Ga naar de inhoud

Zoethout: kan jij het je nog herinneren?

Zoethout. Kan jij het je nog herinneren? De zoetstof in deze plant is 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar die niet schadelijk is voor de tanden. Wat is je lekkerste herinnering aan zoethout? 

De zoete smaak van zoethout

Zoethout komt van de wortels van de plant Glycyrrhiza glabra. Hierin zit het stofje glycyrrhizine – en dat is wat zoethout zijn zoete smaak geeft. Deze Oudhollandse lekkernij komt eigenlijk helemaal niet uit Nederland. De Romeinen kauwden op deze wortels tegen de dorst. Later hebben wij Nederlanders dit overgenomen – maar meer omdat we het smaakje lekker vonden.

Voor 5 cent een stokje zoethout 

Met een paar centen op zak ging je vroeger op bezoek bij de snoepwinkel op de hoek. Voor 5 cent kon je een stroopsoldaatje kopen of een stokje zoethout. Van dat laatste snoepje was je een liefhebber – of absoluut niet. De meeste kinderen kochten wel regelmatig een stokje zoethout. Dit Oudhollandse snoepje zorgde voor uren kauwplezier. Oh, wat een heerlijk herinnering!

Een bezoekje bij de apotheek

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar vroeger had de apotheek standaard een bekertje met zoethout staan. Gek genoeg was dit snoepje niet schadelijk voor je tanden en was daarom blijkbaar verantwoord om tentoon te stellen in de apotheek. Elke keer als je bij de kassa stond keek je je moeder poeslief aan. Ook kon je het bij de melkboer kopen. “Toe?”

10 andere Oudhollandse snoepjes

 1. Roomboterwafels
 2. Framboosjes
 3. Pepermuntkussentjes
 4. Kaneelkussentjes
 5. Perendrups
 6. Stroopsoldaatjes
 7. Borsthoning
 8. Drophompen
 9. Salmiak poeder
 10. Wijnballen

Leuk: Zoethout is nog steeds te koop bij de Lidl. Wat is jouw lekkerste herinnering aan zoethout?

Lees ook:

Reacties 20

 1. avatar
  fia bakker

  Een halve eeuw geleden. Samen met Jitske, het zusje van mijn twee klasgenootjes, op een stoepje zitten en om de beurt kauwen op de kwast van de zoethoutstok..... 'Sneker Zoethoudertjes' eet ik nog graag, heerlijke drop als je van zoethout houdt.

 2. avatar
  cees ruiten

  Ook veel zoethout gegeten en bakkesvolle waar is de tijd.

 3. avatar
  Lonneke Smiet

  Ik heb een periode gehad dat ik met zoethout rondliep. Mijn mondhoeken kapot van de ruwe stok. Nu denk ik bah.

 4. avatar
  Ina Versteegh

  Ja, ik was gek op zoethout. Als je aan het eind van de dag de uitgekauwde kwast weglegde, dan was hij de volgende dag helemaal hard en duurde het een hele tijd voordat je dat weer zacht gekauwd had. Je kon hem ook 's avond in een glaasje water wegzetten dan was hij de volgende ochtend wel zacht, maar er zat geen smaak meer aan. Kauwen dus maar.......

 5. avatar
  Trijntje Scholing-Seinen

  Als 80 plusser gebruikte ik zoethout op de lagere school. Omdat mijn kleinkinderen dit wisten kreeg ik voor mijn tachtigste verjaardag van hun een zakje zoethout. Van tijd tot tijd probeer ik het nog weleens om de "oude" smaak weer te proeven.

 6. avatar
  mariel lavrijsen

  Zodra ik in de Efteling of ergens anders in het land een ouderwets snoepwinkeltje zie (bijv. in Veere), "moet"ik iets kopen, al heb ik op dat moment geen trek.

 7. avatar
  Cobi Luijt

  Ja toevallig heb ik een zakje gekocht met 10 stokjes erin. Ze smaken nog steeds hetzelfde.

 8. avatar
  Marijke Linden

  Zoethout heb ik verkocht in de drogisterij. Eet het nu niet meer, het is slecht bij hoge bloeddruk.

 9. avatar
  Henriette Mestrum

  Mijn moeder verkocht vroeger snoep aan huis. Natuurlijk ook zoethout. Maar omdat ik hoge bloeddruk heb, mag ik dit product niet meer gebruiken. De glycyrrhizine verhoogt de bloeddruk. Dit zit ook in drop en thee. Anders had ik het zeker nog gegeten.

 10. avatar
  freek gelijk

  ik kocht rolletjes drop

 11. avatar

  Zoethout was voor mij HET middel om van het roken af te komen. Je had TOCH wat tussen de lippen en nog een smaakje ook. Voor wat betreft de rest van het ‘ouderwetse’ snoepgoed: Roomboterwafels Framboosjes Pepermuntkussentjes Kaneelkussentjes Perendrups Was ik in een bevoorrechte positie, omdat een broer van m’n (stief)moeder directeur was van de suikerwerkfabriek M&P Smulders inRotterdam, die al deze lekkernijen maakte. En bij een reisje naar Rotterdam ging er altijd wel een voorraadje mee terug naar Tilburg, aangevuld met muisjes en anijstabletten.

 12. avatar
  Elizabeth [Bep] Morsink

  Een familie lid had een zoethout struik. Goed om je tanden schoon te poetsen. Brokken borsthoning waren ook zo lekker en goed voor de zere keel. En s'winters natuurlijk polka brokken en kaneel stokken.

 13. avatar
  Annemarie Geevers

  Altijd een "waterstoker" vlakbij de lagere school (Rauwenhofstr. R'dam) die hadden al het snoep : salmiak wybertjes in papieren puntzakjes , polkabrokken,borsthoning, natuurlijk ook zoethout. Na het uitkauwen met het "kwastje"de schoolbank ( die oude , houten met inktpotje) proberen te schilderen met inkt. Ook de kauwgomballen draaien voor een stuiver, uit de automaat met zo'n gelukje. Ook de spekkies,...hmmmmm

 14. avatar
  René van Donk

  Herkenbaar! In mijn lagere schooltijd, dat is tot ergens 1976 geweest, was er een een drogisterij "neefjes" bij ond in de buurt. Allemaal van die stolpflessen op de planken, dat had wel iets. Maar belanrijker voor osn waren de bakken met snoepgoed. Trekdrop, Bazooka kouwgompjes ( met de beroemde tatoo plaatjes voor op je arm...) en natuurlijk zoethout. Hele dagen liepen we met die dingen buiten rond tot het een grote smakeloze kwast was geworden. Geweldige herinneringen, die tijd komt nooit meer.

 15. avatar
  Mieke van Niekerk

  Mijn moeders jongste zus had een groot gezin en ze had altijd een flinke voorraad Bazooka's, waarvan we er altijd een kregen. Heerlijk. Die roze lekkernij in je mond steken en dan eerst erop zuigen, zalig. Dan was de eerste suiker eraf en dan begon het kauwen en bellen blazen. Mijn gezicht zat een keer helemaal onder toen zo'n grote bel knapte. Het stripje was ook altijd grappig, dat erin zat. Wilde je de kauwgom bewaren? In een kopje water doen en erop aandringen dat het niet weggegooid mocht worden. Verder was ik dol op salmiak en zoethout.

 16. avatar
  juditha gleijsteen

  Oh ja zoethout ...heerlijk lekker klein stokje van mijn zakgeld ...hmm heerlijk...!

 17. avatar
  Abel Vlieger

  kochten wij op de Lindengracht in Amsterdam, in een klein "kelder"winkeltje evenals koningsbrood, duimdrop etc, vlak bij woonde Josje (ken ik van de Burchtschool lagere klassen

 18. avatar
  Elly Schouten

  één keer zó lang gekauwd op zoethout, dat ik er kotsmisselijk van werd, daarna nooit meer gebruikt. Wel Salmiak of zwart/wit, nogabrokken, duimdrop, veterdrop. Maar het allerlekkerst waren de puntzakken met gebroken bakkerswaar snippers van koekjes, stroopwafels en dergelijke. Zo`n zak koste 25 cent maar ik kreeg het vaak gratis want mijn schoolvriendinnetje was het dochtertje van de warme bakker en als papa na een nacht harde arbeid op bed lag en haar moeder in de winkel stond te verkopen, struinden wij de bakkerij af en vonden dan nog veel lekkers in bakken, soms nog hele puddingbroodjes. En mijn moeder zich maar afvragen waarom ik de laatste tijd zo`n weinig eetlust had.

 19. avatar
  harry kruisselbrink

  Zoethout....ik was altijd dol op de smaak, maar had een bloedhekel aan dat na enige tijd kapotgekauwde uiteinde, waardoor er zo'n splinterig kwastje aan kwam. Getver..... Toch weerhield me dat er niet van om regelmatig toch weer zoethout te halen.

 20. avatar
  Berta de Keizer-Vink

  ik vond zoethout lekker omdat ik het van mijn opa kreeg waarvan ik veel hield.. ik was gewoon heel blij iets van hem te krijgen want van mijn andere opa kreeg ik nooit van mijn leven iets. dus ik ben die andere opa nog steeds dankbaar, ook na zovele jaren want opa is al overleden toen ik nog een klein meisje was maar ik ben hem nooit vergeten. een lieve man was het.