Aan deze snoepjes gaf jij als kind je laatste zakgeld uit

3 maart 2021

|

9 minuten leestijd

Aan deze snoepjes gaf jij als kind je laatste zakgeld uit. Uitgelichte afbeelding

Na schooltijd met al je zakgeld naar de snoepwinkel op jacht naar snoep. Met een paar centen kocht je dan zoveel mogelijk snoep. Van kauwgom met tatoeages tot snoepschelpen: aan deze 25 snoepjes gaf jij als kind je laatste zakgeld uit. Of was snoep het enige waar jij je geld aan uitgaf…?

1. Tubble Gum

Tubble Gum, lichtroze kauwgom in een kleine tube. Vanwege de verpakking van dit snoepje, is misschien wel het coolste snoepje van allemaal. Hoe vet was dit. Je deed er ontzettend zuinig mee, zodat je er extra lang mee kon doen.

2. Tatoeage kauwgom

Kun je je deze kauwgom nog herinneren? Deze rechthoekige kauwgom was eigenlijk helemaal niet lekker, als kind vond je het zelfs ook al niet lekker. Maar die tatoeages die je erbij kreeg, maakten alles goed. Met een nat washandje plakte je alle nep-tatoeages op je bovenarm. Cool man.

3. Lange Jan

De lange Jan. Als iemand deze uitdeelde met Sint-Maarten, was jij echt dolblij. Het liefst zong je drie liedjes zodat je alle smaken kon bemachtigen. Aardbei, citroen of sinaasappel. Welke was jouw favoriet?

4. De mini-hamburger

Dit snoepje was goud waard. Hij deed je altijd denken aan de krabburger van SpongeBob. Je kon deze hamburger helemaal ontleden. De hamburger, het broodje, de tomaat… Welk deel at jij als eerste op? Waarschijnlijk het broodje.

5. Lippenstift

Als je een meisje was, was dit snoepje sowieso een van je favoriete snoepjes vroeger. Dit snoepje had namelijk de vorm van een lippenstift. Zo kon je net als mama je lippen kleuren. Die van jou gaf alleen geen kleur, maar was wel lekker. Dat vond je toen net even wat belangrijker…

6. Hubba Bubba

Hubba Bubba was een opgerolde rol kauwgom. Het leek wel een kilometer. Wie wilde dat nou niet? Met dit snoepje kon je wel een maand doen, als je zuinig was. Maar meestal was hij na een paar dagen al op, ondanks dat je hele kleine hapjes nam. Zal het nog bestaan?

7. Fruitpoeder

Jaaa, fruitpoeder! Je moeder was hier alleen wat minder enthousiast over. Als je er goed over nadenkt, zijn dit best bijzondere snoepjes. Je had een plastic flesje in de vorm van een fruitsoort. Zo had je een ananas, aardbei, framboos en sinaasappel. Daarin zat heerlijk suikerpoeder. Jammie.

8. Poederbuisjes

Poederbuisjes, wow. Dit waren echt hele bijzondere snoepjes. Het waren lange, dunne staven met zuur poeder erin. Je kreeg het poeder nooit goed uit deze buisjes. Maar dat mocht de pret niet baten. Het poeder was écht heel lekker.

9. Snoephorloges

Papa, hoe laat is het? TIJD VOOR SNOEPHORLOGES! De naam zegt het al, dit snoepje was een armband gemaakt van snoep. Compleet met cijfers en al. Het eten van dit snoepje was ook altijd een feestje. Eerst at je alle snoepjes op. Pas daarna kwam de wijzerplaat.

10. Chocoladesigaretten

Vroeger at je als kind tijdens Sinterklaas gewoon chocoladesigaretten. Gek idee hè? Chocoladesigaretten waren echt heel cool. Met chocoladesigaretten maakte je echt indruk op je klasgenoten. En uitdelen? Ho maar. Ze waren echt allemaal voor jou. Het klopt dat je ze de laatste jaren niet meer in de schappen ziet liggen, ze zijn sinds 2013 verboden.

11. Kersenlolly’s

Oh, kersenlolly’s. Die hing je altijd in je oren. Dat was vooral leuk als je nog geen gaatjes had. Met kersenlolly’s over je oren had je toch een beetje oorbellen! De naam zegt het al, kersenlolly’s waren lolly’s in de vorm van een kers. Het gebogen stokje was dan groen en daar zaten dan twee kersen(lolly’s) aan.

12. Kauwgom lolly’s

Kauwgom lolly’s waren ongekend populair onder kinderen. Je had ze in kersen-, aardbeien- en colasmaak. Het was altijd een kunst om eerst de lolly op te eten en daarna pas de kauwgom. Dit lukte eigenlijk bijna nooit dus kauwde je half op een lolly en half op de kauwgrom. Maar goed. Hij was wel lekker.

13. Snoepschelpen

Ken jij de snoepschelpen nog? Dit waren plastic schelpen in alle kleuren van de regenboog. De schelp was gevuld met snoep. Dit was een soort kruising tussen een harde winegum en een lolly. Ze waren wat lastig om te eten, maar waren wel heel leuk.

14. Crazy Dips

Crazy Dips waren roze lolly’s in een zakje in de vorm van een voet met aardbeiensmaak. Dit voetje kon je dan dippen in knettersuiker. Wanneer je je mond open hield kon je het poeder horen knetteren. Toen vond je het heel lekker en dacht je helemaal niet na dat het raar was om aan een voet te zuigen.

15. Schuimblokken

Schuimblokken. Als je denkt aan deze roze met gele blokken, heb je er waarschijnlijk al zin in. Je kon eindeloos op die blokken zuigen tot er niets meer van over was. Als hij op was had je altijd een witte kring rondom je lippen. Maar nee, jij had het laatste schuimblok echt niet opgegeten…

16. De snoeppizza

De snoeppizza was een rond snoepje in de vorm van een pizza. Hij was gesneden in vier stukken. Hij smaakte heel chemisch, maar de verpakking van dit snoepje maakte gelukkig alles goed. Hij zat namelijk in een mini pizzadoos. Hoe leuk?!

17. Pez snoepdispensers

Dit waren echt snoepjes voor kinderen die wel lang konden doen met hun snoep. De fruitige vierkante Pez snoepjes zijn verkrijgbaar in diverse smaken. Elke smaak was lekker. Maar het was niet de smaak waarom iedereen zo gek was op Pez. Vooral de verpakking van Pez snoep was bij iedereen favoriet. Verschillende bekende figuren schitteren boven op de Pez snoepdispenser.

18. Koetjes reep

Ah, Nederlandse nostalgie. De koetjes reep. Deze chocolade was zo lekker. Het goede nieuws is dat ze nog steeds bestaan. Ga maar gauw halen.

19. Dummies

Dummies waren kleine kartonnen doosjes met mini snoepballetjes. Als kind was je hier dol op. Je deed er altijd heel lang mee. Snoepje voor snoepje ging het naar binnen. Naarmate je ouder werd, ging het hele doosje in één keer naar binnen.

20. Fireballs Jawbreakers

Fireball Jawbreakers waren snoepjes voor de echte waaghalzen onder ons. Deze snoepjes waren rode kauwgomballen met witte vulling die voor een hete smaak zorgden zodra je ze doorbeet. Voor een paar seconden stond je met een bek vol tanden. Je durfde dit snoepje dan ook nooit te nemen en stopte hem altijd tegelijkertijd met je vrienden in je mond.

21. Diamanten ringen

Een ring is ook iets wat je niet als kind had, maar wat je wel heel graag zou willen. Snoepgiganten hadden dit fenomeen al snel door en brachten diamanten ringen op de markt. Dit waren plastic ringen met een enorme lolly in de vorm van een diamant.

22. Rijst snoep

Snoep van gepofte rijst in alle kleuren van de regenboog. Wat hier lekker aan was vragen wij ons nog steeds af. Toch kon je vroeger een hele zak opeten en baalde je als alles op was. Lekker hoor.

23. Snoepijsjes

Deze snoepjes waren ook echt gaaf. Deze had je ook in allerlei kleuren. Iedereen had altijd een voorkeur voor een kleur en vond het zonde om het hoorntje van plastic uiteindelijk weg te gooien.

24. Knetter chocolade

Knetter chocolade, dit waren witte staafjes die knetterden in je mond. De smurfen op de vrolijke verpakking maakten het helemaal af. Mmm…

25. Zwartwit poeder

Zwartwit is een soort drop in poedervorm, waarvan de ingrediënten zwart en wit van kleur zijn. Dit poeder dat smaakte naar drop en salmiak. Heel lekker. Je zat er dan ook heel veel met je vingers in. Ja, ook net nadat je van de zandbank kwam. Gelukkig was hygiëne nog geen ding.

Hoeveel van deze 25 snoepjes herken jij? En welke was jouw favoriet? Laat het ons weten.

 

Check onze Instagram pagina voor meer herkenbare producten uit de jaren 80 en 90 of lees hier meer blogs!

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
Klaartje Riemsdijk avatar
Klaartje Riemsdijk

23 juni 2022 9:18:48 AM

Ik zag hieronder Massee, had er nog nooit van gehoord. Wij hadden het over druivensuiker of jodenvet en toen zei mijn buurman dat is massee. Kennelijk is dat hetzelfde. Ook ik ben van 1961 en ken al die snoepjes wel. Woonde toen in Breda en daar had je Belga kauwgom, die had lekkere smaak en behield die ook nog redelijk lang. Stroopsoldaatjes van de markt waren mijn favoriet. Wij hadden op de hoek bij de school bakkerij van beckhoven en daar had je punten taart van de restanten van de bakkerij. Kon je kopen voor een dubbeltje en later voor een kwartje. Kun je je nu niet meer indenken.

Hendrik Jan de Boer avatar
Hendrik Jan de Boer

22 juni 2022 8:42:11 AM

Zoethout eet/kouw ik nog steeds….. Laurierdrop ook. lekker…………. en ja stroopsoldaatjes mmmmmmmm zwart/wit zout en zoet

eric voorhoeve avatar
eric voorhoeve

17 juni 2022 11:54:56 AM

Zoethoud voor een stuiver kocht ik bij de drogist in de raamsteeg, vlakbij de Spuistraat te Amsterdam. Lekker lang sappelen op school , de prinseschool ,in de spuistraat. Nu zit er het bekende bierproeflokaal de Gollem, waar mijn liefde voor bier is begonnen.

Vera van Tiggelen avatar
Vera van Tiggelen

19 mei 2022 5:43:52 PM

Bazooka kauwgom, zoethout, zuurstokken, ulevellen, kaneelballen……

Christina. (Ineke) Elkerbout avatar
Christina. (Ineke) Elkerbout

19 mei 2022 9:53:13 AM

Ik vond zwart-wit lekker dat at je tot je er misselijk van werd, en polka brokken ,een soldaatje, en gekleurde vellen Ouwel.

Lies Steenhuis avatar
Lies Steenhuis

19 mei 2022 9:30:20 AM

Ik ben geboren in 1951. Het allerlekkerste snoep vond ik massee; dat kocht je bij de bakker. Het waren witte brokken. Voor 5 cent kreeg je een flinke zakvol. Heerlijk!!!!
Toverbal ging de hele klas door. Ieder mocht er een kleur zuigen! (Gelukkig kenden we nog geen Covid)

LW Roode avatar
LW Roode

7 mei 2022 9:50:56 AM

wat te denken van stroopsoldaatjes

L.J.W.M. (roepnaam Berry) Melis avatar
L.J.W.M. (roepnaam Berry) Melis

6 mei 2022 1:49:36 PM

Wat ik in al de reacties niet tegenkom is de kauwgom (met plaatjes van voetballers of filmsterren)
en het toen (1950) onder de naam “joden-vet” (in een zakje) verkrijgbare spul (heb begrepen dat het nog steeds te krijgen is maar uiteraard onder een andere naam (zeer begrijpelijk, waarom het toen zo heette, weet ik niet maar het was wel lekker). Allemaal verkrijgbaar bij de favoriete snoepwinkel “Betje Lek” op de Korvelseweg in Tilburg en ook nog vlakbij school gelegen.
Daar (in Tilburg) was er ook jaarlijks een specialiteit te krijgen met Nieuwjaar, n.l. de nieuwjaars-koeken in vele formaten met tekst.
Ze zijn tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar bij speciale bakkers daar ter plaatse.
Als je die zelf wil maken was er een recept op 24Kitchen te verkrijgen. (Succes ermee)
Goede oude tijd

?