Ga naar de inhoud

Deze klusjes van vroeger doen we tegenwoordig niet meer

klusjes van vroeger

Vroeger was het huishouden een intensieve taak die de hele dag in beslag nam. Moderne gemakken zoals stofzuigers en vaatwassers waren nog niet uitgevonden en er was weinig financiële ruimte. Zuinigheid was belangrijk en de lat lag hoog. Maar welke karweitjes van toen zijn tegenwoordig nog bekend? Gelukkig hoeven wij deze 6 vervelende huishoudelijke klusjes niet meer te doen… 

1. Sokken stoppen

Vroeger werden manden vol zelfgebreide sokken door oma zorgvuldig gestopt met de juiste garen, een stopnaald en een ronde bol of theekopje. Horizontale banen werden eerst gestopt, gevolgd door verticale banen. Sokken stoppen was een tijdrovende klus die tegenwoordig bijna niemand meer doet.

2. Het wecken van groenten

Het wecken van groenten was vroeger een tijdrovend proces waarbij inmaakringen en weckpotten gekookt werden. Voorgekookte sperziebonen, snijbonen, wortels en erwten werden in de glazen potten gevuld en vacuüm getrokken. Maar met de opkomst van de diepvriezer verdween het wecken van groenten als karweitje.

3. Het poetsen van bestek

Het ‘nette’ bestek kwam alleen bij speciale gelegenheden op tafel, maar dan waren ze vaak aangetast met lelijke bruine vlekken. Het zilver poetsen was een klus waar jong en oud voor werden ingeschakeld en het hele huis rook dan naar zilverpoetsmiddel. Tegenwoordig wordt het zilver niet meer zo vaak gepoetst.

4. De was door de wringer halen

De eerste wasmachines uit de jaren ’60 waren technische hoogstandjes met een wringer bovenop. Het was een gezamenlijke taak om de was door de wringer te halen. Om de beurt duwde iemand het wasgoed tussen de rubberen rollen terwijl de ander aan de slinger draaide.

5. De grote kolenkachel vullen

Vroeger hadden veel huizen een kolenkachel die ’s ochtends gevuld moest worden. Vader schepte de kolenkit vol en liet ze met oorverdovend hard geratel in de kachel glijden. Het oranje vuur vlamde hoog op en daarna brandde het knus verder. Het was ook handig om kleren voor de volgende dag alvast op te warmen.

6. Witte was door de bleek halen

Vroeger werden witte lakens na het wassen uitgespreid op ‘de bleek’, een grasveld voor de boerderij. De zon werd gebruikt als vlekkenverwijderaar en de was werd witter en frisser door het drogen op het gras. Het was een tijdrovende klus die tegenwoordig niet meer wordt gedaan.

Welk klusje vond jij vervelend en/of missen we nog een klusje in dit rijtje? We horen het graag in de reacties.

Meer blogs: