Weet jij wat je wilt worden als je later groot bent?

20 september 2022

|

3 minuten leestijd

Weet jij wat je wilt worden als je later groot bent?. Uitgelichte afbeelding

Aan kinderen wordt altijd gevraagd: “Wat wil je worden als je groot bent?”. Er is geen kind dat antwoordt:”Ik ben toch al iemand, oma!”. Nee, de kleine jongens en meisjes van deze tijd hebben eigenlijk nog dezelfde dromen als wij vroeger, ondanks het feit dat we toen veel minder keuze hadden.

Jongens kozen vooral spannende beroepen, zoals: brandweerman, piloot of piraat (alhoewel ik niet veronderstel dat dit een beroep is). Meisjes vielen meer voor de vakken als: verpleegster, onderwijzeres, stewardess en zelfs filmster of prinses. Er zou toch geen kind denken aan het vak van betonvlechter of rattenbestrijder? Toch zijn er een heleboel beroepen, waarvan je je afvraagt of de mensen die deze uitvoeren ooit hun droom hebben nagejaagd of dat ze er in verzeild zijn geraakt.

Beroemd worden

Beroemd willen worden was in die tijd nog niet zo’n optie, het speelde nog niet zo’n belangrijke rol. Dat is tegenwoordig wel anders, gezien het aantal auditieprogramma’s op tv, en de invloed van sociale media. Jongeren dromen van beroemd worden bijvoorbeeld in de muziek en veel geld verdienen, bijvoorbeeld als deejay, en dan net zo rijk worden als Tiësto.

Rijk worden staat hoog in het vaandel. Dit streven staat hoger op de lijst dan gezond blijven en gelukkig zijn. Want hoe zou je immers gelukkig kunnen zijn als je niet veel geld verdient en weinig vrije tijd hebt…… 

Moeilijke keuze

Het valt niet mee om als puber al een keuze te moeten maken welke richting je uit zult gaan. In een vroeg stadium een profiel kiezen dat past bij jouw capaciteiten en interessen. Veel jongeren hebben nog geen idee welke kant ze uit zullen gaan en het scala aan mogelijkheden maakt het nog eens extra moeilijk. Dat er dan later vaak van studie geswitcht wordt is een veel voorkomend feit. Maar als er in de toekomst gewerkt moet worden tot het zeventigste jaar of langer, hebben zij nog tijd om het een en ander uit te proberen en ertussen wat sabbaticals te nemen.

Enerzijds fijn al die keuzemogelijkheden, anderzijds lastig omdat dit het leven soms zo onoverzichtelijk maakt.

Ik ben benieuwd naar reacties: wie heeft er echt zijn/haar dromen kunnen najagen of zou je, als je nu een jongere was, een heel andere keuze maken?

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rita avatar

SchoolBANK redacteur Rita

Geboren in 1952, werkzaam geweest als leerkracht en remedial teacher moderne talen, getrouwd, een zoon en een dochter.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rita

Reacties 0
?