Leren schrijven met een kroontjespen en inktlap

2021 M01 12

|

3 minuten leestijd

Leren schrijven met een kroontjespen en inktlap. Uitgelichte afbeelding

SchoolBANK-gastredacteur Peter vertelt vandaag over zijn eerste schrijfles! Vroeger leerde men nog schrijven met een kroontjespen, waar wel wat haken en ogen aan zaten. Lees hier hoe Peter het er vanaf bracht…

Leren schrijven met een kroontjespen

Gewapend met een echte inktlap liep ik die dag naar school. Gemaakt door m’n moeder. Ze had tien vierkante lapjes stof op elkaar gemaakt. Muurvast gezet door een knoop aan beide zijden. “Laten de schrijflessen nu maar beginnen”, dacht ik. Op school gekomen liet ik m’n inktlap trots zien. Mijn klasgenootjes keken er vol bewondering na. Nu m’n juf nog. Na de Bijbelles, het gebed en het psalmversje legde onze juf de les uit: “Jongens en meisjes, vandaag krijgen jullie je eerste echte schrijfles. Met een pen en inkt. Heeft iedereen een inktlap bij zich?” vroeg ze. Allen hielden we een soortgelijk voorwerp van echte huisvlijt omhoog.

Ze hing een grote kaart op voor de klas met daarop allemaal letters, kleine en grote. Toen kregen we allemaal een schriftje met daarop keurig onze naam geschreven. “Goed, sla nu de eerste bladzijde open. Trek eerst alle letters over met je potlood” zei ze gebiedend. Terwijl we allen ons best deden op al die letters, liep de juf rond. Hier en daar corrigeerde ze een leerling, of ze tikte met een liniaal op de vingers als deze over het geschrevene gingen. Eindelijk, we mochten met de pen. Een kroontjespen in een soort houten huls. Op het sein van de juf mochten we het dekseltje van onze inktpot open doen.

“Voorzichtig indopen”, zei ze. ‘Plop’ en weg was mijn kroontjespen. Ik stak m’n vinger op: “Juf m’n pennetje is in ’t potje gevallen.” “Natuurlijk, jij weer. Hier heb je een nieuwe”, en wierp me er eentje toe. Nu kon ik echt schrijven met inkt. Gelukkig deed de inktlap goed zijn werk. Het was moeilijker dan ik dacht. Het groene vloei onder m’n hand beschermde mij en mijn schrijfwerk.”

Later leerde ik dat je met de pen kon prikken en dat je er stukjes gum gedompeld in de inkt mee weg kon schieten. Pas heel veel later leerde ik echt schrijven en kalligraferen. Maar dit was niet dankzij de juf.

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2021 M09 27 10:01:05

Hoewel de tijd van kroontjespen, in mijn herinnering, voor mijn tijd was, hadden we wel in de tafeltjes waaraan je in de klas zat, een gat of ronde plek waarin vroeger een inktpot stond.
Het onderwijsmuseum in Dordrecht is zo leuk en nostalgisch, waarin je heel veel nostalgie van school terugziet.

Suze Sorber avatar
Suze Sorber

2021 M08 22 12:49:17

Op de Kweekschool leerde je van en met vlekken een mooi werkstuk te maken.

Suze Sorber avatar
Suze Sorber

2021 M08 22 12:38:11

In Veere,net na de oorlog

Age de Jong avatar
Age de Jong

2021 M03 23 21:08:21

na een tijd als je pen lekkerder ging schrijven [letters werden dan breder] kreeg je een nieuwe pen schreef je weer dun

Gert Camphens avatar
Gert Camphens

2021 M03 3 17:06:54

Mooi schrijfmateriaal, maar voor een linkshandige een ramp. Wel rechts leren schrijven, maar mocht als eerste op school ook met een balpen….. Trots als een aap….

Herman Hendriks avatar
Herman Hendriks

2021 M01 30 19:55:01

Ja de kroontjespen kan ik me nog goed herinneren. Het viel niet mee om hier goed mee om te gaan. Je kon ook lol beleven met het inktpotje: Victor, die naast mij zat, stootte mij een keer aan en zei: “Herman er zit een vlieg in mijn inktpotje.” Ik kreeg een lumineus idee: “je moet in het potje blazen Victor, dan vliegt hij er vanzelf uit.” Victor blies, maar veel te zachtjes. “Hij gaat er niet uit Herman.” Ik keek toe en zag de vlieg spartelen. “Je moet hard blazen Victor, dan lukt het wel.” Dit keer blies Victor heel hard zodat de de inkt met vlieg in ruime mate over de bankjes vloog. De frater gaf Victor een paar flinke draaien om zijn oren.

Marga Lanting avatar
Marga Lanting

2021 M01 21 16:42:01

Het geeft nog steeds een magisch gevoel, het schrijven met de kroontjespen en echte inkt uit een potje. Heel erg je best doen, maar soms werkte de pen niet mee en viel er een grote klodder inkt op de woorden die je net zo mooi had geschreven. Een soort van paniek, die helemaal over was toen je het schriftje weer terug kreeg en de juf van die grote vlek een mooie bloem had gemaakt…
Wat helemaal geweldig was was schrijven met gekleurde inkt. Nu ik dit schrijf komt spontaan het gevoel van toen weer naar boven. Als je goed je best had gedaan, kreeg je een stempeltje en uiteindelijk leverde je ze in om een keer met rode of groene inkt te mogen schrijven… Het mooiste cadeau dat je kon krijgen! Als ik nu door mijn schriftjes blader, verschijnen ineens die bladzijden, rood en groen… Hoe gelukkig kon je als kind zijn.

Ik ben dus zo,n Links-handige (1940) kon al lezen en schrijven toen ik naar school moest (1946) van mijn broer geleerd ! Helaas dit kon dus niet met als gevolg : Rechts moeten schrijven, Linkerhand vast aan de bank, slaan met liniaal en op de achterste(straf)bank zitten! lichte Dyslectie , Stotteren, niet kunnen Handwerken (breien borduren etc ) en nog steeds een foeilelijk handschrift , heb later mijzelf al die dingen (aan)geleerd !! Doe alles Links!! ben volslagen Linkshandig !! alleen op schrijven na dus ,nb kan wel in spiegelschrift schrijven !? Heb dus een Bloedhekel aan school en schoolgaan ontwikkeld dat wel ! Niet zo,n beste lagere school heb ik later begrepen . Heb later zelf een Keramiek atelier gehad waar ik ook les gaf in div.technieken ook zoals Draaien ,handvormen, glazuren en later poppen maken en wolspinnen etc Ondanks de slechte start in 1946 door middel van doorzetten toch nog wat bereikt of is het dankzij !? Openbare lagere school Zwartewaalstraat R.dam Zuid .

Gezina eefting avatar
Gezina eefting

2021 M01 19 18:31:38

Ik had hetzelfde inkt met een kroontjes pen ik kon er wel mee schrijven maar soms kwam er een dikke vlek op t papier. Jammer dus

adriaan hemert avatar
adriaan hemert

2021 M01 19 10:40:41

Prachtig om mee te werken, precies op het lijntje. ‘k Er nog 2 en die van moeders. Etui ben ik kwijt, heb nog wel een inktpotje bewaard (Talens) zit nog inkt in, ook nog een stuk vloeipapier. Ook de vulpen die ik kreeg bezit ik nog, gebruik ik nog steeds met re-enactment. Heel grappig om aan de kleinkinderen (en op basisschool) te laten zien. Weten niet wat ze overkomt.

?