Ga naar de inhoud

Trends eten en drinken in de jaren 60

Update:
eten jaren 60

De jaren 60 waren een tijd van veranderingen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van eten en drinken. Deze periode wordt vaak geassocieerd met de hippiecultuur, waarbij gezonde voeding en vegetarisch eten hoog in het vaandel stonden. Tegelijkertijd werden ook convenience food en comfort food gerechten steeds populairder. Lees hier alles over de trends in eten en drinken tijdens de jaren 60.

Gezonder eten

In de jaren 60 begon men meer aandacht te besteden aan gezond eten. Dit resulteerde in de populariteit van biologisch voedsel, groenten en fruit, en de introductie van vegetarisch en veganistisch eten.

Internationale keuken

Door de toename van reizen en de immigratie van verschillende culturen, begon men steeds meer geïnteresseerd te raken in de internationale keuken. Chinese restaurants waren bijvoorbeeld erg populair in deze periode.

Convenience food

Het gemak van kant-en-klaar maaltijden en fastfoodketens begon steeds meer aan populariteit te winnen in de jaren 60. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van McDonald’s en de introductie van diepvriesmaaltijden.

Cocktailcultuur

De jaren 60 waren ook de tijd van de cocktailcultuur. Populaire drankjes waren onder andere de margarita, de cosmopolitan en de martini. Ook bier en wijn werden steeds populairder.

Experimentele gerechten

In de jaren 60 begon men steeds meer te experimenteren met gerechten en smaken. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van fusion cuisine, waarbij verschillende culinaire tradities werden gecombineerd.

Comfort food

Tegelijkertijd werden ook comfort food gerechten populair, zoals macaroni en kaas, spaghetti en gehaktballen, en gebakken kip. Dit werd voorheen bijna niet gegeten, kan jij het je nog voorstellen? 

Bewerkte voedingsmiddelen

Men koos in de jaren 60 steeds vaker meer voor gemak. De groeiende populariteit van bewerkte voedingsmiddelen, suikerrijke dranken en zoetigheden, zoals frisdrank en snoep, deed men niet veel goeds. 

Tot slot werd er in de jaren 60 een stuk meer alcohol gedronken dan tegenwoordig, waardoor men een stuk dikker werd. Zo riep de regering op om mensen meer te laten bewegen. Kan jij deze campagne nog herinneren? 

Wat at jij vooral in de jaren 60? We horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 3

 1. avatar
  Wilma van den Eertwegh

  Ik herinner me dat mijn moeder begin jaren 60 eens parika's bereidde, voor het eerst, en ze wist natuurlijk niet dat je de zaden er beter uit kunt halen ,want die schijnen giftig te zijn. We hebben het allemaal overleefd hoor! andere culturel experimenten herinner ik me niet, het was nog heel veel traditioneel Hollands eten, dus soepje vooraf, dan aardappels/vleesje/groenten, en n puddinkje toe. O ja, al schrijvend herinner ik me dat in die tijd ook de instantpuddingen opkwamen, Saroma bijvoorbeeld, natuurlijk veel gemakkelijker dan n pudding koken, en dan die in schaal of pan te laten afkoelen op een natgemaakte doek op het aanrecht.

 2. avatar
  Wilma van den Eertwegh

  CULINAIRE experimenten natuurlijk

 3. avatar

  […] Trends eten en drinken in de jaren 60 […]