Op vakantie naar het buitenland: Herinneringen aan de camping

2021 M07 3

|

5 minuten leestijd

Op vakantie naar het buitenland: Herinneringen aan de camping. Uitgelichte afbeelding

Kamperen, wie heeft het niet gedaan vroeger. We nemen je terug in de tijd met herinneringen aan de camping. Van het halen van vers stokbrood tot de gigantische supermarkt. We zijn ook benieuwd of jij vroeger ging kamperen en hoe je dat hebt ervaren. Laat het weten in de reacties!

De autorit naar bestemming

Hoera, je ging zoals elk jaar naar de camping in Italië! Dit was natuurlijk een groot feest, maar je moest er nog wel even heen. Je vertrok midden in de nacht naar het vakantieland, om vervolgens in één keer door te rijden. Dit was voor iedereen een helse tocht. Om je een beetje stil te houden op de achterbank, kreeg je van je ouders om de paar uur een klein cadeautje. Van snoepjes tot bellenblaas. Je werd er stil van. Laat dat nou precies zijn wat je ouders voor ogen hadden…

Als je na 2000 bent geboren en mazzel had, plaatsten je ouders videoschermpjes in de auto. Deze waren aan de achterkant van hun stoel vastgeplakt. Hiermee was je echt zoet. Je had hooguit even ruzie met je broertje welke film je nou ging kijken. Want jullie moesten wel dezelfde film kijken.

De grote koffer tussen jou en je zus in

Na een uur of acht was je wel klaar met de films en spelletjes. Dus ging je je zus maar irriteren. Om dit te voorkomen of te stoppen, werd er al snel een grote koffer tussen jullie in geplaatst. Dit zorgde voor rust. Dan kon je elkaar in ieder geval niet meer de hersens in slaan… “Mam, zijn we er al?!”

Elke dag zwemmen

Eenmaal aangekomen op de vakantiebestemming, sprong je zo snel mogelijk het zwembad in. Zwembroek aan, bandjes om en gaan. Wel moest je nog even wachten tot je ouders je hadden ingesmeerd. Want ja, in welke koffer zat die zonnebrand ook al weer?

Vakantievriendjes waren zo gemaakt

Als je altijd naar dezelfde camping ging, wist je precies welke vriendjes je dit jaar weer zou tegenkomen. Super leuk! Als er geen kinderen waren die je kende, maakte je ze al snel bij de pingpongtafel of het zwembad. Binnen een paar minuten had je vrienden gemaakt. Dit waren gelijk je beste vrienden voor de hele vakantie.

Het vanoudse campingdiner

Na een hele dag ravotten was je doodop. Maar je moeheid werd al snel aan de kant gezet: het was tijd om te gaan avondeten! Met een gaspit werden er verschillende culinaire hoogstandjes bereid. Je sloot altijd af met hetzelfde toetje: een Danoontje van het eigen merk van de gigantische supermarkt. Heerlijk waren die. Aardbei en banaan waren altijd als eerste op.

Het uitje naar de supermarkt

In Nederland was boodschappen doen stom. Maar op vakantie, ging je maar al te graag mee met je ouders. Je keek je ogen uit in die gigantische supermarkten. Het leek wel een winkelcentrum. Verdwalen was daarom ook een standaard gegeven. Je ouders vonden je altijd terug bij de spelletjes of snoepjes. Dat scheelde weer.

Spelletjes spelen in de avond

Wanneer het donker werd, kon het feest pas écht beginnen. Je mocht tot een bepaald tijdstip buiten spelen en dit deed je maar al te graag. Daarna werd je rond 20:00 uur verwacht bij je ouders aan de campingtafel. Tijd voor spelletjes. Van Yathzee tot Rummikub. Van kaarten tot bordspellen.

De ‘saaie’ uitjes bij slecht weer

Je was altijd bij het zwembad te vinden, behalve als het met bakken uit de lucht kwam. Dan namen je ouders je mee naar een kasteel of een museum. Dit was voor even wel leuk, maar je bleef er altijd veel te lang. Je wilde gewoon zwemmen.

Elke ochtend stokbrood halen

Op de camping ontbeet je elke dag met stokbrood. Heerlijk. Het was ook een feest om deze te halen. Samen met je broertje rende je elke dag om 08.00 uur naar de bakker. “Une baguette s’il vous plait!” Wat je ook zei, ze begrepen je altijd. Ze spraken toch ook Frans in Italië?

Een bezoekje aan het waterpark

Of het nou dichtbij of een uur rijden was, je moest en zal naar het dichtstbijzijnde waterpretpark. Hier had je de meest geweldige glijbanen. Het was zo leuk, dat je vergat om om een ijsje te vragen.

Wat is jouw favoriete herinnering aan de camping? We horen het graag in de reacties!

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 5
Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

2021 M07 12 12:04:44

We kampeerden in Ede, later in Arcen, Noord Limburg. Daar was het ook mooi. Bij Ede had je die spannende zandafgravingen. Het was wel even schrikken toen mijn zusje naar beneden kukelde. Ze zat helemaal vol zand, ogen, oren, neus. Zoiets kan nog heel vervelend aflopen ook, als dat zand van de helling gaat glijden, brrrr. We waren met vier gezinnen met een aantal kinderen. Elke dag deden we wel iets, spoorzoeken, wandelen op de Posbank, zwemmen, kaartspelletjes, tennissen. Met oom Dick kon ik vreselijk lachen als hij zo gek deed met die racket, om die opzettelijk houterige bewegingen van hem.
Op een gegeven moment waren we mijn zusje kwijt met een neefje. Mijn moeder en oom Dick zijn toen gaan zoeken. Ze vonden hen bij een cafeetje, waar we wel eens waren geweest. Apetrots, ze waren naar het “kutfeetje” geweest……

Huub spierings avatar
Huub spierings

2021 M07 9 09:13:34

kamperen deden we in Renesse , scholderlaan 8 , boer janssen vanaf 1960 – in de zomer van eindhoven met de bromfiets naar renesse ,bijna elk weekeinde als het redelijk weer was, nog een flink eind ,maar hij was opgevoerd !!

Linda Warnars avatar
Linda Warnars

2021 M07 8 21:30:16

Heerlijk kamperen. Veel en vaak gedaan. Was goedkoop en altijd gezellig. Naar Terschelling, Castricum, Zandvoort, en natuurlijk naar Spanje ( Blanes ) Frankrijk ( Saint Tropez ) . Nu in het bezit van een sta caravan op Zandvoort

Ik ging camperen met Concordia myn gymnastiek club, dat was in de jaren 1948 -1949

Ien Rutten avatar
Ien Rutten

2021 M07 8 17:51:36

Op vakantie in eigen land met de groep van de OMC (ziekenhuisomroep Geleen) naar Friesland. Eerst met de trein en onze vele rugzakken, tenten, keukengerei enz. In Ter Kaple met de limousinetaxi naar Ter Horne (nu genaamd Ter Herne) en dan met de Bm-ers zeilend naar “ons eiland” , gehuurd van het VVV voor het luttele bedrag van 25,00. Een fantastische vakantie, met een super leuke groep mensen. Was het drink/koolwaterstoffen op: met de boot naar de wal en vele jerrycan vullen. Dan natuurlijk weer terug zeilen ( een paar honderd meter). Douchen ging stiekem op de nabijgelegen camping. Feesten in t dorp, natuurlijk ook eerst met de boot naar de wal en hopen dat niemand te veel dronk en buiten de boot zou vallen! Helaas voor 1 persoon werd het een nat pak, maar gelachen hebben we!! Het was in alle opzichten een geweldige vakantie, die het jaar erna nogmaals werd herhaald.

?