Herken jij deze items uit de jaren ‘60 en ‘70 nog? (deel 2)

17 november 2021

|

5 minuten leestijd

Herken jij deze items uit de jaren ‘60 en ‘70 nog? (deel 2). Uitgelichte afbeelding

Deel twee van de items uit de jaren ‘60 of ‘70. Wie in de jaren ‘60 of ‘70 is geboren herkent deze items vast nog wel. Van die oh zo heerlijke Saroma pudding tot de iconische Barbie Skipper. Herken jij deze items uit de jaren ‘60 en ‘70 nog? We nemen je graag terug mee in de tijde


Video: reclame jaren 60-70 nostalgie

Jarretels


Toen er nog geen panty’s waren, waren er… Jarretels! Terwijl het heel vrolijk klinkt, was het een grote verschrikking. Wat een onhandige dingen waren dat. Dan zijn we nog niet eens begonnen over hoe snel die dingen kapot gingen..

Daktari


Uren kon je naar de tv serie Daktari kijken. Dit programma speelde zich af in een dierenopvang in Afrika. Je kreeg geen genoeg van de avonturen van dokter Tracy en zijn dochter Paula met de schele leeuw Clarence en de slimme chimpansee Judy.

Silly Putty


In de jaren ‘60 en ‘70 was dit kleverige goedje razend populair. Silly Putty zat in een plastic ei en was fantastisch. Je gooide het tegen het raam, stuiterde ermee op de grond en plakte het tussen twee deuren. Je moeder was hier alleen wat minder blij mee.

Zeepklopper (met een stukje zeep!)


Een zeepklopper werd vroeger gebruikt in de huishouding. Je gebruikte het voor het maken van een sopje. In het gazen gedeelte deed je wat groene zeep en daarna roerde je met de zeepklopper door een emmer heet water. Even afkloppen en schoonmaken maar!

Vim schuurmiddel


Vim schuurmiddel = nostalgie in een bus. Waarschijnlijk had je oma ook zo’n bus vroeger. Deze stond op een vaste plek op het aanrecht. Aan de bovenkant van deze kartonnen bus zaten gaatjes, waarmee je het schuurmiddel uit de bus kon strooien.

Maja zeep


Maja zeep was de favoriet van iedere moeder. Dit was een luxe zeep, waar je als kind absoluut niet aan mocht komen. Het rook naar bloemetjes. Weet jij het nog?

Koetjesreep


Koetjesrepen zijn pure nostalgie. Wat waren ze lekker – en dat zijn ze nog steeds. Je kunt ze nog steeds halen bij de Albert Heijn. Iedereen vond Koetjesrepen lekker. Meestal kreeg je ze van je oma, maar ook je moeder stopte er regelmatig eentje in je tas. Aan het einde van je zwemles mocht je hem dan eindelijk verorberen. Jammie!

Choba


Choba, heerlijk en gezond. Voor de boterham! Choba was een soort van chocoladeboter. Dit werd vlak na de Tweede Wereldoorlog geproduceerd, omdat er te weinig te verdienen was aan margarine. Je vond het heerlijk of heel erg vies. Aan welke kant stond jij?

De geblokte gootsteen


In de jaren ‘60 en ‘70 was het in om een geblokt gootsteen te hebben. Dit waren zwart met witte blokjes, eigenlijk een soort van dambord. Nou, mooi hoor. Waarschijnlijk ben je nu heel blij met je gootsteen van rvs.

Wat is voor jou écht een item wat staat voor de jaren ‘60 en ‘70? We horen het graag in de reacties!

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
gerda beintema-wijnstok avatar
gerda beintema-wijnstok

13 januari 2022 2:07:33 PM

Ik mis de poppetje met een touwtje met een zwaarder balletje eraan die langs de tafel hing en die je op deze manier van de tafel liet ‘lopen’. En de zachte bal aan een touwtje die je om je enkel deed en dan ‘hupspring’maar!

Gina Tamminga-Holwerda avatar
Gina Tamminga-Holwerda

22 december 2021 4:36:09 PM

vergeet ik de koetjes reepjes nog. Ik vind ze nu niet zo lekker meer, toen wel. we hadden een nogal gierige Tante, daar kregen wel eén van die mijn zus en ik moesten delen!! zoiets vergeet je nooit meer.

Gina Tamminga-Holwerda avatar
Gina Tamminga-Holwerda

22 december 2021 4:33:38 PM

Ik ken de bus Vim nog wel. De Daktari serie nog heel goed, vond ik spannend.Mijn oma had een klopper met sunligt zeep.

De stenen gootsteen nog heel goed. Nu worden ze weer gemaakt,maar dan van ander materiaal. mooi die oude dingen

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

13 december 2021 5:44:04 AM

Ah ja, die gele gootsteen hadden wij ook. Mijn moeder heeft het er bijna 40 jaar mee moeten doen. Van al dat geschrob, ook met Vim was hij helemaal uitgesleten, bijna niet meer schoon te krijgen op het laatst.

?