Ga naar de inhoud

Rok over je broek heen, moest jij dit vroeger ook?

rok

Vroeger mocht je als meisje geen broek dragen op school. Helemaal op katholieke scholen was dit uit den boze. Wie toch een broek wilde dragen, moest hier dan een rok of jurk overheen dragen. Maar ook dit viel niet altijd in de goede orde. Het was in die tijd niet gek dat je als kind naar huis gestuurd werd om je om te kleden. Ga met ons mee terug in de tijd!

Een rok dragen hoort bij het geloof

Vroeger was het op (katholieke) basisscholen verplicht om een rok te dragen. Niet alleen voor op school, maar ook op weg naar school toe. Als je mazzel had, stond je school het toe dat je je op een gure winterdag je op school om mocht kleden. Op het schoolplein stonden dan verschillende kleedhokjes, waar de meisjes hun broek verwisselden voor een rok.

Protest tegen de verplichting

Niet alle meisjes vonden het leuk om er één te dragen. Laat staan elke dag. Verschillende meiden vergaten dan bewust hun rok. Helaas hadden veel scholen rokken op voorraad. Voor alle meiden die er geen droegen, of als je een te kort exemplaar aanhad. Als jouw school dit niet had, werd je gewoon naar huis gestuurd. Of je kreeg een gordijn omgewikkeld!

Knieën op de grond en meten

Wanneer was een rok nou te kort? De onderwijzeres had hier een slimme regel op bedacht. Als je op je knieën zat, moest de rok tot aan de grond komen. Ook mocht je niet met blote voeten in je schoenen. Sokken waren verplicht. Ook dan werd je naar huis gestuurd. Kan jij het je nog voorstellen?

Is een rok niet meer verplicht op klassieke basisscholen?

Op sommige katholieke basisscholen is het nog verplicht om een rok te dragen. Wel is het vaak de keus van het kind/ en of de ouders geweest om naar zo’n school toe te gaan. Vroeger was dit niet het geval, dan moest je hoe dan ook in een rok naar school toe. 

Meer blogs:

Reacties 18

 1. avatar
  ellen berkhout

  jazeker, zelfs geen rok over de broek, omkleden in de garderobeafdeling,waar je overigens best te kijk stond.

 2. avatar
  ada weerdenburg-kompier

  Ja Ik zat bij de nonsense op school . Broek aan en rock in je tas. Buiten op straat werd die aangetrokken.

 3. avatar
  Odiel/Odilia Vaes-Göhringer

  Odilia Vaes 1966-1972 op de Mariaschool, Nieuwstraat, Breda Inderdaad een rok over de broek, altijd sokjes aan in de zomer en blote schouders in de zomer waren ook taboe. Mijn vriendinnetje werd naar huis gestuurd, omdat ze een mouwloos zomerjurkje droeg.

 4. avatar
  Cornelis van Nijkerk

  Bij ons op school, De Oranje School in de Tolstraat in Amsterdam werden niet alleen de meisjes aangesproken op een spijkerbroek, ook jongens die daarin een brede riem hadden moesten die afdoen, en, zoals ik nagels in mijn spijkerbroek had gedaan moest naar huis een 'nette' broek aantrekken. Hoe je het ook bekijkt met de ogen van nu, je ging gewoon !

 5. avatar
  Anna Michielen

  Ik had een aangepaste (hoge) schoen en in die tijd werd een beperking/handicap niet zo geaccepteerd zoals nu. Dat moest verborgen blijven. Ik moest dus altijd een veel te wijde (nu jogging-) broek aan met elastiek aan de onderkant. Ik wilde zo graag rokjes en jurkjes aan. Na mijn amputatie, op eigen verzoek. Kon ik normale, leuke schoenen aan en jurkjes! Sindsdien heb ik een schoenen en jurken "tick". :)

 6. avatar
  ineke deboone

  Dat was volgens mij alleen op een rooms-katholieke school zo dat niet in broek mocht komen.

 7. avatar
  Marijke Linden

  Wij moesten op de huishoudschool waar een non aan het hoofd stond een rok over de broek dragen. Dit was in Deventer.

 8. avatar
  R Igna

  Op reformatorische scholen geldt deze regel nog steeds.

 9. avatar
  Helena Toren

  Ja, ik weet nog dat mijn moeder me een rok over mijn lange broek liet dragen op koude dagen. Dat moest toen. Ik was 6 jaar en zat op een openbare lagere school in Langedijk. He was mijn broer's broek, mijn moeder vermaakte zijn broeken voor mij, hij was 4 jaar ouder, de knieën zaten er nog in. En dan naar school op klompen, de sneeuw hoopte op onder de klompen, je moest ze aldoor afschrapen. In de zomer werd een meisje naar huis gestuurd omdat ze geen schoenen aan had. Ze kwam uit een heel arm gezin. Ik droeg sokken tot en met mijn 12e jaar.

 10. avatar
  Ina Inge Nijhuis Herwig

  Op de ULO waar ik zat, in Lekkerkerk, mocht je ook geen broek aan, ondanks de kou die wij leden als we met de fiets en het pontje naar school gingen. Vooral het hoofd der school hield daar nogal aan vast. Ik zie NOG zijn gezicht toen een klasgenote met een tuniekpak op school kwam. Daarna was het hek van de dam.

 11. avatar
  Franke Waterlander

  Hoi Ilse , op de foto van met rokje over de broek staat een scooter afgebeeld , merk : MV . bestaat deze tweewieler nog , ik zoek zo,n exemplaar . Gr . Franke

 12. avatar
  fi bakker

  Een MV Agusta Pullman 125 cc?

 13. avatar
  Ria Jongeneel-Lubbers

  Ja ik moest ook een rok over de lange broek aantrekken. Je zag toen niet anders...

 14. avatar
  Hanny Vahrmeyer

  IK zat van 1967 tot 1971 op de 4de Christelijke Nijverheidsschool voor meisjes. Mocht ook geen lange broeken dragen. Ik droeg ook wel een tuniekpak. Eind "69 zei de directrice dat het wel mocht met lange broeken aan op school.

 15. avatar
  Ingrid Verhoeven

  Ik zie geen broek onder de rok maar ik weet het nog ,dat ging van de kerk uit net als tegenwoordig de doekjes bij moslima’s we zijn geen haar beter Ingrid

 16. avatar
  Ingrid Verhoeven

  De afbeelding bij broek onder de rok ,daar staat een brommer geen scooter Ingrid

 17. avatar
  Berta de Keizer-Vink

  inderdaad.. een rok over de broek want een broek was inderdaad verboden op school, belachelijk gewoon, het was zó koud op de fiets, vooral in het hartje van de winter... afzien hoor..

 18. avatar
  Annette Bosklopper

  Ik mocht in de winter niet in lange broek op de huishoudschool komen, dus een rok over je broek. De broek mocht pas weer aan als je naar huis ging. Is nu niet meer voor te stellen. Groet Annette Bosklopper