Ga naar de inhoud

Scharen slijpen bij de scharensliep, zo ging dat vroeger

schaarsliep

Als vroeger je schaar bot was, bracht je hem naar de schaarsliep. Hier werd door middel van handmatige technieken gedaan de schaar weer helemaal scherp gemaakt. Hierbij werd gebruik gemaakt van een steen of een werkbank. Lees hier hoe dit er vroeger aan toe ging. 

Alleen door een schaarsliep werden je scharen weer scherp 

De ‘schaarsliep’ maakte de schaar weer vlijmscherp met een scherpe steen of een werkbank met een bevestigd slijpgereedschap. De schaar werd met de tanden naar beneden op de steen of de werkbank geplaatst en met een zijwaartse beweging over de slijpsteen gehaald. Dit moest herhaald worden totdat de scherpte van de schaar voldeed aan de eisen. Deze methode was tijdrovend en vereiste enige vaardigheid, maar was effectief en betaalbaar.

Andere manieren om je scharen te laten slijpen vroeger

Vroeger werden scharen geslepen door middel van verschillende methoden, afhankelijk van het type schaar en het materiaal waarvan ze gemaakt waren. Hier zijn enkele van de veel voorkomende methoden:

 1. Slijpsteen – Een slijpsteen werd gebruikt om de bladen van scharen te slijpen door het botte uiteinde tegen de steen te slijpen om een scherp uiteinde te creëren.
 2. Staaf van staal – Een staaf van staal, ook bekend als een honingstaaf, kon worden gebruikt om scharen te slijpen door de bladeren meerdere keren langs de staaf te laten lopen om ze opnieuw uit te lijnen en te slijpen.
 3. Schuurpapier – Ook schuurpapier kon worden gebruikt om scharen te slijpen door de bladeren meerdere keren langs het schuurpapier te laten lopen om eventuele bramen of botte plekken te verwijderen en een scherp uiteinde te creëren.
 4. Professionele slijper – In sommige gevallen brachten mensen hun scharen naar een professionele slijper om ze professioneel te laten slijpen en onderhouden.

Heb jij vroeger ook scharen laten slijpen bij de scharensliep? Wij zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 4

 1. avatar
  fia bakker

  Toen ik oma's schaar naar de scharensliep mocht brengen had ik niet verwacht die die zo 'verrinneweerd' terug zou komen. Het zag er niet uit met al die krassen erop. Maar scherp dat het ding was! Je kon er een hele kudde koeien mee de diepvries in krijgen, zo scherp.

 2. avatar
  RIA Versteeg Heuseveldt

  De scharen sliep kwam langs de deur inonze straat. Het was geen goedkoop klusje als je iets liet slijpen. We waren ook bang dat we het niet terug kregen als we iets brachten maar het ging wel goed. Het waren zigeuners die dat deden. We kregen het goede bestek wel terug.

 3. avatar
  Elly Koolen

  deze herinner ik mij nog uit mijn jeugd

 4. avatar
  mariel lavrijsen

  In mijn jeugd logeerde ik heel vaak bij een tante en oom. Deze oom was geen scharensliep, maar stond bekend, dat hij scharen en messen als de beste kon slijpen en vertelde ook dat hij met solliciteren voor werk, waarbij hij ook moest slijpen of eerste werkdag een slijp-test moest doen en dit zo goed deed, dat men hem (ook hierom) aannam. Thuis had hij een slijpmachine en het was leuk om mee te mogen kijken, hoe en hoe zorgvuldig hij het deed.