De avonturen van Swiebertje, wat kan jij je nog herinneren?

2021 M10 18

|

5 minuten leestijd

De avonturen van Swiebertje, wat kan jij je nog herinneren?. Uitgelichte afbeelding

Wie weet het nog? Met z’n allen voor de tv naar de avonturen van Swiebertje kijken. Van de ruzies met veldwachter Bromsnor tot de kopjes koffie van juffrouw Saartje, bijna iedereen kan de verhalen van de kinderserie Swiebertje wel dromen. Weet jij het nog? In dit artikel lees je verschillende nostalgische herinneringen aan Swiebertje!

Wie is er niet mee opgegroeid?

Ruim 66 jaar geleden, op 20 april 1955, was de eerste aflevering van Swiebertje op televisie. Best een lange tijd terug dus, maar waarschijnlijk herinner je het je nog als de dag van gisteren. De complete babyboomgeneratie zat op woensdag- of zaterdagmiddag verzameld voor de zwartwit-buis om te kijken naar de avonturen Swiebertje. Het was ook niet heel gek dat iedereen naar Swiebertje keek, want destijds was er bijna geen alternatief. De televisie had nog maar net zijn intrede gedaan: er was nog maar één televisienet. Naarmate er meer zenders verschenen, bleek pas hoe populair Swiebertje was. Iedereen bleef kijken.

Het verhaal, kan jij het je nog herinneren?

De kinderserie Swiebertje was gebaseerd op de kinderboeken van schrijver John Henri. In deze spraakmakende serie draaide alles om de landloper Swiebertje. Zwerver Swiebertje woonde in een klein, gemoedelijk dorpje. Meestal sliep hij in een hooiberg, maar soms ook in het tuinhuisje van de burgemeester. Swiebertje had het niet zo breed, hij had altijd geld nodig. Stelen deed hij echter niet, hij kwam alleen op een eerlijke manier aan zijn geld. Swiebertje was dan ook altijd druk met baantjes en klusjes. Dit is één van de redenen waarom hij regelmatig aan de stok krijgt met de veldwachter Bromsnor. Deze wil hem ook het liefst opsluiten in het hok onder de toren… Gelukkig weet Swiebertje altijd te ontkomen.

Zijn beste vriendin Saartje staat altijd voor hem klaar. Saartje is de huishoudster van de burgemeester, vandaar dat hij soms in het tuinhuisje kan slapen. Saartje geeft hem zo vaak mogelijk wat te eten of drinkt een kopje koffie met hem. Indien nodig, doet ze altijd een goed woordje voor hem. Het is dan niet heel gek dat Swiebertje altijd voor haar klaar staat. Als kind kon je geen genoeg krijgen van de avonturen van Swiebertje.

Swiebertje vertrekt, maar wordt niet vergeten

Helaas is de serie toch gestopt, op 25 april 1975 werd de laatste aflevering uitgezonden. De serie stopt abrupt met het vertrek van Swiebertje: hij gaat naar Canada! Hij vertrekt, maar wordt niet vergeten. In de twintig jaar dat Swiebertje op televisie was, is het uitgegroeid tot Nederlands cultureel erfgoed. In 2001 neemt acteur Joop Doderer op 80-jarige leeftijd de prijs voor het beste televisieprogramma van de afgelopen vijftig jaar in ontvangst. Een paar jaar later, wordt er een iconisch borstbeeld van Swiebertje in Oudewater neergezet. Op 22 september 2005 overlijdt de geliefde acteur.

Deze acteurs speelden een grote rol

Swiebertje telde een paar kenmerkende personages. Je had zandloper Swiebertje, huishoudster Saartje, veldwachter Bromsnor, de burgemeester en Malle Pietje. De hoofdrol werd fantastisch gespeeld door Joop Doderer. Bromsnor werd gespeeld door Tonnie Folettaen en Lou Geels. Saartje werd vertolkt door verschillende actrices: Riek Schagen, Coba Kelling en Annie Leenders. Malle Pietje werd vanaf de jaren 1968 gespeeld door Piet Ekel. Ook acteurs als Connie Stuart, Guus Hermes, Rien van Nunen, Jan Blaaser, Kitty Janssen, Paul Meyer en Leontien Ceulemans waren in Swiebertje te zien.

De avonturen van Swiebertje herbeleven doe je zo!

Nog altijd een grote fan van Swiebertje en ben je wel sportief aangelegd? Stap dan op de (elektrische) fiets en fiets door het land van Swiebertje. Je waant je door de Oudhollandse waterlinie. Je fietst 26 kilometer lang (restaurantjes zijn in de buurt!) door Haastrecht en Oudewater. Kijk goed om je heen, want hier speelde alle avonturen van Swiebertje af. Hoewel de opnames in de studio zijn gemaakt, werden de meeste buitenopnames gemaakt in en om Oudewater. De kans is groot dat jij Ruigeweide herkent. Precies op de plek bij het stadhuis, staat het standbeeld van de zwerver. Benieuwd geworden? Klik hier voor de route!

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2021 M10 29 14:37:53

Ja, ik had hetzelfde gevoel! Geweldig, die vrijheid en in een hooiberg slapen en z’n eigen geld verdienen, steeds als het nodig was.

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

2021 M10 25 12:18:38

Ik benijdde hem omdat hij zo vrij was, hij kon doen en laten wat hij wilde. Geen zeurende ouders…….lekker in het hooi slapen……koffie bij Saartje…..ik denk dat veel kinderen hem benijdden.

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

2021 M10 25 12:16:59

Je kon de cameramensen horen lachen…….zo kon Joop uit zijn slof schieten met zijn grappen.

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

2021 M10 25 12:14:19

De burgemeesters waren Rien van Nunen, Louis Borel en Bert Dijkstra, voor zover ik weet. Ik woon in Gouda, en ken de Ruige Weide heel goed. Ik heb het standbeeld in Oudewater ook gezien, leuk! Ik moest bijna huilen tijdens de laatste aflevering, ik vond het echt erg dat Swiep naar Canada vertrok, ook voor zijn grote vriendin Saartje.Nog niet zo lang geleden is de episode herhaald. Een vriend van Swiebertje vroeg hem naar Canada te komen en dat heeft hij toen gedaan……

Theo van der Horst avatar
Theo van der Horst

2021 M10 23 17:47:53

Sw2iepjen, Malle Pietje en Brom. Ik keek het bij de buren, want wij hadden geen tv. Later, toen ik getrouwd was nog steeds gevolgd. Geweldige serie. De wijkagent in Ulft( rond 1995) was voor ons volwassenen Bromsnor. En dat terwijl Huub Heusschen een geweldige buurtgenoot was.

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2021 M10 22 13:52:25

Inderdaad was de laatste burgemeester Bert Dijkstra.
Wat leuk Eric Robert Themmen, dat het in uw buurt werd opgenomen. Nostalgisch om terug te zien.
Zo heb ik veel plekken van de serie “De Zevensprong” zelf opgezocht en net op die dag kwam ik drie mensen tegen, die met die serie te maken hadden gehad, als figurant, technici enz. Ook liet iemand mij de plek zien, waar de geheime weg was of begon.
Toen Joop Doderer “ïn de hoofdrol” van Mies Bouwman kwam, verschenen ook opeens malle Pietje en Saartje, MET de boterkoekjes, zoals ze (vertelde ze) had beloofd, toen Swiebertje echt wegging naar Canada. (Als hij terug kwam, zouden de boterkoekjes en koffie voor hem klaarstaan en zo was het…)
Ook niet vergeten; de Barones (de zus van de burgemeester), Nicolien en het personeel in de serie.
Vooral de aflevering “maar goed dat er nog kaboutertjes bestaan”, waarbij de Barones Nicolien aan een jonker wil koppelen, vond ik heel leuk en heel goed gespeeld!

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2021 M10 22 13:29:23

Zo’n gezellige serie!
Prettige karakters en sfeer, nostalgische omgeving, vooral de keuken van Saartje. Alleen de laatste aflevering was zo zielig…

Eric Robert Themmen avatar
Eric Robert Themmen

2021 M10 22 10:58:18

Jazeker herinner ik mij nog deze mooie avonturen. We keken vaak omdat het allemaal bij ons in de buurt voltrok; woonde nl. in Linschoten. Heb voor mijn 55ste verjaardag indertijd nog de hele serie op DVD van mijn moeder als cadeau ontvangen. Al was het gisteren zie ik nog het beeld van de Winkel Van Sinkel (geloof ik) waar Malle Pietje de scepter zwaaide. Dus nog wat Hollandse nostalgie in Italia om naar te kijken op de buis!!

?