Herinner jij je deze spaaracties van vroeger nog? Van D.E. zegels tot Verkade plaatjes

21 augustus 2022

|

4 minuten leestijd

Herinner jij je deze spaaracties van vroeger nog? Van D.E. zegels tot Verkade plaatjes. Uitgelichte afbeelding

Zegels sparen: we zijn er als Hollanders dol op. Hoewel het bij bepaalde winkels nog steeds kan, is er ook veel vervangen door klantenkaarten of online punten. Maar vroeger kon dat sparen naar hartenlust.

Herinner jij je al deze spaaracties nog?

D.E. zegels

De zegels van Douwe Egberts zijn nog steeds onverminderd populair, maar wist je dat deze spaaractie al bijna 100 jaar oud is? De actie startte in 1924 en was hiermee de eerste zegelspaaractie van Nederland. De actie werkt sinds die tijd nog steeds hetzelfde: de zegels zitten op de verpakking en kunnen worden uitgeknipt. De zegels kunnen opgespaard worden tot bundels van 1.000, en iedere bundel is 5 euro waard. Dat geld kan vervolgens worden gebruikt om nieuwe D.E. producten te kopen: van koffie tot koffiezetapparaten. Nog steeds doet maar liefst 63 procent van de Nederlandse huishoudens mee aan deze actie.

Albert Heijn koopzegels

Supermarkt Albert Heijn kwam in 1955 met de koopzegels. Het systeem werkt als volgt: voor iedere euro aan boodschappen die er gedaan wordt, kan men een zegel van 0,10 cent bijkopen. Een vol boekje aan zegels (490 stuks) kost dus 49 euro (en destijds gulden). Lever je het volle boekje in, dan krijg je er 52 euro voor terug. Dat is dus een rendement van 6 procent. Vroeger kreeg je dat al niet van de bank, en tegenwoordig al helemaal niet meer.

In het begin van de actie kon met het zegelboekje ook inruilen voor een obligatie ter waarde van 50 euro (een belegging waarbij er een vast of variabel rentebedrag wordt uitgekeerd). Na 7 jaar bleken klanten ruim 850.000 obligaties bij elkaar te hebben gespaard ter waarde van 42,6 miljard gulden.

Valois zegels

Deze spaaractie was van 1932 tot 2004 een razend populaire spaaractie België. Bij verschillende kleinhandelaars konden de roze zegels van firma Valois gespaard worden. Deze zegels werden in een boekje verzameld. Volle boekjes gaven recht op kortingen van producten maar bijvoorbeeld ook treinkaartjes. Met de jaren liep de populariteit van het systeem terug, waardoor Valois in 1995 besloot om een chipkaart te gaan gebruiken in plaats van zegels. Dit werkte echter niet en in 2004 stopte het bedrijf ermee.

Shell handdoeken

Bijna ieder Nederlands gezin heeft wel een badhanddoek van de succesvolle Shell spaaractie in huis liggen. Deze actie duurde van 1983 tot 2012. Bij iedere 5 liter benzine kreeg je een zegel, en 25 zegels waren goed voor een kaart met een waarde van 1 euro. Deze konden opgespaard worden tot je een badhanddoek kon kopen.

Verkade natuurplaatjes

In 1903 kwam Verkade met het concept dat de meest beroemde en geliefde spaaractie van Nederland zou worden. De fabrikant van onder andere koekjes begon plaatjes van flora en fauna bij hun verpakkingen te voegen. Daarnaast verkochten ze verzamelalbums om de plaatjes in te bewaren. In totaal zijn er tussen 1903 en 1940 meer dan 35 verschillende albums uitgebracht in een oplage van ongeveer 3 miljoen. De actie was zo populair dat op het kantoor van Verkade een albumafdeling en ruilkantoor werden ingericht, waar mensen hun missende plaatjes konden ruilen.

Aan welke acties heb jij vroeger meegedaan? Ook nu zijn er nog veel spaar- en kortingsacties waar je aan mee kunt doen. Een actueel overzicht van alle acties vind je op Startpagina.nl/kortingscodes.

Meer blogs:

SchoolBANK Redacteur Quirine avatar

SchoolBANK Redacteur Quirine

Hoewel redacteur Quirine (1996) zelf uit de jaren '90 komt, is ze dol op álles wat met de jaren '60 en '70 te maken heeft. Zo luistert ze het liefst naar bands als Fleetwood Mac en Abba, speurt ze kringloopwinkels af naar de beste vintage vondsten en is ze gek op nostalgische verhalen.

Meer artikelen van SchoolBANK Redacteur Quirine

Reacties 10+
Peter Vliegenthart avatar
Peter Vliegenthart

25 november 2022 12:13:53 PM

Het redement van de AH zegels was mede afhankelijk van de tijd dat je er over deed om het boekje vol te sparen.
Als je meer boekjes per jaar volgespaarde en elk boekje meteen weer inleverde was het rendement nog veel hoger.
Je werd er echter niet rijk van.

Peter Vliegenthart avatar
Peter Vliegenthart

25 november 2022 12:09:18 PM

De waarden van de 850 duizend genoemde AH obligaties was geen 42,6 miljard maar slechts 42,5 miljoen.
Dat scheelt een factor 10000.

Ludwig Huschka avatar
Ludwig Huschka

17 november 2022 8:57:32 AM

Full Speed (merk sigaretten) met Auto plaatjes in de verpakking, Coca cola flessen met voetbal spelers aan de binnenkant van de dop!! Leuke dingetjes!!!

age roskam avatar
age roskam

18 september 2022 2:46:50 PM

Binnen de wikkel van bolletje beschuit zaten 1 of 2 (als je geluk had van de plaatje waren soms onhandig afgesneden) plaatjes van Europese steden of landschappen. Wij aten beschuiten van een andere firma. Jammer. Ik had wel het album om ze in te plakken. Van een vriend leende ik zijn album. In het weekend tekende en schilderde ik deze plaatjes na. Later haalde ik bij een bakker in een naburig dorp bolletje beschuit. Dat schoot beter op.

Klaartje Riemsdijk avatar
Klaartje Riemsdijk

15 september 2022 9:15:19 AM

Ik heb bij mijn geboorte een pandabeer gekregen van mijn oma. Er zit een labeltje Persil aan vast, oma had dus zegeltjes gespaard om de beer te kopen/krijgen. Herkennen jullie nog schoolsparen, ik ben van 1961. Op woensdag kocht je op school zegeltjes met bij en een bijenkorf erop of zoiets. Die zegels plakte je in een boekje en als dat vol was kon je naar de bank en dan kreeg je dat op je spaarrekening gestort. Als je ging sparen bij de raiffeisenbank (tegenwoordig samen de RABO) kreeg je een spaarpot van metaal en bij de bank hadden ze dan een sleutel om die op en te maken. Er zaten van die gemene scherpe tandjes aan de bovenkant waar je het geld in gooide. Je kreeg het er dus echt niet uit.
Ik spaar nog steeds van van alles zegels. Ook de Kwatta soldaatjes kwamen mij bekend voor, ik woonde in Breda en daar had je de Kwatta. Ook speldjes (en gaatjes boek), plaatjes en sigarenbandjes heb ik nog gespaard.
De zegels waren en zijn nog steeds om trouwe klanten wat korting te geven. Tegenwoordig is dat niet veel meer, alhoewel Plus 50% geeft op de koopzegels. Toch veel geld.
Mijn vader kwam uit Tiel en daar keek je uit op de fabriek, alle flipje artikelen werden dus echt wel gespaard.
Ik hoop dat de mensen van later tijd net zoveel plezier hebben beleefd en nog hebben aan het verzamelen van gratis artikelen of zegels. Gratis artikelen gaan bij mij in een zak en zijn een welkome aanvulling op de sinterklaas en kerstcadeautjes.

Marianne Pietersen avatar
Marianne Pietersen

5 september 2022 7:12:55 PM

Wij spaarden zegels van de Spar, die plakte je in een boekje en als het vol was leverde je het in en kreeg je geld ervoor dat we bij de boodschappen gebruikten. Ik spaarde fotos van filmsterren die kreeg je bij een pakje kauwgum. En dan dubbele ruilen met je vrienden.

Babs Slangen avatar
Babs Slangen

2 september 2022 2:52:40 PM

En wie kent nog de Kwatta soldaatjes? Die kon je sparen voor een speelgoed Kwatta soldaat wiens armen en benen je alle kanten op kon buigen.

ada wibier avatar
ada wibier

8 september 2022 10:54:10 PM

Ja, ik heb ze nog een spaarkaart.

?