Ga naar de inhoud

De Ryam agenda van 1970-1971, een mooi tijdsbeeld

Update:
ryam

Mijn agenda van dat jaar is aan de buitenkant nauwelijks nog te herkennen als Ryam agenda. 1970- 1971 was het hoogtepunt van de flower powertijd en dat is goed te zien. Ik heb er een beetje een ‘zootje’ agenda van gemaakt met stickers en met plakband uitgeknipte vlinders. Waar ging het allemaal over in die tijd en waar hield ik me als puber zoal mee bezig?

Voorop de sticker ‘kabouter’

De sticker ‘kabouter’ op de voorkant. Weet je dat nog? Deze beweging die de Oranjevrijstaat oprichtte met ex provo Roel van Duijn. Ze waren tegen consumentisme en aantasting van natuur en milieu. In die jaren dus ook al flinke protesten.

Geen belerende teksten meer maar Loesje achtige one- liners

In de agenda van dat jaar geen stichtelijke teksten meer zoals de agenda het jaar ervoor nog wel had maar wel oneliners.

Ryam

Verliefdheden

Als ik de agenda doorblader dan lees en voel ik met name dat ik hevig in de pubertijd zat. Ik was 14 jaar oud, werd in datzelfde schooljaar 15 en zat op de Havo klas 3. Ik was vooral bezig met verliefdheden, wat een worsteling was dat! In mijn herinneringen was ik verliefd op Marc die twee klassen hoger zat in de vijfde klas van de HBS. We zoende voor het eerst tijdens de carnaval in Oldenzaal bij café Mulder en daar bleef het bij. Of nee, even later op een klassenfeest zoende ik weer met hem maar wederom bleef het daarbij. Ik kende zijn rooster uit mijn hoofd. Liep steeds om zodat ik hem in de wandelgangen ’toevallig’ tegen kwam. Een vluchtige groet en dat was het dan. Ik krijg er haast nog buikpijn van als ik eraan terug denk. Alle met stift zwart gemaakte doorhalingen, en dat zijn er nogal wat, hebben met hem te maken, eindigend in uitroepen: ik haat hem! later in het jaar. Overigens zie ik ook terug dat wij klasgenoten onderling veel in elkaars agenda schreven!

Onzekerheid, verlegenheid. Brrrr

Ryam

Pagina’s van de Ryam agenda versieren

Mijn agenda was vooral ook bedoeld om te versieren. Ik plakte, knipte en versierde vrijwel elke bladzijde. Herken je dat ook?

Ryam

Herken je de volgende artiesten en modewoorden nog?

‘If you can give me one good reason why i should like work i’ll give you a dozen why i shouldn’t;
‘wiskunde is chinees voor mij’;
‘sjap en toen ook al het woord hip’.

Ryam

‘Baas in eigen buik’ Het was tenslotte Dolle Minatijd.

Dolle mina

Maharishi Mahesh Yogi

De Maharishi staat paginagroot afgebeeld in de Ryam agenda. Die foto heb ik dus niet zelf ingeplakt! De grondlegger van de transendente meditatie. Veel artiesten uit die tijd waren aanhanger van deze man. O.a. De Beatles, Mick Jagger, Marianne Faithfull en Brian Jones.

Maharishi

De tekeningen van Yrrah

Jullie kennen vast ook nog wel de tekeningen van Yrrah. Pseudoniem voor Harry Lammertink. In dat jaar stond de Ryam agenda er vol mee. Meesterlijk, nog steeds!

Yrrah

Foto’s van artiesten maar ook foto’s uit andere culturen. Deze zanger staat ook afgebeeld in de agenda. Weet een van jullie wie hij is? Ik weet het namelijk niet meer.

Ryam

Reacties 32

 1. avatar
  Hennie Boelens

  Onderste foto is John Mayall

 2. avatar
  Hilda Bouritius

  Precies, dat is ook mijn eerste gedachte. Ik had toen een grote poster van hem uit de Popfoto opgehangen in ons klaslokaal. Die heeft er maar 1 dag gehangen.

 3. avatar
  Jos Engelbertink

  klopt. volgens mij tijdens de opname van het nummer Room to Move

 4. avatar
  Ingrid Deelen

  Laatste foto: John Mayall denk ik. 1970-1971 was mijn 1e schooljaar in het voortgezet onderwijs. Tijd voor mijn 1e schoolagenda. Jammer genoeg heb ik die niet meer. De jouwe komt mij niet bekend voor dus ik had blijkbaar een andere. Een Ryam was 1 van de duurste herinner ik mij maar wel heel erg mooi.

 5. avatar
  Cees Apeldoorn

  John Mayall (and the Bluesbreakers)

 6. avatar
  Henk Luisman

  Onderste foto is inderdaad John Mayall; John Mayall is bekend van John Mayall & the Bluesbreakers en o.a. het nummer Room to move. In zijn band hebben o.a. Eric Clapton, Jack Bruce, Mick Fleetwood, Mick Taylor gespeeld en nog meer bekende artiesten. Volgens mij treedt Mayall nog steeds op.

 7. avatar
  Jacqueline polak

  Ik heb mijn oude schoolagenda’s nog van 1962 t/1966. Zijn complete boekwerken met geheime vakjes voor spiekbriefjes😁 Mijn kleinkinderen kijken hun ogen uit. Hm “heb jij dat gedaan oma?” Tja oma’s waren ook ooit jong en beetje rebels.

 8. avatar
  fred Jansen

  Ja Helga, héél erg herkenbaar! Ik heb ze zelf ook nog, inclusief geheime aantekeningen!😀🤓

 9. avatar
  Hanny Haveman

  Helga de groetjes UUT Enske

 10. avatar
  Jos Engelbertink

  De Hartegroeten uit Ruurlo (sinds 1992) maar geboren in 1955 in Enschede

 11. avatar
  annette godderij

  wat leuk en herkenbaar ik heb ze ook bewaard vanaf 1969/1970 tot en met 1974/1975 die van mijn van 69/ 70 is ook blauw maar verder anders dan die van jou. zo leuk om door te bladeren en te lezen groetjes Annette uit Limburg

 12. avatar
  Marga Lanting

  Wat leuk deze blauwe Rijam agenda uit 1970-1971! Die heb ik ook nog! Ook ik zat toen in 3Havo, in Nijverdal. En mijn agenda is net zo prachtig versierd en kent net zulke prachtige verhalen... Dankjewel!

 13. avatar
  Ric Levie

  john mayall

 14. avatar
  Harry Posthumus

  Hallo Helga, De muzikant op de foto is John Mayal. Die was destijds vrij populair met het nummer Room to Move, waarbij hij hoofdzakelijk mondharmonica speelde. Ik had deze agenda destijds ook in mijn bezit, vandaar.

 15. avatar
  Menno Veen

  Dat lijkt me dan John Mayall van de Bluesbreakers

 16. avatar
  Joop Swaans

  Leuk item! Ik maakte in mijn agenda's en schoolschriften altijd in de hoek van de pagina's van die reeksen simpele tekeningetjes die dan tezamen -als je ze langs je vinger liet glijden- een tekenfilmpje vormden. Daar had ik veel succes mee en het genereerde veel navolging maar niemand was er zo goed in als ik. Ik ben later naar de kunstacademie gegaan en uiteindelijk geëindigd als activiteitenbegeleider in de psychiatrie. Je komt het procédé nog wel eens tegen in hippe kado-shops en ik heb ook een CD-box van Bob Dylan waarin de videoclip van 'Subterranean Homesick Blues' op die manier te bekijken is.

 17. avatar
  Johan Beeuwkes

  Ik heb nooit de Ryam gehad. Hij was te duur. Ik deed het met de Universeel agenda. Een Ryam zonder plaatjes en popgroepen. Daar had ik niks mee. En een stuk goedkoper. Mijn broer heeft helaas een doos met schoolspullen, die op zolder stond opgeruimd, zonder overleg, tot mijn grote verdriet. Lagere schoolschriftjes, muloschriften, pentekeningen van vogels met O-I inkt. Die maakten we op zondag na de kerkdienst. Jammer dat ik het kwijt ben. Maar ik heb gelukkig alles nog van de Kweekschool. Scripties, werkstukken, hospiteerverslagen, museumlessen en meer. Dus toch tevreden. Groeten van Johan uit de Zaanstreek en nu in Zwolle. Daaag!

 18. avatar
  Rita de Jong - Zevenbergen

  Ik had ook een Ryam agenda, had ik ook volgekalkt met van alles en nog wat. Eigenlijk snap ik dat niet zo goed van mezelf, ben toch flink veranderd na mijn schooltijd. Wat een leuk verhaal over jezelf Helga, ik ben van hetzelfde jaar!

 19. avatar
  Jan van Doremalen

  Ik had ook een Rijam-agenda. Misschien heb ik hem nog. Het aanbod toentertijd was erg beperkt. Deze Rijam-agenda was politiek correct en vrij sullig. Wat ik me nog kan herinneren zijn de oneliners en teksten met tekeningen bv. 1) De laatsten zullen de eersten zijn, De eersten de laatste, Vanwaar die haast? en 2) Je had een Russische schaakwereldkampioen, die Botwinnik heette en dan stond er een tekening van een schakende vismet de tekst: "Bot win ik?" Herman Finkershumor. Tegenwoordig wemelt het van de schoolagenda's van voetbalclubs tot en met allerlei popgroepen. Ik ben geboren in 1954 en in Tilburg op het koning Willem 2-lyceum afd. gymnasium gezeten. Eigenlijk was die schoolagenda een soort dagboek.

 20. avatar
  benno barkel

  ik d8 wally tax van de outsiders ? gr. bb 1954

 21. avatar
  Rien Kessel

  Wally Tax was inderdaad van The Outsiders. Later had hij een hit met het nummer Let's forget what I said.

 22. avatar
  riekie wendt

  Ik denk ook Wally Tax. John Mayall had lichter haar en meer hippie-achtige kleding.

 23. avatar
  Liesbeth Boele

  Zeker weten John Mayall, die had zo'n band met messen o.i.d.

 24. avatar
  Dineke Blom

  Geweldig. Ik heb de mijne van 1967-1968 ook nog. Ben inmiddels 71 maar die agenda brengt zoveel mooie herinneringen terug

 25. avatar
  Paul van Brederode

  Lekkere nostalgie, ik voel meteen de sfeer van school weer als ik zo'n agenda zie. Jammer dat ik die van mij allemaal weggegooid heb. Ik had in 1970 -volgens de instructie van het Baarnsch Lyceum- braaf een Wolters-Noordhof agenda gekocht. Bleek iedereen in de klas en Ryam agenda te hebben én de leraar gaf ons instructie hoe het rooster in te vullen in die Ryam agenda. Dat paste helemaal niet in die WN agenda. Frustratie ten top. Gelijk in de winkel een Ryam agenda gekocht en nooit meer anders.

 26. avatar
  Jean Paul Mombers

  Echt een super idee Helga. Ik heb al mijn agenda's vanaf de middelbare school bewaard. Die RYAM agenda's mochten wij niet aanschaffen op de Walewijc mavo, dat was te hip. Wij kregen een 'eigen-groot-ingekochte-zwart/wit' agenda met supersaaie plaatjes. Maar toch denk ik dat je die juist helemaal naar je eigen hand wilde maken (collage, tekeningen, geheime pagina's) bij mij althans is toen de liefde voor Graphic Design ontstaan. Als ik tijd heb wil ik eens iets gaan doen met die agenda's; heb er ongeveer 40.

 27. avatar
  Cees Schoon

  Dat is john mayall. Hij is inmiddels ver in de 80. Bekendste hit. Room to move. Vooral bekend om zijn harmonica spel.

 28. avatar
  Max van den Ouweelen

  BESTE HELGA, Zeker weten is dit John Mayall. In die tijd was ik hij mijn idool en eigenlijk tot op dit moment nog steeds

 29. avatar
  Dick Vermaas

  Beste Helga, de 'Flower power' tijd was in 1967. Die rage was in 1970 allang voorbij. 1970 was de tijd van Fleetwood Mac, Elton John, Leonard Cohen etcetera.

 30. avatar
  Aly Khan Vicento

  Echt mooie goede tijden

 31. avatar
  Dick Verkijk

  Mijn HBS-schoolagenda ligt in het Haagse Gemeentemuseum, opengeslagen op de datum 4/5 mei 1945 waarin ik heb geschreven: "bevrijding". Het is onderdeel van de tentoonstelling "Kinderen in oorlogstijd".

 32. avatar
  Caroline Lettinga

  Erg leuk en herkenbaar. Wij kregen de Rijam agenda van school. Ik heb ze allemaal nog (1974-1970).