Déze dingen waren vroeger heel normaal, maar zijn nu verboden

2021 M11 2

|

5 minuten leestijd

Déze dingen waren vroeger heel normaal, maar zijn nu verboden. Uitgelichte afbeelding

Dat de tijden nogal veranderd zijn ten opzichte van je jeugd is wel duidelijk. Sterker nog, bepaalde dingen die vroeger heel normaal waren, zijn nu door de wet verboden! Denk hierbij aan klappen met de pantoffel of roken in restaurants.

Het is bijna niet voor te stellen dat dit vroeger allemaal toegestaan was… Herinner jij het je nog?

Drinken onder de 18

Al in 1881 werd in de Drankwet bepaald dat jongeren onder de achttien jaar geen sterke drank mochten kopen. Over wijn en bier werd echter niets gezegd – dat kwam in 1931 pas. Toen werd bepaald dat jongeren onder de zestien ook geen zwak-alcoholhoudende dranken mochten consumeren. Die regel is er lang gebleven, tot in 2012: toen werd de alcoholleeftijd voor alle soorten alcohol op achttien jaar gezet. Vroeger kon je dus op je zestiende je eerste biertje in de kroeg drinken, nu moet je wachten tot je achttiende.

Lichamelijke straffen en kindermishandeling

Vroeger kon je zomaar een mep met een slipper of de riem van je vader krijgen als je ongehoorzaam was. Nu kunnen ouders daar zonder pardon voor worden opgepakt. Lichamelijke straffen op school zijn aan het eind van de 19e eeuw al verboden, maar voor ouders was het nog heel lang toegestaan om hun kinderen met de harde hand op te voeden. Pas eind jaren zestig kwam er meer aandacht voor kindermishandeling en de gevolgen daarvan. Pas in 2007 is in de wet iedere vorm van kindermishandeling verboden.

Overal roken

Voor 2004 kon je vrijwel overal waar je wilde een sigaret opsteken. Er werd vroeger gerookt in theaters, restaurant, in de trein en zelfs in de wachtkamer van de huisarts. Op de meeste plekken stond zelfs een glaasje sigaretten! In 2004 kwam het eerste rookverbod in de wet in Nederland. Vanaf toen gold voor iedereen het recht op een rookvrije werkplek – of nouja, behalve voor horecapersoneel. In horecagelegenheden was het nog langer toegestaan om te roken. Na wat gerommel met de wetgeving is in 2008 uiteindelijk besloten dat ook in de horeca niet mag worden gerookt. En de wetten worden steeds strenger – zoals het verbod op roken op treinstations dat vorig jaar is ingegaan.

De doodstraf

De doodstraf kent een lange geschiedenis over de hele wereld. In Nederland werd hij in 1989 voor de tweede keer afgeschaft. De doodstraf werd namelijk in 1870 al volgens de wet verboden, omdat deze “wreed en onbeschaafd” was. Na de Tweede Wereldoorlog werd de straf echter weer ingevoerd, omdat de regering bang was dat het volk anders het heft in eigen hand zou nemen om wraak te nemen op oorlogsmisdadigers. Onder deze wet werden 39 mensen geëxecuteerd. De daadwerkelijke laatste doodstraffen werden in 1952 uitgevoerd.

Zonder gordel rijden

Vroeger maakte niemand zich druk om autogordels. Sterker nog: de meeste auto’s hadden ze niet eens. In 1975 werd het dragen van een autogordel voorin verplicht. In 1992 kwam de gordelplicht er ook voor passagiers die achter in de auto zitten. Grappig weetje: de nieuwe wet kon toentertijd op veel kritiek rekenen, want men vond het een inbreuk op hun vrijheid dat het dragen van een gordel verplicht werd. Inmiddels vinden we het niet meer dan normaal.

Trouwen onder je 18e

Tot 1985 konden mannen nog een jonge vrouw aan de haak slaan. In 1838 is besloten dat mannen pas vanaf hun achttiende mochten trouwen, en vrouwen al op hun zestiende. Eerder was die leeftijd voor vrouwen vijftien, maar ‘Nederlandse vrouwen ontwikkelden zich minder snel’. In 1985 veranderde wet en moesten mannen en vrouwen beide achttien zijn om te mogen trouwen.

Bronnen: Kinderrechten, Isgeschiedenis, Wikipedia Autogordel, Wikipedia Huwelijksleeftijd, Wikipedia Rookverbod

SchoolBANK Redacteur Quirine avatar

SchoolBANK Redacteur Quirine

Hoewel redacteur Quirine (1996) zelf uit de jaren '90 komt, is ze dol op álles wat met de jaren '60 en '70 te maken heeft. Zo luistert ze het liefst naar bands als Fleetwood Mac en Abba, speurt ze kringloopwinkels af naar de beste vintage vondsten en is ze gek op nostalgische verhalen.

Meer artikelen van SchoolBANK Redacteur Quirine

Reacties 10+
Bob Van Triet -Bootsma avatar
Bob Van Triet -Bootsma

2021 M11 20 14:23:14

Ik heb nog in de jaren 50 meegemaakt dat leraren op de lagere school Klaas de Vries tijdens de les in de klas mochten roken. Onze “meester” rookte toen Caballero.

evert wittingen avatar
evert wittingen

2021 M11 12 16:14:58

Ik ging in 1961 van de lagere school en op de laatste school dag mochten we allemaal roken. Gelukkig heb daarna nooit meer gerookt. E. Wittingen.

age roskam avatar
age roskam

2021 M11 11 14:19:28

Jong geleerd, oud gedaan. We waren nog geen twaalf. Zondags na afloop van de kerkdienst of de volgende dag gingen we soms de sigarettenpeuken bij de uitgang verzamelen. We leenden vloeitjes van onze ouders en draaiden onze eigen sigaretten. Ook verdienden we voor eenvoudige karweitjes sigaretten. Als het werk meer voorstelde kregen we “loon” + een sigaret.

Henk van Stipriaan avatar
Henk van Stipriaan

2021 M11 8 16:53:55

In 1966 moest ik me melden bij café-restaurant Margriet in Bussum om af te rijden (rijexamen). Een half uur te vroeg aangekomen probeerde ik me een beetje te ontspannen, echter, naarmate de tijd verstreek werd ik allengs nerveuzer. Gelukkig kwam na een kwartiet mijn rijinstructeur opdagen. Hij zag onmiddellijk dat het niet goed met me ging. Geheel tegen mijn verwachting in beval hij mij een sneeuwwitje aan. Het is nu niet voor te stellen maar als zeventienjarige wist ik niet wat dat was, Hoe dan ook, ik bestelde de drank aan de bar en klokte het goedje in een mum van tijd weg. Eenmaal terug bij de instructeur zwiepte de cafédeur open en kwam de examinator binnen. Uiteindelijk ben ik na de eerste keer geslaagd. Ik vertel dit verhaal nog wel eens aan jongen mensen. Hun mond valt open…

?