Ga naar de inhoud

Zo gingen de vakanties er vroeger aan toe

Update:
vakantie

Tegenwoordig pakken we massaal het vliegtuig om even naar Ibiza of Kroatië te vliegen. Dat ging er vroeger heel anders aan toe. Hoe vierde Nederland vakantie in de jaren ’60 en ’70?

Wie weet herken jij je in deze verhalen…

Geschiedenis van de zomervakantie

De officiële zomervakantie bestaat al sinds ongeveer 1830, blijkt uit verschillende teksten uit die tijd. Maar dat had vooral met het uitrusten van schoolkinderen en leerkrachten te maken, niet met het op vakantie gaan. Pas vanaf de jaren 1950 werd op vakantie gaan in Nederland een normaal fenomeen. Dit heeft te maken met de toegenomen welvaart in die jaren, en met het feit dat er verplichte, betaalde vakantiedagen werden meegenomen in de CAO’s. In de jaren ’60 werd dit uitgebreid naar drie weken betaald verlof. Dit maakte het voor meer mensen mogelijk om ook echt zomervakantie te vieren.

Vakantie in de jaren ’60 en ‘70

Dat betekent niet dat de vakanties er vanaf toen hetzelfde uit zagen als nu. Waar men nu vooral het vliegtuig pakt om naar een zonnige bestemming te vliegen (denk maar eens aan de mega rijen op Schiphol deze zomer), was men vroeger vooral aangewezen op de auto en eventueel de caravan. De favoriete vakantiebestemmingen met de auto verschilt tegenwoordig echter niet veel met die van vroeger: ook in de jaren ’60 en ’70 ging men het liefst naar het zonnige zuiden van Europa, oftewel Frankrijk, Italië en Spanje. Men pakte hun auto tot de nok vol en ging op pad. Dat was nog best even wennen, want de meeste mensen kenden alleen de ‘Hollandse kost’ en olijfolie was bijvoorbeeld nog een stuk minder bekend in ons land.

Liften

Wat vroeger ook heel anders was, was het feit dat men niet gek opkeek van lifters. Jongeren hadden geen geld om zelf naar een zonnig oord te reizen en proefden daarom hun geluk langs de weg. Ze hielden borden op met hun gewenste bestemming in de hoop dat een voorbijrijdende auto ook die kant op moest, en hen (voor een deel van de route) mee kon nemen. Tegenwoordig wordt dit vrijwel niet meer gedaan, ongetwijfeld door een noodlottige gebeurtenissen van mensen die net bij de verkeerde in de auto waren gestapt. In die tijd waren er natuurlijk ook geen mobiele telefoons, dus mocht je onderweg in de problemen komen, waren er een stuk minder opties om om hulp te vragen.

Kamperen

In deze tijd was ook kamperen, al dan niet in eigen land, razend populair. Dit leidde tot nogal wat ophef, omdat kamperen onder jongeren ‘losbandig gedrag’ in de hand zou werken. Er waren geen regels voor kamperen in de vrije natuur en het ontbrak ‘iedere vorm van leiding’ (bron: NPO). Men was bang voor vandalisme en verwildering. Tegenwoordig mag je niet zomaar meer je tentje in een bos neerzetten.

Kun jij je eerste zomervakantie nog herinneren? Was het heel anders dan nu?

Meer blogs:

 

Reacties 14

  1. avatar
    fia bakker

    Bij ons was dat simpel: we ging nooit op vakantie. Vakantietijd was bollentijd. We hadden thuis gele crocussen en die moesten in de vakantie worden gepeld.

  2. avatar
    fia bakker

    Tot onze moeder kanker kreeg en dat op het nippertje overleefde. Daarna trokken we met het hele gezin en onze oma's jaarlijks een weekje Nederland in. Na de bollentijd natuurlijk.

  3. avatar
    joop cleij

    omstreeks 1950 gingen wij met de trein van Groningen naar Venlo, fietsen mee in de trein dan naar het dorpje Nieuwenhagen fietsen. daar hadden m'n ouders een paar kamers gehuurd bij de weduwe Meise. van daaruit hebben we Zuid-Limburg verkend in 2 weken. patat was in Groningen nog niet bekend. 's avonds ging ik met m'n zus op de fiets richting Heerlen waar een frietkot was. krant op tafel, patat erop en maar smullen. geweldige verhalen had ik terug op school, te vertellen "echte bergen had ik beklommen"

  4. avatar
    Katinka Schuitema

    De zomervakantie brachten wij niet ver van huis door op de camping in Doornspijk op de Veluwe. Daar hadden wij een chalet. Heerlijke zomers waren dat. Met de andere kinderen op camping, zwemmen, boomhutten bouwen, bramen plukken, badminton en flesjes voetbal spelen. Mooie herinneringen.

  5. avatar
    Hans Firing

    wij gingen al gezin nooit op vakantie. Ja, op de fiets naar een bos in de buurt, boterhammen en nat washandje mee. Soms een ijsje. Schoolvakantie duurde de hele maand augustus en op 1 september begon het nieuwe schooljaar dan weer. Buitenland bestond niet.

  6. avatar
    Thea Mous

    Heb mooie herinneringen aan mijn vakanties in de jaren 50. Woonde toen in Amsterdam. Gingen niet kamperen en zeker niet naar een hotel. Mijn broer, zusje en ik gingen vanaf jonge leeftijd 3 weken per jaar mee met de vakantieschool "Licht en Lucht" 's-Ochtends met de bus heen en eind van de middag weer met de bus terug. Naar Hilversum midden in het bos en vlakbij de heide. Bleven nog 3 weken over. Dagje naar Bosplan (nu het Amsterdamse Bos). Naar het pierebadje in De Gibraltarstaat (, bestaat nog. ) en met de "Kikker" (tram) naar Zandvoort. Stapten in op De Admiraal de Ruyterweg. De overige dagen vermaakten wij ons thuis, op straat of in Het Westerpark. Begin jaren 60 maakten wij een aantal dagbustochten. Helaas geen foto's maar wel de mooie herinneringen.

  7. avatar
    Jacqueline Rothuijsen

    Mijn zeer avontuurlijke ouders namen mij mee als peutertje in de kattenbak van de Kever volkswagen. Maakten daar een bedje voor mij en gingen op pad met de Yvonne Caravan ri. Italië of Frankrijk. Dan heb ik het over eind jaren 50 begin 60er jaren. Heerlijke vakanties gehad met het gezin en veel gezien en gedaan. Toen was rondtrekken met een Caravan een hele uitdaging. Geen asfaltwegen in de bergen maar gravel of kiezels.

  8. avatar
    Mieke van Niekerk

    Wij gingen kamperen vanaf half jaren 60 tot en met 1973, toen werd die tent gelukkig verkocht. Het was de meest goedkope manier van vakantievieren voor een gewoon gezin met twee opgroeiende meiden. Eën keer hebben we een hele leuke tentvakantie gehad met ons gezin, twee zussen van mijn moeder met gezinnen en een vriendenstel met kinderen. We stonden in Ede bij elkaar op een plek die eigenlijk voor drie tenten was, maar het werd toegestaan. We hebben het erg gezellig gehad. Spoorzoeken, wandelen, naar de Posbank gelopen en net op tijd terug voor een donkergroene onweersbui met heel veel regen. Gezwommen, op de zandafgravingen gespeeld.

  9. avatar
    marrie purcell

    I and my family mom, dad and 6 childen went ever weekend to het kralingse bos . took tent ,blankets and bread wij woonde in het zwaanshalls so lange walk every one had to carry something wonderful time

  10. avatar
    Rob Aalders

    De eerste vakantie die ik mij herinner, was met de Lemmerboot van A'dam naar Lemmer en dan naar Sondel. Allemaal in een vochtige bunker. 'sMorgens gingen de ramen open en zong er een vrolijke vrouw: Wordt wakker het zonnetje is al op.....amen met alle mensen eten in de grote kantine-bunker. Heel leuk, maar niet heus. Daarna jaren Camping De Lakens in de Kennemerduinen met een tent. Toen Hulshorst en Kootwijk. En dan, eindelijk..... alleen met een vriendje naar Maarn. Later nog Italië over de bergen en op stap met Interrail door Europa.

  11. avatar
    Els Van der Mooren van Iperen

    Klopt naar Bakkum , daar hadden mijn ouders een tent huisje. Fijne tijd daar gehad

  12. avatar
    Berta de Keizer-Vink

    wij kwamen nooit verder dan enkele weken met een bootje de Biesbosch in, ik haatte het om daar te zijn, je kon er weinig tot niks doen op zo'n klein bootje, maar je kon er niet vanaf.. ik voelde me echt opgesloten in de vakanties... ik zou dat niet meer over willen doen.

  13. avatar
    Marita Rupke

    Mijn ouders huurde altijd een huisje in Nederland ,veel aan de kust ,en met de trein naar Oostenrijk .

  14. avatar

    […] uitzoeken om mee te nemen naar school. De meester of juf begrijpt heel goed dat de overgang van vakantie naar de 1e schooldag groot en spannend is. Het hebben van iets vertrouwds aan hun zijde brengt ze […]