Ga naar de inhoud

Waarom tieners van nu het nog geen dag zouden volhouden in de jaren 70

tieners

In de jaren 70 was het wel even anders dan nu. Technologie, sociale media en internet hebben een enorme invloed gehad op de manier waarop we ons leven leiden. Zouden tieners van nu zich kunnen aanpassen en redden in deze wereld uit een ander tijdperk?

Opgroeien in de jaren 70

Heb je je ooit afgevraagd hoe het was om een ​​tiener te zijn in de jaren 70? Zou je willen dat we terug in de tijd konden gaan en dat tijdperk konden ervaren? Welnu, als de tieners van vandaag in dat tijdperk zouden worden geplaatst, zouden ze het waarschijnlijk behoorlijk moeilijk vinden om zich te vermaken. 

Verschil generaties

Millennials, ook wel Generatie Y of iGens genoemd, vormen het demografische cohort geboren tussen 1981 en 1996. Ze zijn opgegroeid in een wereld van snelle technologische veranderingen, waardoor ze een van de meest technisch onderlegde generaties ooit zijn. Terwijl hun voorgangers – Boomers en Generatie X – opgroeiden met VHS-spelers, kabeltelevisie en eenvoudige mobiele telefoons, is de kans groter dat millennials zijn opgegroeid met computers, digitale muziekspelers, smartphones en sociale media. Als gevolg hiervan hebben ze andere perspectieven ontwikkeld op een breed scala aan maatschappelijke kwesties dan hun oudere tegenhangers. 

De tiener uit de jaren 70 was lichamelijk actiever

In de jaren 70 waren tieners fysiek actiever dan nu. Onderzoek toont aan dat het niveau van lichamelijke activiteit onder tieners sinds de jaren 70 aanzienlijk is afgenomen, waarbij slechts ongeveer 20% van de adolescenten elke dag de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging krijgt. Dit staat in schril contrast met de jaren 70, toen lichamelijke activiteit onder tieners veel gebruikelijker was. Gedurende deze tijd was het gebruikelijk dat tieners betrokken waren bij sportteams, maar ook bij andere recreatieve activiteiten zoals fietsen, wandelen en zwemmen. Scholen hadden ook betere faciliteiten voor lessen, lichamelijke opvoeding, en sociale evenementen zoals dansen moedigden lichaamsbeweging aan. Bovendien genoten veel kinderen van activiteiten zoals tikkertje spelen of verstoppertje spelen, wat hen een leuke manier bood om actief te blijven. De jeugd van nu danst alleen nog op TikTok om indruk te maken en zoveel mogelijk likes en views te krijgen. 

Technologiegebruik in de jaren 70 in vergelijking met nu

Technologie heeft een lange weg afgelegd sinds de jaren 70. In de jaren ’70 begonnen pc’s en mobiele telefoons net op te komen, en de meeste mensen hadden beperkte toegang tot technologie. Het internet en digitale apparaten hebben het voor mensen gemakkelijker gemaakt om toegang te krijgen tot informatie, contact te maken met anderen en contact te houden met de wereld.

In de jaren 70 waren technologieën als diskettes, cassettebandjes, typemachines en vaste telefoons gemeengoed. De technologie was in deze tijd nog in ontwikkeling en slechts een paar mensen hadden toegang tot computers of internet. De communicatie gebeurde voornamelijk via telefoontjes of brieven die via het postkantoor werden verzonden. Tegenwoordig is de technologie de afgelopen decennia aanzienlijk vooruitgegaan. Digitale apparaten zoals smartphones, tablets, laptops en computers worden nu veel gebruikt door mensen van alle leeftijden. Vroeger keek je in het telefoonboek, ging je naar de bieb of keek je in de encyclopedie van je opa en oma als je iets moest opzoeken.

Tieners in de jaren 70 waren financieel verantwoordelijker

In de jaren 70 werden tieners vaak aangemoedigd om op jonge leeftijd financiële verantwoordelijkheden op zich te nemen. Veel tieners hadden parttime banen waardoor ze ervaring konden opdoen met het beheren van hun eigen geld. Ouders stelden een budget voor de tiener vast, inclusief spaargeld en bestedingslimieten. Ouders zouden hun tieners ook leren verantwoord te budgetteren en te sparen om hen voor te bereiden op volwassenheid en financiële onafhankelijkheid.

Toen was er minder toegang tot online winkelen. Gebrek aan toegang betekende dat er minder verleiding was voor tieners als het ging om impuls aankoopbeslissingen en binnen een budget blijven was veel belangrijker voor degenen die in de jaren 70 leefden dan nu het geval is. Nu is online winkelen super toegankelijk en risicovol om in de financiële problemen te komen door de mogelijkheden om in delen of om achteraf te betalen. Vroeger waren bijbaantjes essentieel om erbij te horen ondanks het slechte uurloon. Pubers van nu willen niet eens een bijbaan. 

Sociaal leven van een tiener in de jaren 70 versus vandaag

Het sociale leven van tieners in de jaren 70 was drastisch anders dan dat van de tieners van nu. Gedurende deze tijd draaiden sociale activiteiten voor tieners om fysieke bijeenkomsten zoals feesten, dansen en concerten. Tieners gingen met vrienden naar deze evenementen of ontmoetten zelfs een nieuw iemand die ze aantrekkelijk vonden. Face-to-face interactie was de belangrijkste vorm van communicatie en expressie tussen leeftijdsgenoten. Toen waren er nog geen datingapps zoals Tinder of Bumble of sociale media zoals Facebook, Instagram, SnapChat of TikTok. 

Diversiteit en seksualiteit

Een ander groot verschil tussen het sociale leven van tieners in de jaren ’70 versus vandaag is dat de tieners van vandaag meer worden blootgesteld aan een grotere verscheidenheid aan culturen en ideeën als gevolg van globalisering. Dit betekent dat ze kunnen worden blootgesteld aan andere waarden dan de generatie van hun ouders misschien gewend was. Dit kan leiden tot meer open gesprekken over onderwerpen als genderrollen en seksuele geaardheid. In de jaren ’70 was dit een taboe. 

Over het algemeen kan worden gesteld dat het sociale leven van tieners tegenwoordig veel diverser en complexer is in vergelijking met hoe het was in de jaren ’70. Met zoveel verschillende online platforms waarop ze verbinding kunnen maken, is er geen limiet aan wat voor soort gesprekken ze kunnen voeren. 

Meer blogs:

categorie├źn: Jaren 70 Van toen

Reacties 1

  1. avatar

    […] Waarom tieners van nu het nog geen dag zouden volhouden in de jaren 70 […]