De grote witte wagen: hoe heb jij de schooltandarts ervaren?

15 augustus 2022

|

3 minuten leestijd

De grote witte wagen: hoe heb jij de schooltandarts ervaren?. Uitgelichte afbeelding

Vroeger op de lagere school kwam tweemaal per jaar de schooltandarts in een grote witte wagen het schoolplein oprijden. Als ik die wagen al zag, plaste ik bijna in mijn broek van angst, want ik was al een aantal keren flink met de boor te grazen genomen.

Even later stapte de assistente met een papier met namen op alfabetische volgorde de klas binnen. Ze begon bij de A, en gelukkig begon mijn naam met een S, dus was ik voorlopig niet aan de beurt. Dan kon ik nog proberen om me de dag erna ziek te veinzen. Niet dat het wat hielp, want vroeg of laat kwam je toch aan de beurt, want de tandarts bleef er de hele week staan.

Opmerkelijk was het in ieder geval dat mijn mond na 6 jaar vol zat met amalgaam, waarvan ik me afvraag of het allemaal wel zo noodzakelijk was. Ik snoepte weinig tot niets, ik hield er niet van, dus hoezo had ik gaatjes die, uiteraard zonder verdoving, zo nodig in dat voor mij gave kindergebit gerepareerd moesten worden. En dat repareren ging er nogal hardhandig aan toe, gezien mijn angst en trauma’s voor die witte wagen en jassen.

Hoeveel kinderen zijn eraan geslachtofferd in die tijd?

Maarten ’t Hart

In een van de boeken van Maarten ’t Hart las ik dat het toentertijd gebruikelijk was in zijn Christelijke woonplaats om het tandenpoetsen helemaal te verbieden, zodat de boel snel weg zou rotten om tandartskosten te besparen, want een kunstgebit was voor de rest van je leven toch goedkoper. Omdat hij op school had geleerd dat het desondanks belangrijk was om aan mondzorg te doen, had hij van zijn zakgeld een tubetje tandpasta en een tandenborsteltje gekocht, die zijn vader, nadat hij dat ontdekt had, een paar maal doormidden brak en de stukjes in de vuilnisbak gooide met de woorden: ”In dit huis worden geen tandengepoetst.”

Waarna Maarten het overgebleven stukje met het borsteltje weer uit de vuilnisbak viste om daarna stiekem toch de poetsbeurt onder de dekens uit te voeren.

Leve de huidige orthodontische gezondheidszorg. Hoe heb jij de schooltandarts ervaren? Deel je herinneringen in de reacties.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rita avatar

SchoolBANK redacteur Rita

Geboren in 1952, werkzaam geweest als leerkracht en remedial teacher moderne talen, getrouwd, een zoon en een dochter.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rita

Reacties 10+
Cobi Delies avatar
Cobi Delies

13 oktober 2022 3:06:41 PM

Zelf hoefde ik nooit naar de schooltandarts, wij gingen elk half jaar met mijn ouders mee naar hun tandarts

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

11 oktober 2022 12:14:15 PM

Wat een leuk verhaal over Maarten ’t Hart en knap dat hij ’t toch bleef doen, ondanks het verbod. Zelf heb ik nooit schooltandarts gehad, maar ging met mijn ouders naar de gewone tandarts.

A Zweers avatar
A Zweers

8 oktober 2022 2:52:12 PM

Ik hoefde van mijn Ouders daar niet naar toe, ging gewoon met mijn Ouders mee.

Andrea Jansen avatar
Andrea Jansen

7 oktober 2022 12:06:33 PM

Vreselijk had mijn voortand zwart gevuld
Me pa zo kwaad mocht toen naar een andere tandarts

jacques Justus avatar
jacques Justus

6 oktober 2022 12:40:09 PM

beangstigend…..

Ozay Elmaci avatar
Ozay Elmaci

4 oktober 2022 2:08:38 PM

Ik vond het wel meevallen had eerder al een klapdeur op school tegen me mond gehad met de fiets op me mond gecrost wel was er een klas genoot die zijn zogenaamde spierballen in de klas liet zien voor hij het apart kamer van de klas bij de tandarts binnen liep en huilend weer uit kwam

Wilgo L'Isle avatar
Wilgo L'Isle

4 oktober 2022 8:12:32 AM

Ik was altijd bang voor de Tandarts en als ik wist dat de Tandarts op school kwam (werd vaak aangekondigd), ging ik spijbelen. De angst voor de Tandarts is er nog steeds. Maar het is anders dan vroeger. Het spijbelen zit er ook niet meer in.. 🙂

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

3 oktober 2022 1:00:45 PM

Ik weet nog dat er ook een ouder mee mocht. Mijn moeder is toen een keer meegeweest. Ik kreeg een grote groene registratiekaart en daar werden dan opmerkingen op gemaakt. Ik zag er wel tegenop, maar niet heel erg.

?