Weet jij wat je wilt worden als je later groot bent?

20 september 2022

|

3 minuten leestijd

Weet jij wat je wilt worden als je later groot bent?. Uitgelichte afbeelding

Aan kinderen wordt altijd gevraagd: “Wat wil je worden als je groot bent?”. Er is geen kind dat antwoordt:”Ik ben toch al iemand, oma!”. Nee, de kleine jongens en meisjes van deze tijd hebben eigenlijk nog dezelfde dromen als wij vroeger, ondanks het feit dat we toen veel minder keuze hadden.

Jongens kozen vooral spannende beroepen, zoals: brandweerman, piloot of piraat (alhoewel ik niet veronderstel dat dit een beroep is). Meisjes vielen meer voor de vakken als: verpleegster, onderwijzeres, stewardess en zelfs filmster of prinses. Er zou toch geen kind denken aan het vak van betonvlechter of rattenbestrijder? Toch zijn er een heleboel beroepen, waarvan je je afvraagt of de mensen die deze uitvoeren ooit hun droom hebben nagejaagd of dat ze er in verzeild zijn geraakt.

Beroemd worden

Beroemd willen worden was in die tijd nog niet zo’n optie, het speelde nog niet zo’n belangrijke rol. Dat is tegenwoordig wel anders, gezien het aantal auditieprogramma’s op tv, en de invloed van sociale media. Jongeren dromen van beroemd worden bijvoorbeeld in de muziek en veel geld verdienen, bijvoorbeeld als deejay, en dan net zo rijk worden als Tiësto.

Rijk worden staat hoog in het vaandel. Dit streven staat hoger op de lijst dan gezond blijven en gelukkig zijn. Want hoe zou je immers gelukkig kunnen zijn als je niet veel geld verdient en weinig vrije tijd hebt…… 

Moeilijke keuze

Het valt niet mee om als puber al een keuze te moeten maken welke richting je uit zult gaan. In een vroeg stadium een profiel kiezen dat past bij jouw capaciteiten en interessen. Veel jongeren hebben nog geen idee welke kant ze uit zullen gaan en het scala aan mogelijkheden maakt het nog eens extra moeilijk. Dat er dan later vaak van studie geswitcht wordt is een veel voorkomend feit. Maar als er in de toekomst gewerkt moet worden tot het zeventigste jaar of langer, hebben zij nog tijd om het een en ander uit te proberen en ertussen wat sabbaticals te nemen.

Enerzijds fijn al die keuzemogelijkheden, anderzijds lastig omdat dit het leven soms zo onoverzichtelijk maakt.

Ik ben benieuwd naar reacties: wie heeft er echt zijn/haar dromen kunnen najagen of zou je, als je nu een jongere was, een heel andere keuze maken?

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rita avatar

SchoolBANK redacteur Rita

Geboren in 1952, werkzaam geweest als leerkracht en remedial teacher moderne talen, getrouwd, een zoon en een dochter.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rita

Reacties 10+
mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

18 november 2022 11:31:05 AM

Wat leuk om te lezen, al deze verschillende en soms bijzondere beroepen.
Zelf wilde ik vanalles worden; boer op een ouderwetse boerderij, mijnwerker, schrijver en tekenaar, bloemenwinkelier of iets creatiefs met bloemen, een poppentheater beginnen en/of een poppenatelier, fietsenmaker en toen ik zag dat mijn klassejuffrouw bij een verjaardag op school op een gebakje werd getrakteerd, wilde ik natuurlijk schooljuffrouw worden../.

Rene Pletting avatar
Rene Pletting

18 november 2022 11:20:14 AM

Ik wilde profvoetballer worden, dat is bijna uitgekomen.

YVONNE HARVEY-SHEA avatar
YVONNE HARVEY-SHEA

17 november 2022 8:28:32 PM

Ik was 4 jaar en myn Moeder deed my op gymnastiek, toen ik 12 was na school repeteerde ik achter de Concert zall in Haarlem, draadlopen en trapeze, toen ik 16 was vertrok it met een hondennummer en werkte door Europa , Turkye , Israel en in 1958 had een contarct met Ringling Bros Barnum en Bailey circus, dus af naar Amerika , dus als een kind wist ik dat ik circus artist zou worden. ben nu 84 jaar en woon in de staat WA, doe geen trapeze of hoog draad meer, maar bowl we 2 keer in de week met een bowling league , Yvonne ( van der Gracht )

Rob Aalders avatar
Rob Aalders

17 november 2022 2:35:56 PM

Verhalenverteller; schrijver, van jongs af aan. Afijn, ik werd meester en toen communicatie-deskundige. Ach ja, kwam van dat gel*l toch nog iets terecht. En als gepensioneerde bracht ik het nog tot radiomaker en stadsgids…..

Sieke Bos de Boer avatar
Sieke Bos de Boer

17 november 2022 12:10:51 PM

Wist al gauw wat ik wilde worden. Mijn vriendin had een gehandicapte broertje. Vond het leuk met hem om te gaan. We maakten mer z’n drieën veel lol. Ben later kinderverxorgster geworden. En heb op lendensteun es prachtige jaren gehad.

Hans Bastiaansen avatar
Hans Bastiaansen

17 november 2022 10:10:22 AM

Wilde vroeger BANKROVER worden!!

Petra Mol avatar
Petra Mol

14 november 2022 8:01:38 AM

Zo gaat dat dat er tijdens het lezen van reacties, en ook de schrijvers van de redactieleden, van alles door je hoofd gaat.
Bijvoorbeeld dat kinderen voor de klas werden gezet en bespot als ze even iets niet begrepen, ze naar een lage klas werden gestuurd als ze een rekensom niet helemaal goed hadden, geschopt werden door meester Vorsteveld als ze ‘de gang op moesten’ (een vreselijke vent… die als excuus maakte dat hij in de oorlog aan de andere kant van wereld ergere dingen had meegemaakt…..), met gymnastiek mochten de minder lenige kinderen niet meedoen met de spelletjes….and so on.

De meeste meesters en juffen van die tijd waren niet de makkelijksten; er waren dan ook heel wat kinderen die het heel zwaar hadden in hun/deze lagere schooltijd.
Vooral de kinderen die in de ‘dommengroep’ zaten. Dat waren de kinderen die wat minder goed konden leren en altijd als voorbeeld werden gesteld hoe het niet moest.
De klas werd in tweeën gedeeld en daar hadden de kinderen die beter konden leren voordeel bij.
Die mochten zomaar de klas uitlopen om naar het toilet te gaan, melk uitdelen, het bord schoonmaken, noem maar op.
De kinderen uit de ‘dommengroep’ werden op school dan ook vreselijk gepest en mochten niets.

Ik twijfel er geen moment aan dat die dat nog lang hebben meegedragen in hun leven.
Hóe bedenk je ook zo’n deling…….
Maar gelukkig zaten er kinderen tussen die zogenaamde ‘laatbloeiers’ waren en in hun leven en studie meer dan goed slaagden, arts of hoofdverpleegkundige werden.

Ach ja, de schooltijd was in die tijd meer dan bijzonder en dat is héél zacht uitgedrukt.
En dat gaat dus door je hoofd tijdens het lezen van artikelen van de redactie ed 🙂
Ik ben heel benieuwd wie zich dit alles nog herinnert……

Thij Lamers avatar
Thij Lamers

27 oktober 2022 9:56:49 AM

Omdat ik vroeger op de lagere school zoveel slaag heb gehad van schoolbeul meester Ras ben ik de onderwijsbegeleiding in gegaan om te laten zien dat het ook anders kan

?