Ga naar de inhoud

Had jij vroeger op je slaapkamer ook zo’n retro wandrek?

Update:
steekwoorden

Retro Tomado Wandrek 1958

Wie had er nou niet op zijn slaapkamer een Tomado boekenrek?
Je weet wel in de kleuren zwart, geel, rood en blauw.  Met feesten en partijtjes, op verjaardagen en met Sint Nicolaas kon je ‘uitbreiding’ als cadeautje krijgen. Een plankje erbij.  En dan kon je mooi weer verder doorgaan met  uitbreiden. Weet je trouwens waar de naam Tomado vandaan komt? Hier komt ‘ie: Van der TOgt Massa Artikelen DOrdrecht = TOMADO.

Wederopbouwperiode na WO II

Vraag het je moeder, tante of oma, bijna allemaal weten ze dat Tomado staat voor degelijke huishoudelijke artikelen uit eind jaren vijftig, zestiger jaren van de vorige eeuw. Het zeer populaire boekenrekje van ijzer en draadstaal is in 1958 ontworpen door Adriaan Dekker. Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouwperiode waarin Tomadoproducten symbool stonden voor het nieuwe moderne huishouden. De vrolijk getinte kleuren in wit, zwart, rood, geel en blauw doen denken aan de creaties van Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. Het zijn echte collector’s items. Weleens gehoord van een – flessenlikker-  of een – flessenuitdruiper-?

Die worden tegenwoordig nog maar sporadisch gebruikt, maar dat was vroeger wel anders. ‘Zuinigheid met vlijt bouwde huizen als kastelen’ placht mijn oma te zeggen ‘en wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’ was meestal haar volgende reactie.

Feest der herkenning

In Amsterdam West staat een museumwoning tussen de Burgemeester de Vlugtlaan en het Gerbrandypark die volgens het aloude adagium ‘Het Nieuwe Wonen’ anno 1955 geheel in stijl is ingericht. Alleen al het bekijken van de maisonettewoning is een waar ‘feest der herkenning’. De eerste reactie van bezoekers is meestal: ‘Het is alsof ik vroeger bij mijn oma binnenstap’! Wolkjespannen, Douwe Egberts wandkoffiemolen, Tomado wandrek, wasketel op het fornuis. Geen badkamer of douche maar een lavet om je in te wassen. Geen centrale verwarming maar een ouderwetse  kolenkachel op antraciet Nootjes 4 gestookt. En geen koelkast maar een vliegenkast. En ga zo maar door. Je raakt er niet uitgekeken. Terug in de tijd zonder tijdmachine.

Retro design

Het originele boekenrek van Tomado uit 1958 is in 2012 opnieuw in productie genomen en wordt gezien als een (retro) designproduct van een Nederlands huishoudelijk artikel. In Het Van Eesteren Museum Paviljoen aan de Sloterplas Noordzijde hangt een Tomado Wandrek aan de muur. De Woninggids laat u graag de Museumwoning van binnen zien met de nodige tekst en uitleg.

Wil jij graag meedoen aan ‘walking on memory lane? Plaats een leuk verhaal over de Tomadoproducten die vroeger bij jou thuis hingen in de reacties. En stuur een jeugdfoto met één van deze producten naar team@schoolbank.nl

Inzending Lucy
wandrek    wandrek

Inzending Els
wandrek

De leukste inzending krijgt van mij een uitnodiging voor een persoonlijke rondleiding in Het Van Eesteren Museum Paviljoen.

 

SchoolBANK redacteur Henk Haan 

wandrek

categorieën: Huishouden

Reacties 121

 1. avatar
  Will Lankhorst

  Ja hoor! Natuurlijk had ik ook zo'n wandrek op mijn slaapkamer. Leuk deze hernieuwde kennismaking. Ik was het apparaat allang vergeten. Bij mij stond hij vol met leesboeken.

 2. avatar
  Aly Berghuis

  Ja leuk,wat was ik trots op m'n Tomadorekje...stond vol met meisjesboeken..Joop ter Heul,Billy Bradley,Pitty en Leni Saris...

 3. avatar
  Len van Schaijk

  Heb die rekjes nog steeds, maar alleen wit geverfd..voor de kleinkinder-kamer..

 4. avatar
  Ruud Kiburg

  Ja inderdaad met het platenrekje voor singels er ook nog bij.

 5. avatar
  Ingrid van Nimwegen

  Mijn zusje en ik deelden een slaapkamer. Zij had aan de ene kant zo’n rekje met 2 of 3 planken en ik aan de andere kant van de slaapkamer volgens mij. En er zaten geloof ik ook nog laatjes in?

 6. avatar
  Bart van Dam

  Je hing daar hangend. Vulde je met wat ik had. De kleur bleef tot nu

 7. avatar
  Klaasje

  Ja, ik had er ook één! Voor zover ik mij herinner hadden mijn planken allemaal dezelfde kleur. Mijn boeken stonden erop natuurlijk, en aan de zijkant hingen wat leuke kaarten e.d.. Op een nacht werd mijn slaap wreed verstoord, het hele "sootje" stortte naar onderen. Je wilt niet weten hoe snel mijn vader naast mijn bed stond. Daags daarna heeft hij het rek toch beter aan de muur bevestigd.

 8. avatar
  ankie rodenburg

  1956 - eindelijk naar de middelbare school - Nijmeegs Lyceum !! en naar een grote kamer, die daarvoor door mijn oudere broer bewoond werd. mijn vader vond, dat daar een nieuw "interieur" op z'n plaats zou zijn : een Pilastro boekenrek met bijpassende tafel en stoel in zwart en geel. gebruikt tot ik uit huis ging in 1962. waar het rek toen gebleven is ?? helaas geen idee .......... als ik het wist, was hij nu naar mijn kleinzoon gegaan............

 9. avatar
  Jos

  Eerst had mijn zus dat rek en later kwam het bij mij terecht. Het hangt nu bij mij in de berging met mijn wasmiddelen er op. Mijn man had het rek met teakhouten planken

 10. avatar
  Loes Harmse

  O ja dat herken ik zeker. Hij hing in een hoekje van de kamer. Met een groot onderblad en een soort rekje erin. Ik maakte er altijd mijn huiswerk aan. Prachtig. Heb er heel veel plezier aan gehad. Ook knutselde ik er veel aan. Die hoek van de kamer was mijn domein. Eigen kamer hadden we in die tijd niet. Jammergenoeg heb ik er geen foto meer van. Is ondertussen wel meer dan 45 jaar geleden.

 11. avatar
  Thea

  Ja, zo' n rekje had ik ook, maar geen camera om er een foto van te maken. Voor altijd in mijn geheugen, 😉

 12. avatar
  Suze van Elburg

  Ook ik had zo een rekje één plankje met een spiegel erboven als make-up plankje de ander stonden boekjes en prullaria op.Zo leuk met verder een rieten tafel met glas plaatje en twee rieten stoeltjes.

 13. avatar
  P.M. Rijssemus

  Ik had en heb nog steeds dat Tomado rekje. Ik heb er zelfs nog een foto van, waar ik in mijn slaapkamertje in mijn pyjama,trots bij het rekje sta. Mijn rekje heeft mahoniehouten planken. Vele jaren gebruikt, nu ligt hij op zolder,te wachten dat ik hem weer ophang....

 14. avatar
  Elja Burghout

  Ja, die had ik ook op mijn kamer. Er lagen zoveel boeken en spulletjes op, dat op een nacht alles naar beneden viel, gelukkig niet op mijn hoofd maar wel op de benen. Je hebt in iedergeval wat aan je nacht, ipv slapen puinzooi opruimren 😁

 15. avatar
  Margo Jansen

  Wij hadden van die rekken in de woonkamer. Een hele wand vol met boeken. Mijn vader was lid van een boekenclub genaamd de Lanteernreeks. Ik zie het nog zo voor me.

 16. avatar
  Gabe Dousma

  Jazeker ik had in de sixties ook zo een met zelfs een schrijfblad er aan en een rekje voor spulletjes

 17. avatar
  Gerda van de bult

  Die van mij hing vroeger op mijn slaapkamer Toen is hij met mijn ouders verhuisd. Die zijn nu overleden. Nu komt hij bij ons in de huiskamer mijn man heeft hem zwart gespoten nostalgie

 18. avatar
  Eddy van Alphen

  Het rekje hangt nu in mijn schuur, met diverse spullen er op. Dus ik gebruik hem nog steeds.

 19. avatar
  Hans van Herwijnen

  Inderdaad , ik had ook zo'n Tomado wandrek aan de muur met verschillende kleuren planken , dit brengt mij echt weer terug in de tijd dat ik 10 a 12 jaar oud was ( 61 a 63 ). Heb in al die tijd vader , 2 broers en een zus verloren , maar ik ben zo verschrikkelijk blij met wat ik nu heb , mijn moeder leeft nog ( mankeert helemaal niets 94 ) 2 zoons met hele lieve schoondochters , twee kleinkinderen , waar ik mijn geluk niet mee op kan . eigenlijk wil ik 150 jaar oud worden , ik ben zo bang dat ik teveel mis , dus er is altijd tijd tekort. Ik doe er echt alles aan aan , samen met mijn vrouw om zolang mogelijk te mogen genieten van deze spaarzame momenten.

 20. avatar
  Heiko Pentenga

  Nee wij deden aan Pilastro

 21. avatar
  ieke

  Ja ik had inderdaad zo'n wandrek op mijn slaapkamer..... grappig

 22. avatar
  Marian de Vries

  Ja wij hadden ook van die rekken op onze slaapkamers, maar geen foto's van Ook geen speciale herinneringen aan, dus leuker kan ik het niet maken 😉

 23. avatar
  Ineke Wensveen

  Ik had ook zo rekje op mijn kamer, maar de onderste plank was breder. dat was om te schrijven. Ik had het zelf gekocht, van mijn eerste verdiende geld. Ik werkte toen bij Reesink, deze firma verkocht ze. Het was iets beschadigd. Ik kon het met korting kopen. Daarna heeft het gehangen in de kamer van onze oudste dochter. Voor mijn andere dochter heb ik een kleiner formaat gekocht. Die kwamen later in de handel. Toen wij gingen verhuizen heb ik ze verkocht aan een oma, voor haar kleinzoon. Ik heb daar nu wel spijt van. Maar ja.

 24. avatar
  Sibrand Nijhuis

  Vanaf 1948 werkte mijn vader bij TOMADO. Eerst in de vestiging Zwijndrecht en vanaf 1955 in Etten-Leur. Dat resulteerde in een verhuizing naar Etten-Leur. Een halve straat werd bevolkt met TOMADO-kader. Mijn vader leidde de afdeling waar klein montagewerk werd verricht en een inpakafdeling waar alle producten werden ingepakt. In ons huis kwam je overal en altijd TOMADO-artikelen tegen. In de jaren zestig traden veel oudere neven en nichten in het huwelijk en wanneer mijn ouders waren uitgenodigd werd steevast een snelkookpan aan het paar cadeau gedaan. Mijn vader werkte over om die pan te kunnen bekostigen. In 1964 ging ik naar het voorgezet onderwijs. Mijn kamer werd voorzien van een bureau; het was een verjaardagscadeau. Tijdens de traditionele Sint-Nicolaasviering dat jaar mocht ik mijn eerste boekenrek uitpakken: uiteraard een TOMADO-exemplaar. De startersset werd in de daarop volgende jaren uitgebreid. Gedurende de jaren zestig en zeventig bezat mijn vader één fototoestel: de Voigtländer Perkeo en tevens het enige toestel in huis. Tijdens hoogtijdagen en vakanties werden foto's gemaakt van zorgvuldig gekozen momenten. Een foto van een slaapkamer met een boekenrek vol met studieboeken was geen onderwerp en ontbreekt dus bij dit relaas. Het TOMADO-boekenrek is een onderdeel van mijn jeugd evenals zeil op de vloer, matten kloppen, kolen scheppen en schepijs voor een stuiver.

 25. avatar
  Ine

  Ik heb nog wel zo,n rek ,epe paar jaar geleden gekocht ,bij blokkef

 26. avatar
  Carry van Amstel

  Ik had ook zo’n rekje. Ik kreeg het van mijn buurvrouw als beloning om niet van de trap te springen (ik sprong nl van de bovenste tree tot naar beneden. We woonde op 2 hoog in Amsterdam.

 27. avatar
  Mary Schippers

  Ik had het rekje als klein meisje op mijn kamer in zwart, rood en geel. Heb er helaas geen foto van, maar heb vorige week het rekje in het wit gekocht en het hangt nu in mijn hobbykamer. Stukje nostalgie uit mijn geboortejaar!

 28. avatar
  Jan Statucki

  Ja deze had ik ook in mijn slaapkamer op Vrieheide hamgen hahaha en het leuke is dat ik hem nu nog altijd in mijn garage heb hangen.

 29. avatar
  Co Polling

  Ja hoor en het hangt nog steed aan de muur. Het is helemaal meeverhuisd uit Nederland naar Zuid Afrika, 60 jaar geleden.

 30. avatar
  J. T. Westerhof Palmbergen

  Op mijn rek stond in mijn jeugd in de vijjftiger jaren mij grootste bezit. Mijn boeken. Nu 60 jaar later siert een origineel tomadorek mijn nieuwe keuken. Iedereen die het ziet herkent het. Wie had het niet.... Ik heb het weer. 😊

 31. avatar
  Piet S

  Ik had vijf van die rekjes. Nam ze ergens in de jaren 70 over op de tweedehands markt. Vormden samen een mooie boekenwand en waren gemakkelijk te verhuizen. Want ik verhuiste ze wel 8 keer keer. In de laatste 3 huizen stonden ze niet meer in de woonkamer maar op zolder, die ingericht was als studeerkamer. Bij de laatste herinrichtingvan mijn zolder, 3 jaar geleden, heb ik ze weggedaan. Ze pasten niet meer in het nieuwe plan.

 32. avatar
  Arend Jan Huiskamp

  Nee,Ik had het wat oudere en "luxere" PILASTRO. Wij gebruikten het ook op onze eerste "zolder inwoning " 1964 in Rotterdam

 33. avatar
  Leoni Schouten

  Ja ik had ook zo'n rek, maar er is geen foto van gemaakt. Ik bewaarde er vooral mijn ULO schoolspullen in.

 34. avatar
  Ernst Laqueuille

  Het zal in de zomer van 1959 geweest zijn (ik was net 12 jaar geworden) toen mijn vader met zo'n rood- en geel gekleurd Tomado wandrek thuiskwam voor mijn kamertje. Het moest natuurlijk meteen opgehangen worden en dat staat me nog helder voor de geest. Eerst de plaats bepalen en de boorgaten uitmeten, met een waterpas. Toen gaten maken in een steense muur uit 1898, kei- en keihard dus! In die tijd waren er nog geen elektrische klopboren zoals nu, maar je moest met de ene hand een stalen klopboor van ca. 10 mm langzaam rondraaien terwijl je er met de andere hand met een moker op sloeg. En dat in keiharde stenen. Er waren geen pluggen en schroeven meegeleverd, zoals nu wel het geval is. Het doe het zelven stond nog in de kinderschoenen en was net uit Amerika overgewaaid. Na een hoop gehamer en gevloek plus een gekneusde linkerhand, zaten alle 8 gaten de muur maar ze waren dus ruim 10 mm groot. Vervolgens moest er van aanmaakhoutjes (wij stookten een kolenhaard) een soort pluggen gesneden worden, een beetje taps, dan zaten ze lekker vast en vervolgens moesten er flinke houtschroeven in gedraaid worden. Met de hand en in gleufkopschroeven. Die fijne kruiskopschroeven werden pas een paar jaar later verkrijgbaar. Mijn vader was een redelijk sterke man en ook een doorzetter, dus het rek hing de volgende dag. Nadat ik ongeveer driekwart van mijn schoolboeken er in gezet had, lazerde het geheel van de muur omdat de zelfgemaakte houten pluggen gespleten waren. Daarna heeft mijn vader nog geprobeerd met lucifershoutjes de gespleten pluggen te "versterken", maar ik dorst er geen zware dingen meer op te zetten. Het werd bestemd voor mijn verzameling (plastic) zelfbouw vliegtuigmodellen waaraan elke week mijn zakgeld besteedde. Totdat ik na een half jaar een advertentie las waarin een nieuw product werd aangeprezen: Hercules Rawl Plug, voor al uw schroefbevestigingsproblemen! Mijn eerstvolgende zakgeld ging schoon op aan een rond kartonnen kokertje met daarin een soort asbestvezels (!), die met wat water tot een soort papje gekneed moest worden, waarna dat in het gat in de muur geperst moest worden. Dan heel even wachten en dan de schroeven er in draaien en dan 12 uur laten drogen alvorens te belasten. Ik weet dat nog zo goed, omdat mijn vader honend sprak van "moderne rotzooi", die een echte vakman nooit zou gebruiken (mijn vader was ambtenaar). Ik heb het dus maar zelf gedaan en tot ieders verbazing bleef het Tomado wandrek daarna nog vele jaren hangen zelfs met al mijn schoolboeken er op, ruim 30 kilo in totaal!

 35. avatar
  Marian Jansen-Kempe

  Ik heb twee zussen en ieder van ons had 1 plank van het tomado rekje zoals op de foto. Wij sliepen op een kamertje met een stapelbed, opklapbed en het tomado rekje.

 36. avatar
  Geneacom

  Wel; een foto van mijn Tomadorekje , maar kan geen foto plaatsen ...

 37. avatar
  fransfermont

  Had zo een rek voor mijn dinky toy collectie en match box

 38. avatar
  Conny van den bos

  Ik heb vroeger Ook Van die mooie boeken Planken gehad. Gr van conny😀👍

 39. avatar
  Toon de Zwart

  Ik had in mijn account 'n paar verhalen staan (o.a. "Een vlieger van Jansen"). Helaas zijn ze met de verandering van deze site verdwenen. Erg jammer! Vooral omdat ik er zelf geen kopie van heb. Blijkbaar beslissen jullie wat er wel en niet mag staan. Het was een verhaal uit mijn kleuterschool tijd. Ik vind het nogal een inbreuk! Vooral omdat het een herinnering was die spontaan op kwam.

 40. avatar
  Karin Palsenbarg- Hoogewoning

  Jazeker had ik ook zo.n Tomadorek boven mijn bed. We woonden heel klein op een benedenwoning in Amsterdam WGM In de Fahrenheitstraat. Sliep met ouders en en mijn broertje op 1 slaapkamer,met schuifdeuren ertussen en mijn broertje en ik in een opklapbed met gordijntje. Ieder aan een kant van het kamertje. Toen ik naar de Middelbare school ging heeft mijn vader een (illegaal ) kamertje in de tuin van 4x4 gebouwd aan de openslaande deuren van onze enige slaapkamer met weer dat opklapbed en een uitklapbureaublad. En daar boven dat bed dus dat tomadorekje. Zie foto. Het was een heerlijke jeugd daar in de WGM in Amsterdam. Heb ook een foto maar hoe zet ik die hier op ??

 41. avatar
  Bous Pater

  Zeker, ik had 1 plank, rekje en een schrijfblad. Heb die van mijn ouders met houten planken nog wel in mijn bezit.

 42. avatar
  J.Arntz

  Het rekje hangt nog steeds

 43. avatar
  Adrie Brons

  Ik had deze ook op mijn slaapkamer. Maar mij vader die in een constructie bedrijf werkte en laser was maakte ze zelf. Dus eigenlijk plagiaat. Hij heeft er echt aantalen gemaakt de hele familie was voorzien. Bij mij hebben ze echt jaren aan de muur gehangen. Na dat op mijn 16 jaar naar de marine ging en 6 maanden later thuis kwam waren z,e verdwenen. Weg geven aan familie denk ik, die er nog wel wat konden gebruiken

 44. avatar
  Juul

  Het rek had ik geerfd van mijn vader, die had het als student-architect had gekocht voor op zijn studentenkamer. Ik had er in mijn meisjeskamer mijn boeken erop staan, en maakte op 1 plank iedere keer wisselende tentoonstellingen van mijn verzamelingen. Toen ik zelf ging studeren heeft het ook nog in mij studentenkamer gehangen. Nu hangt het weer thuis bij mijn ouders, en vechten mijn zoons niet wachten om het in hun studentenkamer op te hangen. De cirkel is rond!

 45. avatar
  Tonnie

  Gekregen met Sinterklaas als boekenrek. Had nog al veel boeken. Was heel erg leuk.

 46. avatar
  Ellie

  Ik heb zo een rek gehad ja 🤣🤣🤣

 47. avatar
  Aletta Alkema

  Weet je wat zo leuk is. Wij gebruiken het nog steeds. Al 30 jaar hangt het rek van Tomado in onze logeerkamer. Het verveelt nog steeds niet.

 48. avatar
  S.Rodenhuis

  Ik had twee trekjes scheef onder elkaar,meer was te duur. Met een paar boekjes,waaronder het dag boek van Anne Frank,wat ik persé van mijn opa moest lezen.

 49. avatar
  Nienke Eicker Snoek

  Ik had een lamp in dat soort metaal en bij me grootouders hing dat

 50. avatar
  Nellie van Dongen - Tak

  Ja, ik had ook een tomato rek opgespaard. Ik sliep Met drie zusjes op een kamer en zo met tomato rekjes had ik mijn eigen hoekje gemaakt. Ik was er heel trots op. Later ben ik naar Australie geemigreerd en m’n tomato rekken ginger ook mee. Daar hebben ze nog jaren aan de muur gehangen in slaapkamer van de kinderen Door een paar verhuizingen zijn ze gesneuveld. Jammer , maar we zijn nu 40 jaar verder.

 51. avatar
  Liesbeth de Jong

  Ja ik had ook zo'n Retro Tomado wandrek op de slaapkamer. Kleur rood geel blauw. Er stond van alles op plantje beeldjes boeken en was casettebandjes. En door het zwarte draadstaal heen waar de plankjes op rusten, had ik kettingen met sluitingen opgehangen.

 52. avatar
  Mary Schippers

  Ik had als klein meisje het rekje in zwart, rood en geel in mijn kamertje hangen. Helaas heb ik er geen foto van, maar kan het me nog heel goed herinneren. Nu heb ik het rekje pas geleden in het wit gekocht en hangt het op mijn hobbykamer. Helemaal weer blij mee. Zo’n nog steeds leuk design uit mijn geboortejaar!

 53. avatar
  sandra Hoogweg

  Ja wij hadden allebei een oranje tomadorek in de slaapkamer. Vooral voor mijn boeken.Ik heb ook nog veel cassettes, en een casettedek, hoewel niet zo goed meer. Ik had maar een klein kamertje vier bij vier gemaakt door mijn vader als afscheiding van de huiskamer met klapdeurtjes en een glazen wand. Er kon net een stoel een tafeltje en een kajuitbed in. Zo,n bed met een bureau en een kast er onder waar de achterwand uit was gehaald.

 54. avatar
  Carla

  Jàaa had ik ook :-)

 55. avatar
  Danielle Ravel

  Toen ik voor het eerst op kamers ging, had ik dat rekje in mijn piepkleine kamer aan de muur hangen. Ik studeerde toen en liep stage in Nijmegen en had een kamertje in de zusterflat van het Radboutziekenhuis. Mijn studieboeken stonden op dat rekje met een klein tafeltje er onder. Er stond nog een bed in en toen was het vol. Het rekje gaf mijn kamertje kleur. Ik heb in Nijmegen veel lol gehad en plezier van het rekje.

 56. avatar
  Elzelina Elias - van Bree

  Ik heb helaas geen foto maar ons huis stond vol. Alles was Tomado. Mijn vader was de rechterhand van Dhr van der Togt en ik ben zelfs op het tomado terrein gemaakt 🙈 en geboren. (Wij woonden daar)Van flessen uitdruip rek, afwas rek, wandrekjes op alle 3 de kinderkamers, snelkookpan, etc

 57. avatar
  Els van Scheppingen

  Ach wat leuk zo'n rek. Heb ik vroeger bij mijn moeder op mijn gedeelde kamer (3 pers) van mijn zuur verdiende zakgeld 1 gulden per week gekocht. Ik dacht bij Blokker. Toen ik ging trouwen en het huis uit ging en kinderen kreeg ging dat rekje naar mijn oudste zoon op zijn kamer. En waar is het nu??? Geen idee.

 58. avatar
  Ellenor

  Ja ik had ook zo'n rek op mijn slaapkamer en heb daar een keer een ontzettend gevecht mee geleverd. Ik was een jaar of 12 of 13 en had een parkietje. Als ik huiswerk maakte mocht hij los rondvliegen in mijn kamer en hipte dan gezellig over mijn bureau. Zo nu en dan ging ik met hem spelen en dat hield in dat hij rond mocht rijden in een vrachtwagen, parkiet in de laadbak hetgeen hij heel leuk vond. Ook maakte ik een keer een soort koorddanskoord door een touwtje te spannen tussen het befaande tomadorek en de deurkruk. Rocco - zo heette mijn kamergenootje - had al gauw door wat de bedoeling was en ging op het touwtje zitten en als een volleerde koorddanser balanceerde hij heen en weer. Maar goed het huiswerk moest ook af, dus opruimen en verder. Bij het losmaken van het touwtje schoot mijn vinger tussen de spijlen van het tomadorekje en ik zat muurvast (dacht ik). Door de eerste paniek reageerde ik niet heel slim en probeerde uit alle macht om mijn vinger los te wrikken. Gelukkig kwam ik uiteindelijk op het ludieke idee dat de beugels van het rek taps toeliepen en er dus ook nog wat ruimte was aan de andere kant. Behoedzaam verschuiven en ja hoor gered. Wat je al niet voor je huisdier over hebt.

 59. avatar
  Anke Derkse

  Sterker nog, ik gebruik het nog steeds! Het is inmiddels 'verplaatst' naar de logeerkamer waar er inderdaad een mengeling van boeken en dingen die ik ff nergens anders kwijt kan op staan. IJzersterk spul! Ik kan hier helaas geen foto bijvoegen, anders had ik dat gedaan.

 60. avatar
  Alie ten Kate

  Mijn broer en ik hadden er allebei één, met het bekende rotanstoeltje erbij. Nog steeds staat er een bij ons in de keuken, niet dezelfde van vroeger maar gekocht een paar jaar geleden in Groningen aan de kant van de weg voor 1 (!) euro.

 61. avatar
  Grietje Pepping

  Er stonden boeken en singeltje op de eerste was jubox van de cats

 62. avatar
  Ali

  Ja ik sliep op een zolderkamertje. En had z.n tomadorek in de kleuren geel. rood en blauw. Een klein en gezellig boekenrekje. Die stond bij mij op de grond onder het schuine dak net tegen een recht stukje aan met kleine stripboekjes er in van de zelfde maat . Die toen heel erg in waren, helaas heb ik er geen fotos van. Het was een knus en gezellig en warm kamertje. Zelfs ingericht met leuke kleine meubeltjes. 1 ingebouwde radio/platenspeler kast, en een klein tv'tje op een kloosterkastje met 3 laatjes. En meubeltjes van rotan. En ga zo maar door. Maar die warmte en gezelligheid is nu niet meer te vinden in de slaapkamers van tegenwoordig die er nu koud en hard uit zien met ander soort meubels.

 63. avatar
  Merthan Heida

  Zeer bekend, lange tijd in Dordrecht bij TOMADO (vd Togt Metaalwaren Dordrecht) gewerkt als hoofd rekencentrum.

 64. avatar
  ElElina Eluas - van Bree

  Wij hadden vroeger alles van tomado in huis. Mijn vader was de rechterhand van dhr. Van der Togt. Ik ben zelfs gemaskt🙈 en geboren op het tomado terrein, want daar stond ons huis

 65. avatar
  Gerben Luxen

  Ja ik had ook een tomado boekenrek van houten

 66. avatar
  Herman Hul

  Ik heb, na 53 jaar getrouwd te zijn, het rekje nog steeds in gebruik en voor het zelfde doel als toen, nl. het staat vol met boeken en wat losse plantjes. Ik denk er ook niet aan om het rekje weg te doen. Laten we zeggen, een soort nostalgie.

 67. avatar
  ans

  ja zeker,had ik dit.

 68. avatar
  Ron Njoo

  Ja, zo één ook gehad maar dan twee naast elkaar.

 69. avatar
  Riny wolf

  Ik heb het rek nog steeds. Het staat op zolder. Ik weet nog heel goed dat ik het kocht van m eerste verdiende geld.

 70. avatar
  Lucy van Bergem

  In 1959 , op mijn 14de verjaardag, heb ik dit Pilastro Tomado setje met bureautje gekregen om aan te studeren. Ook een kaptafeltje kwam aan de muur. Zo trots als een pauw heb ik dit lang mogen gebruiken. In 1966 na mijn trouwen is dit blijven hangen voor mijn jongere zusje. Het is in de familie gebleven maar na diverse verhuizingen blijkbaar toch weggeraakt. Het lijkt mij geweldig om deze artikelen het museum te kunnen komen bewonderen. Foto's stuur ik naar schoolbank. Groetjes Lucy

 71. avatar
  Marianne

  Ik denk dat iedereen van mijn generatie, geboortejaar 1953,die rekken wel kent. En ja ik had er natuurlijk óók een. Ik deelde n kamer met mijn 4 jaar oudere zusje. Mooie herinneringen komen meteen terug als je ze ziet. Soms vielen de boekjes er aan de zijkant uit boven op je hoofd want de kamertjes waren klein dus stonden onze bedden eronder.

 72. avatar
  rina robbertsen

  zo n rekje had ik ook. stonden mijn boeken en persoonlijke dingen op. Zoals meisjesspulletjes

 73. avatar
  Nirana Bakker

  Zeer zeker dat dit in mijn vriendjes kamer te vinden was, hij woonde toen bij opium en omium maar vooralsnog had hij er een hele verzameling coca cola opstaan. Echt super!

 74. avatar
  Nirana Bakker

  Jazeker wel ik was toen al zo dat alles precies op zn plek moest staan haha

 75. avatar
  Sasja Leur, de

  Ja die had ik en die heb ik nog op mijn computerkamer.

 76. avatar
  Nieske van der Ploeg

  Zo'n rek ken ik zeker. Ik had er een op mijn kamer voor mijn boeken. Blauw met grijs. Nu heb ik zoveel boeken, als ik het op zulke rekken allemaal moest staan, hing mijn hele huis vol.

 77. avatar
  Vd bij

  Ja ik had ook zo een op mijn kamer

 78. avatar
  Cor Donkervoort

  Mijn 'studeerkamer' bestond uit een bureau van twee rechtopstaande sinaasappelkistjes waar een plank op lag. Daar boven hing aan de muur een enkel plankje Tomado rekje. Daar paste precies mijn paperbacks op o.a. uitgaven van Biggles, de Saint en Havank. Ben bang dat dit alles gerecycled is.

 79. avatar
  Ria den Burger

  Ja geweldig, iedereen bij ons in de buurt had wel zo'n Tomadorekje op de slaapkamer met foto's, boeken en plantjes erop, dat was toen heel er in. Ik was toen een meisje van 14 jaar, dat is 53 jaar geleden, reken maar uit, waar blijft de tijd.

 80. avatar
  Carla van apeldoorn

  Ja had ik ook met bureaublad eronder ook van Tomado dat was super nieuw . Was er blij mee op mijn hele kleine meisjes kamer. Ik benvan net na de oorlog toen kon zoiets weer👍

 81. avatar
  Els

  Destijds mijn vriendje (nu mijn man) had zo'n rekje op z'n kamer. Toen wij trouwden nam hij het rekje mee en kreeg het een plaatsje aan de muur van zijn studeerkamer.. De ooievaar kwam en rekje promoveerde tot handige opbergplek voor de babyspulletjes. . stond toen vol met beestjes , luiers en babypoeder etc. Onze kleindochter kwam veel bij ons en keek vanuit haar bedje ook weer naar het rekje, dat later door hen is meegenomen en dus nog steeds in gebruik is. Heb nog een foto van mijn kleindochter in het bedje met daarboven het bewuste Tomadorekje.

 82. avatar
  Hennie

  Ja had ik ook begin jaren 60 en een grijs schrijf blad kon je ook weer inklappen en links en rechts posters van Elvis en aan het plafond artiesten uit de muziek expres geweldig was dit en veel huiswerk aan gemaakt helaas geen foto.

 83. avatar
  S. Bos-de Boer

  Mijn tomado wandrek heb ik gekregen toen ik voor stage naar Mooi Gaasterland ging. Heb er steeds mijn witte raven boekjes in. Hoop datmijn kinderen het ook bewaren als ik er niet meer ben. Hangt nog steeds aan de wand.

 84. avatar
  Marja

  Ik zal het je nog gekker vertellen ik heb mijn rekje van vroeger bewaard. Zodra ik kon lezen werd dit mijn hobby en is dit altijd zoagebleven. In het begin stonden er de boeken met belevenissen van OKI en Doki, Puk en Muk, Pietje Prik en Pietje Puk en niet te vergeten Swiebertje op de plankjes. Veel boeken had ik niet het was toch een luxe maar met verjaardagen en Sinterklaas kwam er altijd wel een boek bij. Een gekregen boek dat ik wat veel indruk maakte was Klaartje het Hongaartje. Klaartje was eigenlijk een klein vluchtelingetje uit Hongarije waar het niet goed ging. Ook toen speelde dit soort problemen. Iedere avond voordat ik in slaap viel kon ik vol trots genieten van mijn boekenrekje dat boven het voeteind van mijn bed hing. Ik ben nu 61 jaar en zie dat het Tomado rekje van 1958 is, ook mijn productie jaar! We zijn dus samen opgegroeid. Ik ben alleen bang dat ik niet op nieuw in de productielijn opgenomen wordt!

 85. avatar
  Marja v d Zwet

  Ik zal het je nog gekker vertellen ik heb mijn rekje van vroeger bewaard. Zodra ik kon lezen werd dit mijn hobby en is dit altijd zoagebleven. In het begin stonden er de boeken met belevenissen van OKI en Doki, Puk en Muk, Pietje Prik en Pietje Puk en niet te vergeten Swiebertje op de plankjes. Veel boeken had ik niet het was toch een luxe maar met verjaardagen en Sinterklaas kwam er altijd wel een boek bij. Een gekregen boek dat ik wat veel indruk maakte was Klaartje het Hongaartje. Klaartje was eigenlijk een klein vluchtelingetje uit Hongarije waar het niet goed ging. Ook toen speelde dit soort problemen. Iedere avond voordat ik in slaap viel kon ik vol trots genieten van mijn boekenrekje dat boven het voeteind van mijn bed hing. Ik ben nu 61 jaar en zie dat het Tomado rekje van 1958 is, ook mijn productie jaar! We zijn dus samen opgegroeid. Ik ben alleen bang dat ik niet op nieuw in de productielijn opgenomen wordt!

 86. avatar
  Anneke

  Ja had ook zo n een.

 87. avatar
  Theo

  Ik heb er nog een in gebruik

 88. avatar
  Anita

  Dat hing boven mijn bed, ik had er boeken op staan , en verstopte er ook kleine dingen tussen😂Maar ik vind het er nog steeds leuk uitzien. Jammer dat ik het niet bewaard heb.

 89. avatar
  Laura Vos

  Ik had ook zo'n rekje op mijn slaapkamer. Het was geschroefd tegen de muur die tussen mijn slaapkamer en die van mijn ouders stond. Als ik op vrijdag laat thuis kwam gooide ik mijn sleutelbos op dat rekje met als resultaat dat mijn vader rechtop in bed zat. Hij moest als postbode altijd vroeg op. Maar de tijd dat klaarwakker schrok van mijn sleutels was dan nog net een paar uurtjes te vroeg. Nadat dat enkele keren was gebeurd mocht ik in hun slaapkamer luisteren hoe het klonk. Het rekje mocht blijven, maar de sleutels kregen een ander plekje.

 90. avatar
  Katinka Schuitema

  In gedachten loop ik door de straat waar ik opgroeide. En zie bomen weer staan, uitbundig in mooie bloessems. Ik kijk naar boven naaar het raam van mijn vroegere slaapkamer. Deze deelde ik met mijn zus. Samen sliepen wij in een twijfelaar. Aan de muur hing zo'n gekleurd Tomado rek, daar stonden mijn geliefde boeken in. Ik was gek op lezen en dat is nog niet veranderd. Het was een vrolijk gekleurd rek. Maar het voelde koud aan. Dat weet ik nog goed. Wat een verhalen stonden in die boeken op het rek.. Alleen op de wereld. De avonturen van Pipi Langkous. Karlson op het dak. En zo veel meer.. Wegdromen kon ik in die mooie verhalen. Die zorgvuldig bewaard bleven op het rood, gele boekenrek. Waar het rek gebleven is ? Ik weet het niet. Vervlogen net als de herinneringen aan die mooie kindertijd.

 91. avatar
  Seppe

  Nou, wat ik nog heel goed weet over het Tomado systeem is...dat ik vroeger vaak ging spelen bij een vriendje. En ik weet ook nog heel goed dat hij op zijn kamer een heel groot Tomado wandsysteem had hangen, waar ik vanaf het allereerste moment al tamelijk jaloers op was. Ik zie het nog zo voor me: al zijn speelgoed had hij er zo mooi in uitgestald. En elke keer dat ik er kwam spelen, leek er steeds meer speelgoed bij te komen. Op een gegeven moment had ik bedacht dat ik ook zo’n kleurrijke speelgoedwand wilde hebben, dus wat ik toen heb gedaan, en wat ik van mezelf toen een heel slim idee vond, is dat ik plankjes ben gaan zoeken die exact dezelfde maat hadden. Een paar van deze planken heb ik zelfs nog proberen te verven in dezelfde kleuren. En nu komt het: mijn plan was dat wanneer ik elke keer daar ging spelen, ik stuk voor stuk een plankje zou wisselen met een van de door mij zelfgemaakte plankjes van thuis. Natuurlijk viel het plan bij het verwisselen van de eerste plank meteen in duigen, want mijn plank leek in de verste verte niet op de originele plankjes. Kwam ook nog eens bij dat mijn plank totaal niet aan sloot op het systeem. Helaas heb ik geen foto van het wandsysteem, want dit verhaal speelde zich af in Friesland ergens rond 1990 denk ik. Een camera had ik toen niet. Ook niet van speelgoed. :-)

 92. avatar
  Nellie,Jongmans-Ooijkaas

  Oja herrinner mij nog goed dat ik die in mijn kamertje boven mijn bed had hangen met boeken en een pop die ik nog heb en knuffels. 2 plankjes Rood en blauw .ik was 7 jaar toen ik die in 1957 voor mijn verjaardag kreeg was er apetrots op ,heb helaas geen foto ervan toen was een fotocamera niet iets wat je ouders hadden wat tegenwoordig zelfs met je telefoon gaat.heb zelf nog een Brabantia oranje schoenpoets doos ,en een flessenlikker ligt ook nog in mijn keukenlade ,nostalgie alom.Leuk dat daar een museum van is dat wist ik niet.

 93. avatar
  Anita

  Ik had er leesboeken op staan, en verstopte er kleine dingen😂het hing boven mijn bed, ik vind het er nog steeds leuk uitzien . Jammer dat ik het niet bewaard heb.

 94. avatar
  Lily Assink

  Ik had het in gebruik als boekenplankjes in mijn slaapkamer. Maar ik zette er ook andere leuke dingetjes op, zoals destijds mijn wekkerradio. De plankjes had ik ook in verschillende kleuren. Helemaal aangepast in de retro kleuren van mijn slaapkamer. En ook leuk om te lezen dat het boekenrekje uit 1958 komt. Dat is het jaar waarin ik geboren ben.

 95. avatar
  Cok Remeeus

  ja bij mij en men broer hingen ze ! natuurlijk boven het bed . ze zijn nog mee verhuisd naar verschillende huizen toen ik allang getrouwd was.

 96. avatar
  Margriet Bijkerk

  Helaas zijn ze afgelopen zomer bij het oud ijzer gegaan ! ze hebben een tijdje in een hobbyschuur gehangen die helaas verwoesd is door een grote tak en door de weersomstandigheden waren ze verroest

 97. avatar
  Margriet Bijkerk

  Helaas zijn ze afgelopen zomer bij het oud ijzer gegaan ! ze hebben een tijdje in een hobbyschuur gehangen die helaas verwoesd is door een grote tak en door de weersomstandigheden waren ze verroest

 98. avatar
  Joop Peeters

  Ik kan me deze boekenplank nog heel goed herinneren. Daarop had ik mij leesboeken staan zoals Biggles, Arendsoog, Witte Veder Ivenhoo, Pinkelthe etc.

 99. avatar
  Frits Nijhof

  Bekende prentjes van weleer: de Tomado rekjes! Overal inzetbaar: Tijdens m'n studie thuis v.a.1963(?) tot 1973 (als boekenrek) in Oosterbeek en in Delft, meeverhuisd naar Mannheim (D) (1973-1978), vervolgens naar Zd-Limburg (1978-1980) en nu - nog steeds inzetbaar - én in gebruik: in m'n garage als 'voorraadopslag, resp. magazijn voor de DOE-HET-ZELVER!' Een spreekwoord zegt: Op elk potje past een deksel! Bij mij is dat ietsje anders: In elk potje past een schroef, moer, ring, spijker, plug en wat dies meer zij! Je ziet: Het voldoet nog steeds!! [Jammer dat ik geen foto's kan plaatsen].

 100. avatar
  Frank van Zuiden

  Ik heb zo‘n Tomado rek gehad van p/m 1959 tot 1999. in onze nieuwe woning kon je het niet meer ophangen. Voor alles had je een drilboor nodig. ik heb hiervan helaas geen foto meer.

 101. avatar
  Anneke Schipper

  Ja, ik heb er twee gehad. Eén met drie planken en één met vijf planken. Waar ze gebleven zijn? Geen idee. Dacht er vorige week nog aan toen ik dit voorbij zag komen. Had er ook leesboeken op en andere spulletjes. Wat weet ik niet meer. Bij mijn oma hing in de slaapkamer van mijn tante ook een vijf-delige, ook met boeken. Echt heel jammer dat ik het niet meer heb.

 102. avatar
  Liesbeth Boele

  Ik heb hem nog. Handig ding. Kon er eindeloos mee combineren om er zoveel mogelijk boeken en tijdschriften op kwijt te kunnen.

 103. avatar
  wil

  hallo allen ik ben nog in bezit van div rekjes en zgan vintage spullen zijn kostbaar

 104. avatar
  Jan Stel

  Mijn retrorekje is gesneuveld in al die verhuizingen van hot naar her, maar uiteindelijk het Land van de Belgen. Het hing op mijn slaapkamertje aan de Noordersingel in Hoogezand. Mijn eerste geologieboeken kwamen erop te staan toen ik besloot, nadat ik was blijven zitten op de plaatselijke MULO, geoloog/paleontoloog te worden. Ook lagen er de eerste fossieltjes. Tja, de tijd vliegt. Mijn laatste verhaal over de oceaan kun je lezen in EOS. En als ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat is het binnenkort weer demonstreren en speeches in Brussel. We gaan door tot die politici eindelijk hun werk doen.

 105. avatar
  René Roose

  Inderdaad, had ik ook. Wie niet?

 106. avatar
  Tiny Biemans

  Ja die had ik ook , zo leuk , waar het ooit gebleven is ??? maar goed ze zijn weer te koop maar ik vind ze te duur , en tegenwoordig ook wel een iets grotere boekenkast nodig dan toendertijd ;-)

 107. avatar
  Tilly Landa

  Ook ik had zo’n rekje met maar liefst drie! Plankjes. Wij sliepen met z’n drieën op een kamer en dat boekenrekje boven mijn bed was mijn privé domein. Ik had er leesboeken op staan van Leni Saris en boeken van Pietje Bel

 108. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Ik zelf haat die dingen als de @#$%^&*( Wat is het geval, Mij zus had zo kl--te ding op haar kamer hangen en hoe ze het voor elkaar kreeg weet ik niet maar de liggers gingen bij haar altijd los en dan mocht ik ze er weer proberen vast te zetten met alle troep die ze er op had liggen en of alles viel er af en dan moest ik dat weer terug plaatsen of ik kreeg me vingers tussen de rek en zo pokken ligger. Op een gegeven moment was ik het zo zat dat ik dat rek van de muur heb weten los te rukken en net niet helemaal de plug uit de muur weten te krijgen zodat dat ding op z'n elfste dertigste hing . Eindelijk besloot me moeder dat het tijd was om de vuilnisman blij te maken en dat er een ander behang op de muren moest komen. Tja dat was het enne naar het andere ellende het was namelijk de tijd van de "Flauwer Pouwer" zoals me moeder dat noemde ofwel OER LELIJK behang! maar ja dat was de Trent net zoals de hotteput zo noemde mijn moeder de hotpants die ook mode werd ik zie die vrouw van C&A in Appledoorn nog steeds vreemd staan kijken zeker omdat me moeder uit de Jordaan kwam en Appeldoorn toen nog echt een boeren stad was.

 109. avatar
  teko Salverda

  Ik had hem op mijn studentenkamer. Ik wil een foto bijvoegen, maar zie nergens een paperclip. Hij ligt nu bij mij werkeloos.

 110. avatar
  Monique Brouwer Grin

  Ik had er 1 op mijn slaapkamer. Stonden vooral leesboeken op.

 111. avatar
  Margriet Bijkerk van Aalst

  Ik had het in blauw, geel en rood! Onlangs opgehaald bij ouders en helaas naar het oud ijzer gegaan!,🥺

 112. avatar
  vivien howe

  Oh boy. Yes. I had one in my bedroom and a hanging desk. Open the cabinet door with a key (to keep secrets haha) and it becomes a writing or study pad. I loved my tiny room.

 113. avatar
  Jos Heitmann

  Mijn studeerkamer-boekenrek. Heb nog een fraaie foto.

 114. avatar
  peter hoope

  Ik had ook zo'n onmogelijk rek. Regelmatig donderde de bieken en zo er vanaf. Maar wel leuke herinnering terug in de tijd . Peter Hoope

 115. avatar
  Jan Mensink

  IK heb dit ook in mij kamer gehad toen ik in Den Haag woonde. Al mijn schoolboeken stonden er in en later de platen lps. Heel plezier van gehad. Zeer prettige herinneringen in dien tijd. Ik heb ze nog wel gezien op de tweede hands markt. Groetjes Jan Mensink

 116. avatar
  Elly Koolen

  heeft bog jaren op de logier kamer gehangen .weg in 2002

 117. avatar
  Ellenor Spreeuw

  In februari heb ik een blog hierover geschreven. Veel mensen hadden in de jaren 60 een kleurrijk Tomadorek in huis. Ik had er eentje op mijn kamer voor schoolboeken en snuisterijen. Maar ik ontdekte dat het ook voor andere doeleinden geschikt was. Klem Ik had een parkietje Rocco, die mocht regelmatig even uit zijn kooitje als ik huiswerk ging maken. Hij fladderde een beetje rond en ging soms op mijn bureau zitten. Het was een speelse vogel en vond het leuk om te “stunten” – althans dat dacht ik toen. Nu kijk ik daar inmiddels wel anders naar. Maar goed ik was een jaar of 11, 12. Ik maakte een ketting vast aan het Tomadorek, de andere kant aan de deurkruk. Rocco nam plaats op de ketting en als ik de deur dan open en dicht deed dan zat hij in de lift. Omdat hij bleef zitten meende ik dat hij het wel leuk vond. Nu liepen de muursteunen van het rek taps toe en bij het losmaken van de ketting ging het een keer goed mis. Mijn vingers kwamen vast te zitten in zo’n steun. Ik raakte in paniek en wat gebeurt er dan, je vingers zetten nog meer op. Geen beweging in te krijgen. Ik zag mijzelf al met rek en al naar het ziekenhuis. Allerlei gedachten gingen door mijn hoofd. En dan plots het ei van Columbus. Als het taps toeloopt, loopt het ook weer af, oftewel wordt ruimer aan de andere kant. Waar je in paniek soms pas zo laat aan denkt. Heel voorzichtig bewoog ik mijn vingers naar de andere kant. Dat ging wel en was dus slimmer dan proberen mijn hand naar onderen eruit te trekken. Ietwat pijnlijk nog, maar opgelucht. Ik heb het pas vele jaren later durven opbiechten.

 118. avatar
  Jolanda Andersen

  Mijn tweelingbroer en ik hadden allebij een rekje met 4 plankjes in rood en geel. Altijd gebruikt vanaf de 2 klas tot eind atheneum. Het heeft altijd gefunctioneerd. Toen ik 20 was verhuisde ik naar Denemarken. Waar het rekje gebleven is? Ik weet het niet. Mijn vader en moeder leven niet meer, dus ik kan het ook niet meer vragen. Jammer

 119. avatar
  Manolito Hopman

  Ja, op mijn slaapkamer hing deze vroeger ook, exact zo als op de foto boven dit artikel. Uiteraard stonden/lagen er voornamelijk leesboeken in zoals o.a. Arendsoog, Pietje Puk, Wipneus & Pim en Suke & Wiske. Als plek voor mijn Matchbox autootjes was het niet zo'n goede, die rolden er geregeld af.

 120. avatar
  Ep Huizing

  hangt bij ons nog in de z.g. computerkamer wel met andere boeken z.g. passen bij onze leeftijd. bevalt nog prima schijn onverwoestbaar. Ep Hujizing 2 juli 2022

 121. avatar
  Laureen Bres

  Hier precies zo, twee keer drie plankjes, rood, geel en grijs, hangen boven mijn monitor en staan vol met boeken.