Ga naar de inhoud

De avonturen van dierenhelden: onvergetelijke kinderprogramma’s met dieren in de hoofdrol

dierenhelden

Van de jaren ’60 tot ’70 waren kinderprogramma’s waarin dieren de hoofdrol speelden enorm populair. Het was niet ongewoon om verhalen te zien over pratende dieren, avonturen in het wild of gewoon simpele verhalen over huisdieren. Kinderen hielden van deze series en velen van ons koesteren nog steeds warme herinneringen aan onze favoriete dierenpersonages. Haal wat nostalgie op met deze 10 iconische kinderseries uit die tijd waarin dieren centraal stonden.

1. Skippy

In het ‘Waratah National Park’ nabij Sydney, Australië, woonde een grijze reuzenkangoeroe genaamd Skippy. Samen met zijn menselijke vrienden beleefde hij allerlei opwindende avonturen, waarbij Skippy keer op keer zijn vaardigheden als misdadiger-opspoorder en redder van vermiste kinderen bewees. Skippy was een immens populaire kinderheld en werd beschouwd als de Australische tegenhanger van Amerikaanse iconen als Flipper de dolfijn en Lassie.

2. Daktari

In de jaren ’60 was de serie ‘Daktari’ een grote hit. Het verhaal draaide om Dr. Marsh Tracy, een dierenarts, zijn dochter Paula en hun medewerkers in het ‘Wameru Study Center for Animal Behaviour’ in Oost-Afrika. De naam ‘Daktari’ is Swahili voor ‘dokter’, wat de expertise van Dr. Marsh Tracy benadrukt. Een aantal dieren, waaronder de schele leeuw Clarence en de chimpansee Judy, speelden belangrijke rollen in de serie. Het karakter van Dr. Marsh Tracy werd geïnspireerd door de Nederlandse ecoloog en dierenarts Toni Harthoorn, die destijds werkzaam was in Kenia.

3. De Fabeltjeskrant

‘De Fabeltjeskrant’ was een ontzettend populair kinderprogramma in Nederland. Veel mensen kunnen de beroemde openingszin, “Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naartoe?”, nog steeds moeiteloos afmaken. Gehuld in onze pyjama’s, met een kop thee en natte haren, keken we vol verwondering naar de avonturen van de dieren in het Grote Dierenbos. Wie was jouw favoriet? Was het Bor de Wolf, Juffrouw Mier, Ed en Willem Bever, Zoef de Haas, Meneer de Raaf, Zaza Zebra of toch Juffrouw Ooievaar?

4. De Bereboot

‘De Bereboot’ was een Nederlandstalige televisieserie die werd uitgezonden tussen 1976 en 1978. De serie ging over een boot met 3 beren aan boord: Kapitein Brom, Maatje en Brilbeer. Samen beleefden zij allerlei avonturen op zowel de boot als op meerdere mysterieuze eilanden. Na elk avontuur keerden de beren terug naar de thuishaven, waar ze een glas limonade dronken in het zeemanshuis van Tante Neel. De afleveringen van ‘De Bereboot’ werden geschreven door Lo Hartog van Banda, de schrijver van Ti-ta Tovenaar.

5. Mister Ed

Tijdens de jaren ’60 en ’70 waren er diverse tv-series waarin paarden de hoofdrol speelden. Een daarvan was ‘Mister Ed’, waarin het gelijknamige paard een opmerkelijke gave had – hij kon praten! Hij deelde deze vaardigheid echter alleen met zijn klunzige, maar vriendelijke baasje Wilbur, die uiteraard door niemand serieus werd genomen. Mister Ed was ook in staat om zijn staldeur te openen en de telefoon op te nemen, en stond bekend om zijn speelse streken.

6. Black Beauty

In de jaren ’70 was er nog een populaire dierenserie met een paard in de hoofdrol, namelijk ‘Black Beauty’. In deze serie verhuisde huisarts Dr. James Gordon met zijn dochter Vicky, zoon Kevin en huishoudster Amy van Londen naar een kleine boerderij. In de nabijgelegen bossen vonden Vicky en Kevin een mishandelde zwarte hengst, genaamd Black Beauty. Het gezin ontfermde zich over het paard dat snel weer herstelde. Net als in andere dierenseries betaalde het paard zijn baasjes terug door een waardevolle hulp te zijn in allerlei lastige situaties.

7. Lassie

Lassie is een onvergetelijke serie die bij velen nog in het geheugen gegrift staat. Niet zo verwonderlijk, gezien de lange tijd dat deze werd uitgezonden: tussen 1962 en 1980. De Schotse collie Lassie speelde in de serie een hoofdrol als de ultieme held. Avontuur stond hierin centraal en iedere aflevering bracht nieuwe spannende gebeurtenissen. Aanvankelijk hielp Lassie haar 11-jarige baasje Jeff, die samen met zijn moeder en grootvader op een boerderij woonde, maar later redde de collie vaak haar nieuwe baasje, de weesjongen Timmy. Mede door de serie werd de collie een zeer populair hondenras in Nederland.

8.  Alfred Jodocus Kwak

Kun je de Nederlandse kinderserie ‘Alfred Jodocus Kwak’ nog herinneren? In deze serie speelt de eend Alfred Jodocus Kwak de hoofdrol. Hij werd geboren in een mandje op zee en groeide op bij Henk de Mol. Samen met zijn vriendjes, zoals de mus Dolf en de kikker Ferdinant, beleefde Alfred allerlei avonturen en probeerde hij het kwade te bestrijden. De serie werd gemaakt door Herman van Veen en was niet alleen populair in Nederland, maar ook in andere landen.

9.  Belle et Sebastian

In 1965 verscheen een onafscheidelijk duo op het scherm: de witte hond Belle en het jongetje Sébastien in de serie ‘Belle et Sebastian’. Het verhaal draaide om 2 personages waar je als kijker meteen sympathie voor kreeg. Sébastien, die gepest werd door de andere kinderen in het dorp en vaak alleen door de bergen zwierf in plaats van naar school te gaan, ontmoette daar de mishandelde en weggelopen hond Belle. De 2 werden al snel onafscheidelijk vanwege hun gedeelde eenzaamheid. Omdat er in het dorp het gerucht ging dat Belle gevaarlijk was en moest worden afgemaakt, probeerde de jonge Sébastien dit steeds te voorkomen in de serie. Het prachtige en ontroerende introlied van de serie staat nog helder in ons geheugen gegrift.

10. Flipper

Flipper is ongetwijfeld een klassieker in het dieren-tv-genre. Na de succesvolle film in 1963, was er van 1964 tot 1968 een tv-serie met dezelfde naam. Het verhaal draait om Sandy, de zoon van Porter Ricks, oprichter van het natuurreservaat ‘Coral Key Park and Marine Preserve’ in het zuiden van Florida. Sandy ontfermde zich over de gewonde dolfijn Flipper en de 2 werden onafscheidelijk. Samen met zijn broertje Buddy beleefden ze talloze avonturen waarbij Flipper vaak een cruciale rol speelde. En wie herinnert zich niet de opzichter Ed Dennis, oceanograaf Ulla Norstrand en de oude timmerman Hap Gorman? Het was altijd spannend om te zien hoe Flipper en zijn menselijke vrienden de dag redden!

Wat was jouw favoriete serie vroeger? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties!

Meer blogs:

Reacties 6

 1. avatar
  P.M. Altorffer-Kraan

  Er komen zo veel herinneringen naar boven... nostalgie, ik dacht dat ik daar te jong voor was. Niet dus! Ilse, bedankt voor deze leuke uiteenzetting.

 2. avatar
  Frank Kieft

  De Fabeltjeskrant was fantastisch,ach waar blijft de tijd?

 3. avatar

  Ik herinner me nog 2 dierenseries die ik zelf ook wel keek als kind in die tijd....'Rintintin' en 'Boomer'. Rintintin was een herdershond die samen met zijn baasje ( een klein jongetje) in een fort leefde. Ze werden tot korporaal en soldaat benoemd in het Amerikaanse leger, nadat zij samen' heldhaftig' enkele mensen hadden gered. Zo beleefden ze allerlei avonturen en ik weet nog dat ze bij tv. Noordzee werden uitgezonden. Ook de Tros heeft ze daarna nog uitgezonden. Boomer was er ook nog en daarvan weet ik alleen nog dat het zo'n leuk hondje was om te zien. Het was een kruising van verschillende soorten kleine honden en naar aanleiding van de succesvolle tv. hond, werd er een soort 'ras' ontwikkeld dat voldeed aan het uiterlijk van de tv. hond. Deze hondjes staan nu nog steeds bekend als 'Boomer' hondjes.

 4. avatar
  Fred van de Plas

  Fred van de Plas, Wat te denken van Dappere dodo Met onterendere Rikkel nikkel robot, Dappere dodo een vogelen en de brilslang. Snuf en Snuitje ( Rudy Valken hagen ( mmooie pppparels fij ne ppppparels) de indiaan bij de waterval??? Paulus de Boskaboutermet oeroe boeroe(uil) Gregorius een Das Eukkalipta ( heks)

 5. avatar

  […] De avonturen van dierenhelden: onvergetelijke kinderprogramma’s met dieren in de hoofdrol […]

 6. avatar

  […] De avonturen van dierenhelden: onvergetelijke kinderprogramma’s met dieren in de hoofdrol […]