Ga naar de inhoud

Jurken door de jaren heen: had jij deze jurkjes vroeger ook in de kast hangen?

Update:

Het leuke van mode is dat het altijd weer terugkomt. De jurken die jij vroeger droeg, hangen nu weer in de winkel. We delen jurken door de jaren heen, van de jaren ’20 tot nu: hoeveel van deze trends herken jij?

Jarenlang waren jurken en rokken het enige wat vrouwen droegen. En hoewel vrouwen in de jaren ’60 ook broeken zijn gaan dragen, zijn jurken altijd een belangrijk kledingstuk gebleven in het modebeeld voor vrouwen. Van lang en zwierig tot kort en strak: we zetten alle jurken zoals die door de jaren heen werden gedragen op een rij.

Jaren ’20: extravagant en lage taille

Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de roaring twenties: een tijd waarin men zich wilde uitleven en zich extravaganter ging kleden. Jurken uit die tijd hadden simpele, rechte lijnen, een losse pasvorm, dunne bandjes, een ronde diepe hals en een lage taille die op de heupen hing. Vooral in de materialen en de versiering van de jurken werd uitgepakt: rijke, luxe materialen en kleuren, en versiering van kralen, veren en pailletten. Hoewel deze trend vooral aanwezig was in Amerika, hebben de ‘flappers’, zoals de stijliconen van toen genoemd werden, het modebeeld in de hele Westerse wereld beïnvloed. De jurken werden na de jaren ’20 een stuk korter en de halslijnen dieper.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’30: stijlvol en smalle tailles

Aan de feestelijke jaren ’20 kwam met een klap een einde door de beurscrash van 1929, waarna de ‘Grote Depressie’ volgde. De kledingstijl werd weer wat soberder en degelijker, met rokken die tot de enkel kwamen. Jurken zagen er in deze tijd vooral stijlvol en luxe uit, met accenten op de tailles om een slank figuur te creëren. Vrouwen droegen veel mantelpakjes en tijdens speciale gelegenheden werd er door de durfal uitgepakt met soepel vallende, satijnen jurken met een ontblote rug.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’40: ingetogen en sober

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een schaarste aan stoffen, en bovendien hadden weinig mensen genoeg geld om mee te doen met de laatste modetrends. De jurken uit die tijd zijn daardoor simpel en sober. Vrouwen droegen vooral vormloze mantelpakjes met rokken tot op de knie in grijs of bruin. De feestelijke jurken die nog wel werden gedragen kregen zwierige A-lijn rokken en een accent op de taille. Een voorbode van de mode die kenmerkend is voor de jaren ’50.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’50: vrouwelijke vormen en fleurige details

Door het tekort aan materialen droegen de vrouwen in de jaren ’40 veel vermaakte kleding van de mannen. In de jaren ’50 konden vrouwen eindelijk weer los met nieuwe modetrends en als tegenhanger van het vorige decennium kwam er een focus op de vrouwelijke vormen te liggen. Een slanke wespentaille en volle heupen waren de droom van iedere vrouw, en de jurken uit deze tijd accentueerden dit. Strakke tailles en grote, wijde petticoats domineren het modebeeld. Het is ook allemaal een stuk vrolijker en uitbundiger: tule, felle kleuren, stippel- of bloemenpatronen en strikken maken een einde aan de sobere mode uit de oorlog. Ook worden de jurken iets gedurfder en pittiger, maar een diep decolleté was nog net een stap te ver.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’60: A-lijn jurken en blote benen

Dat de mode in de vorige eeuw zo veranderlijk was als het weer, is wel te merken. Waarin de jaren ’50 weelderige, vrouwelijke vormen en grote petticoats de boventoon voeren, slaat dit in de jaren ’60 compleet om. Korte, hooggesloten jurken in rechte of A-lijn vorm die een rank figuur benadrukken en vrouwelijke vormen verhullen zijn razend populair, net als minirokken die de benen tonen. De prints worden in aanloop naar de jaren ’70 grafisch en psychedelisch, en de kleuren knallen.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’70: vrijzinnig en zwierig

Mensen durfden door de jaren heen steeds meer te experimenteren en zich gedurfder te kleden. Dat leidt tot een mix van verschillende stijlen zoals glam, punk en flower power, die stuk voor stuk een veel vrijzinniger en gedurfder zijn dan de jaren daarvoor. De minirok blijft, maar de zwierige maxirok wordt ook populair onder de hippies. Wijde trompetmouwen, zwierige volants, grote kragen, ruiten en psychedelische prints zijn populaire details.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’80: grote schouders en neonkleuren

Groot, groter, grootst, was het motto van de mode in de jaren ’80. Niet alleen qua kapsel (had jij ook zo’n getoupeerde suikerspin?), maar ook qua kleding. De jurken in deze tijd zijn aansluitend en hebben grote vleermuismouwen en schoudervullingen. Hierdoor ontstaat de typische V-vorm die de mode uit de jaren ’80 kenmerkt: groots en extravagant aan de bovenkant, en aansluitend aan de onderkant. Er zijn veel geometrische prints en in het geval van kleur geldt: hoe feller, hoe beter. Dat zorgt voor een opkomst van de neonkleuren.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’90: simpele lijnen en weinig stof

Hoe hysterisch de jaren ’80 waren, zo ingetogen zijn de jaren ’90. Less is more, vinden ze in dit decennium. De vormen zijn simpel en ingetogen, met veel elegante, rechte jurken of ‘slip dresses’ met spaghettibandjes, minirokken of juist wijde rokken. De jurken met spaghettibandjes werden overigens regelmatig over een wit t-shirt gedragen, iets wat tegenwoordig ook weer razend populair is. De wilde kleuren en patronen zijn wel meegenomen uit de jaren ’80, en zijn vooral terug te zien in de accessoires van deze tijd.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Jaren ’20: veel denim en blingbling

Je kunt nooit genoeg spijkerstof in je kast hebben hangen, dachten ze aan het begin van de 21e eeuw. Jurken van spijkerstof zijn geen vreemde verschijning, maar ook jurken met veel glitter en opvallende blingbling details als metallic riemen zijn populair. De taille in deze tijd is lager dan laag en de rokjes korter dan kort.

Klik op de afbeelding om een vergelijkbare stijl te shoppen

Welke trend zou jij graag weer terugzien? En welke jurk van vroeger hoef je juist nooit meer te zien? We zijn benieuwd naar je reactie.

Reacties 25

 1. avatar
  Ad Blankesteijn

  Ik mis de plooirokjes uit de 50eren begin 60er jaren en ook de petticoats ( hoe meer lagen hoe beter) uit dezelfde tijd .

 2. avatar
  alie westra-doedens

  inderdaad, de petticoats heb ik ook gehad, was er trots op

 3. avatar
  Elly Koot

  Ik droeg zelfs 2 of 3 petticoats over elkaar en een brede riem in de taille.

 4. avatar
  Ria. V.d. Velden

  En die deden we in een emmer met stijfsel zodat ze nog wijder uitstonden. Ze knisperend en kraakten gewoon.

 5. avatar
  Elly Koot

  Inderdaad de geruite plooirokjes En de petticoats.

 6. avatar
  Annemieke Keur-Vleeshouwers

  Toen ik mijn 1ste heilige communie ( 1960 of '61?) moest doen, droeg ik onder het jurkje een petticoat met een opblaasbare fietsband in de zoom....geweldig hoe mooi wijd het rokje ' uitstond '!

 7. avatar
  Anton van Rotterdam

  Moest je ook nog een band lappen af en toe

 8. avatar
  Magda de Groot

  Ik mis die pettycoat jurken en ook pop-arts jurken, mini-rokken en plooirokjes.

 9. avatar
  ria cantarino

  inderdaad de pettycoat en ook de , ik geloof dat we dat we dat toen, de bb jurken noemden. ruitjes jurken

 10. avatar
  Ina Versteegh

  Ik weet zeker dat ik naar school ging in een geruite overgooier!

 11. avatar
  Klaziena Kaspers

  Vergeet de HOT-PANTS begin jaren 70 niet........ En denk je dat die er kwam??? Nope...Veels te veel bloot.

 12. avatar
  Annemieke Keur-Vleeshouwers

  Mijn moeder maakte ooit een jurkje voor mij dat ik op TV zag bij beelden uit een Franse modeshow. Het was een soort tentjurkje met wijde lange mouwen...minilengte en in felle kleuren. Na enkele dagen liep de hele school hierin. Heerlijk zo'n trend te zetten! Ik liep ook als eerste in een hotpantspakje, met daaroverheen een maxi mantel, want het was wel in januari en koud! Ik werkte in een boutique en mocht het kopen van de inkoopster die het als demo liet zien. Ik zie nog de mensen kijken toen ik in het restaurant zonder jas naar het tafeltje liep met mijn vriend haha... Ach, ik had maatje 36..toen nog wel haha....

 13. avatar
  Wendy Moraal Huynink

  :-) Annemieke, als het goed is mailen wij en worden mijn mails op jouw beide adressen geweigerd.... mail je me? Wendy dromenvangers

 14. avatar
  harry kruisselbrink

  Mijn oudere zus heeft nog zo'n Beatle-jurkje gehad. Met de koppen van de Beatles er op. Die dingen zijn nu (de originele uit de 60s) goud geld waard. Ik weet ook dat er van die gazen "onder-rokken" waren met zo'n opblaasbare rand er onderin en daar werd dan een jurk of en rok overheen gedragen, die dan dus mooi wijd uitstond. Was alleen lastig als je moest gaan zitten. Moest je angstvallig de rok naar beneden duwen om inkijk te voorkomen.

 15. avatar
  André Volkers

  Mijn docent Nederlands sprak in de jaren '60 niet van minirokken maar van maxigordels.

 16. avatar
  nel. dejong

  Niet te vergeten de etagerokken. 3 of 4 stroken onder elkaar En de plooirokken. Ik had er een met rij knopen voor als sluiting en deze kon aan 2 zijden gedragen. Een zijde meer rood andere zijde meer blauw. Allemaal creaties van mijn kundige moeder !!

 17. avatar
  nel. dejong

  En de Brigitte B jurkjes in kleine ruitjesstof .smalle taille en wijde rok. Prachtige donkerrood wollen winter mantel getailleerd en met pellerinne.met zwart-grijs astracan bond randje. Heel mooi.

 18. avatar
  nel. dejong

  Ik ging met mijn moeder naar Amsterdam voor zaken.dan naar de Bijenkorf,.paste de nieuwe mode jurkjes. Zij maakte tekening in notitieboekje. Daarna naar de lapjesmarkt .zij kocht stof voor 5 jurkjes (ik had 4 zusjes) en garen , knopen enz. Dan ging ze afdingen bij de koopman.Thuis zat ze zingend achter de naaimachine om onze nieuwe creaties te maken! Veel respect voor mijn moeder.die met 38 jaar weduwe werd. In begin 1944. De zaak voortzette.(woninginrichting) en 7 kinderen opvoedde .

 19. avatar
  Henny Smeenk

  Ik mis hier net als veel anderen ook de plooirokjes. En ik herinner me ook een jurkje met pofmouwtjes. Volgens mij was dat in de jaren zestig ook echt een mode-item. Momenteel ook weer echt helemaal modieus.

 20. avatar
  Gabe van der Zwaag

  Nee ik draag al sinds mijn geboorte geen jurkjes. Ik was en blijf een man, al kan dat tegenwoordig wel anders. De techniek staat voor niets. HAHAHA.

 21. avatar
  Coby Plug

  Hahaha, deze humor kan ik wel waarderen!

 22. avatar
  Hanny Haveman

  jaren 60 Pop Art en Courege .. zwart wit de ene in blokken de andere in strepen ...broeken met hele wijde pijpen en minni rokjes een geweldige tijd met de Mode.....Ik herken ook veel wat hier geschreven staat

 23. avatar
  els van houten

  in de jaren zeventig een a lijn overgooier met rits met ring à la mary quant, maar door mn moeder gemaakt

 24. avatar

  […] Jurken door de jaren heen: had jij deze jurkjes vroeger ook in de kast hangen? […]

 25. avatar

  […] Jurken door de jaren heen: had jij deze jurkjes vroeger ook in de kast hangen? […]