De grote witte wagen: hoe heb jij de schooltandarts ervaren?

15 augustus 2022

|

3 minuten leestijd

De grote witte wagen: hoe heb jij de schooltandarts ervaren?. Uitgelichte afbeelding

Vroeger op de lagere school kwam tweemaal per jaar de schooltandarts in een grote witte wagen het schoolplein oprijden. Als ik die wagen al zag, plaste ik bijna in mijn broek van angst, want ik was al een aantal keren flink met de boor te grazen genomen.

Even later stapte de assistente met een papier met namen op alfabetische volgorde de klas binnen. Ze begon bij de A, en gelukkig begon mijn naam met een S, dus was ik voorlopig niet aan de beurt. Dan kon ik nog proberen om me de dag erna ziek te veinzen. Niet dat het wat hielp, want vroeg of laat kwam je toch aan de beurt, want de tandarts bleef er de hele week staan.

Opmerkelijk was het in ieder geval dat mijn mond na 6 jaar vol zat met amalgaam, waarvan ik me afvraag of het allemaal wel zo noodzakelijk was. Ik snoepte weinig tot niets, ik hield er niet van, dus hoezo had ik gaatjes die, uiteraard zonder verdoving, zo nodig in dat voor mij gave kindergebit gerepareerd moesten worden. En dat repareren ging er nogal hardhandig aan toe, gezien mijn angst en trauma’s voor die witte wagen en jassen.

Hoeveel kinderen zijn eraan geslachtofferd in die tijd?

Maarten ’t Hart

In een van de boeken van Maarten ’t Hart las ik dat het toentertijd gebruikelijk was in zijn Christelijke woonplaats om het tandenpoetsen helemaal te verbieden, zodat de boel snel weg zou rotten om tandartskosten te besparen, want een kunstgebit was voor de rest van je leven toch goedkoper. Omdat hij op school had geleerd dat het desondanks belangrijk was om aan mondzorg te doen, had hij van zijn zakgeld een tubetje tandpasta en een tandenborsteltje gekocht, die zijn vader, nadat hij dat ontdekt had, een paar maal doormidden brak en de stukjes in de vuilnisbak gooide met de woorden: ”In dit huis worden geen tandengepoetst.”

Waarna Maarten het overgebleven stukje met het borsteltje weer uit de vuilnisbak viste om daarna stiekem toch de poetsbeurt onder de dekens uit te voeren.

Leve de huidige orthodontische gezondheidszorg. Hoe heb jij de schooltandarts ervaren? Deel je herinneringen in de reacties.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rita avatar

SchoolBANK redacteur Rita

Geboren in 1952, werkzaam geweest als leerkracht en remedial teacher moderne talen, getrouwd, een zoon en een dochter.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rita

Reacties 10+
Arend Roseboom avatar
Arend Roseboom

29 september 2022 10:01:26 PM

Wij hebben nooit een school tandarts gehad.

Angeline Franssen avatar
Angeline Franssen

29 september 2022 9:06:49 PM

Echt een tandarts trauma aan overgehouden. In Tilburg werden we op school opgehaald met een bus en gingen naar een gebouw waar allemaal tandartsen in opleiding (denk ik) zaten. Bij het uitstappen van de bus, hoorde ik buiten al kinderen schreeuwen. In de “behandelzaal” stonden allemaal stoelen naast elkaar met lage muurtjes gescheiden. Ik kwam thuis met 4 tanden/kiezen minder. Als je maar een kik gaf, kreeg je te horen dat je je niet aan moest stellen. Het was natuurlijk al heel vreemd dat een tandarts, zonder ouders te informeren maar zijn gang kon gaan. Na deze ervaring hoefde ik van mijn ouders niet meer naar de schooltandarts en mocht ik mee naar de “gewone” tandarts. Het kostte die tandarts heel wat geduld om het voor elkaar te krijgen dat ik mijn mond open durfde te doen.

Loes Van den Berg avatar
Loes Van den Berg

29 september 2022 3:58:53 PM

Was echt heel erg . Alles zonder verdoving want dat vond men niet nodig. Echt een trauma voor de tandarts aan overgehouden.

willeke garcia avatar
willeke garcia

29 september 2022 2:25:05 PM

afschuwelijk een trauma van op gelopen ik heb nu een schat van een tandarts die echt rekening met je houdt maat min angst is er nog steeds zodra er een verdoving of boor komt ga ik al onderuit en dat van de schooltandarts beunhazen waren dat

Nelly Lamme Lamme avatar
Nelly Lamme Lamme

29 september 2022 1:21:15 PM

Wij hadden een “eigen ” tandarts dus ik hoefde en mocht niet naar de school-tandarts !! Dus gelukkig geen herinnering!

Monique Zwart avatar
Monique Zwart

29 september 2022 12:35:56 PM

Schooltandarts: verschrikkelijk! Een wonder dat ik geen levenslang trauma heb overgehouden.
Ik denk dat ik in de derde of vierde klas zat. De schooltandarts boorde er lustig op los, maar de boor ketste af op mijn kies en schoot al draaiend in mijn wang. Hij prutste er wat aan, maar het boortje zat vast in het vlees van mijn wang.
Dus werd er net zo lang gewrikt en getrokken totdat het boortje loskwam en ik huilend van de pijn met een bloedende mond terug moest naar de klas.
Waarbij ik nog te horen kreeg van de tandarts dat ik me niet zo aan moest stellen!

Jolanda Andersen avatar
Jolanda Andersen

29 september 2022 11:14:37 AM

Ik hoorde de verhalen van de kinderen uit mijn klas. Zelf ben ik nooit bij een schooltandarts geweest. Mijn vader had er zoveel rare dingen meegemaakt, dat wilde hij mij, mijn broer en zus niet aandoen. Wij zijn altijd bij een particuliere tandarts geweest. Nooit problemen gehad.
Jolanda. uit 1958

?