Ga naar de inhoud

Herinneringen aan de magische wereld van Tita Tovenaar

Tita Tovenaar

Keek jij vroeger ook naar Tita Tovenaar? Dit was een iconische televisieserie die tussen 1972 en 1974 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. De serie vertelde het verhaal van de magische wereld van Tita Tovenaar, een tovenaar die met zijn dochter, prinses Tita, in een kasteel woonde en talloze avonturen beleefde. Hoewel de serie al tientallen jaren geleden is uitgezonden, heeft deze nog steeds een speciale plaats in de harten van veel mensen. 

Tijd om terug te kijken op deze bijzondere show en herinneringen op te halen aan de personages, de muziek, de speciale effecten en de humor die de Tita Tovenaar tot een onvergetelijke televisieserie hebben gemaakt.

De titelsong weet je waarschijnlijk nog uit je hoofd

 De titelsong van de serie, gezongen door acteur Tonny Huurdeman, is een iconisch stukje muziek geworden dat veel mensen nog steeds kunnen meezingen. Ook de rest van de muziek in de serie was opvallend en werd vaak geassocieerd met de magische sfeer van de serie. 

De memorabele personages

De serie had een aantal fantastische personages, waaronder Tita Tovenaar zelf, prinses Tita, de ondeugende kat Titus en de toverboeken die tot leven kwamen en met elkaar praatten.

De speciale effecten waren heel indrukwekkend 

Hoewel de special effects in de serie misschien wat gedateerd lijken door de huidige standaarden, waren ze voor die tijd erg indrukwekkend en voegden ze veel toe aan de magische sfeer van de serie.

De unieke soort humor

 De serie had een subtiele, luchtige humor die zowel kinderen als volwassenen aansprak en die ervoor zorgde dat de serie nooit te serieus werd.

Tita Tovenaar is nostalgie!

 Voor veel mensen is de Tita Tovenaar een stukje jeugdnostalgie. Het terugkijken van afleveringen van de serie kan gevoelens van vreugde en comfort oproepen die geassocieerd worden met die tijd. Tita Tovenaar is een serie die nog steeds geliefd is bij veel mensen. Het heeft een speciale plaats in de Nederlandse televisiegeschiedenis en zal altijd worden herinnerd als een magische en humoristische serie die generaties heeft weten te vermaken.  

 Wil je nog een stukje kijken? Bekijk dan hieronder de video.

Meer blogs:

Reacties 13

 1. avatar
  Marga Meierdrees

  Hier keek ik als tiener graag naar'mijn vader had de twee grobbebollen nagemaakt

 2. avatar
  P.M. Altorffer-Kraan

  Ik herinner me vooral het liedje, de inhoud minder. Net te jong denk ik. Van de fabeltjeskrant bv is meer blijven hangen, en natuurlijk Bassie en Adriaan.

 3. avatar
  Alexander uit de Bulten

  "acteur Tonny Huurdeman" oké vergissen is menselijk maar het was toch echt een actrice.

 4. avatar
  Jan Schwachöfer

  Voor een rubriek die gaat over het verleden is ilse een bar slecht geïnformeerde redactrice.

 5. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Aardbeesjes was zo uitspraak die ik nog wel eens gebruik als ik aardbeien nodig heb.

 6. avatar
  Ronald Prevoo

  Aardbeziën zei hij toch? Dat is trouwens een echte naam voor aardbeien. Het acteren vond ik heel goed in deze serie, mooi overdreven en Maroesjka kon mooi zingen.

 7. avatar
  Peter Graaf

  Haha Ik ben nog bij Ton Lensink thuis geweest in Groot schermer toen hij daar woonde. Wij hadden een afspraak gemaakt maar toen we aanbelde kwam er een hele jonge vrouw en Ton zelf lag naakt in zijn tuin haha hij was de afspraak vergeten. hij verzamelde oude stoom machinetjes die hij op een plank in zijn huis had staan. leuk om daar weer even zo aan te denken hahah .... En alles staat stil... haha

 8. avatar
  mariel lavrijsen

  Wat gaaf Peter de Graaf.

 9. avatar
  mariel lavrijsen

  De persoon die het titelliedje zong was niet Tonny Huurdeman, maar Tika (Maroesja Lacunes), die heel vaak in de serie een liedje zong en hele mooie zangstem had, mogelijk nog heeft. Misschien vergis ik me, maar ik heb in de hele serie nog nooit een kat Titus gezien, wel de toveraap Tato en het Grobbekuiken! Tika was geen prinses, maar "gewoon" de dochter van Ti Ta Tovenaar. Wat ik het speciaalste aan deze serie vond, was het luchtkasteel; aan de ene kant door het magische en aan de andere kant omdat je nooit last van je buren had, want die waren er niet. (ja, wel in het Grobbedal met Grobelia, maar dat was niet direct naast het luchtkasteel.) Thuis heb ik nog enkele boeken van TiTaTovenaar met foto's uit de serie en vooral bij de eerste foto's uit het boek "TiTaTovenaar en het Grobbekuiken", kreeg ik een geheimzinnig gevoel van het kasteel met overal gangetjes en verborgen kamertjes. Het titeliedje, gezongen door Maroesja Lacunes, vond ik een leuke tekst en melody en staat nog op mijn LP met tv liedjes.

 10. avatar
  Willem Bonthuis

  Grobelia, was de dochter van Ab van'tZelfde, Maelies. Mijn oud buurmeisje.

 11. avatar
  Jan Schwachöfer

  Aan de tekst te zien is het een uit het engels met google translate vertaalde beschrijving van boeken van eve titus over een kat en anatole de muis.

 12. avatar
  Wilko Mulder

  Leuke personages in de serie, zoals het heertje, het boertje, het obertje, opa en zo waren er nog een aantal.

 13. avatar
  mariel lavrijsen

  Leuk detail is dat de acteurs die Tika en opa speelden, later met elkaar getrouwd zijn.