Ga naar de inhoud

Peperkoek! Met een dikke laag boter en jam, hoe at jij vroeger ontbijtkoek?

Update:
peperkoek

Peperkoek! Met een dikke laag boter en jam, smullen. In deze wekelijkse rubriek nemen we je terug in de tijd. Peperkoek is een koeksoort die verschillende varianten en namen kent. Denk aan snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, peperkoek, ontbijtkoek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek. Hoe noemde jij het vroeger? Lees hier alles over deze oud-Hollandse lekkernij.

Peperkoek, ontbijtkoek, snijkoek

Peperkoek is een koeksoort die verschillende varianten en namen kent. Denk aan snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, ontbijtkoek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek. Het wordt gemaakt van roggemeel of roggebloem, waaraan suiker, stroop, kandij, specerijen en rijsmiddelen zijn toegevoegd. Momenteel is Peijnenburg de Nederlandse marktleider in ontbijtkoek, Bolletje staat op de 2e plaats en Modderman op plek 3. Hoewel deze lekkernij sinds de 13e eeuw wordt gegeten, is het nog steeds razend populair. 

Hoe at of eet jij peperkoek?

Peperkoek werd op verschillende manieren gegeten. De 1 at het met een dikke laag (room)boter, de ander smeerde hier nog een laag aardbeienjam bovenop. Ontbijtkoek werd ook vaak met een plakje kaas of salami gegeten. Hoe je het ook at of eet, 1 ding is zeker: Nederlanders zijn er dol op. 

Peperkoek zorgt voor veel vermaak 

Koekhappen wordt al jarenlang gespeld in Nederland. Het nostalgische spel behoort daarmee zeker tot 1 van de populairste oud-Hollandse spelletjes. Het spel is niet weg te denken op een kinderfeestje en Koningsdag! Het spel kent verschillende varianten. Bij een variant worden de koeken aan een touwtje gehangen en moeten alle deelnemers zo snel mogelijk het plak ontbijtkoek opeten. Hetzelfde kun je ook met een blinddoek doen. Vroeger vonden kinderen het ook fantastisch om de peperkoek te verkruimelen en dan te mengen met water. Hiermee kon je verschillende vormen kneden. Met wc-papier erbij had je een prachtige surprise … Jakkie! 

Variaties ontbijtkoek 

 • Bossche koek
 • Deventer koek
 • Gemberkoek
 • Groninger koek
 • Kandijkoek
 • Kruidkoek
 • Oudewijvenkoek 
 • Venlose peperkoek
 • Volkoren ontbijtkoek

Grappige reclame over ontbijtkoek

Wat is jouw leukste herinnering aan de ontbijtkoek en hoe at jij het vroeger? We horen het graag in de reacties!

Meer blogs:

Reacties 13

 1. avatar
  Martin Boekhoudt

  Met boter en kaas.

 2. avatar
  J.H. Michel

  Is dat lekker, ontbijtkoek met kaas?

 3. avatar
  will bergwerff

  at geen ontbijtkoek

 4. avatar
  Joop Vermeij

  Aan 2 kanten roomboter tussen 2 boterhammen. Heerlijk

 5. avatar
  Jolanda Andersen

  Als kind op de boterham mee naar school. Of thuis alleen met boter. Nooit beleg. Ik vind het nog steeds lekker en zolang ik in Denemarken woon neem ik het nog steeds mee, als wij op bezoek waren in NL. Nu bestel ik het op www met nog meer Nederlandse dingen zoals kaas, drop, koekjes en alles voor Indische maaltijden. Jolanda Andersen - van Beersum

 6. avatar
  Liduin Mora - Klück

  Ontbijtkoek met (room)boter? Nee, wel met margarine. Boter kwam vroeger zelden in huis.

 7. avatar
  Piet Klos

  Wij hadden thuis vaak kantkoek,dat was de plak die van de zijkanten van de koek werden afgesneden,heerlijk.

 8. avatar
  Marcel Faas

  De lekkerste ontbijtkoek was die mijn oma maakte. Ik weet nog hoe ze hem maakte, met veel stroop en bruine suiker. Na het bakken had de ontbijtkoek een heerlijk knapperig korstje. Een heerlijke lekkernij met roomboter voor bij de koffie of thee.

 9. avatar
  J.H. Michel

  ik at ontbijtkoek met boter, nu eet ik het zonder boter

 10. avatar
  Helena Toren

  Ontbijtkoek met boter (margarine, boter was te duur), ik eet het nog steeds! (zonder jam) Kaneelstokjes - ik denk niet dat ik ze ooit gehad heb. Kersen bon bons - lekker hoor! Alleen met speciale gelegenheden.

 11. avatar
  J.H. Michel

  peperkoek eet ik niet zoveel, wel gemberkoek, ook lekker, in België eten ze peperkoek, bij familie

 12. avatar
  Mieke van Niekerk

  wij noemden ontbijtkoek berespek. De bakker die aan de deur kwam wist dan precies wat er bedoeld werd, haha.

 13. avatar
  RIA Versteeg Heuseveldt

  Ja snijkoek met dikke boter en suiker was net een gebakje voor ons.