Ga naar de inhoud

De eind groep 8 musical en muziek maken

Update:
musical

Ik weet eigenlijk niet of het in onze tijd al de gewoonte was om eind groep 8 een musical op te voeren. Weten jullie dat misschien nog?

Wij deden het wel, dat weet ik nog goed. Of eigenlijk: het was geen echte musical. Het waren allemaal verschillende stukjes, korter en langer, die we opvoerden. Achteraf heel slim van onze meester: zo had je ook geen gedoe wie de hoofdrol kreeg enzo.

Ik heb in mijn lagere schooltijd enorm geboft met onze hoofdmeester. Hij was dol op zingen, gitaarspelen en plezier maken. Hij kon alle klassen in de aula zetten, zijn gitaar pakken en dan zongen we de halve middag.
Het lied alouette gentille alouette zal ik nooit meer vergeten. Zoals je in het YouTube filmpje kan horen is dit een herhaalliedje. De voorzanger zingt “et le nez” en de groep antwoord “et le nez !”

 

Het was in feite een peuterliedje om kindjes de namen van de verschillende lichaamsdelen te leren, maar meester P maakte er heel andere en heel gekke dingen van. Nog altijd kan ik me herinneren, dat hij vrolijk zong: Alouette, geef me een sigaret! En dat een hele aula vol kinderen hem blijmoedig nazong: “Geef me een sigaret!”
Ach ja, in die tijd rookten meesters ook nog gewoon in de klas, terwijl wij zaten te zwoegen op ons dictee.

Terug naar de muziekles

Ergens, ik zal in klas 5 gezeten hebben, zaten er in de noodschool naast ons mooie nieuwe schoolgebouw, een paar klassen van de gereformeerde school (wij waren openbaar). Het kan ook een Nederlands Hervormde school zijn geweest, daar wil ik vanaf wezen.
Waar het op neerkwam was dat we van verschillende ‘geloven’ waren. En dus scholden we elkaar uit.
Onze beiden bovenmeesters zetten alle klassen in de aula, pakten beide hun gitaar en we zongen, een middag lang! Geloof het of niet, de ruzietjes waren verleden tijd.

En jij? Had jij ook zo’n malle en muzikale meester?

categorieën: Op school

Reacties 12

 1. avatar
  angela Heuten

  Ik weet nog een dat we op school demuzical

 2. avatar
  angela Heuten

  Ja ik herinder me nog Het kale kopen huis Waar het lied bom bom neutroone bom grote mensen zijn zo dom weet gezongen

 3. avatar
  Eldo Burgers-Gockinga

  Nee wij hadden geen musical, wel bonte avond op kamp. Dat vlak voor de schoolvakanties was

 4. avatar
  Ginie Modderman

  Ik weet nog wel dat we een afscheidsfeest hadden en liedjes zongen. We hadden een lied van Willeke Alberti mijn dagboek en die hadden de juffen een afscheidslied van gemaakt was erg mooi.

 5. avatar

  Het was 1966 toen ik in groep 8 v.d. lagere school zat (nu basisschool). Van een schoolmusical had toen nog niemand gehoord bij ons op school en het was dan ook niet gangbaar. Wel hadden wij de laatste 3 klassen dezelfde leraar en dat was een fijne man. Hij leerde ons in de zesde klas (nu groep 8) al liedjes in vreemde talen. Ik kan de teksten uit 'sur le pont d' Avignon', 'you are my sunshine', 'Summertime' uit Porgy&Bess en het wiegenlied van Brahms ( guten abend, gut Nacht...) nog steeds woord voor woord meezingen. Je vergeet dit nooit volgens mij.

 6. avatar
  Yvonne Bollinger

  Weet nog wel dat we een lied zongen op de melodie van "M'n eerste meisje van de zangvereniging" Dirk Witte; Ik denk nog altijd, met wat weemoed aan m'n eerste, m'n eerste schooldag op die fijne Spartaschool, van Aap, Noot, Mies, Wim, Zus en Jet, O, wat werd er die dag toch goed opgelet!

 7. avatar
  Marjolein Molenaar Staal

  In 1960, afscheid van de' lagere school', Rotterdam, was er helemaal niets! Ook geen kamp o.d. Deze week bij de schoolmusical van kleindochter geweest. Wat een feest ! Ontroerend, geweldig gespeeld, en wat een fijne herinnering voor alle leerlingen en hun familie.

 8. avatar
  sandra willeboordse

  Begin jaren 70 nam ik afscheid van de lagere school en deden we het songfestival. Er traden steeds andere kinderen op met hun favoriete liedje. Ik hield van cabaret en de liedjes, de interesse in popmuziek kwam later, en ik koos voor het liedje 'Halleluja Kameraden' van Adèle Bloemendaal. In mijn eentje met een tamboerijn voor een zaal vol ouders van andere kinderen. Overigens was er in die tijd geen begeleidende muziek bij!

 9. avatar
  marjo Santhuizen

  Wij hadden ook zo'n meester op school. Meester Molenaar was heel muzikaal en schreef zeff wat je nu musicals zou noemen. In 1956 toen ik van de lagere school ging heb ik in zo'n musical meegespeeld. Het was de eerste keer dat zo'n musical compleet met zang en dans plaats uitgevoerd werd

 10. avatar
  Yvonne Janssen Janssen

  1970 einde lagere school en jawel hoor 6 jaar lagere school afgelopen met een musical. Reuze spannend, zenuwachtig voor het optreden ook al zat ik alleen maar in het koor en had ik 2 gesproken zinnetjes. Maar het was een prachtige tijd samen alles voorbereiden. Ik kan de liedjes zelfs nu nog deels zingen.

 11. avatar
  Wilko Mulder

  Daar deden wij niet aan in de 6e klas lagere school. Wel werd op de laatste schooldag de inboedel op stelten gezet.

 12. avatar
  Hans Kottier

  In 1968 deden wij een toneelstuk. Dus een beetje soort musical, maar zonder liedjes.