Ga naar de inhoud

Herinneringen ophalen aan populaire TV-programma’s uit de jaren ’70 in Nederland

kinderprogramma

De jaren ’70 waren een gouden tijdperk voor de Nederlandse televisie. Veel van de meest iconische Tv-programma’s werden toen uitgezonden en zijn nog steeds geliefd bij fans van alle leeftijden. Van legendarische kinderprogramma’s tot populaire muziekshows en humoristische programma’s, er was voor elk wat wils. In dit blogartikel nemen we je mee op een nostalgische reis terug naar de jaren ’70 en halen we herinneringen met deze 7 populaire Tv-programma’s van die tijd.

1. TopPop

Het muziekprogramma TopPop was een hit in de jaren ’70. Het bracht de populairste nationale en internationale artiesten van die tijd samen en zorgde voor een grote invloed op de Nederlandse popcultuur.

2. Toppertjes

Dit was een populair muziekprogramma voor kinderen, gepresenteerd door Bassie en Adriaan, die later zelf beroemd zouden worden. Het programma bood kinderen een leuke manier om nieuwe muziek te ontdekken en te genieten van optredens van populaire artiesten.

3. De Fabeltjeskrant

Dit was een iconisch kinderprogramma met handpoppen die verhalen vertelden over dieren uit het bos. Het programma was zeer populair en is nog steeds geliefd bij kinderen van alle leeftijden. Leuk om een keer te kijken met je (klein)kinderen!

4. Swiebertje

Dit was een populaire Nederlandse televisieserie over een zwerver die allerlei avonturen beleefde. Het programma was geliefd bij jong en oud en de hoofdrolspeler, Joop Doderer, werd een nationale beroemdheid. Wat is jouw favoriete herinnering aan dit tv-programma?

5. Pipo de Clown

Dit was een legendarisch kinderprogramma over een clown die allerlei avonturen beleefde met zijn vriendinnetje en hun hondje. Het programma was zeer populair en is nog steeds geliefd bij kinderen van alle leeftijden.

6. Ha die Pa!

Dit was een humoristisch programma gepresenteerd door André van Duin. Het programma zat vol met hilarische sketches en liedjes die nog steeds worden herinnerd en herbekeken. Weet jij je favoriete sketch nog? Leuk om het terug te kijken. 

7. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?

Dit was een televisieserie over een groep mensen die op zoek waren naar de magische stad Hamelen. De serie was geliefd bij jong en oud en is nog steeds populair bij de oudere fans. Deze nostalgische tune zal niemand meer vergeten… Luister en geniet! 

Meer blogs:

Reacties 26

 1. avatar
  P.M. Altorffer-Kraan

  Fabeltjeskrant was het helemaal :) Was dat niet vlak vóór sesamstraat? En daarna bedtijd... Ik zoek het ff op.

 2. avatar
  Michel Couzijn

  'Ha die pa!' heeft met André van Duin niets te maken, en bestond niet uit 'hilarische sketches en liedjes'. Vreemde fout. Heeft redacteur Ilse het filmpje waarnaar ze verwijst zelf wel bekeken?

 3. avatar
  benno barkel

  ivanhoe en bonanza niet vergeten

 4. avatar
  Hans van Doren

  Ha die Pa! Is een serie uit de jaren 90 met vader en zoon Lutz in de hoofdrollen.

 5. avatar
  Hans van Doren

  In de serie Hamelen waren ze niet op zoek waren naar de magische stad Hamelen maar naar hun geboortestad Hamelen waar ze door de rattenvanger uit waren ontvoerd.

 6. avatar
  Hans van Doren

  Pipo de Clown beleefde met zijn vrouw allerlei avonturen. Het hondje ken ik niet uit die serie wel hun kind en hun ezel. En natuurlijk Klukkluk en de Dikke Deur.

 7. avatar
  Joop Vermeij

  Swiebertje was toch wel mijn favoriete serie.

 8. avatar
  Jaap Jonker

  Niet echt grondig onderzoek van redacteur Ilse. Pipo met een vriendinnetje en een hondje ???? M

 9. avatar
  Jaap Jonker

  Niet echt grondig onderzoek van redacteur Ilse, Pipo met een vriendinnetje en een hondje ?????? Neen met vrouw mammaloe en ezeltje NoNo voor de woonwagen. Met de boeven Snuf en Snuitje en de Dikke Deur. Is heel eenvoudig terug te kijken op You Tube ???

 10. avatar
  Hans van Doren

  Ezeltje Nononono. En Klukkluk niet te vergeten.

 11. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Hij kreeg later een zus er bij, maar er zijn nog steeds DVD`s te koop met Pipo in de hoofdrol.

 12. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Catweazle, Tita tovenaar , Ren je Rot enz enz alleen al door even Tv-programma's 1970-1979 bij google in te geven vind je heel veel oude en goede tv programma`s te zien krijgen. Soms zijn deze zelfs nog op DVD te verkrijgen zoals Swiebertje , Catweazle , De film van Ome Willem, de Stille kracht , De Kris Pusaka , 7 , Star Trek, en de aller ergste liedje ooit gemaakt voor een tv serie Q &Q https://www.google.com/search?q=tv-programmas-jaren-70&rlz=1C1CHZO_nlNL1061NL1061&oq=tv-programmas-jaren-70&aqs=chrome..69i57j69i60.649413j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 13. avatar
  Joop Vermeij

  Beste critici, ja er waren nog heel veel andere leuke programma’s, maar verwacht nou niet dat de redactie hier al die leuke programma’s die de lezers leuk vonden gaat plaatsen. Het is een greep van wat er destijds op TV was.

 14. avatar
  André Loot

  Slecht werk van de redactie van schoolbank. Gelukkig zijn er veel reacties om u op dit slechte werk te wijzen. Hulde aan de mensen die dit deden, overigens het dochtertje van Pipo en Mammaloe heette Petra. Ben benieuwd of zij nog in leven is. Ze was toen nog erg jong. André Loot 08-06-2023.

 15. avatar
  mariel lavrijsen

  Uiteraard kunnenlang niet alle kinderprogramma's genoemd worden, dat klopt, maar details goed opschrijven is wel fijn.

 16. avatar
  mariel lavrijsen

  Leuk al die bovengenoemde programma's en nog zo veel andere programma's. Van Hamelen heb ik via Beeld en Geluid de laatste aflevering op de kop kunnen tikken. Ad Visser van Toppop met die wijde pijpen! De film van ome Willem was zo creatief, door het decor en de kleuren, de kinderen die geschminkt werden en hoedjes e d droegen, het toneelspel van ome Willem, Teun, Toon en August, liedjes, de Geitenbreiers die soms ook reageerden, de poppenkast enz. We keken op woensdag- en zaterdagmiddag kindertv waaronder, Maja de Bij, Heidi, Bassie en Adriaan, de Kinderbios (waarbij kinderen op tv naar de bios holden, gingen zitten en tv-kijkers de kinderen daar en bios-scherm-film zagen, waarna dit scherm zo groot als het tvbeeld werd en wij thuis mee konden kijken, naar o.a. Kleine Annemarie, Gil en Juul enz. Ook de Poppenkraam, vrouwtje Theelepel, Nils Holgerson enz. keken we graag.

 17. avatar
  Roland Sandhövel

  Tunderbirds, Ben de Beer, Skippy, Flipper, Daktari, Fabian van Fallada, de Verrekijker, het Zandmannetje, Lassie, Ricky en Slingertje, Thierry de Slingeraar, Paulus de Boskabouter......

 18. avatar
  Joop Vermeij

  Nog 1tje dan, “Morgen gebeurt het”. Met Professor Plano (Ton Lensink) in een Nederlandse sciencefictionserie.

 19. avatar
  Jan Schwachöfer

  Ik hoop dat schoolbank zorgvuldiger omgaat met oude schoolfoto's en bijbehorende gegevens dan redacteur ilse met haar blog. Bepaald geen goede reclame voor schoolbank als organisatie.

 20. avatar
  Joop Vermeij

  De beste stuurlui staan aan wal.

 21. avatar
  Mieke van Niekerk

  Swiebertje. Zijn zwerversbestaan vond ik geweldig, lekker doen wat hij zelf wil. Daarnaast vond ik de band met Saartje heel mooi, die twee waren gewoon vrienden voor het leven, een heel solide basis.

 22. avatar
  J.H. Michel

  ik keek graag naar Swiebertje, Pipo de Clown was ook leuk. wat had je verder nog in de jaren '70?

 23. avatar
  Arjen Bikha

  Ik keek ook naar fantastische jeugd tekenfilms, zoals: KinderBios, met daar in de spannende tekenfilm serie: Schateiland die eigenlijk best een beetje gewelddadig was. Kleine Anne Marie, Maja de Bij, Niels Holgerson, Remy Alleen op de wereld, beetje een zielig verhaal, Tarzan, en een vrouwelijke Tarzan tekenfilm, keek ook naar Tik Tak.

 24. avatar
  Arjen Bikha

  Keek ook naar de: Strijd der Planeten, en Captain Future, wat had deze tekenfilm een fantastische muziek. Geweldig.

 25. avatar
  rob froehlich

  Swiebertjes soep werd beroemd nl. Sliertjessoep (vermicellisoep)

 26. avatar

  […] Herinneringen ophalen aan populaire TV-programma’s uit de jaren ’70 in Nederland […]