Ga naar de inhoud

De prijzen van vroeger: weet jij nog hoeveel gulden deze producten kostten?

Update:
gulden

Bijna 21 jaar geleden maakte de gulden plaats voor de euro. Omrekenen naar guldens wordt niet veel meer gedaan, maar weet jij toevallig nog hoeveel gulden de producten uit dit artikel kostten? 

Van de gulden naar de euro

De euro werd op 1 januari 1999 ingevoerd en werd toen gelijk de valuta van ruim 300 miljoen Europeanen. Waarom de gulden plaats maakte voor de euro, heeft verschillende redenen. Zo moest het nieuwe betaalmiddel een einde maken aan de schommelende wisselkoersen. Deze belemmerden de internationale handel. Als een wisselkoers ineens daalde of steeg, kregen transacties een compleet andere betekenis voor het bedrijf. Je kon je als bedrijf hier wel tegen beschermen, maar dat kostte veel geld. Niet iedereen had dit. Ook op de wereldmarkt was er behoefte aan een gemeenschappelijke Europese munt. Zo maakte de euro het makkelijker om prijzen te vergelijken. Door de komst van de euro kwam er een einde aan de koersschommelingen, die voor een hoop kosten en onzekerheid zorgden. Sinds 2002 is de euro het officiële betaalmiddel in Europa. 

Een Compact Disc (CD) – 40 gulden 

Voor een CD betaalde je vroeger 40 gulden. Een paar jaar later kwamen er al snel betaalbare varianten op de markt. Deze grote collectie ‘nice price’ cd’s kostten slechts ƒ 25. Voor een CD betaal je tegenwoordig tussen de 5 en 15 euro. Dat is omgerekend ƒ 33.06. Nou, dat valt nog best mee toch. 

Een liter benzine – 0,98 gulden

Op 30 mei 1975 meldde de Trouw dat de benzineprijzen opnieuw omhooggingen. Zo werd ‘Super’ 1,6 cent per liter duurder. Daarmee kwam de prijs op 1,014 gulden. Dat was ontzettende hoog voor die tijd – benzine was zelfs nog nooit zo duur geweest. Nu betaal je voor een liter benzine 1.892 euro. Dat zou betekenen dat je destijds ƒ 4.17 voor een liter brandstof zou moeten betalen. Wat een verschil!

Koophuis – 89.000 gulden 

In de gulden tijd kon je een heel koophuis voor ƒ 89.000,- kopen. Hier kon je dan met je partner en zelfs nog 2 kinderen in wonen. Omgerekend is dat € 40.386, -. Nu is de gemiddelde transactieprijs van koopwoning in 2021 gestegen tot 387 duizend euro. Dat is ƒ 852835.77, ƒ 800.000 meer. Een bizar prijsverschil, maar gelukkig hebben jij of je ouders hiervan geprofiteerd. Alleen lastig om dat mooie huis dat al jarenlang in de familie zit, los te laten. 

Een Volkswagen Golf 1 – 15.866,71 gulden 

Vroeger waren auto’s een stuk goedkoper. Hoewel het bedrag van ruim 15.000 gulden voor een Volkswagen Golf 1 niet gelijk als muziek in de oren klinkt, moet je je goed bedenken dat je er nu ruim 25.000 euro voor betaald. Als je er nog eentje op de kop kunt tikken, dan. Voor Een Porsche 911 betaalde je ƒ 220.371,00. Nu betaal je € 115.000 voor hetzelfde model Porsche. Dat is ƒ 253.426.65. Balen dat je er vroeger niet eentje hebt gekocht … 

Zoethout – 0,10 gulden 

Je kon vroeger geen genoeg krijgen van zoethout. Voor deze nostalgische Oudhollandse lekkernij hoefde je ‘maar’ een gulden dubbeltje te betalen. Omgerekend is dat € 0.05. Nu betaal je hier ongeveer 50 cent voor. 

Bloemkool – 1 gulden

Vroeger betaalde je voor een bloemkool 1 gulden, terwijl je er nu € 1,50 voor betaalt. Dit is omgerekend ƒ 3.31. Een bloemkool is dus nu ruim 3 keer zo duur. Dat geldt voor de meeste boodschappen trouwens. Vroeger had je een bomvolle boodschappenkar voor ruim ƒ 100. Dat is nu ondenkbaar. 

Kappersbehandeling – 3 gulden 

Vroeger kon je voor een paar gulden je haar laten knippen bij de kapper. Dit was al bijzonder als je dit deed, want in de meeste huishoudens werd het haar gewoon geknipt door de moeder. Nu betaal je al snel 20 euro voor een knipbeurt. Dit is dus ruim 7 keer zo duur geworden! 

Concertkaartje – 5 gulden 

Vroeger betaalde je ƒ 10 voor 2 concertkaartjes. Dit is ongeveer 4.54 euro. Afhankelijk waar je heen gaat, betaal je nu tussen de 15 en 500 euro voor een concert. Oei … 

Hoeveel euro is nu een gulden waard? 

Wat een prijsverschil he! Wil je zelf uitrekenen hoeveel gulden een product van nu zou kosten? Dit kan je eenvoudig zelf berekenen. Momenteel (december ‘22) is € 1,  ƒ 2,20371. Omgerekend is 1 gulden dus ongeveer 45 eurocent. Vergeet ook niet dat het leven nu veel duurder is dan vroeger.

Kan jij het je nog voorstellen dat je een heel woonhuis voor ƒ 60.000 kon kopen? En wat mis jij van de guldentijd? We zijn benieuwd en horen het in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 24

 1. avatar
  harry kruisselbrink

  Toen ik 17 was (in 1971) ging je naar de sigarettenautomaat, gooide er 3 gulden in, trok er een pakje Drum shag uit, daar zat dan gratis een pakje Mascotte vloei bij en een paar dubbeltjes wisselgeld op het pakje vastgeplakt. Kostte toen dus 2 gulden 70. Als ik kinderen vertel dat je in de jaren 60 voor een Mars of een Bounty 25 cent betaalde dan kijken ze je vol ongeloof aan. En een limonade ijsje had je al toen voor 5 cent.......

 2. avatar
  Ling Siem = Siem Hwaij Ling-

  Ik kocht vroeger nog een pakje sigaretten voor fl.1,00 uit de automaat. Je kon toen ook nog het merk “VS” krijgen voor fl. 0,50 en zelfs “Bali’ voor fl. 0,25 in de Boekhorstsraat in toen nog ‘s-Gravenhage.

 3. avatar
  Ronald Boerkoel

  In de jaren vijftig was er een snoepwinkeltje waar we "muisjes"voor 1 cent en zoethout voor 5 cent kochten. Als we oude kranten wegbrachten kregen we daar een paar kwartjes voor. Voor mijn eerste vakantiebaantje in 1965 kreeg ik bij wasserij Meijer 10 gulden per week. Mijn eerste zelfgekochte gloednieuwe fiets een paar jaar later was een Peugeot racefiets met 14 versnellingen voor 150 gulden. Een seizoensabonnement voor een zomer lang zwemmen in het openluchtzwembad kostte in die tijd 10 gulden. Een zak patat kocht je voor een kwartje, een hoorntje met ijs een dubbeltje. Maar wat de klappertjes voor het klapperpistool kostten, weet ik niet meer, ook niet de knalkurken, mocht toen allemaal nog probleemloos verkocht worden. Maar goed op je geld letten heb ik nooit meer verleerd.....

 4. avatar
  Gerard den Blanken

  Ja ! Mooie tijd hé ! Sigaretten kopen bv 4 slechte of 2 goeie ( old Mac ) voor een dubbeltje ! Ik ging al opmijn 14e werken voor 14 gulden en 16 cent

 5. avatar
  Cor de Gooijer

  Als een kappersbehandeling van 3 gulden naar 20 euro gaat is dat niet ruim 7 keer zo duur maar ruim 14,5 keer zo duur want 20 euro is 44 gulden.

 6. avatar
  Evert van den Hazel

  Toen de euro kwam wert je loon persies om gerekend maar 3maanden later was een grootdeel gewoon Van 1gulden naar 1euro gezet dus hebben we toen zeeker wel 80% ingelevert

 7. avatar
  leon van van Hengel

  Maar wat verdiende je toen . En wat nu!

 8. avatar
  Cornelis van Nijkerk

  Daar heb je zeker een beetje gelijk in, maar ik kijk niet perse in absolute bedragen, verhoudingen geven een betrouwbaarder beeld en daar gaat het echt wel een beetje mis. B.v. ik verdiende destijds 960 gulden netto en betaalde aan huur en gas en licht ongeveer 150 gulden per maand en ongeveer 15% aan bewoning. Nu heeft een minimum inkomen van 1934 euro aan beetje huur (683 huur -/- 370 toeslag) 313 euro en 230 euro gas en elektra = dus bijna 28% en is best schokkend.

 9. avatar
  benno barkel

  in 1970 1 glas bier f 0,80 nu 3 euro toen kon je nog goedkoop dronken worden in het cafe.

 10. avatar
  Piet Klos

  IK kocht twee "bakkesvols"voor 5 cent.

 11. avatar
  Theo Roosmalen

  Leuk artikel. Geheel herkenbaar.

 12. avatar
  Helen Robinson

  Wij kochten 3 staafjes zoethout voor 10 cent, een zakje salmiak kostte ook 10 cent. Wij kochten dus altijd 2 zakjes salmiak van 5 cent. De drogist gooide er een handje in, niks werd afgewogen. Ik kan me ook nog herinneren dat er in Den Haag een nieuwe wijk gebouwd werd, Mariahoeve. De eengezinswoningen kostten 23.000 gulden! Mijn ouders durfden het niet aan om een hypotheek te nemen. Dat was immers schuld! E: Öns soort mensen heeft geen koophuis". Mijn eerste pakje sigaretten in 1963 kostte 1,25. Gelukkig rook ik nu niet meer!

 13. avatar
  W.M.J. Muije

  In Den Haag was in een zijstraat van de Escamplaan een "Toko" daar kocht voor een stuiver een grote zuurbal of duimdrop.

 14. avatar
  Gerard den Blanken

  Inderdaad met schuld leven ? Nee dat durfde je niet in die tijd ! Nou ja , mijn vrouw en ik ( allebei 84 jaar ) gingen stom genoeg vragen aan onze ouders ! Hadden we nóóit moeten doen !

 15. avatar
  Brian Koot

  Elke periode heeft z'n charmes en sores. Maar de meeste mensen hebben het onder gelijke omstandigheden (leeftijd, inkomen, bezit, gezondheid, etc) aanmerkelijk beter gekregen. Er blijft echter ook een groep die er op achteruit is gegaan.

 16. avatar
  André van Beveren

  Op de middelbare school, (jaren '60) werd al stevig gerookt. Daar deed ik ook aan mee, want anders 'hoorde je er niet bij'. Een pakje "Runner" kostte toen 0,60 cent. (Ongeveer € 0,27) Vaak moest ik bij de bakker brood halen. Een bruin brood, niet gesneden, kostte toen 0,36 guldencent. Toen ik als jochie boodschappen deed voor een buurvrouw kreeg ik meen hele gulden als beloning. Natuurlijk meteen naar de snoepwinkel. Mijn moeder was 's avonds heel erg boos want de gulden was op en daar had zij een hele week eten voor kunnen kopen.

 17. avatar
  rudi somers

  De euro was een feit op 1 januari 2002 en niet 1999!

 18. avatar
  W.M.J. Muije

  Eind jaren 50: een zak patat met mayonaise een kwartje

 19. avatar
  Annemarie Geevers

  Vroeger was alles goedkoper. Een ding niet vergeten....je salaris was ook een stuk minder. Toen ik voor het eerst ging werken ( 1967) kreeg ik na een maand werken 200 gulden.... en in 1971 333,- gulden . Daarna verwisselde ik mijn baan voor een nieuwe en ging iets meer verdienen. In die tijd was een bos rozen 1 gulden, of een bloemkool. Maar je verdiende ook minder. Mijn ouders vertelden vroeger hoe ze een rijksdaalder verdienden , 2,50 gulden. en blij waren als het 3 gulden werd, zo geweldig...ik krijg opslag zeiden ze dan).......

 20. avatar
  P.M van Zwam

  er zijn veel grote ketens die er misbruik van hebben gemaakt ik heb met mijn eigen ogen gezien dat een etaleuse van schoenenzaak Woensel in Haarlem de prijskaartjes verwisselde in de etalage het prijskaarje van fl. 69,95 werd vervangen naar euro 69 95 ook Karwei en Gamma waren hun prijzen al een half jaar voor de invoering van de Euro, stelselmatig aan het verhogen we zijn er allemaal ingetuind en in onze beleving armer geworden , en dat de bedoeling natuurlijk van de EU

 21. avatar
  Inge Willemsen

  Vergeet het nooit. De eerste Euro's werden gepind na de jaarwisseling. De volgende dag liep ik langs de snackbar. Op het reclamebord buiten was de FL weggewist en er was € neergezet. €7,50 voor een patatje met kip en saus. Ik reken nu nog steeds om en o wat zijn we belazerd.

 22. avatar
  Harry Vanstaen

  grote luchtbel waarin we nu leven,een nieuw huis bouwen kost 250duizend voor mooi compleet exemplaar,voor tweede of zesde hands huis met van alles mis betaal je meer dan het dubbele.het verschil tussen de bedragen zijn de luchtbellen. bij dalende huizen prijzen klappen die en of sta je dik onder water. brood kost warme bakker 4.20euro x 2.20=9.24 gulden als we dat wisten gingen we over op rijst

 23. avatar
  Gabe van der Zwaag

  De guldens zijn destijds verwokkeld (in wokkel-vorm gebracht) en opgeslagen. Of ze nog bestaan weet ik helaas niet.

 24. avatar

  […] De prijzen van vroeger: weet jij nog hoeveel gulden deze producten kostten? […]