en de gevolgen daarvan. Pas in 2007 is in de wet iedere vorm van kindermishandeling verboden.
Overal roken
Voor 2004 kon je vrijwel overal waar je wilde een sigaret opsteken. Er werd vroeger gerookt in theaters, restaurant, in de trein en zelfs in de wachtkamer van de huisarts. Op de meeste plekken stond zelfs een glaasje sigaretten! In 2004 kwam het eerste rookverbod in de wet in Nederland. Vanaf toen gold voor iedereen het recht op een rookvrije werkplek – of nouja, behalve voor horecapersoneel. In horecagelegenheden was het nog langer toegestaan om te roken. Na wat gerommel met de wetgeving is in 2008 uiteindelijk besloten dat ook in de horeca niet mag worden gerookt. En de wetten worden steeds strenger – zoals het verbod op roken op treinstations dat vorig jaar is ingegaan.
De doodstraf
De doodstraf kent een lange geschiedenis over de hele wereld. In Nederland werd hij in 1989 voor de tweede keer afgeschaft. De doodstraf werd namelijk in 1870 al volgens de wet verboden, omdat deze “wreed en onbeschaafd” was. Na de Tweede Wereldoorlog werd de straf echter weer ingevoerd, omdat de regering bang was dat het volk anders het heft in eigen hand zou nemen om wraak te nemen op oorlogsmisdadigers. Onder deze wet werden 39 mensen geëxecuteerd. De daadwerkelijke laatste doodstraffen werden in 1952 uitgevoerd.
Zonder gordel rijden
Vroeger maakte niemand zich druk om autogordels. Sterker nog: de meeste auto’s hadden ze niet eens. In 1975 werd het dragen van een autogordel voorin verplicht. In 1992 kwam de gordelplicht er ook voor passagiers die achter in de auto zitten. Grappig weetje: de nieuwe wet kon toentertijd op veel kritiek rekenen, want men vond het een inbreuk op hun vrijheid dat het dragen van een gordel verplicht werd. Inmiddels vinden we het niet meer dan normaal.
Trouwen onder je 18e
Tot 1985 konden mannen nog een jonge vrouw aan de haak slaan. In 1838 is besloten dat mannen pas vanaf hun achttiende mochten trouwen, en vrouwen al op hun zestiende. Eerder was die leeftijd voor vrouwen vijftien, maar ‘Nederlandse vrouwen ontwikkelden zich minder snel’. In 1985 veranderde wet en moesten mannen en vrouwen beide achttien zijn om te mogen trouwen.
Bronnen: Kinderrechten, Isgeschiedenis, Wikipedia Autogordel, Wikipedia Huwelijksleeftijd, Wikipedia Rookverbod