Ga naar de inhoud

De eerste keer ongesteld, zo ging dat er vroeger aan toe

ongesteld

Wie voor de eerste keer ongesteld werd, was geen kind meer. Maandverband werd vroeger met een gordeltje vastgemaakt. Om het nog erger te maken, kreeg je ook nog eens een plastic broekje aan tegen het lekken. Voor je moeder was het nóg erger, want zij moest het doen met katoenen lappen. Weet jij het moment nog dat je voor het eerst ongesteld werd? Zo ging dat vroeger!

Katoenen lappen om je kleding te beschermen tegen het bloed

Terwijl tegenwoordig de schappen in de drogisten vol liggen met tientallen soorten maandverband, was dat vroeger wel anders. Vrouwen stopten toen katoenen lappen van badstof in hun ondergoed. Na een dag, of soms al eerder, werden deze lappen gewassen, zodat ze opnieuw gebruikt moesten worden.

Eerste maandverband kwam in de jaren ‘40

Dat die katoenen lappen niet ideaal waren, was men al heel snel achter. Er moest iets gebeuren. Het was Libresse die het allereerste maandverband op de markt was. Dit werd gemaakt van crêpepapier. Van eenvoudige plak strips was nog geen sprake, om het maandverband stevig op zijn plek te houden, werd het maandverband gedragen met een soort gordeltje die je om de heupen vast kon maken.

De plak strips kwamen pas 20 jaar later

In de jaren ‘60 werd de plakstrip uitgevonden. Een paar jaar later werd kwaliteit van het maandverband enorm vergroot. Fijn, want door deze droge toplaag was het ongesteld zijn een stuk eenvoudiger. Vanaf dat moment kwam de ontwikkeling van maandverband in een stroomversnelling. Maandverband werd steeds dunner en kon aanzienlijk meer absorberen. Er kwamen zelfs varianten die zich vormden naar je lichaam. Stuk voor stuk unieke ontdekkingen in die tijd.

Kan jij je het nog herinneren? Hoe reageerde jouw moeder toen je haar vertelde dat je voor het eerst ongesteld was? Wij zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

categorieën: Van toen

Reacties 18

 1. avatar
  Critania Smith

  Ja ik weet nog dat ik erg schrok, ik was 12 en wist niet wat het was. Met mijn moeder snel naar de HEMA voor ‘damesverband’. Dubbel ondergoed en vooral die buikpijn. Geen gymles, dat was wel fijn.

 2. avatar
  monique prinsen

  Ja ik riep mijn moeder, ik stond in de gang en zei wilde niet naar mij toe komen, omdat zij dacht dat ik het over Sinterklaas wilde hebben. Uiteindelijk ben ik naar haar toe gegaan om het te vertellen. Ik vond het heel vervelend ik was 11 jaar. Wij naar haar slaapkamer toe en toen kreeg ik een megaverband tussen mijn benen. Veel buikpijn gehad altijd en heftige menstruaties, wat een gedoe……..

 3. avatar
  benno barkel

  ik weet nog wel wanneer ik voor de eerste keer mijn kont mocht afvegen. ze weten van gekkigheid niet meer waar ze het over moeten hebben bij de schoolkrant,dit heeft toch nix meer met voetbal te maken?

 4. avatar
  Henriette Kruit

  Bij ons thuis werdt het nooit over gepraat ,ondanks dat we met 4 meiden waren in huis waren. Als mijn moeder met de was bezig was zag ik wel die lappen en ik vroeg vaak wat is dat ,en mijn moeder wimpelde het altijd af met dat hoor je later wel een keer . Het was oudjaars avond Ik schrok me rot toen ik naar de wc ging ik heb bloed ,ik in paniek mijn zus roepen en die zij dit krijg nu elke maand en verder werdt er niks verteld

 5. avatar
  Tiny Biemans

  Nee voetbal is interessant pffff , kom op vrouwen van de jaren 40-50--60, weten hoe ellendig dat was in die tijd , dus ja als je het vervelend vind sluit je je aan bij een voetbalclub kun je de hele dag over voetbal praten !!

 6. avatar
  Hans Pot

  Niet op reageren Tiny.Er zijn nu eenmaal van die trollen die niet kunnen of willen snappen dat er zaken zijn waar ze de ballen van snappen, geen mogelijkheid tot inlevend vermogen. De eerste keer ongesteld worden in een tijd dat alles wat met seks te maken had, taboe was, kon bijzom=nder traumatisch zijn.. Het heeft heel heel lang geduurd voordat ik er achter kwam dat een natte droom voor een opgroeiende puber normaal was.

 7. avatar
  m Zoete-Bosch

  Ik weet nog wel dat ik in de 6e klas lagere school zat en vreselijke buikpijn kreeg. We kregen les van het hoofd van de school. ik vroeg of ik naar huis mocht want ik voelde me misselijk. Ik zei dat ook tegen de meester. Ik mocht naar huis. (ik ben nu 76 jaar en ik denk er nog wel eens aan).

 8. avatar
  Sieke Bos de Boer

  Nou ik was laat bijna 18 jaar. Maar we kregen zelfgemaakt verband uit oude lakens met een horgeltje moest je het wast maken. Heb dus alle veranderingen mee gemaakt. Watnu te krijgen is ,is een hele verbetering.

 9. avatar
  mariel lavrijsen

  Als kind had ik het met een volwassen vrouw over ongesteld zijn en dat je je dan moest verschonen, maar ik geloofde echt niet, dat ik ongesteld ooit zou worden.

 10. avatar
  Corrie Ramondt - van 't Leven

  Ik zat in de eerste klas van de MULO. Ik had buikpijn en ik vroeg of ik naar huis mocht. Mijn moeder riep de dokter er nog bij maar die zei dat ik nu een grote meid werd. Er kwam een lap met een gordeltje voor de dag en een plastic broek. Ik voelde me niet zo geweldig. 's Middags ben ik weer gewoon naar school gegaan. Het is toen wel begonnen.... Gelukkig is dat later verbeterd. Het werden dan lappen in een netje, maar dat lekte toch ook nog door.

 11. avatar
  Elly Koolen

  dat was een ellende die badstof doe ken met die plastic broeken ik moet ere niet aan terug denken . en dan alles in die emmer water zetten BAH BAH.

 12. avatar
  else swart

  Mijn moeder zei "dat ik een groot meisje was geworden ". En dat was het!!!!

 13. avatar
  Tiny Biemans

  Mijn moeder feliciteerde me en zei ...nu ben je een groot meisje , ik had kramp voelde me vies en mn moeder wilde "gezellig "de stad in , ik wilde alleen maar in bed liggen ik had buikpijn ............. Nee was niet verteld en toen ze zei : dit krijg je nu iedere maand kon ik wel janken. Lang leve de overgang , heb mn hele leven last van die ellende gehad

 14. avatar
  Helena Toren

  Kan ik me heel goed voorstellen. Elke maand vreselijke buikpijn, 2 weken lang bloed verliezen, ben thuis gebracht van school en werk.een paar keer.

 15. avatar
  Agnes Benning

  Ik was het jongste meisje van ons gezin van 12 kinderen. Ik had 6 zussen, waarvan de jongste 7 jaar ouder is als ik. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ook badstof lappen had met een gordeltje en een plastic broek. In de bijkeuken stonden emmers vol met doeken in het sop, stinken dat dit deed! Wat wil je met 6 zussen! Ik ging gelukkig na een jaar over op papier maandverband, ofwel dikke matrassen en die plakten ook nog vast! Bah! Dat is nu gelukkig allemaal anders!

 16. avatar
  Helena Toren

  Ik wist niets van ongesteldheid als kind Toen ik mijn moeder zag badstof lapjes aan de lijn hangen en ik vroeg waar ze voor waren zei ze: "Dat is niets, moet je ook later gebruiken" Dat was alles en ik durfde niet verder te vragen, het maakte me bang. Ik was bijna 14 toen ik het de eerste keer kreeg, was er ziek van en verloor veel bloed. Het toekomstbeeld zag er niet rooskleurig uit. Mijn moeder vertelde me dat ze 17 was toen ze het voor de eerste keer kreeg, en ze had er geen last van. Mijn oma wel blijkbaar. In mijn trouwen gebruikte ik de pil, denkende dat het minder zou zijn, maar dat was natuurlijk niet zo. Tot mijn meno pause heb ik er veel last van gehad, je wist dat je het weer gauw zou krijgen. Het duurde 14 dagen voordat het bloeden stopte.

 17. avatar
  wies pingen

  K was 15 jaar en op de bruiloft van mijn broer werd ik voor het eerst ongesteld, durfde het tegen niemand te vertellen, steeds naar toilet om toiletpapier te gebruiken, en op een gegeven moment ging het door de kleren, ik durfde niet meer op te staan, s,morgens zat mijn hele pyamabroek onder het bloed, tussen de andere was gestopt, mijn moeder vroeg aan mij, of het van mij was, daarop zei ze, daar liggen de bandjes en die doe je maar om. Gelukkig hadden we op school al “ voorlichting” gehad, dus schrok ik er niet zo van.

 18. avatar
  Mieke van Niekerk

  Natuurlijk werden we goed voorgelicht. Ik wierp het weer van me af, ik zag het dan wel. In de zesde klas van de lagere school giechelde ik er met mijn toenmalige vriendin over, zij meldde het mij wanneer haar moeder ongesteld was. Wij waren het nog geen van beiden, we waren er wel nieuwsgierig naar. Ik werd het pas voor de eerste keer op mijn derrtiende. Wij gebruikten toen nog van die katoenen lappen die je moest uitspoelen. De stinkerds werden in een emmer gegooid met een dweil erover, onder water. Die dweil liet dus wel de odeur door, getverderrie. Vervolgens werden ze uitgespoeld en gewassen. We waren met drie vrouwen thuis, nou, dan was dat lekker, maar niet heus. Arme vader. Door die menstruatie lukte het me wel om onder de gymles uit te komen, maar dat was wel slechts twee keer. Daarna moest ik weer meedoen. Met een prop tussen mijn benen. Want op die lap kwam een maandverbandje, een rechthoekig stuk watten met een netje erom. Dus dat lekte meteen door. Het gebeurde wel dat ik net op tijd het toilet bereikte om ellende te voorkomen. Op het werk heb ik ook lopen klieren om erger te voorkomen. Gelukkig kwam er heel betrouwbaar maandverband op de markt, met plakstrips en reepjes om om het slipje te vouwen, zodat het verbandje goed bleef zitten. Ik zweerde bij Always, dat was voor mij prima, dan maar wat duurder. Een reserveverbandje stopte ik in mijn kontzak, ze waren lekker plat opgevouwen. Dan had ik altijd een reserve. Niettemin zegende ik de dag dat ik in de overgang kwam, weg met die reut.