Naar wie ben jij vernoemd?

12 november 2022

|

3 minuten leestijd

Naar wie ben jij vernoemd?. Uitgelichte afbeelding

Werden kinderen generaties geleden vaak naar opa, oma, tante en oom vernoemd: Jan, Kees, Truus, Marijke. En moesten de namen in een register voorkomen, (althans: ze mochten niet al te veel afwijken van de norm). Is er tegenwoordig veel meer vrijheid in keuze. 

Ieder jaar worden de populairste voornamen gepubliceerd. In 2021 waren dat in de top 3:

Voor meisjes:

  1. Julia
  2. Mila
  3. Emma

Voor jongens:

  1. Noah
  2. Lucas
  3. Sem

Maar het kan natuurlijk ook aparter: Xess Xava, Royce, Zola Zala River, Toy Travis en Maantje Piet.

Er zijn hele lijsten gemaakt van de kinderen van BN’ers, die er vooral veel behagen in scheppen hun kroost op te zadelen met de meest bizarre, extravagante roepnamen. Zouden ze erbij stilstaan dat zo’n kind de naam zijn of haar hele leven met zich meedraagt?

De kinderen van Elon Musk bijvoorbeeld: X AE A XII en Exa Dark Siderael. Je zult ze maar moeten roepen … het is niet te doen. De trend is op het moment om toch weer naar de oude, eenvoudige voornamen terug te gaan.

Achternamen

Een paar eeuwen terug, toen iedereen halsoverkop een achternaam moest kiezen, werd aanvankelijk gedacht dat dit maar tijdelijk zou zijn. Daarom werden er vaak namen gekozen die enigszins lachwekkend klonken, omdat men zich niet realiseerde dat deze generaties lang in omloop zouden blijven, zoals: Naaktgeboren, Poepjes of Kruishaar. Was het voorheen niet gemakkelijk, zo niet onmogelijk een andere achternaam te kiezen als je er een had waarvoor je je bijvoorbeeld schaamde, nu is dat minder moeilijk: een kwestie van aanvragen bij het betreffende ministerie. Het is zelfs mogelijk tegenwoordig om een dubbele naam aan te nemen, bijvoorbeeld die van je partner erbij. Dus kan ook de heer de Groot achter zijn naam, de naam van zijn vrouw toevoegen.

Op IJsland is het nog steeds gebruikelijk, dat de achternaam gevormd wordt door achter de voornaam van de vader “son” of “dottir” te plakken. Dus heet je vader “André”, heet de zoon  “Andersson” en de dochter “Andersdottir”. Geen gekke gewoonte. Alleen moet je er dan wel zeker van zijn wie je vader is! En met al die samengestelde gezinnen kan het wel lastig worden.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rita avatar

SchoolBANK redacteur Rita

Geboren in 1952, werkzaam geweest als leerkracht en remedial teacher moderne talen, getrouwd, een zoon en een dochter.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rita

Reacties 9
Peter Vonk avatar
Peter Vonk

1 december 2022 6:55:52 PM

In onze familie de naam Cornelis komt voor sinds de 17de eeuw. Nagenoeg vader op zoon. Als dan je broers ook Cornelis (roepnaam Kees) heet en je zus Cornelia (roepnaam Lia) heten wordt de zaak wat ingewikkeld voor post geadresseerd aan C. Vonk. Met je een wettelijke voornaam van Cornelis, maar Peter wordt genoemd wordt het leven je niet eenvoudiger gemaakt, met name als, zoals ik, in het buitenland woont.

Joke van Herpen Brouwer avatar
Joke van Herpen Brouwer

24 november 2022 1:06:26 PM

Johanna naar mijn oma moederskant ,Petronella oma vaderskant , Lucia mijn moeder. Dat waren mijn doopnamen Roepnaam werd Joke , mijn vader heette Jo. Zo ging dat bij R.K.

Rob Aalders avatar
Rob Aalders

20 november 2022 9:09:42 PM

Ik ben naar niemand vernoemd tot enorme teleurstelling van mijn opa en oma. Al generaties lang was het steeds Herman. Later kwam ik er achter dat er veel meer mensen met dezelfde achternaam hetzelfde las ik heten; balen……

Nathalie Van buul avatar
Nathalie Van buul

17 november 2022 6:30:30 PM

Heet Nathalie en ben vernoemd naar mijn beide oma’s omdat ik ’t eerste kleinkind was, Helena Geerdina want m’n oma van vaders kant heette Lena en die van m’n moeder weet ik zo niet meer dus vandaar

Annemieke Keur-Vleeshouwers avatar
Annemieke Keur-Vleeshouwers

17 november 2022 11:13:10 AM

Mijn roepnaam is Annemieke en ik ben blij dat ik niet direct naar mijn beide oma’s vernoemd ben. De ene heette Marie en de andere Katrijn….en zo wil je toch niet heten in het ‘nu’. Het was echter in die tijd dat ik geboren werd zeker bij R.K mensen meer een soort verplichting om doopnamen te hebben waarin een vernoeming naar oma/opa zat. Omdat mijn ouders Annemieke een leuke naam vonden, werd mijn doopnaam ‘Anna Maria Catharina’. Goede oplossing toch?

Renzo Kooi avatar
Renzo Kooi

17 november 2022 10:16:29 AM

Mijn voornaam is Lourenzo, roepnaam Renzo. “Naar je opa, mijn vader” vertelde mijn vader mij ooit, en als ik dan vroeg of die opa misschien een Italiaan was zei hij : “Nee, die kwam uit Friesland en was de jongste in een gezin van vijf kinderen, alle opa’s waren al vernoemd en daarom werd hij vernoemd naar zijn beide Friese oma’s, de ene heette Louwertje, de andere Renskje.”

fia bakker avatar
fia bakker

16 november 2022 6:09:15 PM

Fia is afgeleid van Bafina. We heten in onze familie naar een rits voormoeders die Baafje heetten. Dat is de vrouwelijke vorm van Bavo. Op Texel werd dat dus meer dan 200 jaar lang Baafie voor de kleindochter. Mijn oma kreeg de moderne variant Bafina aangemeten en ik later ook. Destijds een ongebruikelijke naam en ook nu gaan de wenkbrauwen nog vol verbazing omhoog als ik mijn ‘doopnaam’ noem. Veel mee gepest ook. Wat ik altijd een belediging van mijn oma vond.
Er zijn er maar een paar in Nederland die zo heten. Echt een familiedingetje.

Alle twee oma’s heten Maddalena,twee vliegen in een klap.

christ spijkers avatar
christ spijkers

12 november 2022 1:05:31 PM

Mijn opa hete ook Christiaan

?