Ga naar de inhoud

Op deze bizarre plekken mocht je vroeger gewoon roken!

Update:
roken

Vroeger doodnormaal, maar nu mag het écht niet meer: roken op deze plekken. Wat vind jij; goed dat het niet meer mag, of mis je het wel een beetje?

In de klas! Als leraar maar ook als leerling

roken

roken


Zwanger roken, toen men nog niet wist hoe schadelijk het is

roken

Als het echt moest, hielp de verpleegkundige in het ziekenhuis je ook wel een handje.

roken

Een sigaretje in het vliegtuig, dat kan nu echt niet meer

roken

Zelfs tijdens de Tour de France hield men even in om te roken

roken

Op sommige plekken nog wel toegestaan maar vroeger mocht er echt op elk terras gerookt worden.

roken

Kun jij je dit nog herinneren? Weet jij nog andere plekken waar je vroeger gewoon een sigaret mocht opsteken maar iedereen je tegenwoordig erg raar aankijkt?

De beste premie voor jouw zorgverzekering

De zorg ging vroeger iets anders. Als er toen iets aan de hand was, zoals een tandartsbezoek of een griep, moest je meteen afrekenen. Dat was vaak onbetaalbaar voor veel mensen. Tegenwoordig is dat een stuk beter geregeld en is er enorm veel keus in zorgverzekeraars. Veel mensen struinen het internet af voor de beste deal. Onze partner Zeker.com biedt jou een hele handige vergelijker waar je meteen de beste deal vindt.

categorieën: Van toen

Reacties 90

 1. avatar
  Jurgen Bos

  Roken in de klas was vrij normaal. Ik heb dat nog meegemaakt tot halverwege jaren 80. Ook in vliegtuig kon dat. Bij het boeken was er een keuze tussen wel of niet roken. Er was dan een gordijn tussen de ruimtes. Dit was tot ongeveer 1990.

 2. avatar
  J.L.M. van Kan

  Toen ik 16 was heb ik m'n heup gebroken en in de 6 weken dat ik op zaal in het ziekenhuis lag, mocht ik gewoon in bed roken. Dit was in 1974. Ook op school was roken bij bepaalde docenten geen probleem in de klas.

 3. avatar
  Netty van Rooij

  Ik weet nog dat we tijdens een verjaardag zorgden dat er verschillende merken sigaretten op tafel stonden in borrelglaasjes.

 4. avatar
  Leonie Robberse

  Bij de kapper, zowel dames- als herenkapper

 5. avatar
  Nelly

  In de trein mocht je aanvankelijk overal roken. Totdat er een gedeelte kwam dat rookvrij was, maar daar was het altijd vol, dus kwam je toch weer in het rookgedeelte terecht als je wilde zitten. Daarna de helft van de trein rookvrij, en nu natuurlijk overal in de trein verboden te roken. In de bus en de tram mocht je nooit roken, daar hing in onze jeugd een bordje: Verboden te spuwen en te roken. Tegenwoordig vind ik het al hinderlijk als er in een abri (bushokje) gerookt wordt; dat zou wat mij betreft ook verboden moeten worden.

 6. avatar
  Niek Jansen

  Ik was dienstplichtig soldaat in Kampen, 2e COAK, Vloeddijkkazerne. Ik ben van lichting 68-2 (opkomst 23 maart 1968) en heb nog een sigaretje kunnen opsteken in de bioscoop aldaar. De asbak hing aan de stoel van de vóór me. Dat bioscoop-roken was toen al bijzonder maar het was daar nog gewoon en dus mogelijk. Grote rookflarden in het beeld en de lichtkegel van de projector was één mistige lichtstraal. Ach ja, lang geleden inmiddels. Als je achter in een vliegtuig zat biivoorbeeld (afzuiging via de staart) kwam je met bloedrode ogen op je bestemmjng aan. Ik ben van 1948 en heb op 19-jarige leeftijd mijn eerste zelfbetaalde vakantie doorgebracht op Mallorca. Hfl 199,00 voor 10 dagen, half pension in een hotelletje. Flesje tonjc kostte 5 peseta's oftewel 35 guldencenten. Dezelfde hoeveelheid pure Wodka 15 peseta's. De IJslanders waren 24/7 toe-ter-lam-pion. Ladderzat dus.

 7. avatar
  M. Schuurmans

  Tijdens het visite lopen bij de patienten in het ziekenhuis rookten sommige dokters ook. De asbak stond op de bak met medische dossiers.

 8. avatar
  hendik veenhof

  Roken inde klas, wat ik mij er van herinner is dat, toen ik studeerde aan de Academie Minerva in Groningen voor Reclame en Publiciteit vanaf 1959 rookten de leerlingen van andere richtingen ook. We hadden een docent die de ene sigaret met de ander opstak. Met drie klasogenoten rookten we pijp met als tabak Clan, die een toffee geur gaf. Ooit rookten we dan ook Cristo Casimir en de Weduwe van Van Nelle en Black Beautie. Op de lagere school rookte enkel en alleen de Hoofdmeester pijp. Allemaal lang geleden en men dacht niet aan lucht verontreiniging. Wel typisch is dat ik na mijn studietijd nooit meer heb gerookt.

 9. avatar
  hendrik veenhof

  Roken inde klas, wat ik mij er van herinner is dat, toen ik studeerde aan de Academie Minerva in Groningen voor Reclame en Publiciteit vanaf 1959 rookten de leerlingen van andere richtingen ook. We hadden een docent die de ene sigaret met de ander opstak. Met drie klasogenoten rookten we pijp met als tabak Clan, die een toffee geur gaf. Ooit rookten we dan ook Cristo Casimir en de Weduwe van Van Nelle en Black Beautie. Op de lagere school rookte enkel en alleen de Hoofdmeester pijp. Allemaal lang geleden en men dacht niet aan lucht verontreiniging. Wel typisch is dat ik na mijn studietijd nooit meer heb gerookt.

 10. avatar
  L.a.Feekes

  In de trein en op het station overal waar je kwam mocht je gewoon roken. Ik vind wel dat ze weer aan het doorslaan zijn. Tegenwoordig schaam je je als je een sigaretje opsteekt je wordt er echt op aan gekeken. BELACHELIJK GEWOON

 11. avatar
  jan theo

  Ook ik kon in 1981 nog in het vliegtuig roken,wel achterin ook in de trein was het destijds geen probleem

 12. avatar
  Annemieke v Nimwegen

  Met verjaardagen stonden de sigaretten op tafel Toen ik ging werken kreeg ik een pakje sigaretten mee van mijn moeder bij mijn broodtrommel

 13. avatar
  Jannie Zijlstra

  Mijn allereerste baantje was in een ziekenhuis, in de speelkamer. Toen woonde ik in hetzelfde gebouw als de verpleegsters, en die introduceerden me aan cigaretten roken. Ik denk dat het ongeveer een jaar later was toen ik ermee ben gestopt, en sindsdien heb ik nooit meer gerookt.

 14. avatar
  Hoogstra

  Je kon vroeger bij de dokter of in de bank gewoon roken .en nu is de eerste vraag van een dokter rookt u nog

 15. avatar
  Huub Berger

  Als 14 jarige ging ik na schoottijd naar de ondergrondse vakschool om mijn werker te worden in spe. Aanvankelijk rookte ik n en vond het vies en onsmakelijk. Na een aantal jaren werd ik toch besmet want ik hoorde als niet roker er niet bij.Dus dan maar gaan roken en dat was geen prettige ervaring,maar mijn vrienden bleven me maar aan sporen en uit eindelijk rookte ik zelf pijp.Vele jaren jaren later,ging logeren bij een broer en Z.Limburg,daar ben ik ook geboren en opgegroeid en later werk gezocht nabij Biddinghuizen.Ben nu gepensioneerd boswachter wonende te W.berg.Met mijn broer, zo rond 1975,van uit Z.Limburg in België voor 300 gulden sigaretten gekocht.Thuis gekomen in W.Berg al zittend bij de open haard, toen,een lekkere sigaret opgestoken,cabalero,toen ik opeens dacht, waar ben ik mee bezig.Woon in een huis dat verwarmd word door een gestookte kachel aan gesloten op de CV. in de bijkeuken.Heb toen het hele boeltje opgepakt en in de grote houtkachel opgestookt.Daarna heb ik noot meer een sigaret of zo iets aangeraakt of gerookt.

 16. avatar
  José

  In de bioscoop. In de trein.

 17. avatar
  Noortje

  De rookcoupé's in de trein dan! Die stonden ook blauw. Wat heerlijk dat dat voorbij is. Tijdens tekstschrijven bij Loesje roken heel gewoon. Op het werk bij Loesje roken heel gewoon. Gelukkig is dat nu ook helemaal omgedraaid! In de klas natuurlijk docenten die rookten. En wij accepteerden dat allemaal.

 18. avatar
  Ling siem (‘60)

  Ik kan me nog goed herinneren, dat het roken van sigaretten op het terrein van het Rijswijks Lyceum, Rijswijk in de jaren ‘60 reeds verboden was in de pauzes. Wél werd dat toen door ons geprobeerd om deze regel op alle manieren te omzeilen. En daar werden wij dan ook vooral regelmatig betrapt door de amanuensis van de school....

 19. avatar
  irene pielage-ramaker

  in het openbaar vervoer zaten er asbakken in de armleuningen

 20. avatar
  Hilbert de Vries

  In de klas werd bij ons al niet meer gerookt. Maar op het schoolplein staken een aantal nog elke pauze eentje op. Zelf nooit gerookt, ook nooit de behoefte of groepsdruk ondervonden trouwens.

 21. avatar
  H.. Wildeveld Tuizenga

  Het zou goed zijn als we allemaal wisten hoe ongezond het is. niet alleen voor onszelf maar zeker voor de mensen om ons heen. Heb vroeger ook gerookt en dan zei een tekening van mijn Zoontje destijds en mijn smeekbede: Werd ik er nou in Godsnaam maar misselijk van, ben ik gestopt want ik werd heeeel misselijk. Wanneer ik nu last heb van rook van andere mensen, schaam ik mij nog, dus??? Het is niet gezond, laten we elkaar ondersteunen met stoppen!!!!

 22. avatar
  Willem Philipsen

  Heerlijk, in Kroatië rookt men nog gewoon binnen in kroeg en restaurant. Ik rook al jaren niet meer, maar van mij mogen ze. Al dat gezeur tegenwoordig over drank, roken, obesitas, het milieu, me too, stress, pensioenleeftijd, pensioen leeftijd etc. Etc. En wij laten alles gebeuren!!

 23. avatar
  Brigitte

  Je had rokers- en niet rokers coupés in de trein. Het kon er aardig blauw zien van de rook. Vreselijk vond ik het als niet roker.

 24. avatar
  Johannes Linkels

  Volledig doorgeslagen het anti-rookbeleid. Dat er plekken zijn waar niet gerookt mag worden. Oké. Als je er echt een hekel aan hebt hoef je niet in de rook te zitten. Niet roken waar kinderen zijn, in de klas dus, kan ik me voorstellen. Maar nu is het op sommige plaatsen OP STRAAT al verboden. Ik heb nooit gerookt. Maar ik mis nog steeds de gezellige rokerigheid in de kroeg.

 25. avatar
  adri palmen

  Volledig met u u eens, hele is mijn stamcafe niet meer. Toen de q-code kwam werd ik zelfs uit een cafe gezet discriminatie artikel 1 Nederlandse grondwet. Gedwongen door de overheid heeft de horeca ons buiten gezet omdat we niet zijn ingeënt

 26. avatar
  M. van Dam

  Bij ons thuis rookte mijn vader Drum halfzware sjekkies en toen kon ik er al niet tegen, maar niemand zag daar gevaar in. Zelf heb ik niet gerookt maar moest overal meeroken. Ik ben nu 74 en vindt het zó smerig. Als ik nu rook ruik (alle soorten, ook buiten) dan knijpt mijn neus vanzelf dicht en krijg ik het benauwd.

 27. avatar
  fietje bakker

  Hier moet ik ook de hele dag meeroken. Met mijn olie- en houtstokende buren. Hun schoorsteenpijpen zijn te kort dus de zwarte walmen kolken vrolijk mijn huis binnen. Maar ja, dat weet je als je naar het platteland verhuist: rook-, stront- of landbouwvergiflucht, meer 'smaken' zijn daar niet.

 28. avatar
  Peter Copier

  Ik heb nooit gerookt. Als ik terug denk aan de vele verjaardagen met de huiskamer vol met rokers, krijg ik het er nog benauwd van. Stinkend naar de rook en een rauwe keel ging ik dan terug naar huis. Er wordt nu bijna nergens meer gerookt. in mijn grote familie zijn de rokers op een hand te tellen. Niet een van mijn kinderen en kleinkinderen hebben ooit de behoefte gehad om te roken.

 29. avatar
  Henny Hoogers.

  De omroepster van de tv zat gewoon te roken en ook in alle praatprogramma's, dat was toen heel normaal. Ook in de auto.

 30. avatar
  nelis maasmans

  in de tram en in de bus en in de kroeg op het school plein

 31. avatar
  Gerard Assen

  Ik en mijn buurjongen hebben amper gerookt. Wij kregen weinig zakgeld waarop mijn buurjongen zo reageerde. Als we ook nog elke week sigaretten moeten kopen hebben we weinig zakgeld om nog iets lekkers te kopen. We hebben de laatste sigaret, nog half, weg gegooid en nooit weer gerookt. Daar heb ik nog nooit spijt van gehad.

 32. avatar
  C. Zuijdervliet

  Jammer van uw reactie, meneer Willem Philipsen....!!! Natuurlijk, leef en laat leven en alles moet kunnen.... Maar waarschijnlijk heeft u nooit van dichtbij een familielid of vriend gehad die overleden is aan longkanker als gevolg van roken. Ik wel dus, mijn vader, 4 broers en 1 zus overleden aan longkanker en allemaal tussen de 48 en 65 jaar. En jawel, allemaal gerookt als schoorstenen. Van de rest van ons gezin (13 in totaal) hebben inmiddels twee vanwege COPD moeten stoppen maar de rest rookt nog steeds gewoon door, verslaafd dus en niet te stoppen. Als jongste en enige niet-roker in ons gezin heb ik dat van baby/kind af aan dag in dag uit met grote weerzin moeten ervaren. Elke dag heerlijk meegerookt in een huiskamer van 25 m2 die continue blauw van de rook stond. Hoe fijn en gezond is dat!!! En als je dan op school zat, ging het roken van de onderwijzers in de klas gewoon door. Mensen die vinden dat er nog steeds gewoon overal gerookt mag worden denken naar mijn mening te weinig na over de impact die roken op niet-rokers heeft? Ik kan je verzekeren dat het mijn leven echt af en toe letterlijk verziekt heeft en ik ben blij dat het tij nu eindelijk gekeerd is en ik nu bijvoorbeeld eens naar een restaurant kan zonder dat mijn eetlust al bij voorbaat bederfd wordt! En dan nog maar niet te spreken over de zorgkosten die rokers met zich meebrengen, maar die wel door ons allen moeten worden betaald, want ook zij willen natuurlijk direct geholpen worden als ze gezondheidsproblemen als gevolg van het roken gaan krijgen... En zeker, meneer/mevrouw Feekes, het is inderdaad niet gepast als u een sigaretje wilt opsteken in het bijzijn van anderen. En daar is niks BELACHELIJKS aan!

 33. avatar
  adri palmen

  Er was een tijd dat het de gewoonste zaak van de wereld was. heb toen ik die cursus eens uitgeprobeert hoe men zou reageren als ik he verbood bij ons in huis te roken, er kwam niemand meer ze kwamen hier omdat ze mochten roken, als het alleen daar voor kunnen ze daar blijven. Zelf heb ik et wel geprobeerd vond het niet lekker en ben gestopt. Wie heeft er iets mee te amken als iemand dat gebruikt wat hij lekker vind. Ons lichaam bepaald wat we mogen of kunnen gebruiken.

 34. avatar
  Dicky Vermeulen

  Als mensen alleen komen omdat ze bij je mogen roken dan hoeven ze van mij niet te komen. Ze moeten bij jekomen omdat ze je aardig vinden en het gezellig is en dat kan dus ook zonder roken. Je lichaam bepaalt (met een t) dus wat je mag of kan gebruiken? Mm …vreemd lichaam heb je dan. Bij mij is het mijn verstand die dat bepaalt. En bepaal dat maar als je alleen bent en val een ander daar niet mee lastig. En maak een ander niet ziek.

 35. avatar
  Yves van der Poel

  Bepaalt inderdaad met een t. Je verstand DAT dat bepaalt. Als je iemand corrigeert, moet je dat goed doen. Het gaat hier over roken / niet-roken. Niet over een lesje Nederlands.

 36. avatar
  martin kösterhenke

  Weer zo'n belachelijk verhaal mijn overgrootvader is 98 jaar geworden en rookte 1 pakje lange Hunter per dag mijn grootvader is 92 geworden rookte 1 doos sigaren per dag dus dat mooie verhaal van jou raakt kan nog wal

 37. avatar
  Dicky Vermeulen

  Kijk maar eens naar de statistieken betreffende longkanker en copd, dan praat je wel anders. Erg kortzichtig verhaal!

 38. avatar
  Rob Veltman

  Ja niet iedereen krijgt longkanker.. Sommige mensen/families hebben bij toeval goede tegen rook bestendige kanker oncogenen, Dat geld niet voor een merendeel van de bevolking. En daarnaast zijn er die bestendig zijn tegen kanker door roken, maar in meerderheid ten onder gaan aan hart en bloedvaten, bloedingen of trombose door roken. En welke idioot wil uitvinden of je aan long kanker, longemfyseem, trombose of hersenbloeding door roken wil doodgaan. Speel dan Russisch roulette, heeft tenminste geen lange lijdensweg tot in de dood

 39. avatar
  teko Salverda

  Ja, en iemand die nooit rookte of dronk, elke dag buiten een flinke wandeling maakte enz. enz. en toch maar 45 is geworden. Hiermee is 'bewezen' dat roken niet van invloed is op je gezondheid. :-)

 40. avatar
  Has Elleman

  In het café/trein/bioscoop/ balkon tram/enz enz ik geef er niets om maar er zijn er ook die er niet buiten kunnen!!!

 41. avatar
  Mary Carmen Formoso Trillo

  Ja!! Ik kan me nog onze arts herrineren die zei tegen mijn vader, dat hij moest stoppen met roken i.v.m. zijn astma. En hij stak voor onze neus een sigaret op. Echt te gek he.

 42. avatar
  wim berkhout

  Ook tegen mijn vader werd door de arts in het ziekenhuis gezegd, dat als hij bij het volgende bezoek nog rookte, zijn poot er af ging. Gelukkig is hij toen direct gestopt. Ongeveer in 1963. Zelf gelukkig daar door nooit gerookt.

 43. avatar
  Peter Pot

  Ik had als kind al zwakke longen en had bronchitis, mijn Vader, broer en zus rookte, dus stond de kamer blauw. Mijn zus zei op een keer: "goh..wat is Petertje toch weer aan het blaffen". Riep mijn Moeder vanuit de keuken: "oh.. daar krijgt ie sterke longen van". En dan in de zomer allemaal naar het zomerhuisje in Gelderland in de Daf..ramen dicht anders zou het tochten,en roken natuurlijk. Het was net of ik me'n eigen gaskamertje had...maar ik was klein en had immers niet veel te zeggen. Hoe noemde ze dat ook alweer....die goeie ouwe tijd??? Geschreven vanuit Canada waar ik woon sinds '72...is me'n Hollands nog goed?

 44. avatar
  Maurice Rijnders

  Ik herinner me nog duidelijk de laatste keer dat ik en mijn medekandidaten voor het rijexamen theorie een samenvattende "les" hadden, waarin we alles nog een keertje gingen herhalen. Iedereen nerveus als de pest, natuurlijk, en dat was wel duidelijk. Er werd zó veel gerookt door bijna alle anderen, dat ik (als niet-roker) naderhand heemaal rode ogen had van de irritatie. Je kon de dias bijna op de rook in het relatief kleine leslokaal projecteren! LOL.......

 45. avatar
  Robert Mantjes

  Ik ging vroeger naar de bios in Stadskanaal... Weet zo niet meer hoe die heet maar dat was de enigste bios in de buurt waar gerookt mocht worden tijdens de film...

 46. avatar
  Rob Veltman

  Dus het was een enige bioscoop omdat er gerookt mocht worden? Maar waren er niet meer dan? ;-)

 47. avatar
  Jaap

  "De enigste bios ..." Enig - eniger - enigste? :-) Mensen die zelfs hun eigen moedertaal niet eens beheersen, zijn per definitie onbetrouwbaar.

 48. avatar
  harry kruisselbrink

  En toch kan "enigst kind" goed zijn. Jij al zelfbenoemd taalpurist kunt mij dat vast uitleggen.

 49. avatar
  harry kruisselbrink

  oeppss, nou heb ik kennelijk de toets van de "s" niet goed geraakt en stond er "al" in plaats van "als"......niet zenuwachtig worden daarvan hoor!

 50. avatar
  Pieter

  Als je kijkt naar het lage niveau van taalbeheersing dat hier tentoongespreid wordt, dan is het duidelijk hoe de heersende elite naar het gepeupel kijkt.

 51. avatar
  han linders

  ik heb nooit de taal geheel onder de knie gekregen. hoor ik nu tot het gepeupel of begrijp ik u niet goed

 52. avatar
  martin kösterhenke

  Volgens mij gezien aan jou reactie ben jij foutloos en VVD er

 53. avatar
  Ronald Prevoo

  @Martin, het is jouw reactie en niet jou reactie, dus jij bent niet foutloos, maar dit doen veel mensen fout.

 54. avatar
  annemieke nimwegen

  Stront wie heeft me gescheten .....is dat genoeg taalbeheersing?

 55. avatar
  Frederik Ensel

  asociaal

 56. avatar
  adri palmen

  Roken is niet slecht mits u het op de goede manier doet, NIET over de longen, NIET de een met de ander aansteken. Bovendien hebben sigaretten een lang fermentatie periode achter zich. het is eigenlijk medisch om dat het rust gevend is. Heb voor 30 geleden een cursus hier over gevolgd. eenieder gebruikt dat wat hij lekker vind, laat hun, trouwens wat maakt het uit of u het nu wel of niet doet dood gaat u toch. En neem nu de cafe's die zijn mindergezellig nu dat niet meer mag. men wil steeds meer inbreuk maken op de manier hoe we leven.

 57. avatar
  Klaas Tieme Smit

  Roken heeft ook gevolgen voor de omgeving van de roker. Een weggegooide peuk vervuilt 8 liter grondwater. rook in de openlucht verspreidt zich over 10 meter in het rond en iedereen in die buurt krijgt die secundaire rook mee.

 58. avatar
  martin kösterhenke

  Helemaal mee eens alcohol maakt meer kapot dan je lief is roken is ook veel minder schadelijk dan alcohol

 59. avatar
  Dicky Vermeulen

  U heeft 30 jaar geleden een cursus gevolgd? Nooit gehoord van voortschrijdend inzicht? Nee dus.

 60. avatar

  Vroeger mocht vrijwel overal gerookt worden, want je zag overal asbakken.....In de trams/treinen (leuningen en tafeltjes) ....bij vergaderingen, in de bioscoop .....overal stonden de asbakken klaar en je rookte waar iedereen bij was....zelfs in het ziekenhuis en bij kinderen! Men wist toen nog niets over schadelijke gevolgen en 'meeroken' daar dacht echt niemand aan. Men dacht zelfs dat het niet verkeerd was omdat je er kalm van werd en niet zo snel honger had. Gelukkig stond de medische wetenschap niet stil en bracht meer inzicht en bewijs dat roken slecht was. Nu nog opboksen tegen de machtige sigarettenlobby en uiteindelijk is er veel terrein gewonnen! Er wordt nu gestreefd naar een tabaksvrije generatie en die zal er echt wel komen als steeds meer verboden wordt én aangepakt. In China krijg je nu al een goede boete als je op straat betrapt wordt met roken! Zo ver zal het hier wel niet komen? Zolang er geen gevaar wordt gezien in Coffeeshops of op zijn tijd een jointje, is men hier met twee maten aan het meten en zelf denk ik dat het overmatig alcoholgebruik, wat gewoon wel mag en minstens zo schadelijk is, eigenlijk ook aangepakt zou moeten worden!

 61. avatar
  Atte Bakker

  Ik ben het geheel met u eens. Vroeger, toen God nog bestond en roken gezond was, stond Lenze Meinsma al op de barricaden om de maatschappij te waarschuwen voor de kwalijke gevolgen van roken. De geslepen lobbyisten van de tabaksmaffia die ongekend diepe zakken heeft, hebben lang en succesvol hun giftige praktijken kunnen voortzetten. Eindelijk begint het besef bij de mensheid door te dringen dat roken een uitstekende diepte-investering is voor een afschuwelijke lijdensweg. En wat de drank betreft, daarvoor geldt hetzelfde. Wanneer we na één glas wijn en het roken van één sigaret dood zouden neervallen, was het gedaan met deze drugs...

 62. avatar
  Wendy van de Weg-van Uden

  God bestaat nog steeds, hoor.

 63. avatar
  Rob Aalders

  dacht het niet....

 64. avatar
  wim berkhout

  Inderdaad, daar ben ik 100 % van overtuigd, was iedereen dat maar!

 65. avatar
  Frederik Ensel

  U komt er wel eenmaal achter of God nog bestaat wie weet hoe snel .Freek Ensel

 66. avatar
  martin kösterhenke

  Ben toch lij dat ik nog steeds gezond ben met roken ook na de 50 jaar die ik rook

 67. avatar
  Jelte de Boer

  Was toch heel normaal en ik keur alle rokers goed

 68. avatar
  martin kösterhenke

  Ik had liever gezien dat ze wat meer aan een alcohol verbod hadden gedaan roken is half zo schadelijk als alcohol en achter het stuur mag je wel roken maar niet drinke

 69. avatar
  Dicky Vermeulen

  Alleen is het wel zo dat een ander meerookt en met alcohol drink je voor jezelf. En je mag natuurlijk niet met alcohol achter het stuur.

 70. avatar
  mariel lavrijsen

  Vroeger was er een rokers- en niet-rokerscoupe in de trein, wat veel minder spanning gaf, dan nergens mogen roken. In het fietsenhok van de school vond men veel sigarettenpeuken.

 71. avatar
  David Williams

  In de 60er jaren woonde ik in Nederland en zat op een lyceum. Onze scheikundeleraar was kettingroker en stak de ene sigaret na de andere op met de bunsenbrenner. Daarentegen was onze natuurkundeleraar nietroker. Toen hij een experiment deed met rook door een lichtstraal vroeg hij of iemand wel een sigaret bij zich had. Een vrijwilliger kwam naar voren en blies sigaretrook door het lichtstraal. Toen het experiment afgelopen was mocht de jongen weer op zijn plaats achter in de klas gaan zitten en zijn sigaret uitroken. Toen stak hij stiekem en tweede sigaret op.

 72. avatar
  Thij Lamers

  Ik vind het nu over de top. De overheid heeft zich niet te bemoeien met jouw privé leven.

 73. avatar
  teko Salverda

  De bedoeling is in de eerste plaats de niet-roker te beschermen. Die wordt, dankzij wetgeving, in steeds mindere mate in zijn PRIVÉLEVEN geschaad door rokers.

 74. avatar
  jacques Justus

  roken bij conrector Henk Buma van Doetinchems Lyceum was normaal in de bovenbouw. Henk Buma was een topdocent die liefde voor literatuur bij bracht en niet te beroerd was om tijdens mondeling eindexamen de leerlingen te helpen. Fantastische man.

 75. avatar
  Hans Beukers

  Vroeger werd overal gerookt tegen beter weten in. Maar als je niet rookte was je geen man. Als iemand wil roken dan vind ik dat prima maar ik wil niet meegenieten van de stank. Ik was laatst in een hotel in het buitenland waar gerookt werd op de kamer. Dit was niet toegestaan maar er hingen geen rookmelders. Toen ik ging slapen lukte dit niet want het matras stonk vreselijk naar die vieze rooklucht. Volgende dag al het beddengoed laten verschonen wat natuurlijk niet hielp.

 76. avatar
  Rob Aalders

  Op de Havo mochten wij zelfs roken in de klas. Er stonden voldoende asbakken. Dat werd ons teveel, dus roken in de klas maar niet meer. Leerlingen geen probleem; leraren wel. Uiteindelijk zijn we bij 1 leraar allemaal weggelopen. Overigens vind ik als al jarenlange niet-roker dat er teveel gezeikt wordt over roken of niet roken. Op Schier hadden ze daar een mooie oplossing voor.....

 77. avatar
  age roskam

  Wij gingen zondags soms peuken rapen bij de kerk. Met een vloeitje van mijn vader "rolden" we dan een sigaretje. Ik was toen 10 jaar. Later (toen ik 12 was) gingen we van tijd tot tijd houtspaanders, zaagsel, etc. opruimen in een timmerfabriekje. Dit afval werd in een praam gedumpt en later in een meertje. Na gedane arbeid werden we uitbetaald met een paar kwartjes (1957) en een sigaret. Vreemd genoeg weigerde een van de jongens de sigaret. Zijn vader had hem een nieuwe fiets beloofd als hij tot zijn 16e niet zou roken. Ik vertelde het thuis. Mijn vader bood meteen dezelfde overeenkomst aan. Met enige moeite lukte het voortaan niet te roken. Met mijn 16e kreeg ik een super sportfiets met derailleur (!) Mijn vader stierf aan longkanker. Zelf ben ik een niet-roker.

 78. avatar
  fi bakker

  O ja dat had je vroeger. Wij zouden ieder honderd gulden krijgen als we niet zouden gaan roken. Mooi dat onze ouders zich daar niet aan hielden natuurlijk. Mijn zus en ik hielden ons wel aan onze belofte, we zijn niet aan het roken geraakt. Mijn zus heeft het zelfs volgehouden toen ze in de 'zorg' terecht kwam waar bijna iedereen rookte. Van patiënt tot verzorgende.

 79. avatar
  fi bakker

  Geloof vooral die anti-rokers niet. Ze stoken ondertussen wel je hele buurt grauw met hun slechte hout- en oliekachels. Ook tijdens mistige dagen. Dan zie ik liever een sigaretje/sigaar/pijp in de brand staan. Ruikt nog lekker ook.

 80. avatar
  Peter Bos

  Ik kreeg van mijn moeder altijd een paar sigaretjes mee als ik naar school ging voor in de pauzes, ik was toen een jaar of 12 a 13. Ook het roken in de bioscoop was heel normaal en werd er middels reclames zwaar gepromoot... en ja soms mis ik die tijd nog wel eens.., tegenwoordig worden kapot betutteld. Roken is zwaar in de ban maar we mogen middels reclames in de media nog van harte gok of drank verslaafden worden.

 81. avatar
  RIA Versteeg Heuseveldt

  Maria H ik heb nooit gerookt maar werd wel aangespoord, anders hoorde je er niet bij. Toch nooit gedaan, ik zag het nut er niet van in, inhalen en uitblazen , zonde van het geld. Ben altijd anti rook gebleven. Heb nu erge long en hartproblemen , maar weet dat ik het niet aan mijzelf te danken heb. Geprobeerd gezond te leven.

 82. avatar
  petra scheepers

  ja vroeger in de bioscoop roken heerlijk was dat en als je vriend bioscoop zakken had was dat het summum. zolang geleden nu in het keurslijf van de regering wat een democratie .

 83. avatar
  Wim Almekinders

  Vroeger rookte de meester gewoon in de klas,pijp of sigaret soms een sigaar.Als je jarig was trakteerde je op snoep voor je klasgenoten en een sigaar voor de meester.Later op kantoor rookte ook iedereen.Mijn oudste broer is overleden aan longkanker rookte zware van Nelle zijn vrouw is ook overleden want die rookte mee

 84. avatar
  jan koeman

  Ik was 9 jaar in 1945 toen er weer sigaretten in de winkel te koop kwamen, kocht ik een pakje HERIJZEND NEDERLAND. Wij gingen met 5 jongens bij ons achter op het land roken, na 1 sigaret hadden de meeste jongens genoeg. Een ging kotsen de anderen hoesten en niemand heeft weer gerookt voor hun achttiende.

 85. avatar
  Lex van Boetzelaer

  Gelukkig ben ik nooit voor het roken gevallen. Hoogstens tien sigaretjes heb ik in mijn hele leven gerookt. Ik heb het altijd smerig gevonden. Thuis heb ik het ook niet meegekregen. Mijn moeder stopte voorgoed met roken tijdens haar zwangerschap van mij, omdat ze er zo misselijk van werd. Als kleuter ben ik wel één keer met mijn zakgeld naar het restaurant vlakbij gelopen. Tegen mijn moeder zei ik dat ik even sigaretten ging kopen. Terwijl ik onderweg was, belde zij gauw het restaurant dat ze geen sigaretten moesten meegeven. Tot mijn verbazing zei de verkoper dat ik ze niet mocht hebben, omdat ik daar nog te klein voor was.

 86. avatar
  p dep

  In de middelbare school mocht men roken vanaf het 3e jaar tijdens de pauzes. Hoeveel ik toch niet rookte heb ik toch eens de grote jan willen uithangen in het 2e jaar en natuurlijk betrapt geweest. Heeft mij 4 woensdagnamiddagen strafstudie, pak strafwerk en ook nog 4 weken huisarrest opgeleverd.

 87. avatar
  Monique Kessens-Thomson

  Op de highschool (Canada) hadden we een “smokerig” een ronde plek waar je zat en kon roken tussendoor. De leraars gewoon aan hun bureau. Ik rookte op mijn werk op een bank. Gewoon de klanten helpen en door blijven roken. Bij de dr. kon dat ook in de wachtkamer. Bij een knieoperatie in de jaren 70 mocht ik in mijn bed in het ziekenhuis gewoon roken. Roken op Vliegtuigen, bussen en treinen was gewoon normaal. Ik rookte de 2 keer dat ik in verwachting was in de jaren 80. Beide zonen waren 3 weken te laat en bomen van jongens dus bij mij ging alles prima. Mijn dr. vond het belangrijker dat ik niet gestresst was, beter voor de babies. Dus ik bleef roken en een paar borreltjes was ook te doen. De maatschappij heeft vrouwen gewoon onbeseft een eng verhaaltje verteld zodat wij allemaal stopte met roken. Met al de uncomfortable dingen die gebeuren in zwangerschap ben ik blij dat ik lekker relaxed was. Al de dingen in mijn verhaal gebeurde in Canada waar wij al vieze plaatjes hadden op cigaret pakjes veel eerder in de jaren 70. Het stopte niemand met roken. Je had leuke hoesjes om over een pakje te doen. 50c per pakje. Nu zitten we rond de 10€ en we blijven maar roken. Maar tenminste heb ik genoten van het leven.

 88. avatar
  fietje karekietje

  Toen ik in de hotel&verhuur-was kwam te werken vertelden collega's dat ze vroeger gewoon mochten roken met de was in de buurt. Onvoorstelbaar! Schone was weer verpesten..

 89. avatar

  […] Bernhard werden dan ook regelmatig rokend gezien en gefotografeerd. Het was een totaal andere tijd. Roken hoorde er gewoon bij. En op welk verjaardagsfeestje stond tot in de jaren ’50 geen kistje sigaren of vaasje […]

 90. avatar

  […] Op deze bizarre plekken mocht je vroeger gewoon roken! […]