Ga naar de inhoud

Haagsche hopjes, heb jij ze vroeger ook gegeten?

Update:
Haagsche hopjes

Haagsche Hopjes: harde snoepjes met een lichte koffie- en karamelsmaak. Dit Oudhollandse snoepje dat sinds 1792 bestaat, is vernoemd naar een baron en heeft een bijzonder leuke geschiedenis. Sindsdien behoort het tot een van de bestverkochte Nederlandse snoepjes allertijden.  Lees hier meer over geschiedenis van Haagsche Hopjes en de nostalgische smaak. 

De interessante geschiedenis van het Haagsche Hopje

Het nostalgische snoepje is vernoemd naar baron Hendrik Hop. De baron was dol op koffie en dronk elke avond een kopje voor het slapen gaan. Toen hij op een avond zijn bakkie met suiker en room op de kachel liet staan, ontdekte dat dit de volgende dag gekaramelliseerd was. In zijn kopje was alleen een brokje met suiker te zien. Hij at het op en was gelijk verliefd. Wat was dit lekker! Ondertussen werd de koffieverslaving van de baron alleen maar erger. Toen de dokter hem adviseerde om geen koffie meer te drinken, vroeg hij zijn onderbuurman, die bakker was, in 1792 om deze brokken van koffie te maken. Deze snoepjes werden de brokken van baron Hop genoemd. In 1880 veranderde de naam in Haagsche Hopjes.

De gekarameliseerde blokken bleken een grote hit

Wie eenmaal zo’n hopje geproefd had, was gelijk verliefd. Het snoepje ging al snel de grens over. De export ging zelfs naar verschillende vorstenhuizen in Europa. Voor de hopjes die naar Nederlands-Indië gingen, werden zelfs aparte blikken gemaakt. De populariteit ging ook slimme zakenmannen niet ongemerkt voorbij. Zo werden er ‘neppe’ hopjes nagemaakt, waaronder door J.P. Rademaker. Uniek aan deze replica was dat deze snoepjes verpakt waren in bedrukte wikkels. Dit was in deze tijd voor snoep niet gebruikelijk. Na 40 jaar strijd te hebben gevoerd, spanden de Haagsche mannen een rechtszaak tegen J.P. Rademaker aan. In 1989 was het hoge woord eruit: de Reclame Code Commissie besloot dat de Haagsche Rademaker niet meer als de ‘enige echte’ mocht adverteren, maar wel gewoon verkocht mochten worden.

Foto’s van toen

Wist jij dit al en was jij vroeger fan van de Haagsche Hopjes of ben je dit stiekem nog steeds? We zijn benieuwd en horen het in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 16

  1. avatar
    Marit van den Berg

    Ja waren lekker maar ook erg zoet !

  2. avatar
    will bergwerff

    een famlielid van mij had ze vond ze zelf niet lekker, botersnoepjes dat soort snoep hou ik niet van.in die tijd at ik geen snoep. 1x keer gedaan op de hogere school om af te bouwen van de basis. een puddingbroodjes. bij bakker kuil.dat was je dagmaaltijd.

  3. avatar
    fia bakker

    Mijn buurvrouw had laatst nog Haagse Hopjes gekregen. Inclusief het blikje. Wist niet dat het nog bestond. Ze waren lekker maar in mijn herinnering waren de hopjes groter.

  4. avatar
    Ab Verrips

    Mijn vader at ze altijd heel veel. :D Ik kreeg er soms een.

  5. avatar
    Peter Boers

    Ik eet ze nog steeds. Altijd een voorraadje in de auto.

  6. avatar
    Ineke Martijn

    Mijn vader werkte er tot dat het werd overgenomen door droste. Ze maakte ook kersenbonbons rumbonen en nog heel veel andere chocolade. Hopjes ben ik dus mee op gegroeid.

  7. avatar
    mariel lavrijsen

    Wat leuk om de achhtergrond van de Haagse Hopjes te weten. Zelf lust ik ze niet zo graag, al eet ik ze soms uit nostalgisch gevoel.

  8. avatar
    elly lunteren

    Haagsche Hopjes erg lekker, maar ik ben ook in Den Haag geboren

  9. avatar
    ben storm

    Mijn broer is jaren lang vertegenwoordiger geweest van de enige echte Haagse hopjes .Thuis heel wat geproefd. Nog steeds lekker om op te eten.

  10. avatar
    Arie van Veen

    Ja, heerlijk die Haagsche Hopjes. Ik eet ze af en toe nog. Wat ik me nog kan herinneren uit die tijd was de reclameboodschap van de hopjes: U raadt de maker: Rademaker.

  11. avatar
    Anne Reinerie - Kentie

    En wat dacht je van rumbonen?

  12. avatar
    Klaas Deuzeman

    Ik had ze vroeger in mijn zak als vertegenwoordiger bij de zaak waar ik werkte. Helaas lang geleden, maar de recepties waar ik kwam wisten dat ik ze in mijn zak had, dus afgeven maar.

  13. avatar
    Marianne Pietersen

    Wij hadden ze af en toe thuis, want ze waren niet goedkoop. Tegenwoordig hier in Australie kan ik ze bij de Hollandse winkel kopen. Maar niet vaak, want ik probeer suiker te vermijden. Een blikje met hopjes is wel altijd geslaagd als kado voor mijn buren in mijn Nederlands retirement village in Birkdale, Qld.

  14. avatar

    Ik heb nog zo'n blikje. Er zitten nu losse batterijen in. Altijd handig.

  15. avatar
    J.H. Michel

    ik vond ze wel lekker, die Haagse Hopjes

  16. avatar
    Rob Aalders

    Ach ja, die Haagse Hopjes. Ze horen thuis bij de Zeeuwse Babbelaars, de Haarlemse Meisjes, de Jodenkoek en de Moorkop......