Ga naar de inhoud

Het land dat maar niet wil lukken

oekraïne

Het land dat maar niet wil lukken. Titel van een boek van Fleur de Weerd. In deze tijd zou iedereen dat boek eigenlijk moeten lezen. Het gaat over Oekraïne. Misschien dat men dan een beetje begrijpt. De uitspraken van Poetin.

Ik heb jaren een Oekraïense schermtrainer gehad. Aimabel en zeer intelligente man. Onze gesprekken zeker niet alleen over schermen. Overigens allemaal in het Duits met zo’n typisch Oekraïens accent.

Hij vertelde over zijn land. Hij zei precies wat Poetin nu ook zegt. West Oekraïne nazi’s!

Alexander ich verstehe dich nicht!
Junke ich bin Jude. Verstehst du; J-U-DE
Ich bin gefluchtigd wegen den Juden Hass.

Hij mocht niet bij het Nationaal Oekraïense schermteam ondanks,
ondanks eerste op de ranglijst van Oekraïne. Het grappige: Zelenskyy, Oekraïense president, is ook jood. Daarmee kom ik op de titel van mijn Spinsel, nee dat land wil maar niet lukken.

En de geschiedenis?

Die verteld waarom en ook waarom Poetins, in onze ogen, idiote acties. Geen krant, geen journaal en geen talkshow verteld, díé geschiedenis…

Meer blogs:

Reacties 15

 1. avatar
  fia bakker

  Ja. Alle kanten moeten worden belicht. Goed dat je erop wijst. Zoveel Oekraïeners worden niet gehoord. Hun leven telt niet. Daarom ben ik ook wel benieuwd als alle Nederlanders uit hun kunstmatige coma ontwaken en ze merken hoeveel bloed van Oekraïeners ze indirect aan hun handen hebben, hoe ze zullen reageren. Met spijt omdat ze zichzelf niet goed hebben geïnformeerd. Of met ontkenning, omdat ze hun aandeel in de bloedbaden niet kunnen erkennen.

 2. avatar
  Hans Pot

  Fia je snapt het.

 3. avatar
  Willem Philipsen

  Ik geloof geen enkel nieuws meer, niet vanuit Rusland en niet van de NOS

 4. avatar
  Sietze Haan

  Je moet ook niets geloven...een geloof heeft geen feiten. Maar weet wel dat als je Rusland zijn claim om Oekraïne gerechtvaardigd vind, wij Zuid-Afrika én België terug moeten hebben en de Italianen ons weer in bezit mogen krijgen en de Italianen moeten weer op hun beurt door de Grieken etc etc Landen veranderen, evenals grenzen. En wij hopen maar dat een beschaafde wereld (mens) respect heeft voor ieder ander lands (mens) grenzen. Moeten vrouwen in volledige kledij rond lopen om te voorkomen dat de man zich niet kan beheersen? Of moeten mannen dan maar bij voorbaat opgesloten worden? Of moeten ze gewoon niets ongevraagd doen? Weet jij het? Het is in elk geval duidelijk dat wat er daar gebeurd, zoals in iedere oorlog, vies en vuil is. En dat geen van beide kanten schoon is van geweten. Ik weet alleen dat de geschiedenis van Rusland leert dat ontkenning van gebeurtenissen gewoon is (MH-17, Katyn, Trotski, Stalin en de laatste Tsaren). Het blijft wel interessant dat een ieder die claimt dat wij niet veel anders zijn dan een bananenrepubliek of een onderdrukte samenleving, gewoon nog zijn mening kan uiten en niet opgesloten zit (Navalny vs Baudet of Wilders), er is hier een veelheid aan media (Groene Amsterdammer vs Elsevier Weekblad of Telegraaf vs NRC/de Volkskrant) en ons internet functioneert gewoon. Het enige wat hier niet mag is opruien of aanzetten/aanmoedigen tot moord. Lees wat je wilt lezen, maar vergewis ervan dat je niet je oren/ogen sluit voor wat je opvatting mogelijk uitdaagt.

 5. avatar
  Gerritjan Kerstholt

  Inderdaad, als je in de verre en recentere geschiedenis van de Oekraïne duikt dan is het beeld op zijn zachts gezegd minder prettig. Dat geldt voor veel delen van de voormalige Sovjet Republiek en Balkan eveneens. De geschiedkundige achtergrond van de bewoners van de Oekraïne is divers. Maar één ding moet duidelijk zijn het zijn en waren zeker niet allemaal heiligen.

 6. avatar
  Jeroen Staveren

  Mooi voorbeeld van een persoonlijke ervaring en past in het genuanceerde verhaal van Fleur de Weerd. Maar om de titel van haar boek meteen hierover heen te plakken is te kort door de bocht. Lees een boek als 'Grensland' bijvoorbeeld.

 7. avatar
  F. Bakkes

  Wat een raar stuk broddelwerk. Veel taalfouten en slecht ingedeeld: wartaal. Inhoudelijk niet te volgen. Wat betreft de vier reacties, bespeur ik een hoog wilders/baudet/engel/enandergespuis-gehalte?

 8. avatar
  Hans Pot

  Reacties ad hominem zijn meestal van een inferieur karakter. Argumentatie mbt de tekst ontbreekt meestal.

 9. avatar
  fia bakker

  Dat komt misschien omdat je je teveel met wilders/baudet/engel/enandergespuis bezighoudt. Dan denk je dat je hun praat overal hoort/leest. Dat merk ik een familielid van me ook, die kan het over niets anders meer hebben dan over zijn haatidool Engel. Voor iemand die zich niet met dat soort figuren bezighoudt is dan niet te volgen waar het over gaat.

 10. avatar
  fia bakker

  Met haatidool bedoel ik dus zijn idool waar hij al zijn haat op richt. Ik moet even duidelijk zijn want voor je het weet wordt alles verkeerd uitgelegd vandaag de dag.

 11. avatar
  Erik van Hiele

  Niets rechtvaardigt de illegale invasie en het schaamteloze landjepik door de mafiose Poetin-kliek. Kijk uit voor Poetin-trollen, te vinden bij Ongehoord Nederland en de kliek rond Forum en Baudet. En nu dus ook bij Schoolbank!

 12. avatar
  Hans Pot

  Het was geen invasie. Het was op uitnodiging van de Donbas nadat ze al 8 jaar gebombardeerd waren door de Nazi's van west Oekraine. Maar die duizenden doden en vernielde infrastrucuur interesseert jou niet want die past niet in het straatje van oorloghitsers van D66. Gelukkig begint Nederland het door te krijgen. Weer twee zetels minder.

 13. avatar
  Erik van Hiele

  Precies de retoriek van Poetintrollen. Alles omdraaien en de “linkse” politici overal de schuld van geven. De Z van Poetin is het equivalent van het hakenkruis van de nazi’s.

 14. avatar
  Erik van Hiele

  Die Donbas van jou is een creatie van de Wagner groep, het illegale priveleger van Poetin. Het uiteindelijke doel: landjepik.

 15. avatar
  Roger van de Werff

  Nee natuurlijk niet; ik probeer het alleen te begrijpen. Er zijn altijd 2 kanten aan een verhaal. Roger