Ga naar de inhoud

Terug in de tijd met de Rubiks Kubus: Een nostalgische reis door een iconische puzzel

Rubiks Kubus

De Rubiks Kubus, ook wel bekend als de Magic Cube, is een 3D-puzzel die in de jaren ’80 wereldwijd populair werd. Het is een uitdagende puzzel die bestaat uit een kubus met zes zijden die elk bestaan uit negen vierkantjes van dezelfde kleur. Het doel van het spel is om elke zijde van de kubus volledig één kleur te maken door de kubus te draaien en de kleuren te mixen. Maar de puzzel blijkt niet zo eenvoudig te zijn als het lijkt, en het kan uren, dagen of zelfs maanden duren voordat iemand de kubus kan oplossen… Hoe lang was jij ermee bezig? 

Geschiedenis van de Rubiks Kubus

De Rubiks Kubus werd in 1974 uitgevonden door de Hongaarse professor en architect Ernő Rubik. Hij wilde een puzzel maken die studenten zou helpen bij het begrijpen van driedimensionale geometrie. Rubik creëerde de kubus door 27 kleine kubusjes te verbinden met een draaibaar frame. Hij ontdekte al snel dat de kubus moeilijk op te lossen was en het duurde een maand voordat hij zijn eigen puzzel kon oplossen.

In 1980 werd de Rubiks Kubus voor het eerst in Hongarije verkocht en het duurde niet lang voordat de puzzel wereldwijd populair werd. In 1981 werd de kubus in de Verenigde Staten geïntroduceerd en het jaar daarop werd de kubus uitgeroepen tot ‘Speelgoed van het Jaar’ in Duitsland en Groot-Brittannië.

Hoe de Rubiks Kubus op te lossen

Het oplossen van de Magic Cube vereist zowel geduld als strategie. Er zijn verschillende methoden en algoritmes ontwikkeld om de kubus op te lossen, maar de meest populaire en efficiënte methode is de Fridrich-methode, ook wel bekend als CFOP. Dit is een geavanceerde methode die bestaat uit 4 stappen: kruis, hoeken, tweede laag en de laatste laag. Het kan enige tijd duren voordat men deze methode onder de knie heeft, maar met genoeg oefening en doorzettingsvermogen kan bijna iedereen de Rubiks Kubus oplossen.

Heb jij er vroeger ook mee gespeeld?

De Rubiks Kubus is een iconisch puzzelspeelgoed dat de wereld heeft veroverd. Het is niet alleen een leuke en uitdagende puzzel, maar het heeft ook een interessante geschiedenis en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de wiskunde en geometrie. Als je nog nooit een Rubiks Kubus hebt geprobeerd, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen. Het kan leiden tot urenlang puzzelplezier en je zou zomaar kunnen ontdekken dat je een verborgen talent hebt voor het oplossen van deze fascinerende puzzel.

Hulp nodig? Bekijk dan deze video en leer hoe je de Rubiks Kubus snel oplost 

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar
    will bergwerff

    herinner dit als de dag van gisteren . had hem helemaal in 1 keer