Ga naar de inhoud

Van tekenfilms tot krimi’s. Naar welke series keek jij in de jaren 70 en 80?

‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ Woorden die je misschien wel bekend in de oren klinken. En hoe zit het met de soundtrack van The A-team? Deze herinner je je wellicht ook nog wel. De tv-tune is bijna net zo beroemd als de tv-serie zelf. Waren tekenfilms jouw favoriet, had je een voorkeur voor misdaad of zwijmelde je liever weg bij een soap? Welke series zag jij in de jaren 70 en 80?

Kinderseries 

Ik ben geboren in 1974 en keek als peuter al naar The Muppet Show. Alleen als de Snowths er optraden, ‘vloog’ ik als een speer naar de keuken. Ik vond Mahna Mahna namelijk erg eng. Vooral als hij op een gegeven moment heel dicht naar het beeldscherm holde. 

Nederlandse kinder- en jeugdprogramma’s 

Als kleuter blèrde ik thuis mee met ome Willem als hij de liedjes ‘Luister even wat ik vraag’ en ‘Deze vuist op deze vuist’ zong. En natuurlijk schreeuwde ik NEE op de alom bekende vraag ‘Lusten jullie ook een broodje poep?’ Behalve De film van Ome Willem volgde ik ook:

 • De familie Knots met ‘Een kloddertje roze hier en een kloddertje roze daar’ van tante Til.
 • Stuif es in. Kinderen konden in het programma hun hobby demonstreren. Ze kregen allemaal een soort medaille, een ‘stuiver’ aan een lint. Ook was er de ‘Gouden stuiver’.
 • Ren je rot. Kinderen van diverse scholen gingen de competitie met elkaar aan. 
 • De Zevensprong. Ik kan me nog herinneren dat meester Frans op een gegeven moment groen haar had.

De volgende kinderprogramma’s en animatieseries vond ik ook geinig. Oorspronkelijk geen Nederlandse series, maar ik zag de Nederlandstalige bewerking:

 • Barbapapa. Ze konden hun uiterlijk veranderen in elke gewenste vorm. Vlak voordat ze dit deden, riepen ze vaak: ‘Huup, huup, Barbatruc.’
 • Nils Holgersson. Geinig, spannend en er zaten ook nog een aantal levenslessen in. Als ik tegenwoordig een groep ganzen in de lucht zie vliegen, denk ik nog weleens aan Nils. 
 • Doctor Snuggles met zijn raket en bijzondere paraplu.
 • Er was eens. . Een Franse educatieve tekenfilmserie gericht op kinderen in de leeftijdscategorie 6-10 jaar. Ik vond deze machtig interessant. 
 • De Freggels in hun Freggel grot. Leuk weetje: Jim Henson is niet alleen hun bedenker. Hij bedacht ook de poppen uit The Muppet Show en Sesame Street.

Duitse kinderprogramma’s 

Na de scheiding van mijn ouders verbleven mijn zus en ik om het weekend bij ozze pap. Hij had vaak Duitse tv zenders aanstaan waarop onderstaande kinderprogramma’s werden uitgezonden. Deze vonden wij erg leuk: 

 • Die Sendung met der Maus
 • Pumuckl
 • Löwenzahn
 • Sesamstrasse
 • Heidi. De single hiervan kreeg ik van mijn ouders nadat mijn amandelen waren geknipt. Ik was toen 4 jaar. Ik mocht in het ‘grote bed’ (bed van mijn ouders) liggen en kreeg veel waterijsjes om de pijn in mijn keel te verzachten. Ik voelde me de koning(in) te rijk.

Misdaadseries

Mijn inspiratie voor het schrijven van dit artikel is Derrick, een Duitse krimiserie die van 1974 t/m 1998 op tv werd vertoond. Sinds een aantal weken kijken mijn vriend en ik op YouTube naar oude afleveringen hiervan. Erg leuk om Oberinspektor Derrick en zijn assistent Harry Klein weer terug te zien. Wat ons beiden opvalt: deze krimi is behoorlijk geweldloos in vergelijking met overige misdaadseries. Ook drinkt men in (bijna) elke aflevering alcohol, zelfs ins Büro. Verder keren dezelfde Duitse acteurs regelmatig terug in de serie. De ene keer als slachtoffer, de andere keer als dader. Erg grappig. Andere politie- en detectiveseries die ik spannend vond, waren: 

 • CHiPs
 • Hill Street Blues
 • Cagney & Lacey
 • Magnum P.I.
 • Miami Vice 
 • Starsky & Hutch

Soap en dramaseries

Toen mijn ouders nog bij elkaar waren, keken wij vaak met zijn allen op zondagochtend naar de avonturen- / dramaserie Born Free, waarin de geadopteerde leeuwin Elsa een grote rol speelde.  Mijn zus en ik maakten van de soundtrack onze eigen versie. Deze staat nog op een cassettebandje uit 1979. Hierop hoor je ook nog de stemmen van onze ouders. (Mooie herinnering aan mijn vader trouwens.) Bekende soapseries in de jaren ’80 waren Dallas en Dynasty die mijn moeder trouw volgde. Andere soaps uit die tijd waren onder andere Sons and Daughters, Neighbours en As the World Turns.

Dick Turpin was een Engelse dramaserie over een struikrover. Hij stal van de rijken en hielp de armen. Ik zie hem nog galopperen op een paard in de donkere nacht. St. Elsewhere tenslotte was een dramaserie die ging over het ziekenhuis St. Eligius in Boston (USA). Hierin speelde Mark Harmon, tegenwoordig beter bekend als special agent Gibbs uit NCIS, een plastisch chirurg die met Hiv besmet raakte. St. Elsewhere was trouwens een van de eerste Amerikaanse tv-series die de ziekte aids bespreekbaar maakte. Er waren nog veel meer (kinder)series die ik volgde, zoals De Berenboot, The Cosby Show, Knight Rider en Tour of Duty. Teveel echter om hier allemaal te noemen.

Welke series volgde jij trouwens in de jaren ’70 en ’80? Voor welke soap, krimi of drama bleef jij thuis en mochten ze jou absoluut niet storen? Wij lezen het graag in de reacties! 

Reacties 33

 1. avatar

  Ik genoot altijd van Swiebertje, Q en Q, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer, Pipo de Clown, Daktari, Flipper, The Thunderbirds en zo kan ik er meerderen opnoemen.

 2. avatar
  Hans Johan Visser

  Daktarie als ik het goed schrijf. Met een schele leeuw, ging over een natuurpark.

 3. avatar
  Ruud Ruud Lindeman

  Ach kinderseries waren altijd leuk: Floris, Q&Q, Daktari, Swiebertje, Pipo de clown, Flipper, Kapitein Zeppos.

 4. avatar
  Ilonca Franke

  Swiebertje, Q en Q, Pipo de Clown, en later Miami Vice, Baretta (met papagaai), Tatort, Derrick, Der Alte.

 5. avatar
  Harry Oost

  Martin Perels, een van de Q’s (en een school vriend van mij, overleed helaas alleen op veel te jonge leeftijd. Hij was echt een ‘toffe gozer’!

 6. avatar
  Eddy Coussement

  Daktari, met Clarence de schele leeuw, Baretta, Columbo, Chips, Starsky en Hutch, Batman, Zorro, Mannix (al weet ik niet juist meer of dat niet in de sixties was). Verder nog de Hulk en All in the family(Archie Bunker)

 7. avatar
  Marit van den Berg

  Programma met de muis (kijk ik nog steeds) Löwenzahn, af en toe Pan Tau Siebenstein met Rudi der Rabe. Wrekers, Dakatari, Married with Children, Cagney an Lacy, Columbo, Kojak.

 8. avatar
  Peter Palma

  Oebele is hupsakee, Oebele is hup faderiere. Flipper de dolfijn. Bonanza. Televisie inzweert wit bij de buren kijken on 5 uur Woesdags.

 9. avatar
  F. Bakkes

  eerste reeks "Star trek".

 10. avatar
  Agnes Korver Pommerel

  Ik weet nog dat ik helemaal weg was van Peyton Place de tv serie want toen ik nog thuis woonden, mocht ik van mijn moeder het boek niet lezen. Niet dat zij het zelf had gelezen, maar het zoomden rond, dat het een nogal heftig seks gericht boek was. Ik heb er in de serie niets van terug gevonden, dus ik zou het niet weten.😂

 11. avatar
  Fia Bakker

  Vroeger veel misdaadseries gekeken. Derrick, Cagney and Lacey, Hill Street Blues, Columbo, Shoestring, Starsky & Hutch, Magnum P.I. , Kojak met die kale, Baretta, Charlie's Angels, Sergeant Pepper met Angie Dickinson, McCloud op z'n knol, De Versierders met Roger Moore en Tony Curtis, The Streets of San Francisco met Karl Malden en Michael Douglas, Heart to Heart, The Blue Knight, De Wrekers met Diana Rigg, Murder She Wrote met Angela Lansbury, Sherlock Holmes met Jeremy Brett, geweldig. Op den duur had ik er zoveel gezien dat het mijn neusgaten uitkwam. Toen jarenlang geen enkele meer gekeken. Tot dat echt Engelse Midsomer Murderers kwam. En Vera. En Morse. En Bergerac dat op Jersey speelde.

 12. avatar
  Fia Bakker

  Heel veel tv-series gezien. Eerst op onze ouwe Philips zwartwit-tv, nog met een houten kast erom en 'zilveren' draaiknoppen. Af en toe moest je een slag op de bovenkant geven zodat ie het weer deed.

 13. avatar
  mariel lavrijsen

  Op woesmiddag en zaterdagmiddag was het kinder tv en sávonds natuurlijk Sesamstraat (met in het begin, Piet en Sien en Rudi, die uit Dikkie Dik voorlas en natuurlijk tommie, Ienie Mienie , Pino, Kermit de Kikker, Grofer, Koekiemonster, Oscar, Bert en Ernie en vele anderen en na Sesamstraat kwam de Fabeltjeskrant (Lieve kijkbuiskinderen...) en later het Jeugdjournaal en het Klokhuis. Later vond ik een heel leuk boek, waarmee je een kijkje achter de schermen van het Klokhuis kon nemen. Wij hadden in het begin nog een zwart-wit tv, met een langwerpige knop voor aan/uit. Veel tv liedjes ken ik vooral van LP's, waar deze opstonden (en die ik nog steeds weleens draai). Maja de bij en Willy, Peppi en Kokki, Pippi Langkous, Pommetje Horlepiep, Calimero, Beertje Colargol, Suske en Wiske, De Rode Autobus, Pipo de clown en Mammaloe, vrouwtje Theelepel, Bassie en Adriaan, Jill en Juul, Kleine Annemarie, de familie Robinson De film van ome Willem, Heidi (Ha, die Heidi, Ha, die Heidi, Heidi hallo-hallo...),. Het liedje "Je bent een liegbeest", van de Stratemakeropzeeshow, vond ik heel leuk en het couplet van Hamelen ..."het vuurtje in mijn keuken spittert spettert zacht..." voelde nostalgisch, dan zag ik zo'n ouderwets kolenfornuis en hieronder een vuurtje voor me.

 14. avatar
  Mieke van Niekerk

  Wij - vader moeder zusje en ik - keken veel series met ons vieren. Dallas, Dynasty, The A-team, waar vooral mijn vader erg om moest lachen, ik nu ook. Knight Rider, Gemini Man, The Six Million Dollar Man, Bionic Woman. Ik keek graag naar Lindsay Wagner, ik vond haar zo'n mooie vrouw. Charlie's Angels, de echte dus hè? Met Farrah Fawcett, veel meisjes probeerden hun haar net zo te boetseren als zij dat droeg. Ik niet, ik had liever Jacklyn Smith. Prachtig, ze losten allerlei misdaden op met gevechten en zo, maar ze bleven er supernetjes uitzien. Zo had je ook Shoestring, die kon alles met bijvoorbeeld een paperclip. Ik bedoel dus Trevor Eve, de echte Shoestring. En natúúrlijk Magnum PI, ook de echte, met die oerknappe Tom Selleck, ook de enige echte. Die remakes kunnen me gestolen worden. Verder McCloud op zijn paard, Dennis Weaver, The Persuaders, ik was een echte Roger Moore-fan. Ik vond hem ook de beste James Bond. Bergerac met een piepjonge John Nettles. Ik vond de afleveringen met juwelendievegge Philippa Vale de mooiste. Jim wist dat ze niet deugde en dat hij haar moest arresteren, maar hij was stiekem een beetje verliefd op haar.

 15. avatar
  Willem Philipsen

  100% eens!!

 16. avatar
  René Roose

  Zelf keek ik een aantal series zoals: The six million dollar man - de man van 6 miljoen. Toen vonden we dat nog science fiction. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat iemand een kunstknie of nieuwe heup krijgt. Star Trek, Zorro, Swiebertje, maar ook: de Fabeltjeskrant. Zou eigenlijk weer uitgezonden moeten worden. Altijd actueel. Verder: Charlie's Angels, The Streets of San-Francisco, Kojak en Onedin Line. Maar mijn favoriete serie was: The Thunderbirds.

 17. avatar
  Margret Huizer

  Q en Q super spannend

 18. avatar
  H.Timmermans Timmermans

  Films die ik in de jaren 70 en begin jaren 80 keek, was elke week Tarzan (met Ron Ely in de hoofdrol). Bonanza was favoriet.Verder natuurlijk Swiebertje en Tim Tam Toe die altijd bruine bonen at.(westernheld) Vele films waren toen erg in,denk aan Ivanhoe,Thiery de slingeraar enz.Veel mooie series,die de jeugd nu moeten missen!Verder in de jaren 80,gekeken naar Dallas, Centenial, High Chapperal enz.Mooie tijd!

 19. avatar
  Erik Honingh

  Ik keek vroeger ook heel vaak naar stuif es in, Ren je Rot! Die programma's mogen ze voor mijn wel weer op nieuw maken op de Nederlandse tv dat vond ik nou leuke programma's, ook keek ik heel vaak nu heb ik de dvd er van die ik nog vaak met spanning kijk is Q&Q ook de familie knots keek ik vroeger veel, soms kom ik bij onze kringloopwinkel wel eens een dvd tegen van familie knots. Swiebertje keek ik ook heel veel heb gelukkig de dvd's er nog van waar ik nog veel na kijk met bromsnor en sar. Waren leuke tv tijden. Maar ik hoop dat de VARA,VPRO of zo stuif es in en ren je rot weer eens opnieuw gaan maken. Oow ja vergeet er nog een waar ik ook veel na keek en luisterde en dat is achterwerk in de kast waar kinderen in een soort kast al hun verhalen en lievelings dieren vertelde.

 20. avatar
  Raymond Zachariasse

  Alle suggesties zijn al opgenoemd. Vooral de woensdagmiddag en de zaterdag waren vaste kijkmomenten. Dat mis ik nu wel. Ik kijk nu bijna geen tv meer. Het is niet meer hetzelfde. De leuke avondprogramma's van de vrijdag en zaterdag bestaan ook niet meer. Ik keek veel Bassie en Adriaan. Pas nog de box gekocht.

 21. avatar
  Hendrik Jan de Boer

  Kinderserie zoals popeye und Paulus de postkabauter…… maar ook the Thunderbirds. Floris heel goed met Rutger Hauer.

 22. avatar
  Hans Linkels

  Generatie 1960 is nog niet uitgestorven hoor! Kapitein Zeppos en Axel Nort natuurlijk.

 23. avatar
  Evelyne Wieringa

  Generatie 1960 is inderdaad nog niet uitgestorven.😉 Okkie Trooy, de uitvinder. Mik& Mak en wat later Rikkie en Slingertje en de serie Belle Et Sebastien.

 24. avatar
  Peter Hoedemakers

  Zijn er zoveel die ik nog ken om te beginnen natuurlijk Pipo maar ook later Duitse crimi's zoals der Alte en jeugdseries als Thunderbirds, Ivanhoe en Rawhide, Floris, Q en Q, er zijn er zoveel waar ik mooie herinneringen aan heb. Zoals later the Partridge family en tekenfilms. Kortom kan nog wel even doorgaan zo.

 25. avatar
  Peter Hoedemakers

  Nog als aanvulling: weet nog dat eind 1962 ik heel erg boos was: er waren twee dagen met kindertelevisie en op een er van zaterdag dacht ik; was er geen kinder tv want de begrafenis van Koningin Wilhelmina werd uitgezonden. Ach voor die leeftijd begrijp ik nu nog hoe boos ik was,

 26. avatar
  Bert Wolters

  Als kind in de jaren 60 keek ik naar een loeispannende serie (alleen de muziek al) : "Morgen gebeurt het", met professor Plano!!

 27. avatar
  J vN

  Oma Fladder keken wij ook, en wat later Dempsey and Makepeace. De rest is allemaal wel genoemd.

 28. avatar
  J vN

  Oh ja, en op de radio Radio Lawaaipapegaai, met Wieteke van Dort. Echt fantastisch, leuke liedjes, daar ken ik er nog steeds een paar van!

 29. avatar
  ron stachowiak

  als 9 jarige keken we met mijn broer onze moeder naar de serie Floris , geinspireerd maakte mijn vader voor ons heel decoratieve zwaarden van hout die met zilververf een metaaluitstraling kregen , later namen we uit slooprijpe huizen metale trapplinten mee waarvan ik met mijn vriendje ook 'zwaarden' van maakten en liepen er in die tijd de hele dag mee rond met onze zwaarden tussen de broekcentuur gestoken ,

 30. avatar
  Paul Geenen

  M.A.S.H. met Hawkeye en Hotlips niet te vergeten

 31. avatar
  chris lemaire

  Welke series ik hier mis zijn o.a.: Thierry de slingeraar; Lassie; Fury; Rintintin

 32. avatar

  […] Van tekenfilms tot krimi’s. Naar welke series keek jij in de jaren 70 en 80? […]

 33. avatar

  […] Van tekenfilms tot krimi’s. Naar welke series keek jij in de jaren 70 en 80? […]