Kroontjespen: heb jij er vroeger ook mee geschreven? Schrijfwaar door de jaren heen

17 juni 2022

|

5 minuten leestijd

Kroontjespen: heb jij er vroeger ook mee geschreven? Schrijfwaar door de jaren heen. Uitgelichte afbeelding

Vroeger kreeg je op de lagere school een kroontjespen. Heb jij er vroeger ook mee geschreven? Ga terug in de tijd met deze nostalgische herinneringen! 

Kroontjespen, nostalgische herinneringen

Toen de lei uit de schoollokalen verdween, deed de kroontjespen zijn intrede. Deze stalen schrijfpen had een kroonvormige verbreding, die in een penhouder werd geklemd om hem te kunnen gebruiken. Deze penhouders waren van hout – en hier werd vaak hevig op gekauwd. Er waren zelfs kinderen die hun penhouder bijna helemaal hadden weg gekauwd, waardoor ze alleen nog maar met het metalen busje schreven. 

Als je een nieuwe kroontjespen kreeg, hield je hem een paar minuten in je mond. Dit zou hem namelijk ontvetten, waardoor de inkt beter zou blijven zitten. Daarna doopte je de pen in een inktpot en kon je ermee schrijven. Dit was best een opgave voor als je linkshandig was… De inkt droogt namelijk traag, waardoor er al snel vegen ontstonden. Gelukkig kwam er na een tijdje vloeipapier – hierop droogte de inkt sneller. Het bleef hoe dan ook een moeilijke opgave. Geïrriteerd dat je dan was, gooide je je pen bij het ingebouwde inktpotje. Ook hier was je niet altijd blij mee. Regelmatig kwamen er propjes in de inktpot, waardoor er nog meer vlekken ontstonden. En daar was de juf niet blij mee.

De inktlap was dan ook een onmisbaar hulpmiddel. Je moeder maakte deze – hoe lief – van verschillende lapjes. Het doekje had een knoop in het midden. Met dit lapje maakte je de pen schoon. Als een van de lapjes vol zat met inkt, was het tijd voor het volgende lapje.

De kroontjespen zorgde voor veel kwajongensstreken

Tijdens het schrijven hoorde je in de klas het geluid van de pennen die op de bodem van het inktpotje tikten. Maar er is waarschijnlijk een geluid dat je nog veel meer bijstaat. Veel kinderen hadden de gewoonte om tijdens het schrijven het schuifje van de inktpot steeds open en dicht te doen. Hiermee was je uren zoet. Kan jij je het geluid van het schuifje nog herinneren? Als je een meisje bent, kan je het volgende misschien ook nog wel herinneren: de vlechten van meisjes werden regelmatig in de inktpot gedoopt. Heel grappig, mijn niet heus. Of wat dacht je van wat gist in de inktpot? Een typische kwajongensstreek van vroeger. De volgende ochtend zat alles onder de inkt… Ook kon je met de pen je klasgenootjes prikken én kon je stukjes gum, gedompeld in de inkt, wegschieten.

Het afscheid van de kroontjespen 

Kroontjespennen werden tot eind jaren ‘60 gebruikt. Na de jaren ‘60 was werd de kroontjespen vervangen door de balpen en vulpen. Dit was een fantastisch en memorabel moment. Je vroeg je dan ook af waarom dit niet eerder was uitgevonden… Met een balpen bracht je met een bal of kogel de inkt op het papier aan en de vulpen had gewoon een vulling in de pen zitten. Dit deed je aan het begin met inkt uit een inktpot, maar tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van kant en klare inktpatronen. Ontzettend handig! 

Schrijfwaar in 2022

Momenteel is er geen vaste schrijfwaar meer. Vroeger was het een goede keuze om alle kinderen dezelfde pen te geven. Tegenwoordig zijn er zoveel goede schrijfmaterialen voorhanden, dat alle kinderen met dezelfde pen geven niet meer de beste keuze is. Kinderen kunnen daarom nu kiezen uit:

  •     HB-potlood
  •     Rollerpen
  •     Balpennen
  •     Vulpen

Heb jij ooit met een kroontjespen geschreven? Laat het ons weten in de reacties!

Lees ook:

      Herken jij deze items uit de jaren ‘60 en ‘70 nog?

      Basisschool herinneringen jaren ‘50

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 2
Hendrik Jan de Boer avatar
Hendrik Jan de Boer

22 juni 2022 6:20:27 AM

Ja, ook ik had het genoegen om met een kroontjespen te schrijven. Dit was in de jaren 60. Nog op de basisschool had ik dat ding. Ik zat altijd met mijn vinger onder het inktpotje. Tot dat hij daar uitschoot. Heerlijk die vlek op de tafel.

Jacques Kemper avatar
Jacques Kemper

20 juni 2022 3:55:58 PM

Als je heel erg je best deed mocht je met rode inkt schrijven. Ik schrijf nog regelmatig met een kroontjes pen, altijd de Kerstkaarten.

?