Ontdek PLUS

Jurken door de jaren heen: had jij deze jurkjes vroeger ook in de kast hangen?

|

13 minuten leestijd

Jurken door de jaren heen: had jij deze jurkjes vroeger ook in de kast hangen?. Uitgelichte afbeelding

Het leuke van mode is dat het altijd weer terugkomt. De jurken die jij vroeger droeg, hangen nu weer in de winkel. We delen jurken door de jaren heen, van de jaren ’20 tot nu: hoeveel van deze trends herken jij?

Jarenlang waren jurken en rokken het enige wat vrouwen droegen. En hoewel vrouwen in de jaren ’60 ook broeken zijn gaan dragen, zijn jurken altijd een belangrijk kledingstuk gebleven in het modebeeld voor vrouwen. Van lang en zwierig tot kort en strak: we zetten alle jurken zoals die door de jaren heen werden gedragen op een rij.

Jaren ’20: extravagant en lage taille

Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de roaring twenties: een tijd waarin men zich wilde uitleven en zich extravaganter ging kleden. Jurken uit die tijd hadden simpele, rechte lijnen, een losse pasvorm, dunne bandjes, een ronde diepe hals en een lage taille die op de heupen hing. Vooral in de materialen en de versiering van de jurken werd uitgepakt: rijke, luxe materialen en kleuren, en versiering van kralen, veren en pailletten. Hoewel deze trend vooral aanwezig was in Amerika, hebben de ‘flappers’, zoals de stijliconen van toen genoemd werden, het modebeeld in de hele Westerse wereld beïnvloed. De jurken werden na de jaren ’20 een stuk korter en de halslijnen dieper.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’30: stijlvol en smalle tailles

Aan de feestelijke jaren ’20 kwam met een klap een einde door de beurscrash van 1929, waarna de ‘Grote Depressie’ volgde. De kledingstijl werd weer wat soberder en degelijker, met rokken die tot de enkel kwamen. Jurken zagen er in deze tijd vooral stijlvol en luxe uit, met accenten op de tailles om een slank figuur te creëren. Vrouwen droegen veel mantelpakjes en tijdens speciale gelegenheden werd er door de durfal uitgepakt met soepel vallende, satijnen jurken met een ontblote rug.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’40: ingetogen en sober

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een schaarste aan stoffen, en bovendien hadden weinig mensen genoeg geld om mee te doen met de laatste modetrends. De jurken uit die tijd zijn daardoor simpel en sober. Vrouwen droegen vooral vormloze mantelpakjes met rokken tot op de knie in grijs of bruin. De feestelijke jurken die nog wel werden gedragen kregen zwierige A-lijn rokken en een accent op de taille. Een voorbode van de mode die kenmerkend is voor de jaren ’50.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’50: vrouwelijke vormen en fleurige details

Door het tekort aan materialen droegen de vrouwen in de jaren ’40 veel vermaakte kleding van de mannen. In de jaren ’50 konden vrouwen eindelijk weer los met nieuwe modetrends en als tegenhanger van het vorige decennium kwam er een focus op de vrouwelijke vormen te liggen. Een slanke wespentaille en volle heupen waren de droom van iedere vrouw, en de jurken uit deze tijd accentueerden dit. Strakke tailles en grote, wijde petticoats domineren het modebeeld. Het is ook allemaal een stuk vrolijker en uitbundiger: tule, felle kleuren, stippel- of bloemenpatronen en strikken maken een einde aan de sobere mode uit de oorlog. Ook worden de jurken iets gedurfder en pittiger, maar een diep decolleté was nog net een stap te ver.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’60: A-lijn jurken en blote benen

Dat de mode in de vorige eeuw zo veranderlijk was als het weer, is wel te merken. Waarin de jaren ’50 weelderige, vrouwelijke vormen en grote petticoats de boventoon voeren, slaat dit in de jaren ’60 compleet om. Korte, hooggesloten jurken in rechte of A-lijn vorm die een rank figuur benadrukken en vrouwelijke vormen verhullen zijn razend populair, net als minirokken die de benen tonen. De prints worden in aanloop naar de jaren ’70 grafisch en psychedelisch, en de kleuren knallen.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’70: vrijzinnig en zwierig

Mensen durfden door de jaren heen steeds meer te experimenteren en zich gedurfder te kleden. Dat leidt tot een mix van verschillende stijlen zoals glam, punk en flower power, die stuk voor stuk een veel vrijzinniger en gedurfder zijn dan de jaren daarvoor. De minirok blijft, maar de zwierige maxirok wordt ook populair onder de hippies. Wijde trompetmouwen, zwierige volants, grote kragen, ruiten en psychedelische prints zijn populaire details.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’80: grote schouders en neonkleuren

Groot, groter, grootst, was het motto van de mode in de jaren ’80. Niet alleen qua kapsel (had jij ook zo’n getoupeerde suikerspin?), maar ook qua kleding. De jurken in deze tijd zijn aansluitend en hebben grote vleermuismouwen en schoudervullingen. Hierdoor ontstaat de typische V-vorm die de mode uit de jaren ’80 kenmerkt: groots en extravagant aan de bovenkant, en aansluitend aan de onderkant. Er zijn veel geometrische prints en in het geval van kleur geldt: hoe feller, hoe beter. Dat zorgt voor een opkomst van de neonkleuren.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’90: simpele lijnen en weinig stof

Hoe hysterisch de jaren ’80 waren, zo ingetogen zijn de jaren ’90. Less is more, vinden ze in dit decennium. De vormen zijn simpel en ingetogen, met veel elegante, rechte jurken of ‘slip dresses’ met spaghettibandjes, minirokken of juist wijde rokken. De jurken met spaghettibandjes werden overigens regelmatig over een wit t-shirt gedragen, iets wat tegenwoordig ook weer razend populair is. De wilde kleuren en patronen zijn wel meegenomen uit de jaren ’80, en zijn vooral terug te zien in de accessoires van deze tijd.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’20: veel denim en blingbling

Je kunt nooit genoeg spijkerstof in je kast hebben hangen, dachten ze aan het begin van de 21e eeuw. Jurken van spijkerstof zijn geen vreemde verschijning, maar ook jurken met veel glitter en opvallende blingbling details als metallic riemen zijn populair. De taille in deze tijd is lager dan laag en de rokjes korter dan kort.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Welke trend zou jij graag weer terugzien? En welke jurk van vroeger hoef je juist nooit meer te zien? We zijn benieuwd naar je reactie.

Verder lezen? Neem SchoolBANK PLUS

Dit is een artikel voor SchoolBANK PLUS leden.
Met PLUS heb je toegang tot alle acties en artikelen op onze website.

Ja, ik wil PLUS