De eerste keer ongesteld, zo ging dat er vroeger aan toe

1 februari 2023

|

3 minuten leestijd

De eerste keer ongesteld, zo ging dat er vroeger aan toe. Uitgelichte afbeelding

Wie voor de eerste keer ongesteld werd, was geen kind meer. Maandverband werd vroeger met een gordeltje vastgemaakt. Om het nog erger te maken, kreeg je ook nog eens een plastic broekje aan tegen het lekken. Voor je moeder was het nóg erger, want zij moest het doen met katoenen lappen. Weet jij het moment nog dat je voor het eerst ongesteld werd? Zo ging dat vroeger!

Katoenen lappen om je kleding te beschermen tegen het bloed

Terwijl tegenwoordig de schappen in de drogisten vol liggen met tientallen soorten maandverband, was dat vroeger wel anders. Vrouwen stopten toen katoenen lappen van badstof in hun ondergoed. Na een dag, of soms al eerder, werden deze lappen gewassen, zodat ze opnieuw gebruikt moesten worden.

Eerste maandverband kwam in de jaren ‘40

Dat die katoenen lappen niet ideaal waren, was men al heel snel achter. Er moest iets gebeuren. Het was Libresse die het allereerste maandverband op de markt was. Dit werd gemaakt van crêpepapier. Van eenvoudige plak strips was nog geen sprake, om het maandverband stevig op zijn plek te houden, werd het maandverband gedragen met een soort gordeltje die je om de heupen vast kon maken.

De plak strips kwamen pas 20 jaar later

In de jaren ‘60 werd de plakstrip uitgevonden. Een paar jaar later werd kwaliteit van het maandverband enorm vergroot. Fijn, want door deze droge toplaag was het ongesteld zijn een stuk eenvoudiger. Vanaf dat moment kwam de ontwikkeling van maandverband in een stroomversnelling. Maandverband werd steeds dunner en kon aanzienlijk meer absorberen. Er kwamen zelfs varianten die zich vormden naar je lichaam. Stuk voor stuk unieke ontdekkingen in die tijd.

Kan jij je het nog herinneren? Hoe reageerde jouw moeder toen je haar vertelde dat je voor het eerst ongesteld was? Wij zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

13 februari 2023 11:54:17 AM

Natuurlijk werden we goed voorgelicht. Ik wierp het weer van me af, ik zag het dan wel. In de zesde klas van de lagere school giechelde ik er met mijn toenmalige vriendin over, zij meldde het mij wanneer haar moeder ongesteld was. Wij waren het nog geen van beiden, we waren er wel nieuwsgierig naar. Ik werd het pas voor de eerste keer op mijn derrtiende. Wij gebruikten toen nog van die katoenen lappen die je moest uitspoelen. De stinkerds werden in een emmer gegooid met een dweil erover, onder water. Die dweil liet dus wel de odeur door, getverderrie. Vervolgens werden ze uitgespoeld en gewassen. We waren met drie vrouwen thuis, nou, dan was dat lekker, maar niet heus. Arme vader.
Door die menstruatie lukte het me wel om onder de gymles uit te komen, maar dat was wel slechts twee keer. Daarna moest ik weer meedoen. Met een prop tussen mijn benen. Want op die lap kwam een maandverbandje, een rechthoekig stuk watten met een netje erom. Dus dat lekte meteen door. Het gebeurde wel dat ik net op tijd het toilet bereikte om ellende te voorkomen. Op het werk heb ik ook lopen klieren om erger te voorkomen.
Gelukkig kwam er heel betrouwbaar maandverband op de markt, met plakstrips en reepjes om om het slipje te vouwen, zodat het verbandje goed bleef zitten. Ik zweerde bij Always, dat was voor mij prima, dan maar wat duurder. Een reserveverbandje stopte ik in mijn kontzak, ze waren lekker plat opgevouwen. Dan had ik altijd een reserve.
Niettemin zegende ik de dag dat ik in de overgang kwam, weg met die reut.

wies pingen avatar
wies pingen

10 februari 2023 10:12:43 PM

K was 15 jaar en op de bruiloft van mijn broer werd ik voor het eerst ongesteld, durfde het tegen niemand te vertellen, steeds naar toilet om toiletpapier te gebruiken, en op een gegeven moment ging het door de kleren, ik durfde niet meer op te staan, s,morgens zat mijn hele pyamabroek onder het bloed, tussen de andere was gestopt, mijn moeder vroeg aan mij, of het van mij was, daarop zei ze, daar liggen de bandjes en die doe je maar om. Gelukkig hadden we op school al “ voorlichting” gehad, dus schrok ik er niet zo van.

Helena Toren avatar
Helena Toren

9 februari 2023 9:36:02 PM

Ik wist niets van ongesteldheid als kind Toen ik mijn moeder zag badstof lapjes aan de lijn hangen en ik vroeg waar ze voor waren zei ze: “Dat is niets, moet je ook later gebruiken” Dat was alles en ik durfde niet verder te vragen, het maakte me bang. Ik was bijna 14 toen ik het de eerste keer kreeg, was er ziek van en verloor veel bloed. Het toekomstbeeld zag er niet rooskleurig uit. Mijn moeder vertelde me dat ze 17 was toen ze het voor de eerste keer kreeg, en ze had er geen last van. Mijn oma wel blijkbaar. In mijn trouwen gebruikte ik de pil, denkende dat het minder zou zijn, maar dat was natuurlijk niet zo. Tot mijn meno pause heb ik er veel last van gehad, je wist dat je het weer gauw zou krijgen. Het duurde 14 dagen voordat het bloeden stopte.

Agnes Benning avatar
Agnes Benning

9 februari 2023 8:12:42 PM

Ik was het jongste meisje van ons gezin van 12 kinderen. Ik had 6 zussen, waarvan de jongste 7 jaar ouder is als ik. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ook badstof lappen had met een gordeltje en een plastic broek. In de bijkeuken stonden emmers vol met doeken in het sop, stinken dat dit deed! Wat wil je met 6 zussen! Ik ging gelukkig na een jaar over op papier maandverband, ofwel dikke matrassen en die plakten ook nog vast! Bah! Dat is nu gelukkig allemaal anders!

Tiny Biemans avatar
Tiny Biemans

9 februari 2023 7:39:26 PM

Mijn moeder feliciteerde me en zei …nu ben je een groot meisje , ik had kramp voelde me vies en mn moeder wilde “gezellig “de stad in , ik wilde alleen maar in bed liggen ik had buikpijn …………. Nee was niet verteld en toen ze zei : dit krijg je nu iedere maand kon ik wel janken. Lang leve de overgang , heb mn hele leven last van die ellende gehad

Helena Toren avatar
Helena Toren

9 februari 2023 9:24:01 PM

Kan ik me heel goed voorstellen. Elke maand vreselijke buikpijn, 2 weken lang bloed verliezen, ben thuis gebracht van school en werk.een paar keer.

else swart avatar
else swart

9 februari 2023 1:32:52 PM

Mijn moeder zei “dat ik een groot meisje was geworden “. En dat was het!!!!

Elly Koolen avatar
Elly Koolen

9 februari 2023 12:35:38 PM

dat was een ellende die badstof doe ken met die plastic broeken ik moet ere niet aan terug denken . en dan alles in die emmer water zetten BAH BAH.