Zo zag ‘hip’ er begin jaren 70 uit!

Zo zag ‘hip’ er begin jaren 70 uit!. Uitgelichte afbeelding

Wat ik hier aan heb, droeg ik niet iedere dag, het sjaaltje om mijn hoofd zelfs bijna nooit, want in die tijd had iedere zichzelf respecterende jonge vrouw henna-rood haar, ik dus ook (“mijn originele haarkleur”). Dat was nog een heel gedoe, je lange haar kleuren met henna. Wie daar nog herinnering aan heeft, weet daar alles van.

Hennapoeder in je haar

Je maakte een papje, een soort modder, van het hennapoeder. Dat papje smeerde je dan in je haar. Meteen na het smeren goed de handen wassen, want die kleurden al meteen rood. En met zulke rode handen kon je niet beweren dat je henna-rood haar van jezelf had.
Dat papje moest dan een uurtje inwerken. Ondertussen moest je goed uitkijken dat er geen klodders naar beneden vielen, bijvoorbeeld op je witte bloes van kaasdoek, want die vlek kreeg je er nooit meer uit. Dan, na een hele tijd, de modder uit je haar spoelen. Dat werd uiteraard een enorme smeerboel. Maar het resultaat mocht er zijn (vonden we toen). Tegenwoordig zie je nog wel eens overjarige hippies met henna-rood haar, maar dat is – letterlijk – een uitstervend fenomeen.

En de mannen dan?

Ook die gingen fantasievol en hip gekleed. Blouses met wijde mouwen en borduursel. Ook vaak spiegeltjes en kraaltjes erop geborduurd. Een Afghaanse jas met bontrand, ook al was het buiten 30 graden. Een broek met wijd uitlopende pijpen in alle kleuren van de regenboog. En zelfgebreide truien en vesten van zelfgesponnen schapenwol. Sandalen aan de voeten, dat kon toen nog.
Lang haar, uiteraard, soms ook henna-rood. Kaasdoek was een veelgebruikt materiaal voor blouses. Dat was niet duur, een beetje doorzichtig, lekker luchtig en best mooi. Helaas was een nadeel van die stof dat ie ontzettend kromp in de was. De zelfgebreide schapenwollen truien kon je maar beter ook niet wassen. En – als je dat toch deed – vooral niet in de wasdroger drogen, want dan hield je een poppentruitje over.
Het was een leuke tijd, op modegebied. Fantasierijk en gedurfd. De mannen droegen bijvoorbeeld ook kralensnoeren, hangers en armbanden.

Wat die jurk betreft: die deed ik wel eens aan naar een feestje. Niet te vaak, want: ‘Daar heb je haar weer in die jurk’, dat wilde ik natuurlijk niet!
Was jij ook hip, begin jaren 70? Heb je nog foto’s? Laat maar zien: ‘oma vertelt’.

SchoolBANK redacteur Marianne avatar

SchoolBANK redacteur Marianne

Marianne Wintermans-Koster (1950). Houdt van dieren, lezen, koken, gras maaien en… schrijven. Organiseert graag vegetarische etentjes voor familie, vrienden en bekenden. In augustus 2020 geeft uitgeverij Boekscout haar eerste boek Weg van huis uit. Heeft er al heel wat levensjaren op zitten maar haar geheugen is (nog) prima. Gaat zo maandelijks mogelijk uit haar geheugen putten voor een verhaaltje ‘uit de oude doos’. Wenst de lezers veel herkenning en/of verwondering bij het lezen van haar blogs.

Reacties 10+
Cecile Groot avatar
Cecile Groot

2020 M11 10 15:25:15

‘De zelfgebreide schapenwollen truien kon je maar beter ook niet wassen. En – als je dat toch deed – vooral niet in de wasdroger drogen, want dan hield je een poppentruitje over.’
Wij hadden rond 1970 zelfs nog nooit van een wasdroger gehoord.

Ik dus wel, en ik weet uit eigen ervaring dat zo’n trui, behalve droog, klein en zo hard als een plank werd…

Hinke Punter avatar
Hinke Punter

2020 M11 4 23:15:47

In 1975 kreeg ik verkering en op onze verloving foto droegen we uniesex . We hadden een zwarte stretch broek met wijde pijpen met daarop een batik overhemd met een pullover. Mijn vriend toen, nu al 43 jaar mijn man, had schoenen met blokhakken aan.
Ook was een leren jasje en de spijkerbroeken vooral met wijde pijpen in.

Johan Beeuwkes avatar
Johan Beeuwkes

2020 M11 4 21:52:14

Een Dave Berry broek. Wijde pijp en grote ruit. Brede riem. Gele en rode sokken. En natuurlijk onze Pukkel, waar je boeken in kapot gingen, een legerponcho en legerjack uit de Dump in Koog aan de Zaan. Hela-Hola…

Annet Tappel avatar
Annet Tappel

2020 M11 4 15:32:01

Leuk om te zien ik droeg veel soulbroeken grote plateau hakken mooie tijd
Mijn moeder vond het verschrikkelijk hoe ik er bij liep maar het was maar een fase maar toch een leuke tijd

benno barkel avatar
benno barkel

2020 M11 4 09:44:10

meelopertje

Jan Schwachöfer avatar
Jan Schwachöfer

2020 M11 3 23:20:56

Wasdroger? In begin jaren 70?

Jazeker. Ik deed mijn trui in een wasserette in de droger, dat was in 1969 of 1970, ik had toen vakantiewerk in De Koog op Texel en daar stond die wasserette, voor een supermarkt. Met wasdroger.

?