Ga naar de inhoud

Zo zag ‘hip’ er begin jaren 70 uit!

Update:
hip

Wat ik hier aan heb, droeg ik niet iedere dag, het sjaaltje om mijn hoofd zelfs bijna nooit, want in die tijd had iedere zichzelf respecterende jonge vrouw henna-rood haar, ik dus ook (“mijn originele haarkleur”). Dat was nog een heel gedoe, je lange haar kleuren met henna. Wie daar nog herinnering aan heeft, weet daar alles van.

Hennapoeder in je haar

Je maakte een papje, een soort modder, van het hennapoeder. Dat papje smeerde je dan in je haar. Meteen na het smeren goed de handen wassen, want die kleurden al meteen rood. En met zulke rode handen kon je niet beweren dat je henna-rood haar van jezelf had.
Dat papje moest dan een uurtje inwerken. Ondertussen moest je goed uitkijken dat er geen klodders naar beneden vielen, bijvoorbeeld op je witte bloes van kaasdoek, want die vlek kreeg je er nooit meer uit. Dan, na een hele tijd, de modder uit je haar spoelen. Dat werd uiteraard een enorme smeerboel. Maar het resultaat mocht er zijn (vonden we toen). Tegenwoordig zie je nog wel eens overjarige hippies met henna-rood haar, maar dat is – letterlijk – een uitstervend fenomeen.

En de mannen dan?

Ook die gingen fantasievol en hip gekleed. Blouses met wijde mouwen en borduursel. Ook vaak spiegeltjes en kraaltjes erop geborduurd. Een Afghaanse jas met bontrand, ook al was het buiten 30 graden. Een broek met wijd uitlopende pijpen in alle kleuren van de regenboog. En zelfgebreide truien en vesten van zelfgesponnen schapenwol. Sandalen aan de voeten, dat kon toen nog.
Lang haar, uiteraard, soms ook henna-rood. Kaasdoek was een veelgebruikt materiaal voor blouses. Dat was niet duur, een beetje doorzichtig, lekker luchtig en best mooi. Helaas was een nadeel van die stof dat ie ontzettend kromp in de was. De zelfgebreide schapenwollen truien kon je maar beter ook niet wassen. En – als je dat toch deed – vooral niet in de wasdroger drogen, want dan hield je een poppentruitje over.
Het was een leuke tijd, op modegebied. Fantasierijk en gedurfd. De mannen droegen bijvoorbeeld ook kralensnoeren, hangers en armbanden.

Wat die jurk betreft: die deed ik wel eens aan naar een feestje. Niet te vaak, want: ‘Daar heb je haar weer in die jurk’, dat wilde ik natuurlijk niet!
Was jij ook hip, begin jaren 70? Heb je nog foto’s? Laat maar zien: ‘oma vertelt’.

categorieën: Jaren 70 Mode

Reacties 15

 1. avatar
  Ireen Bode Bode (Ragetli )

  Zelfs voor mijn dochter van toen 4 jaar had ik een afgaanse jas gekocht. Ik heb hem nog en hij stinkt nog net zo als toen. En de de jurk van Indiakatoen hangt ook nog in de kast. De kinderen hebben hem wel eens voor een verkleedfeest gebruikt toen ze al flink wat ouder waren.Ik pas er niet meer in helaas, maar leuk was hij wel. En over je spijkerbroek in de winter gebreide beenwarmers. Vind ik wel jammer dat die er niet meer zijn , want het zat heerlijk warm , zeker met schaatsen.

 2. avatar
  Mary D. Veenis

  Waren ze er nog maar, die mooie India-jurken! Ik heb er ook een bewaard maar ook ik pas hem niet meer (het bovenstukje tenminste, de rest is wijd, dus daar kan heel veel in/onder). Ook die beenwarmers heb ik nog, zelf gebreid van zelfgesponnen schapenwol die ook nog zelf geverfd was met natuurlijke materialen. Ik kan ze niet wegdoen, ze zijn nog steeds zo mooi! Misschien ga ik ze wel inlijsten....

 3. avatar

  Die beenwarmers heb ik nu weer gezien bij een modeshow. Zijn weer helemaal actueel.!

 4. avatar
  els van houten

  ik had zo’n prachtige bloes ervan. nu onbegrijpelijk dat ik hem heb weggedaan

 5. avatar
  archi(bald) volborth

  Leuk stukje dat wat herinneringen naar boven brengt uit de tijd dat ik nog veel met m'n kleding bezig was. Maar ik was in die tijd waarschijnlijk van een andere stroming, want ik droeg in die tijd veel jeans (toen nog spijkerbroek) en ribbroeken met rechte pijp, en een T-shirtje erboven. Verder ook spijkerhemden en spijkerjekkies en als het wat frisser was, kwam het leren jekkie uit de kast. Veel last van de kou had ik in die tijd niet of nauwelijks. Aan de voeten altijd gympen (tegenwoordig sneakers) of hoge laarzen. Jammer genoeg heb ik geen foto's meer uit die tijd, de paar die ik had zijn in de loop der decennia bij diverse verhuizingen verdwenen.

 6. avatar
  Jan Schwachöfer

  Wasdroger? In begin jaren 70?

 7. avatar

  Jazeker. Ik deed mijn trui in een wasserette in de droger, dat was in 1969 of 1970, ik had toen vakantiewerk in De Koog op Texel en daar stond die wasserette, voor een supermarkt. Met wasdroger.

 8. avatar
  els van houten

  is waar ook, iig in de wasserette

 9. avatar
  benno barkel

  meelopertje

 10. avatar
  Annet Tappel

  Leuk om te zien ik droeg veel soulbroeken grote plateau hakken mooie tijd Mijn moeder vond het verschrikkelijk hoe ik er bij liep maar het was maar een fase maar toch een leuke tijd

 11. avatar
  Johan Beeuwkes

  Een Dave Berry broek. Wijde pijp en grote ruit. Brede riem. Gele en rode sokken. En natuurlijk onze Pukkel, waar je boeken in kapot gingen, een legerponcho en legerjack uit de Dump in Koog aan de Zaan. Hela-Hola...

 12. avatar
  Hinke Punter

  In 1975 kreeg ik verkering en op onze verloving foto droegen we uniesex . We hadden een zwarte stretch broek met wijde pijpen met daarop een batik overhemd met een pullover. Mijn vriend toen, nu al 43 jaar mijn man, had schoenen met blokhakken aan. Ook was een leren jasje en de spijkerbroeken vooral met wijde pijpen in.

 13. avatar
  Cecile Groot

  'De zelfgebreide schapenwollen truien kon je maar beter ook niet wassen. En – als je dat toch deed – vooral niet in de wasdroger drogen, want dan hield je een poppentruitje over.' Wij hadden rond 1970 zelfs nog nooit van een wasdroger gehoord.

 14. avatar

  Ik dus wel, en ik weet uit eigen ervaring dat zo'n trui, behalve droog, klein en zo hard als een plank werd...

 15. avatar
  els van houten

  nee, bestond die al?