Kan jij zonder Wilhelmina Pepermunt? In deze wekelijkse rubriek nemen we je terug in de tijd. Of je nou een eerste date hebt of wat zelfvertrouwen kan gebruiken – Wilhelmina Pepermunt bestaat al sinds 1892. Je kocht ze vroeger gewoon per stuk, hier betaalde je dan een dubbeltje voor. Wat zijn jouw favoriete herinneringen aan dit nostalgische pepermuntmerk?
Wilhelmina Pepermunt was een eerbetoon aan de toen 12-jarige koningin Wilhelmina
Wilhelmina Pepermunt werd in 1892 al ontwikkeld, door de firma Fortuin. Het bedrijf wilde op een unieke manier vieren dat ze 50-jarige bestonden en wilden een eerbetoon laten zien aan koningin Wilhelmina, die toen nog maar 12 jaar was. Trots bood het Friese snoepbedrijf het eerste kistje aan het Koninklijk Huis aan. Het pepermuntje viel daar én bij de rest van Nederland enorm in de smaak. Sinds die tijd is het bedrijf Hofleverancier van het populairste pepermuntmerk van Nederland. Nu nog steeds, heel bijzonder!
Het pepermuntje was eerst populair vanwege zijn medicinale werking
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar vroeger dacht men dat pepermunt een medicinale werking had. Het stond bekend als een opwekkend en verkwikkend medicijn. Dit was dan ook de reden dat KING, de concurrent van Wilhelmina Pepermunt, adverteerde met een dokter op zijn pepermunt. Deze beeltenis moest de pepermunt extra status geven. Het werkte, maar men koos toch vaker voor Wilhelmina Pepermunt.
Tegenwoordig nog veel meer dan pepermunt!
Het bedrijf Fortuin heeft niet stilgezeten en gaat graag met de tijd mee. Zo zijn bijna al hun producten veganistisch en duurzaam verpakt. Ze hebben de afgelopen jaren een hoop nieuwe producten op de markt gebracht. Suikerhartjes, salmiakpastilles, suikervrije pepermunt, zwart-wit rollen en softmints.
Hoe groter het pepermuntje, hoe hoger de prijs
Wilhelmina Pepermunt was er vroeger al in verschillende formaten. Zo betaalde je voor een pepermuntje ter grootte als een cent, een dubbeltje. Je had het nostalgische pepermunt ook in een maat groter. Hier betaalde je een kwartje voor.
Weet jij nog voor welk formaat jij ging en/of heb jij nog leuke nostalgische herinneringen aan Wilhelmina Pepermunt? We horen het graag in de reacties!
Meer blogs:
Reacties 0