Had jij vroeger een opklapbed thuis?

10 november 2022

|

3 minuten leestijd

Had jij vroeger een opklapbed thuis?. Uitgelichte afbeelding

Direct na de oorlog was er ook sprake van woningnood. In Rotterdam waren nagenoeg alle woningen in de binnenstad weggebombardeerd, dus zochten mijn ouders woonruimte in het Oude Noorden.

Uiteindelijk vonden ze een geschikte ruimte in de Bergse Laan. Kamer en suite met schuifdeuren, keukentje en een klein slaapkamertje voor de kinderen. Van de woonkamer werd een slaapkamer voor de ouders gecreëerd! In plaats van een wandkast hadden ze gekozen voor een opklapbed. Een oplossing die in die jaren door veel mensen – die klein behuisd waren – gebruikt werd.

Het opklapbed

‘s Avonds was het altijd hetzelfde ritueel. De eetkamer tafel – met daarop zo’n afgrijselijk rood namaak persje – werd aan de kant geschoven en het opklapbed kwam naar beneden. Overdag kon je er nagenoeg niets van zien omdat je er via een rails een gordijn voor kon trekken. Bruin-beige bloemen herinner ik me. Op de beddenplank erboven stond prullaria en foto’s van mijn grootouders.

Als het bed eenmaal stond, nadat de pootjes goed waren uitgeklapt, maakte mijn moeder het bed gereed. Er was nagenoeg geen ruimte meer voor iets anders dan slapen, dus kroop mijn moeder er steevast om half 11 in. Ze was vroeg naar bed gegaan en was er dan ook altijd weer vroeg uit. Dit in tegenstelling tot m’n vader, die het liefste tot 1 uur in de nacht op bleef met een puzzeltje of een boekje. Vaak leverde dat ‘s morgens problemen op.

Tegenwoordig kom je ze nog wel eens tegen die opklapbedden. Ik vraag me af of er lezers zijn van Schoolbank die zich nog kunnen herinneren dat er bij hen thuis in de woonkamer ook zo’n opklapbed gestaan heeft. Een stuk nostalgie waarvan de noodzaak met de huidige woningkrapte weer tot ons doordringt.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rob avatar

SchoolBANK redacteur Rob

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rob

Reacties 4
Peter Vliegenthart avatar
Peter Vliegenthart

25 november 2022 11:56:03 AM

Ik had een kamer van 2 bij 3 meter, dus ik had een opklapbed.

Alex Brusse avatar
Alex Brusse

17 november 2022 10:38:14 AM

Ik kreeg een opklapbed van 2,10 meter toen ik er niet meer in paste !

Heleen Driessen avatar
Heleen Driessen

13 november 2022 10:15:18 AM

Mijn zus en ik sliepen in een tweepersoons opklapbed in onze slaapkamer. Toen ik een jaar of 5 was is het bed bovenop mij gevallen. Ik had een flinke wond op mijn voorhoofd en het moest gehecht worden, herinner het me nog als de dag van gisteren. Na het hechten kreeg ik van de zuster een bazooka kauwgom.

Yvonne Zoon avatar
Yvonne Zoon

12 november 2022 3:05:38 PM

Niet in de woonkamer, maar in een slaapkamertje waarin mijn broer ook studeerde. Ik ben ooit als 2 jarige onder dat bed gaan spelen en toen is het uitgeklapt bovenop mij. Ik kreeg geen lucht meer en mijn vader heeft mij toen gereanimeerd. Dat is gelukt dus…😉

?