Ga naar de inhoud

(School)melk: Wie heeft het niet gedronken?

Update:

Tegenwoordig wordt er steeds minder melk op school gedronken. Vroeger was dit wel anders en werd schoolmelk op scholen geïntroduceerd omdat dit goed zou zijn voor de ontwikkeling en groei van kinderen. Dit idee kwam oorspronkelijk uit Engeland en werd in 1934 door het Crisis-Zuivelbureau overgenomen. Er werd zelfs een Centraal Schoolmelk-comité opgericht om gemeenten te overtuigen van het nut van schoolmelk. Op scholen werd iedere ochtend een kwartier besteed aan het uitdelen en drinken van de melk en de conditie van de kinderen verbeterde aanzienlijk. Een geslaagde campagne dus.

Melk moet. Melk doet je goed.

Jaren later bedacht het Zuivelbureau ‘de M-Brigade’ waarbij kinderen het aantal glazen per melk per dag konden noteren in een logboek. En herinner jij je de campagne van Joris Driepinter nog? Deze ‘Melk held’ kwam voor in allerlei stripverhalen, filmpjes en boeken en werd sterk door het drinken van 3 glazen melk per dag.

Melk

SchoolBANK’er Albert weet nog precies hoe het uitdelen van Schoolmelk bij hem op school ging en deelt zijn herinnering:

“Met één van de eerste VW-busjes werd in onze tijd schoolmelk geïntroduceerd. Een grote man en een kleinere met ’n zeer kromme rug, om maar geen bochel te noemen, brachten schoolmelk rond bij de scholen. De melk werd rechtstreeks van melkfabriek Zuidbarge naar de scholen gereden. ’s Winters kwam het half bevroren aan en werd door de sterkste onder ons van de straat bij de grote potkachel gezet om het te laten ontdooien. De echte volle melk zat in wat tegenwoordig slagroomflesjes zijn. De flesjes zaten in gegalvaniseerde kratten.

Lawaai alom, en ook wanneer de flesjes gezamenlijk werden ‘leeggedronken’. Jan Oosting was en is altijd kampioen ‘schoolmelk- flesjes-leegdrinken’ gebleven. De zilverpapiercapsules werden keurig netjes bewaard en ingezameld door mij. Ze konden ergens ingeleverd worden en de opbrengst werd gebruikt voor beugels en hulpmiddelen voor kinderen die Engelse ziekte hadden gehad.”

 

Kreeg jij vroeger ook schoolmelk?
Weet jij nog welke variant je kreeg? Kreeg jij de melk in een driehoekje, glazen flesje of kartonnen pakje?

Heb jij ook mooie, bijzondere of grappige herinneringen aan jouw Schooltijd, zet ze dan nu op SchoolBANK. Wil je liever nog meer verhalen lezen over toen & nu? Klik dan hier!

Reacties 17

 1. avatar
  Nancy Otten

  Toen Ik op Revalidatiecentrum/ Mythielschool Fransiscusord (nu Adelante) zat kreeg ik tegen betaling van 5 gulden per maand soep en melk. De melk was van Campina (nu Melkunie) Ze zaten in kleine vierkante kartonnen pakjes. Om de dag kreeg je chocomel of witte melk. De chocomel ging vaak wel maar de gewone melk was 9 van de 10 keer zuur. Kinderen die op dieet waren kregen dieetmelk. Dit was doorgaans witte magere melk

 2. avatar
  J.H. Michel

  zuur? was het geen karnemelk? daar hield ik al helemáál niet van, alleen de geur al

 3. avatar
  Bert Odekerken

  Melk uit de fles lekker tussen de middag

 4. avatar
  Adri Daenen

  Op de kleuterschool kreeg je iedere ochtend met het speelkwartier een flesje melk. Moest je een gaatje maken om het rietje er door te steken. Was gesteriliseerde melk die een tijdje houdbaar is en buiten de koeling kon blijven.

 5. avatar
  Hans de Raaij

  Melk dat werd aangeleverd in een ijzeren kratje. Om de beurt mocht iemand met een potlood ge gastjes in de dop prikken en voorzten van een groen rietje. In de winter bleef de melk wat koel. In de zomer echter heel erg lauw waardoor er een klein roomrandje ontstond. Vond het altijd lekker. Nu drink ik nog vaak een glas melk en bij de eerste teug herinner ik toch weer dat kleine flesje in de ochtend op lagere school de Bestevaert in Rotterdam pendrecht

 6. avatar
  dorothee driessen

  Jazeker herinner ik me de schoolmelk nog, uit van die driehoekige kartonnetjes. Tot op de dag van vandaag lust ik geen melk, maar op de lagere school moest ik het drinken, want het was tenslotte zo gezond. Wilde ik naar het speelplein in de pauze, dan moest eerst het kartonnetje ijskoude melk opgedronken zijn. En er werd goed gecontroleerd of ik het wel zelf opdronk en niet op de planten goot. Elke dag vond ik het weer verschrikkelijk als de krat melk weer de klas in werd gebracht.

 7. avatar
  Irma Tanis

  Ik zat op de Leeghwaterschool in Amsterdam en in de 1e en 2e klas kregen wij schoolmelk in van de kleine flesjes. Vreselijk de schoolmelk. Het werd altijd te dicht bij de kachel gezet, en daarom lauwe melk ....... Tot aan vandaag krijg ik GEEN melk gedronken zo vies vind ik dat nog ook al, komt het uit de koelkast 😔

 8. avatar
  Nancy Otten

  Op Revalidatiecentrum/ Mythielschool Fransiscusoord ( nu Adelante) kreeg je tegen betaling van (toen nog) 5 gulden in de maand, soep en melk. De soep was meestal wel lekker. De melk kreeg je in pakjes van Campina. De chocomel was meestal wel te drinken maar de volle melk was 9 van de 10 keer zuur.

 9. avatar
  Jos de Rooij

  Was dat niet de tijd van Joris driepinter?

 10. avatar
  Magda de Groot

  En óf ik mij dat herinnert, melk uit flesjes in één woord afschuwelijk vooral als ze lauw zijn....bbbrrrrrr Ik moest het opdrinken, !! Mijn neus dichthouden en half kokhalzend opdrinken was mijn flesje eindelijk leeg...pppffff !! Mijn kinderen konden kiezen in melk, chocolademelk, vanillemelk.....héérlijk dat ze een keuze konden maken. Volgens mij is het jaren geleden afgeschaft....

 11. avatar
  Erwin Driessen

  Wat een smerige zooi was dat en die choco troep ook zo. Dat is ook één van de redenen dat ik dat vieze witte spul niet lust. Maar zelfgemaakte chocolademelk weer wel. In de koffie een flinke wolkbreuk. De meesten van de melkmuilen beseffen niet eens dat ze gewoon moedermelk drinken. De melk die een kalf nodig heeft. Je haalt toch immers niet een mensen baby weg van moeders tiet om die even lekker te melken en het daarna op te drinken? Waarom dan wel van een dier?

 12. avatar
  f. bakker

  Gelukkig maar dat er nog mensen zijn die het overschot aan melk wegwerken. Want wie zou er nog koeien houden als die er alleen maar voor de sier lopen? Dat is veel te duur. Ze moeten onderdak in de winter want je laat ze niet in de bagger strompelen, je moet hun klauwen(laten) bekappen, is zwaar werk, de veearts erbij als het kalf er niet af wil of als ze uierontsteking, melkziekte, maagkanteling, scherp-in of weet ik wat hebben, ze moeten geschoren in de winter voor ze binnen komen. Er moet voor ze worden gegraskuild en gehooid zodat ze 's winters ook te vreten hebben. Ze moeten vele liters water per dag en koeienbrokken of ander vreten anders verhongeren ze 's winters. Om maar even een paar dingetjes te noemen.

 13. avatar
  Marijke van Leeuwen Jongenotter

  Melk uit het glazen flesje met een roomlaag vond het heel vies, zo vies zelfs dat ik na de lagere school nooit meer een glas melk heb gedronken.

 14. avatar
  jan BORST

  niet te pruimen nooit gedronken ging kotsen drink nu nog geen melk

 15. avatar
  Dieneke, maria Oort

  Ja ook en dan werd het erst op de verwarming gezet in de winter dan Ba dat was niet lekker maar ach was goed bedoeld Ha Ha Dieneke Maria v 0ort Groetjes en Bedankt Schoolbank voor alles heel lief.🌷

 16. avatar
  Johan roepnaam hans Wind

  Ja dat was geen prettige tijd ,de melk stond de hele ochtend tegen de verwarming aan ,en je werd misselijk als je de lauwe melk dronk .

 17. avatar
  J.H. Michel

  ik hield niet van schoolmelk. Op de kleuterschool had ik gezegd dat ik geen schoolmelk mocht van mijn moeder, en die wist van niks. zulke streken had ik toen, gelukkig kon ze er wel om lachen. Maar ik vond het niet lekker, ook op de lagere school niet