Ga naar de inhoud

Het veranderende rooklandschap: Belinda en de evolutie van tabak verkoop

belinda

Het is een scene die ooit zo normaal was: een snel pakje sigaretten halen terwijl je boodschappen doet. Maar vanaf dit jaar is dat niet meer mogelijk in Nederlandse supermarkten. De verkoop van tabak, eens een alledaags onderdeel van onze samenleving, ondergaat een drastische transformatie. Lidl stopte als eerste, per 1 oktober 2021, gevolgd door Albert Heijn op 1 januari 2024. En de nieuwe wet die in juli 2024 van kracht wordt, verbiedt elke supermarkt in Nederland om nog (e-)sigaretten te verkopen.

Het einde van een tijdperk

Terug in de tijd, tot 1996 om precies te zijn, was Belinda een alomtegenwoordig Nederlands sigarettenmerk. Herinner je je nog de posters met het iconische Sigarettenmeisje van Belinda die de treinstations sierden? “Blondig van smaak…” stond er trots op de verpakking.

Belinda was razend populair onder Nederlandse vrouwen

Belinda, een ooit zo iconisch Nederlands sigarettenmerk, had in de jaren 40 zijn intrede gedaan en wist snel aan populariteit te winnen in Nederland, vooral onder vrouwen en de welgestelden van die tijd. Het gezicht van Belinda, het ‘Sigarettenmeisje van Belinda’, sierde decennialang de posters op Nederlandse treinstations, naast andere bekende merken uit die periode. Kunstzinnig vormgegeven door de Nederlandse artiest Frans Mettes, waren deze reclame-uitingen niet te missen. Het merk floreerde tot in de late jaren 90, toen het werd overschaduwd door verboden op tabaksreclame en toenemende belastingen op sigaretten, waardoor de populariteit van Belinda gestaag afnam.

Rookte jij vroeger ook Belinda sigaretten?

Sinds haar introductie in 1946 was Belinda een deel van het rookritueel van velen. Maar nu, te midden van toenemende bewustwording over gezondheid en welzijn, evolueren onze perspectieven over tabak. Supermarkten, voorheen prominente verkooppunten, verminderen hun betrokkenheid bij de tabaksverkoop. In 2024 tellen we slechts 4000 sigarettenverkooppunten in vergelijking met de 16.000 in 2021.

Een stap richting verandering

Supermarkten fungeerden als belangrijke distributeurs, met 40% van alle tabaksverkooppunten en 55% van de omzet afkomstig van deze retailreuzen. Echter, het overheidsdoel is duidelijk: tegen 2032 moet de verkoop van tabaksproducten exclusief plaatsvinden in gespecialiseerde winkels.

De beweging is ingegeven door een bredere wens om de toegankelijkheid van tabaksproducten te verminderen en de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Hoewel het einde van de supermarktverkoop een verschuiving markeert, wordt het tabaksverhaal nu anders geschreven – met een focus op gezondere keuzes en een afnemende rol voor tabak in alledaagse winkels.

De tijden van het Sigarettenmeisje van Belinda op de stations zijn voorbij. Uit het oog, maar niet uit het hart, zullen we maar zeggen. Kun jij de campagnes van Belinda nog herinneren?

Meer blogs:

categorieën: Van toen