Herinner jij je nog je eerste bijbaan?

22 januari 2023

|

5 minuten leestijd

Herinner jij je nog je eerste bijbaan?. Uitgelichte afbeelding

 Je eerste bijbaan: misschien werkte je bij de plaatselijke drogisterij, in een supermarkt of deed je wisselgeld in de bioscoop. Wat het ook was, die eerste baan was waarschijnlijk een belangrijke stap in je reis om de persoon te worden die je nu bent.

Vroeger was het moeilijk om een bijbaan te vinden en was je blij met alles wat je maar kon vinden. Het loon was niet geweldig, maar het was genoeg om benzine voor je auto te kopen of leuke kleding en wat zakgeld. Je wilde ook een bijbaan omdat het goed zou staan voor later op je cv, wat zou helpen bij toekomstige sollicitaties bij een “echte” volwassen werkgever. Voor velen van ons heeft die eerste bijbaan ons ook enkele belangrijke levenslessen geleerd die we nog steeds met ons meedragen. Als je in de jaren 60, 70 of 80 een bijbaan had, kijk dan of 1 van deze je bekend voorkomt.

1. Kruideniersbediende of supermarkt bediende

Veel kruideniers of supermarkten huurden tieners in om boodschappen in te pakken of de voorraad aan te vullen. Het was een geweldige manier om meer te weten te komen over verschillende soorten voedsel en mensen uit je buurt en gemeenschap te ontmoeten. 

2. Gazononderhoud

Als je een grasmaaier had (of je ouders) zou je je diensten kunnen aanbieden aan buren en bedrijven om hun gras te maaien. Dit was vooral populair in de zomermaanden, toen iedereen wilde dat zijn gazon er mooi uitzag.

3. De glazenhaler

Vroeger kon je in een bar of café als jongen glazen ophalen en later opklimmen tot bar werkzaamheden als je geluk had.

4. De kinderoppas

Deze bijbaan was niet altijd gemakkelijk, maar je kon er wel veel geld mee verdienen door veel uren op kinderen te passen. Als je geluk had gingen ze op tijd naar bed. Zo kon je ervaring op doen met het werken met kinderen. 

5. Auto’s wassen

Dit zal jij vroeger vast ook wel eens gedaan hebben als je geld nodig had. Het schoonmaken en wassen van auto’s met de hand. Er was altijd wel een familielid of iemand in de buurt waar je de auto voor kon schoonmaken voor geld.

6. Hond uitlaten

Veel mensen houden niet van de hond uitlaten als het regent. Of oudere mensen wilden niet te laat over straat. Een uitkomst voor jou als lieve buurjongen of buurmeisje om dit als bijbaan te hebben gedaan.

7. Promotiemedewerker

Mensen op straat aanspreken en proberen over te halen om een abonnement te nemen op de krant of tv-gids. 

8. Afwasser

Niet de meest leuke bijbaan, maar goed om ervaring op te doen in de horeca. Je hoopte stiekem op promotie om uit de keuken te mogen en bijvoorbeeld door te groeien naar bediende in het restaurant en zo 2 euro meer per uur te gaan verdienen. 

9. Bediende

De perfecte manier om mensen te leren kennen en sociale vaardigheden op te doen. Vroeger was je populair op school als je bij een bekende uitgaansgelegenheid mocht bedienen als ober of barman/vrouw. 

Tegenwoordig zijn de dingen een beetje anders, er is veel kritiek om de nieuwe generatie. Jongeren willen niet meer graag een bijbaan zoals vroeger. En als ze er een nemen dan willen ze dat doen door bijvoorbeeld veel geld te verdienen met de hele dag online games spelen of social media. Nu willen jongeren rijk worden met vloggen of als bekende DJ. Door de populariteit van online werkplatforms zijn er nu ook veel meer mogelijkheden voor mensen om flexibel werk voor de korte termijn te vinden, dat overal ter wereld kan worden gedaan. Vroeger was je blij dat je een bijbaan had, hoe denk jij erover?

Meer blogs:

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
Peter Schuwer avatar
Peter Schuwer

1 februari 2023 10:07:38 AM

Rond 1972 had ik een aardig maar niet al te gezond bijbaantje. Ik liep tussen auto’s door met de Volkskrant. Een stapeltje van 40 stuks voorhanden die bij de brugwachter werden neergelegd. Automobilisten die van de Duivendrechtse Brug afkwamen en moesten wachten op het stoplicht bij de Gooise Weg konden bij mij een krantje kopen. Van de overgebleven exemplaren moest een hoekje met de datum worden afgescheurd.

Hans van der Meulen avatar
Hans van der Meulen

30 januari 2023 6:21:41 PM

De melkboer

Ik hielp de melkboer, door alle kratten boven te brengen aan de deur, soms kreeg ik een fooitje.

Wim Uijtdewilligen avatar
Wim Uijtdewilligen

30 januari 2023 12:24:38 PM

Bijbaantjes. Wie heeft ze niet gehad? Mijn eerste was krantenbezorger. Ik was 15. 110 kranten bezorgen en op maandag het geld van de weekabonnees incasseren. 62 cent! Maar ik had 43 mensen waar ik moest aanbellen. Dat kostte op mandag een hoop tijd. En als ze niet thuis waren op dinsdag weer. Ze gaven wel vaak fooitjes. Soms betaalden ze 65 cent, soms 75 en een oude man gaf altijd een gulden. Dus had ik vaak 1,50 fooi per week, bovenop mijn weekloon van 6 gulden en 60 cent! We kregen verder niks extra’s, geen fietsengeld of zo. Ik heb het vier jaar gedaan, door weer en wind. Maar toch was het een leuke tijd!

Ruud Ebbelink avatar
Ruud Ebbelink

30 januari 2023 9:45:25 AM

Ik heb inderdaad heel lang het poedeltje van de overbuurvrouw uitgelaten en zelfs het hondje gekregen toen zij naar een verzorgingshuis ging.
Ook deed ik wekelijks de boodschappen voor diverse buren in de straat en dit allemaal vanaf een jaar of 7.
Maar het leukste en langste bijbaantje wat ik heb gehad was op de markten in Rotterdam.
Iedere dinsdag en woensdag na school en zaterdag heel de dag.
Helpen met uit- en inladen en de helpen met de verkoop.
Ik heb daar niet alleen vreselijk goed verdiend maar (misschien wel het belangrijkste) ik heb daar leren onderhandelen.
Op een gegeven moment hielp ik ook met de inkoop van goederen.
Deze onderhandelingen hebben mij later een bepaald voordeel gegeven toen ik voor mezelf begon.
Ik heb wat vertegenwoordigers tegenover mij gehad die vol verbazing kortingen gaven die ze eigenlijk niet wilden/konden/mochten geven.
Vaak eindigde de onderhandelingen ook met de opmerking: waar heb jij op jouw leeftijd zo leren onderhandelen?
Ik antwoordde dan altijd met een brede lach en het korte antwoord: op de markt.

Het was een heerlijke tijd.

Tonny Ton Hoedeman avatar
Tonny Ton Hoedeman

26 januari 2023 6:02:40 PM

Waar begin je met zoiets? Mijn eerste baantje was de ochtend krant bezorgen voor 4-5 jaar, iets later ook nog een middag wijkje gedaan, ook had ik een brood wijkje op zaterdag. Heren/kinder kleding verkocht, afwasser in een restaurant. Bijbaantjes in de zomer, supermarkt op een kamping 2 zomers, röntgenfoto’s ontwikkelen in het ziekenhuis, nachtdienst op de netten fabriek en uiteindelijk bij een opticien toen ik op de Christiaan Huygens school mijn opleiding optiek deed. Ben indertijd geëmigreerd naar Canada, ben nu nog opticien met een eigen winkel voor 40 jaar.

Gea Van der Spek-Engelhart avatar
Gea Van der Spek-Engelhart

26 januari 2023 4:46:02 PM

Vanaf mijn twaalfde paste ik regelmatig op drie buurkinderen. Meestal op zaterdagavond, verdiende f2,50. Een kapitaal! Mijn dienst begon rond half zeven. Spelletjes doen met de kids, daarna begon het naar bed brengen. Ik veranderde dan in een hinnikend paard. Een voor een op mijn rug de trap op naar de slaapkamers, een groot feest! Beneden aan mijn huiswerk, soms knikkebollend. Tot de ouders tussen twaalf en een thuiskwamen. ‘Pret’ met kinders heb ik veertig jaar volgehouden, met veel plezier voor de klas!

Arie van Veen avatar
Arie van Veen

26 januari 2023 4:45:54 PM

Als scholier bracht ik voor de was- en strijkinrichting “De Raaf” overhemden rond met een bakfiets. Tijdens mijn studie heb ik een aantal jaren gewerkt bij de “Amsterdamse Bank” op de postkamer. Iedere dag van 17.00-20.00 uur. Daar heb ik besloten harder te studeren, want werken op een bank vond ik verschrikkelijk: ver voor vijven stond er al een lange rij voor de prikklok om lekker op tijd naar huis te gaan. Allemaal totaal niet gemotiveerde mensen!

Hans van Keulen avatar
Hans van Keulen

26 januari 2023 3:18:32 PM

Coca Cola fabriek, typen met kerstmis bij J. van Dijk banket bakkery, ketelbink by Muller & Co

Samantha Boskamp avatar
Samantha Boskamp

26 januari 2023 3:08:07 PM

ik had een krantenwijk en later ging ik auto’s wassen bij mijn oom die een autobedrijf had, met mijn walkman op. Van mijn verdiende geld kocht ik een brommer. Toen kon ik op de brommer naar school maar helaas had ik vaak pech met dat ding. Later ging ik in de winkel werken, op zaterdag en donderdagavond. In mijn laatste studiejaar ging ik op kamers wonen en ging ik ook ’s nachts werken bij de PTT, post sorteren in december, zoveel kerstkaarten gezien toen.

Paul Koning avatar
Paul Koning

26 januari 2023 2:29:17 PM

Ik zocht naar een vacantiebaan na middelbare school, en meldde me aan bij een amusementenfirma in de stad, een zaal vol flipperkasten en zo. Men keek me eens aan en vertelde me “niet zo geschikt” (ik was nogal een kleintje). Ze verwezen me door naar een andere afdeling, een bedrijfje waar jukeboxes, flipperkasten, en fruitmachines werden geimporteerd, schoongemaakt, en verhuurd. Dat was wel grappig. De eerste dag werd ik met een heftruck op het dak gezet om de dakramen te schilderen tegen de zon. Later leerde ik hoe je fruitmachines openboort als de sleutels zoekgeraakt zijn.
Niets te maken met mijn latere loopbaan, maar wel nuttig om te zien hoe je van alles nieuws leren kan en toepassen.