Ga naar de inhoud

Smeerde jij vroeger ook Brylcreem in je haar?

Update:
brylcreem

Smeerde jij vroeger ook Brylcreem in je haar? Dit product wordt al jaren gebruikt voor het stylen van haar. Het is ontstaan in 1928 en was oorspronkelijk bedoeld als een product voor mannen om hun haar in model te houden. Brylcreem was erg populair in de jaren 50 en 60 en werd door veel mannen gebruikt als een manier om een slicked-back look te creëren. Haal wat herinneringen op met dit nostalgische haarproduct.

Wat is Brylcreem?

Het product bestaat uit een vette basis die het haar glad en glanzend maakt en fixeert in de gewenste stijl. Hierdoor is Brylcreem perfect voor het stylen van kort haar. Naast de slicked-back look kun je met Brylcreem ook andere stijlen creëren, zoals een side-parted look of een messy hairstyle.

Waarom was Brylcreem zo populair?

Brylcreem is populair geworden in de jaren ’50 en ’60 als een product voor haarstyling. Het was speciaal ontworpen om haar in model te brengen en tegelijkertijd te verzorgen. Dankzij de populaire haartrends uit die tijd en het gebruik door bekende filmsterren en muzikanten, werd Brylcreem snel een van de meest bekende en populaire haarproducten ter wereld. Het product is tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik en biedt mannen de mogelijkheid om hun haar in model te brengen zonder dat het te zwaar of vettig aanvoelt.

Nadelen van Brylcreem

Een nadeel van Brylcreem is dat het een vette basis heeft, wat kan leiden tot vettig haar en een plakkerig gevoel. Daarnaast bevat het product ook siliconen, wat niet goed is voor de hoofdhuid en het haar.

Brylcreem is nog steeds te koop!

Ondanks deze nadelen wordt Brylcreem nog steeds veel gebruikt voor het stylen van haar, en is het een icoon van het verleden. Veel mannen blijven het product gebruiken omwille van de slicked-back look die het creëert en de traditie die ermee samenhangt. Als je op zoek bent naar een product voor het stylen van haar, zijn er tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar die beter zijn voor de hoofdhuid en het haar, zoals wax, pomade of haarlak.

Smeerde jij vroeger ook Brylcreem in je haar? We horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 12

 1. avatar
  Andre Sleeuwits

  Ik gebruikte Mandells brilliantine ipv brylcreem. Nog vetter, maar voor een vetkuif beter. Ik ben nog steeds in de jaren 50 mood, luister naar Rockabilly muziek, en leef mijn leven gedeeltelijk volgens de regels van toen. Lang leve de lol, neem alles niet te serieus...en trek je niet teveel aan van alle negatieve mensen.

 2. avatar
  Wim Reiss

  Ik gebruikte brylcreem om een mooie kuif te krijgen en van achteren in het haar een kippenkontje.

 3. avatar
  adri palmen

  Brylcreem ja vroeger gebruikt, zie er uit zoals ik er uit zie, zoals anderen er uitzien moet ik ze nemen, wel of niet als cloon uitziend. Dus dat doen ze bij mij ook maar. Elvis tijd piswel goed leggen dat, dat bloof zitte

 4. avatar
  benno barkel

  mie va gebroekte dat witte spul,je kon er zelfs n leren bal bij krijgen ik heb er 2 gehad. veel plezier van gehad. ECHT WOAR

 5. avatar
  Don van Riet

  Vond het maar vies spul en heb het dus nooit gebruikt. Had een potje met brilliantine staan, ik dacht iets groens dat behoorlijk stevig haar gaf, want ja toen droeg je als jongen je haar strak tegen het hoofd. Op mijn schoolfoto's van me uit die tijd kan je dat gladgemaakte hoofd duidelijk zien, geen gezicht eigenlijk. Ben overigens nu vele jaren later mijn haar weer langer gaan dragen. Niet zo lang en zonder de bakkebaarden als in de 60-er en 70-er jaren, ongeveer als Paul Verhoeven.

 6. avatar
  sandra willeboordse

  Een ander nadeel van Brylcreem was dat het vreselijk vies smaakte :). Er lag een tube op het plankje in de badkamer en als kind dacht ik 'wat een leuke tandpasta'. Als ik me goed herinner was het doorzichtig blauw, een beetje zoals de gel tandpasta's van tegenwoordig. Eenmaal in mijn mond wist ik dat ik een fout maakte. Mijn vaders haar zat altijd netjes strak glimmend achterover gekamd.

 7. avatar

  Normale Brylcreem Original heeft een witte kleur en nog steeds. Er was ook een tijd geweest dat ze een tube hadden met blauwe gel. Maar was niet echt een succes geweest en na enkele definitief gestopt met productie.

 8. avatar

  Brylcreem gebruikte ik in de 60s en 70s. Ze zaten in glazen potjes. Ik ben er daarna mee gestopt omdat op een gegeven moment het merk werd verkocht aan een ander bedrijf ene Sarah of zoiets. Het gevolg is dat de samenstelling ook veranderd is o.a. de typische geur is erg “light” geworden.

 9. avatar
  Theo van der Horst

  Mijn vader gebruikte het vroeger. Hij had een kapsel a la Prins Bernard. En mijn broer en ik ik noemden het paardevet, waar pa het uiteraard niet mee eens was.

 10. avatar
  Koosje Thomas

  Geestig uitgedrukt !

 11. avatar
  Henk Uijttenhout

  De artiesten van de Rock and Roll tijd zoals Elvis, Fats Domino, Cliff Richard, The Everly Brothers, hadden een vetkuif en toen ik dat ook wilde moest je wel Brylcreem in je haar doen, anders bleef het niet zitten. Jonge kappers kregen plotseling ook die jonge klanten. Ik had ook instappers met knoopjes opzij en een plat strikje met een pareltje. Er werd veel gekamd in die tijd. Toen een paar jaar later de Beatmuziek met o.a. The Beatles en The Rolling Stones populair werd, ging ik over op wat langer haar met weer een vage scheiding en gebruikte ik het niet meer. Ik was de eerste in de klas. Toen werd ik wel de klas uitgestuurd door de Engelse leraar met de opmerking: 'Meneer Henk, bijpunten. Melden bij de conrectrice. Ik ging eerst langs het toilet om m'n haar nat te maken achter de oren en zonder stropdas met een knoopje open dacht ik dat het zo wel goed was. Haar reactie: 'Ik kom toch ook niet in mijn onderjurk op school?'. 'Dat kunt u toch niet vergelijken?', was mijn beleefde antwoord. Juffrouw Boonekamp heb ik later nog dikwijls goedendag gezegd al ze in de buurt langs liep. Ze groette dan vriendelijk terug.

 12. avatar
  C.K. Sterrenburg

  Mijn vriend gebruikte het ook. Op een goed moment stoeiden we en hij zette zijn hoofd tegen mijn rug: op mijn colbertjasje zat een grote vette vlek en wat mijn moeder ook probeerde: het ging er niet uit! Heb dus niet zo'n goede herinnering aan dat spul.