Ga naar de inhoud

Wat vond jij vroeger lekker om te eten?

Lekker

Bij het zien van oude foto’s komen er allerlei herinneringen boven. En dan gebeurt het ook wel dat ik aan eten of snoep moet denken dat ik in die tijd lekker vond (of helemaal niet). Soms ruik of proef ik bijna weer hoe het smaakte of rook. 

Verwennerij

Mijn moeder maakte regelmatig geroosterd brood in zo’n ouderwetse glanzende metalen broodrooster. Die stond op de ontbijttafel en dan wachten tot de boterhammen eruit sprongen.

De broodjes werden dik met boter besmeerd en dan bestrooid met suiker. Bijna een gebakje, zo lekker. Als dat zoet, gezond was het niet, maar in die tijd was daar nog niet zoveel aandacht voor. Zo kregen wij als toetje ook rijstebrij met roomboter en bruine basterdsuiker. 

Logeren

De ene logeerpartij is de andere niet ook met betrekking tot het eten. Ik ging regelmatig eten bij goede vrienden van mijn ouders, die noemde ik gewoon oom en tante. Eén van die tantes maakte altijd een heel lekker toetje – vla met yoghurt door elkaar geroerd en opgeklopt, heerlijk. Een andere tante die had gehoord dat ik van spinazie hield wilde mij verwennen. Eenmaal aan tafel wist ik niet wat ik zag. Er werd een kletsnatte bol van groene slierten op mijn bord gelegd. Bijna ongesneden spinazie die ook niet echt goed afgegoten was. Ik gruwde ervan, maar durfde niet zoveel te zeggen. Met lange tanden heb ik geprobeerd een redelijke portie op te eten, maar als ik er nu aan terugdenk dan krijg ik weer de bibbers.

Toetjes

We aten ook vaak Saroma of gelatinepudding toe, het bestaat nog wel, maar wordt volgens mij veel minder gegeten. 

Snoepgoed

Er werk ook gesnoept natuurlijk, ik herinner mij de kleine suikerlolly’s in allerlei kleuren. Treets, snoepkettingen met zo’n elastiekje erin, stroopsoldaatjes, Donald Duck-kauwgom. Ik ruik nog de zoete geur van die kauwgom en wat dacht je van zoethout. 

Ik ben er vast nog veel vergeten die wellicht op een ander moment weer boven komen. Wat herinneren jullie je nog? 

Meer blogs:

Reacties 28

  1. avatar
    Fietje Karekietje

    We hadden Duitse badgasten vroeger en die nodigden ons wel eens uit. Dan kreeg je een gigantisch stuk taart, want de Duitsers waren niet van de kleine stukkies. Of ze maakten Herring Salat als we bij hen eten mochten, heerlijk. Ook de worsten die ze bij de Duitse boer hadden gekocht waren geweldig. Of we kregen van die grote chocolade paaseieren, prachtig versierd. Dat was in Nederland onbetaalbaar in die tijd.

  2. avatar

    Mijn moeder probeerde wel altijd zoveel variatie als mogelijk in de dagelijkse maaltijd aan te brengen. Veel geld was er nooit maar we kwamen niets te kort als kinderen. Met 4 kleine kinderen was pa alleenverdiener en ma had meer dan een dagtaak in het huishouden. Alles móest namelijk gebeuren en het meeste met de hand, een wasmachine was er pas veel later toen we al lang uit de luiers waren! Ik herinner me nog dat meestal alles in een enorme snelkookpan werd gekookt met verschillende inzetbakjes. Zuurkool bijv. werd dan door pa gestampt met de pan op de grond want dan kon je meer kracht zetten en omdat de pan erg hoog was en mijn moeder klein van stuk. Er was meestal 1 rookworst bij die in 6 stukjes gedeeld werd en het grootste stuk was voor pa, want 'die moest hard werken'. Er was altijd veel structuur bij mijn ouders. Was er soep, dan was er een toetje....wel soep dan geen toetje. Mijn moeder kookte veel uit het Margriet kookboek en daarom was er veel variatie. Zo kan ik me nog herinneren aan de 'roly-poly pudding die ze ooit maakte. Een gestoomde pudding met jam en custard. Ze maakte het ook wel eens met opgerolde pannenkoeken. Toen de macaroni zijn intrede deed, was zij meteen aan het uitproberen en het bleek een blijvertje! Nasi maakte ze ook wel, ik vond hem altijd plakkerig maar de smaak was goed. Nu weet je natuurlijk beter hoe je de rijst los en rul krijgt, maar toen moest je er maar achter zien te komen en dan zonder internet. Mijn vader deed zaterdags na zijn werk de boodschappen op de fiets bij de Gruyter in het dorp, vanwege de koffie die daar het lekkerst was. Op een dag kwam hij thuis met een doosje champignons. Mijn moeder vroeg nog "wat moet ik nou met paddestoelen?" "Schijnt lekker te zijn" antwoordde pa en zij zei dat 'hij ze zelf dan maar klaar moest maken' want zij had geen idee wat ze ermee aan moest. Pa ging aan de slag met gefruite uitjes, kippenlevertjes, peper/zout en dan op brood. Het bleef zeker een blijvertje en overal kon je toen wel eens champignons tegen komen in het eten. Een toetje bestond meestal uit een diep bord met yoghurt met in het midden een beschuit waar een klodder jam op lag, of er werd pudding gemaakt van custardpoeder of griesmeel. Als er erwtensoep gemaakt werd kwamen er pannenkoeken achteraan, omdat alleen een bordje soep niet genoeg was voor kinderen in de groei, zo redeneerde ma. Mijn ouders hielden van lekker eten en ze lustten ook alles. We kregen als kind dus van alle smaken wat mee en dit maakte ons geen lastige eters. Nog steeds houden we allemaal van goed eten en van veel variatie. Lieve koekjes werden niet gebakken en je at wat er op tafel kwam..anders had je pech en nam je maar een boterham.

  3. avatar
    T.M. Heeger

    Goed dat je vader dat deed met die uitjes en champignons enzo. Maar met de erwtensoep dan ook nog pannekoeken erachteraan best goed bedoeld van je moeder toen. Wij hadden bij mijn ouders gewoon alleen dan snert met rookworst enzo en dat vulde goed. Meestal in de wintermaanden met spekreepjes, De erwten moesten een nacht weeken en de andere dag maakte mijn moeder het verder af.

  4. avatar
    Carien du Pon

    In Zweden is het nog steeds gebruikelijk om op donderdag na (gele) erwtensoep, nog (oven) pannenkoek te eten. Wel een beetje "machtig" m.i.

  5. avatar
    Fiedelie van Poppenstein

    Mooi geschreven.

  6. avatar
    Katinka Schuitema

    Wij moesten thuis gewoon eten wat er op tafel kwam. Je kon als kind heel veel leren eten! Erg lekker vond ik pannenkoeken (en nog ;-) Patat aten we soms en dan vooral op de camping. Mijn moeder maakte heerlijke bami en nassi met kip in zo'n grote oranje gieten braadpan. De eettafel van vroeger staat nu in mijn eigen woonkamer. En verrassingen waren altijd, opgebakken aardappeltjes, wentelteefjes, boekweit grutten met stroop. 😋

  7. avatar
    J.H. Michel

    Natuurlijk. Patat en pannenkoeken, wie lustte dat niet als kind? als ik op de lagere school werd uitgenodigd voor een verjaardag van een vriendinnetje kreeg ik vaak patat of ook pannenkoek en als toetje ijs of van die kloppudding. en als die vriendinnetjes weer bij mij kwamen als ik jarig was bakte mijn moeder ook altijd patat. En op mijn verjaardag mocht ik uitkiezen wat ik wilde eten, dat was macaroni met ham en kaas in de oven. vind ik nou nog lekker trouwens

  8. avatar
    Fiedelie van Poppenstein

    Spruitjes!

  9. avatar
    J.H. Michel

    hou ik niet van

  10. avatar
    Geertje Zwitserlood

    waarvan hou je niet?

  11. avatar
    chris Roy

    Mijn moeder bakte vaak een cake in een ronde Wonderpan met glazen kijk gat op het gas heerlijk was deze met een halve perzik uit blik en slagroom was deze zo op. of na het eten weer de straat op en een zak patat halen bij onze Snackbar van Truus en Theo bij ons in Amsterdam oud west , ik woonde in de Stuyvesantstraat en bij een Oma van een vriend van mij die ook in de zelfde straat woonden en weduwe was gingen wij samen 1x per week een blik Bami eten van Suzi Wan met een gebakken Ei , zijn Oma genoot hier ook heerlijk van als wij dit samen met haar op aten , Thuis hadden wij het niet breed dus we kochten wel eens Koekkruimels bij een winkel op de Postjesweg en dat smaakte ook heel lekker , zo kan ik nog wel even doorgaan het was een leuke tijd in de jaren zeventig gr Chris le Roy Amsterdam

  12. avatar
    chris Roy

    Nog iets , als wij zuurkool hadden gegeten dan werd dit de dag erna op Brood op gegeten dat was gewoon lekker , of we kregen Broodpap , Wentelteefjes enz enz

  13. avatar
    Joke Roded

    Een in roomboter gebakken paardebiefstuk.....en nu eet ik vleesloos !

  14. avatar
    Agatha Wieringa-Kooiman

    Mijn vader trakteerde ons op zaterdag weleens op een paardenbiefstukje. We aten tot dinsdag vlees en dan was het op. Het smaakte heerlijk met een broodje om in de jus te dopen

  15. avatar
    Carien du Pon

    Wij aten thuis gevarieerd. Vrijwel elk dag iets eiwitrijks, vis, ei, gebakken plakken kaas, vlees (draadjesvlees), bruine of witte bonen en 1 dag in de week kookte mijn moeder niet. Ze vond dat dat haar "vrije dag" was. Dat was dan op zaterdag, maar dan hadden we wel altijd iets extra's bij het brood, bijvoorbeeld een salade, of zoute haring of een soort ragoût op brood.

  16. avatar
    Eduard OLffers

    Reuzel kaantjes op brood met peper en zout zeer oude kaas

  17. avatar
    Hans EVischjager Cohen

    Natuurlijk, patat, kroketten,frikandel speciaal. Maar ook wat mijn moeder maakte. Koegel met peren.

  18. avatar
    Tineke Kuchta

    Als kind koos ik spinazie en vissticks, heerlijk. Ook de yoghurt uit de fles van onze oude buurvrouw die wij tante Nel noemde, met suiker nooit meer zo lekkere yoghurt gegeten. Weet ook nog goed hoe het bij hun rook😊

  19. avatar
    J.H. Michel

    vissticks zijn inderdaad lekker. vroeger als ik jarig was mocht ik kiezen wat ik wilde eten, dan koos ik macaroni met ham en kaas in de oven. Mijn moeder kon dat zo lekker maken en als er dan een keer vriendinnetjes kwamen eten, werd het patat, iets wat veel kinderen lusten

  20. avatar
    Henk Timmermans

    Dag schoolvrienden,ik vond alles lekker wat moeder kookte,behalve spruitjes.Bruine bonen met uitgebakken spek was mijn favoriete warme maaltijd!Snoep kregen wij niet vaak,maar een bepaald soort kouwgum was overheerlijk.Helaas weet ik niet meer hoe die gum heette.De kouwgum was langwerpig en van kleur zwart,en hield lang zijn smaak!Genieten.Moeder vond fruit belangrijker!Groet Henk Timmermans

  21. avatar
    Don van Riet

    Thuis lunchen met witte boterhammen met suiker waar warme thee overheen geschonken werd toen ik nog op de lagere school in de Zonnebloemstraat zat en een record aantal boterhammen wilde eten: ik kwam to 8 stuks. Qua snoep waren zaken zoals zoethout en droppoeder bij een zaak vlakbij mijn tweede lagere school in de Galvanistraat gewild en ook had je toen nog van die toverbal automaten aan de muur hangen en soortgelijke met Wrigley's spearmint pakjes erin. Last but not least: rollen dropveter hadden ook wel wat, je kon die stukje bij beetje afrollen en dan weer stukje er van afhappen. Veel later op de middelbare school, het Grotius Lyceum stond er in de pauzes altijd voor het gebouw een patatboer die slappe friet, gefrituurd in paardevet kwam verkopen. Vreemd genoeg vond ik dat slappe gedoe toen heerlijk.

  22. avatar
    Kees Enzler

    Soms is de smaak van iets bewaard gebleven bij een bijzondere gebeurtenis. Wat mij betreft is dit verbonden met de watersnoodramp in 1953 in Zeeland. We zaten in de huiskamer naar een verslag van de ramp te luisteren op de distributieradio (wie kent hem nog?) toen mijn moeder binnenkwam met een bord met boterhammen en zei: het beleg is iets nieuws, het heet theeworst. Ik vond het erg lekker en koop het nog steeds met een bepaalde regelmaat. Ik zie nog altijd dat beeld voor me van mijn moeder die binnenkomt, met op de achtergrond het loeiende stormgeluid op de radio en dan proef ik nog steeds de smaak van theeworst. Negatief was de ervaring die ik had als ik jaarlijks bij mijn grootouders ging logeren in Hoofddorp. Ik houd nl. erg van spruitjes, maar mijn oma kookte die altijd door, waardoor de spruitjes een hele nare geur en smaak kregen. BIJ ons stond eten altijd voorop en dat was de reden dat we met apparatuur als televisie, enz. altijd de laatste waren die dat konden aanschaffen. Het brood was bij ons altijd dik belegd en als ik zelf al dik belegd had, gooide mijn moeder er vaak nog een plak achteraan. Wegens dit beleg wilden medeleerlingen op de middelbare school altijd brood met mij ruilen. Zaterdag was bij ons altijd brooddag en dan haalde mijn moeder diverse soorten broodbeleg. Die brooddag is bij mij gebleven, alleen haal ik meestal daarbij haring en/of een andere vissoort.

  23. avatar
    Christa Bruyn

    Mijn moeder maakte dikke koek oftewel broeder, heerlijk als die net gebakken op tafel kwam en dan boter erop. Verder hielp mijn vader zijn vader met het palingvissen, dan kwam hij thuis met een bak gerookte paling, dat was een delicatesse en menig klasgenootje was jaloers, want ik heb het wel over 60 jaar geleden!!

  24. avatar
    Joop Vermeij

    Bruine bonen met bal gehakt

  25. avatar
    Jolanda Andersen

    Bij ons thuis ging geen dag voorbij zonder groeten op tafel. Alles vond ik lekker. Klein stukje vlees erbij voor moeder, mijn jongere zus en mij, en mijn vader en tweelingbroer kregen een groter stuk. We mochten allemaal één ding hebben wat we niet hoefden te eten. Voor mij was dat gebakken lever. Mijn vader kookte altijd in het weekend. Nassi of iets anders Indonesisch op zaterdag en op zondag groetensoep met balletjes. Heerlijk. Soms ging het iets makkelijker en dan aten we zaterdags of zondags verschillende kaasjes en worst met toastjes en broodjes. Fruit was er ook altijd thuis. Drop vond ik het lekkerste van snoep. Jolanda uit 1958.

  26. avatar
    Rob Aalders

    Het lekkerste was om voor schooltijd op donderdag tussen de middag centdrop te kopen. Dat werd opgegeten tijdens de min of meer verplichte godsdienstles op deze openbare lager school door een dominee die geen orde kon houden en om de haverklap zei: > En op een gegeven monet stonden die mensen daar en....."

  27. avatar
    J.H. Michel

    leuke reactie. Ik vind veel dingen lekker, behalve spruitjes.

  28. avatar
    Helena Toren

    Hutspot of boerekool stampot met een sappige rookworst - ja, die waren mijn lievelings gerechten. En een lekker 'sjuutje' natuurlijk. Ik kon koolraap en snert niet uitstaan. 's Zondags Saroma toetje. Zoethout, kon ik me uren mee bezig houden. Toen de kauwgom uitkwam met plaatjes was ik helemaal weg van Roy Rogers, hij zat op een paard dat steigerde. Hij was mijn hero.