Welke herinneringen heb jij aan huiselijke spelletjes?

19 januari 2023

|

3 minuten leestijd

Welke herinneringen heb jij aan huiselijke spelletjes?. Uitgelichte afbeelding

In mijn kinderjaren was het gebruikelijk dat er na het warme eten ’s avonds spelletjes gedaan werden in de huiskamer. Dat kon van alles zijn. Mijn vader had de gewoonte om als dessert een sinaasappel te schillen. Hij probeerde dan altijd om de schil heel te laten zodat je een lang lint over hield. 

Dan kwam het spelletje!

Om z’n beurt gooide je dan die sinaasappelschil over je hoofd en dan mocht je er een letter van maken. En de opgave was dan om met die letter zoveel mogelijk plaatsnamen te maken. Of we deden een spelletje met een stoel. Dat behoeft enige uitleg.

Wij hadden eetkamerstoelen met een uitneembare zitting. En als je er dan op ging zitten zakte je natuurlijk met je achterwerk op de grond. Mijn zuster en ik wedijverden dan altijd wie dat het snelste kon. Mijn vader schepte altijd op dat hij in zijn jeugdjaren op de gymnastiekvereniging gezeten had en daar altijd de eerste plaats haalde bij de verschillende oefeningen. Dus, u voelt hem al aankomen, pretendeerde mijn vader dat hij ook wel in die stoel kon zakken met z’n achterwerk tot op de grond. Aldus geschiedde. Met enige moeite lukte het hem zowaar om deze oefening te voltooien. Maar toen kwam het probleem! Hij kon er nooit meer uitkomen. Hij zat totaal bekneld met z’n knieën onder de kin in die stoel vast. Mijn moeder belandde in een totale lachstuip en wij als kinderen waren te verbouwereerd om iets te ondernemen.

Mijn vader riep dat ik de buurman moet halen, Die kwam razendsnel, legde mijn vader op z’n zijkant en brak de poten van de stoel af. Ook de rugleuning moest er aan geloven.

Een gebeurtenis die voor altijd in m’n geheugen gegrift zal zijn. Maar een ding weet ik zeker: Vroeger waren spelletjes doen na het eten veel leuker dan tegenwoordig op de bank hangen met je telefoonspelletje, je i-pad of je laptop. Ouderwetse huiselijkheid. Waar is het gebleven?

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rob avatar

SchoolBANK redacteur Rob

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rob

Reacties 10+
Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

30 januari 2023 1:18:52 PM

Mens Erger je niet, kwartetten, scrabble, een of ander stom werpspel met plastic ringen en dito eenden in verschillende kleuren, ja, toch zijn gezelschapsspellen nog wel gewild, hoor. In Alphen a/d Rijn is een winkel met uitsluitend (bord)spellen.

Wim Uijtdewilligen avatar
Wim Uijtdewilligen

30 januari 2023 12:16:08 PM

En nog steeds bij ons. Dat zit er van jongsaf aan in. Onze kinderen en zelfs de kleinkinderen hebben het overgenomen. Nog steeds vragen ze, als ze langskomen: ‘zullen we een spelletje doen?’ Ik heb daar niks op tegen. Beter dan de hele avond op de gsm zitten.

harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

29 januari 2023 2:25:43 PM

Sjoelen. Veel met mijn vader gedaan.

Ab Verrips avatar
Ab Verrips

27 januari 2023 8:05:01 AM

Monopoly en scrabble, van mijn opa leerde ik dammen en schaken. Ik vind die oude bordspellen nog steeds leuk, maar bijna al mijn vrienden kennen ze niet. (Al vind ik gamen net als hen ook leuk.)

ingrid stabile avatar
ingrid stabile

26 januari 2023 7:15:34 PM

Mens erger je niet was de favoriet. Kaart spelen was uit den boze want wij waren Zevendedags Adventisten . Ik ben het nu niet meer, er was zoveel dat beslist niet mocht.

Arie van Veen avatar
Arie van Veen

26 januari 2023 5:00:52 PM

Playeren deed ik alleen met mijn vriendjes. Thuis, na het avondeten, speelden we vaak de kaartspelletjes canasta, jokeren of pesten. Als we zondags bij mijn oma en opa waren speelden we kaartspelletjes met veel mensen tegelijk: boerenpotten of zeilen. Heel gezellig allemaal. Er werd veel gelachen en (soms) ook spectaculair vals gespeeld.