Ga naar de inhoud

De scholen gaan weer open: voorkom een back-to-school-kater

Update:

Ik kan alle informatie die er is toch gewoon uit mijn laptop of mobieltje halen? Waarvoor moet ik dan naar school?”, is het commentaar van pubers die de bui al zien hangen met het einde van de vakantie in zicht. Maar school is meer dan feiten en formules; het is ook de plek waar een echte knuffel of een bemoedigend woord ons kan opbeuren. We geven je graag een paar tips om een back-to-school-kater te voorkomen.

In onze moderne maatschappij vragen jongeren zich dit regelmatig af. “Naar school gaan is zóoo ouderwets”. En geef ze eens ongelijk. Het klopt dat je met een simpele druk op de knop toegang hebt tot de hele wereld. Moet je dan nog wel uit het hoofd weten wanneer het eerste vliegtuig werd gebouwd of hoe lang de Eerste Wereldoorlog duurde? Je zoekt het toch gewoon op via Google, dan heb je in een seconde het antwoord.

Toch gaat onderwijs, ondanks de beschikbaarheid van het wereldwijde web, aan informatie over veel meer dan alleen het beheersen van formules of het uit je hoofd leren van data. Het leren in een klas of collegezaal verschilt gewoon met het haastige opzoeken via een klein scherm. En het meest waardevolle van naar school gaan of een universiteit doorlopen is het leggen van persoonlijke contacten en het leren communiceren met anderen: docenten en medestudenten. In deze veranderende wereld is een schoolgebouw dé hotspot voor samenzijn. Samen studeren met vrienden motiveert. Je kunt elkaar ondersteunen en moeilijke onderwerpen bespreken.

Start het nieuwe schooljaar met deze handige tips:

Het is niet realistisch om rond 2 uur ’s nachts naar bed te gaan en dan te denken dat je om 7 uur in de ochtend zonder problemen fris uit je bed springt. Begin daarom ongeveer 1 week voordat school begint met vroeger naar bed gaan en eerder opstaan. Dit is veel effectiever dan je dag te moeten beginnen met het drinken van 10 kopjes koffie of 2 blikjes energiedrank.

Stel een to-do lijst op

Maak ook alvast een lijst van alles wat je moet aanschaffen en wat je moet doen. Dit geeft een gevoel van voldoening en helpt tegen een vijand die erger is dan pestkoppen: uitstelgedrag.

Besteed je veel kostbare tijd in de ochtend aan het kiezen van een outfit om te dragen? Kies er dan voor om je kleding en tas alvast de avond klaar te leggen/zetten. Dit bespaart je veel tijd in de ochtend, zodat je langer kunt slapen of zelfs rustig een 2e kopje koffie of glas water kunt nuttigen.

Ben jij al afgestudeerd, maar gaat jouw kind voor het eerst naar de basisschool? Laat het een knuffel uitzoeken om mee te nemen naar school. De meester of juf begrijpt heel goed dat de overgang van vakantie naar de 1e schooldag groot en spannend is. Het hebben van iets vertrouwds aan hun zijde brengt ze op hun gemak in de nieuwe schoolomgeving.

Nuttig je ontbijt, al is het maar een glas water

Verzaak niet om, voor je naar college of school gaat, een groot glas water te drinken. Dit geeft je de energie en concentratie die je nodig hebt om de dag door te komen. Ontbijten kan ook geen kwaad, net zoals je auto brandstof nodig heeft, heeft je brein dat ook nodig. Of ontbijt tijdens de eerste korte pauze.

Naast studeren is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging dragen bij aan je algehele welzijn en studieprestaties.

Plan je reis vooraf, raak niet verdwaald

Ga je met de auto, fiets of met het openbaar vervoer? Zorg ervoor dat alles goed is voorbereid, zodat je in ieder geval op tijd aankomt. Vergeet ook niet om je apparaten mee te nemen en opgeladen te houden – niets vervelender dan een lege batterij op je smartphone. Of je oortjes thuis vergeten en gedwongen naar het luide telefoongesprek van je medereiziger luisteren om 8 uur ’s ochtends in de bus of in de trein.

Plan je schema, bekijk je rooster

Als je de tijd hebt en jij of je kind is nog niet eerder naar deze school geweest, maak een proefrit. Dit is vooral handig als ze naar de grote school gaan. Zo voorkom je dat je verdwaalt en een ongemakkelijke verklaring af moet leggen.

Creëer een rustige en inspirerende werkplek

Zorg voor een rustige en georganiseerde plek waar je kunt studeren. Het helpt je om je beter te concentreren en efficiënter te werken. Plan regelmatig pauzes tijdens het studeren om vermoeidheid te verminderen en je hersenen de tijd te geven om informatie te verwerken.

Leuk ideetje: tegeltje maken: hang leuke tegeltjes met inspirerende of grappige wijsheden aan je muur. Maak een knipoog naar het komende schooljaar en weet dat die zo weer om is.

Deze tegeltjeswijsheden die wij tegenkwamen op het internet vindt jij vast wel leuk:

  • Wat heeft school eigenlijk van mij geleerd?
  • Soms weet ik niet wat zwaarder is, het leven of mijn schooltas?
  • Door school ben ik gevoelens gaan ontwikkelen voor mijn bed.
  • Verschil tussen gratis en voor niks: ik heb gratis op school gezeten en jij voor niks.

Ok, terugkeren naar school na een lange zomerstop blijft voor iedereen een uitdaging. Dus doe je voordeel met onze tips en voorkom een back-to-school-kater!

categorie├źn: Op school